Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. június havában


Nyárelő havában a Nap a nyári napfordulóig az Ikrek, onnan a Rák jegyében halad, az ősi tudás galaxisa, a Tejút előtt, és közvetíti annak üzenetét. A hónap legmarkánsabb égi jele a Kos Uránusz és a Bak Plútó hétről hétre egyre pontosabbá váló, kilencvenfokos, kardinális kvadrát kapcsolata (első ábra).

 

Élénkebb, frissebb a földi világ, de érzékenyebbek, ingerelhetőbbek is vagyunk. Az  egyes embereket és csoportokat elválasztó pénzfalak (Bak Plútó), valamint a hasznos, ugyanakkor fenyegető technikai trükkök, a számítógépes világ (Kos Uránusz) egymást ingerelve fokozzák a bizonytalanság amúgy is feszült légkörét. Az egyéni tudatok mélyéből felelevenednek a meghiúsult vagy elfojtott személyes sérelmek, vágyak, amelyek „jogosnak érzik”, hogy ők is érvényesüljenek. E két égitestre vetülő bármely más bolygó fényszögei mint gyutacsok indíthatnak el természeti csapásokat, kétes kimenetelű, jónak vagy rossznak ítélt, de szükségszerű közösségi történéseket. Általában is tapasztaljuk, hogy a Nap, a Hold, a Merkúr helyzete milyen hatékonyan befolyásolja mindennapi találkozásainkat, gondolatainkat, hangulatainkat, a rajtunk kívül álló eseményeket. Most, amikor ez a három égitest fényszöget alkot majd az Uránusszal és a Plútóval, akár történelmi jelentőségű folyamatok kezdődhetnek, bár azok kezdetben nem tűnnek jelentősnek.

 

Napisten hava növő holdas hétvégével indul. Az Ikrek Nap, Merkúr és Vénusz a Skorpióban járó Holddal együtt a vadon, a nyílt vizek, a kertek felé hívogatja a kikapcsolódásra vágyókat. Miközben kíváncsian fordulunk egymás és a természet csodái felé, váratlan akadályok kényszeríthetnek, hogy változtassuk meg a kitervelt programot. A Skorpió Hold százötven fokos, kijózanító fényszöggel érinti sorra az Ikrek bolygóhalmozódását. Figyelmeztető jel ez a bravúroskodók, kötekedők és azok számára, akik már rájöttek, hogy még nem ismerik elég alaposan képességeiket vagy nem elég körültekintőek. A tudat, az ösztön és a tudatalatti egymással versengve, egyszerre akar most érvényesülni a cselekedetekben. Mi sülhet ki ebből? Éberség, józanság kell a vizek mellett, a vízben, az országutakon.

 

Akik viszont elmélyült lelki, szellemi kutatómunkát végeznek, kitűnő felismerésekhez juthatnak. A természetkedvelők az erősen növő Hold jóvoltából pompás gyűjteménnyel térhetnek haza „szedd magad” eperföldekről, a vadon gyógynövény- és gombatermő helyeiről. Kitűnő beltartalmi állapotban vannak a gyümölcsök, a föld feletti növényrészek. Ez idő tájt jelenik meg az életpezsdítő, tisztító, vénuszi gyümölcs, a cseresznye. Ha pár napig csak cseresznyét fogyasztunk, azzal egész évi egészségünket megalapozhatjuk. Június az év egyik gombázó csúcsideje. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérjealkotó aminosavakban gazdag gombák a növény- és az állatvilág között elhelyezkedő külön világ képviselői: a növényekhez hasonlóan sejtfaluk van, viszont tartalék tápanyagot halmoznak fel magukban, ami inkább az állatvilág jellemzője. A környezet- és emberbarát gombagyűjtés kifinomult, komoly előképzettséget igényel, amelyre érdeérdemes minél előbb szert tenni, és a gyűjteményt minden alkalommal szakértővel átnézetni.

 

A hónap első vasárnapján – 1952-óta – a  pedagógusokat köszöntjük. Most, mint gyakran más években ilyenkor, a Nap (a tanár), a Merkúr (a diák) és a Vénusz (a szeretet) egyaránt az Ikrek, az érdeklődés, a tanulás, a tudásátadás jegyében tartózkodnak. A magyarság számára különösen kedves és fontos az égboltnak ez a szeglete, ahol a Nap látható. Ez az a pont, ahol a Nap a Földről nézve eléri az Ikrek zodiákus feletti Orion, azaz Nimród csillagképet, és a Tejút (más neveken: a Harcos, az Angyalok, Szent Péter stb.), a tudás útjának peremét. Mitológiánkban Nimród, a magyarok ősapja mutatott példát Hunornak és Magyarnak a kozmikus egyensúly földi lehetőségének megteremtésére.

 

A teliholdas hétfőn, 4-én az Ikrek Nap, a Szűz Mars és a Nyilas Hold úgynevezett „T-kvadrátot” alkotnak. Kitörni igyekvő testi energiák, indulatok vibrálnak a levegőben. Nyugtalanság a közlekedésben, heves szóváltások az üléstermekben, tolakodó testi sóvárgás, szélviharos, fejfájdítós időjárás, vérnyomásnövekedés e nap kísérőjelenségei. Nagyobb a forgalom a baleseti rendelőkben, és több munkája akad a rendőröknek.

 

6-án, szerdán, rögtön napfelkelte után látványos és hazánkból ritkán megfigyelhető csillagászati esemény tanúi lehetünk. A Napba nézésekhez kötelező védőszemüveg segítségével láthatjuk, amint az Ikrekben hátráló Vénusz a Föld és a Nap között vonultában – ezúttal kis fekete kör alakú folt – gyorsan közeledik az aranyló napkorong keleti pereméhez. (Legutóbb 2004. június 8-án láthattunk így együtt a Vénuszt és a Napot, akkor is az Ikrek jegyében.) A hatórás átvonulásnak ez már az utolsó, reggel fél hat és fél hét közötti órája. Ezt a ritka szép tüneményt örökíthetik meg a jól felszerelt és jól helyezkedő fotósok.

 

A Nap és a Vénusz együttlétekor nem ízlik a robot, a monoton munka. Olyan vágyakat kelt ez a Nap–Vénusz együttállás, ami pontosan még meg sem fogalmazódott, nem tárgyiasult, csak dereng valami, amit be kéne teljesíteni. Felsejlik a pozitívum abban is, aminek eddig csak negatívumait ismertük fel. E Vénusz-jelenséggel egy időben a Hold a Bakban eléri a Plútót, és kilencvenfokos fényszöget vet az Uránuszra. Továbbra is – egészen 11-ig – érvényesül a Nap és a Mars kvadrátja, amelyhez hozzáadódik 11-én a Mars és a Hold déli, kora délutáni szembenállása. Új energiák aktivizálódnak és akarnak kitörni belőlünk. Ez a bonyolult kapcsolatrendszer, a várható rendkívüli természeti, pénz- és számítástechnikai események mellett, különleges igényeket, zavarodottságot, lobbanékony indulatokat gerjeszt, baleseteket valószínűsít a háztartásban, a munkahelyeken és az utakon.

 

Ilyen nyughatatlan lelkiállapotban olyasmihez is képes csatlakozni az ember, amit át sem lát igazán, de abban legalább levezetheti felhalmozódott feszültségeit. Felértékelődik most a józanság, az önkontroll. Különösen 11–13-án, amikor a Rák Merkúr, a Bak Plútó és a Kos Jupiter kölcsönösen támadják egymást, keveredhetünk olyan vitákba, közlekedési vagy pénzügyi helyzetbe, amiből aztán csak higgadtan, hideg fejjel lehet nagy nehezen kijutni. A kívánatos önfegyelmet, felelősségérzetet segíti az Ikrek Nap és a Mérleg Szaturnusz 11–16. közötti harmonikus kapcsolata.

 

 

12-én naprendszerünk legnagyobb bolygója, a Jupiter a Bika jegyét hátrahagyva – egy éven át – az Ikrekben folytatja útját, amelynek színpadán pár napig még a Nap is szerepel. A Vénusz viszont egészen augusztus első hetének végéig a Jupiterrel együtt gazdagítja az Ikrek sokszínűségét. A szellemi, szangvinikus, légies, extrovertált Ikrek karaktervonások a Jupiternek köszönhetően, egyénenként eltérő mértékben, mindenkiben felerősödnek. A legkülönbözőbb fórumokon, a médiában terjengősebben, hatásvadászóbban nyilvánulnak meg a szereplők, az ösztönös szerepléskényszer miatt, de még inkább az üzleti, az anyagi, a hatalmi gyarapodás érdekében. Ettől kezdve egy éven át nagyon hatékonyan juthat előre tanulmányaiban mindenki, aki tisztában van azzal, hogy miért akarja bővíteni, hasznosítani tudását a választott területen.

 

Nyárelő havának harmadik vasárnapja, 17-e az apák szerepére emlékeztető nap. A Hold és a Jupiter együttállása kora reggeltől jókedvre, derűre hangol. A Nap, a Vénusz, a Jupiter és a Hold az Ikrekben tartózkodik. Igazi vidám családi együttlétre alkalmas ez a vasárnap, hiszen az Ikrek ura, a Merkúr éppen a család, a Rák jegyében halad, és az idő is szépnek ígérkezik. Az erősen fogyó Hold jóvoltából a vasárnapi események tartós emlékként maradnak meg tudatunkban.

 

21-én, csütörtök hajnalban a Nap eléri a nyári napforduló, a Ráktérítő vonalát, a Rák jegyét (második ábra), amikor is sugarai merőlegesen vetülnek a Földre. Ekkor leghosszabb a nappali világosság. A Nap 3 óra 46 perckor kel, és 19 óra 45 perckor nyugszik. Kezdődik a csillagászati nyár.

 

Amíg a Nap a víz elemű, befogadó Rák jegyében halad, minden cselekedetünk, gondolatunk mélyebb lelki tapasztalatból táplálkozva bontakozik ki, és minden élményünk mélyebb lelki nyomot hagy bennünk, mint amikor eddig az előző légies Ikrekben volt, vagy majd a következő, tüzes Oroszlánban lesz. Ösztönösen, még megfontoltabb, felelősségteljesebb ilyenkor az ember. Az egyéni érlelődést segítik a belső átélések, a lelki folyamatok fontosabbak, mint a külső jelenések.

 

Június 24–26 között a Rák Nap trigonja és az Ikrek Jupiter szextilje a Halak Neptunusszal nem csupán ideáljainkat emeli fel gondolkodásunkba, de mozgósít is, hogy ezeket megvalósítsuk. Igyekezetünkkel igen intenzív, problematikus helyzetekbe hozhatjuk magunkat; szembekerülhetünk például hatósággal, családdal, főnökkel, és nehéz helyzetbe hozhatjuk magunkat, eltévedhetünk a természetet járva, vétkezhetünk a közúti közlekedésben.

 

Bátorságra ingerel a 29–30-i Nap–Plútó szembenállás és az Uránusz–Plútó kvadrát, miközben az Oroszlán Merkúr a tündöklésvágyat bátorítja. Június vége felé perzsel már a Nap, nemcsak éltet, de veszélyeztet, árthat is; szívnek, szemeknek, bőrnek. Megszakad a búza töve, kezdődhet az aratás.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 6. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.