Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. május havában


Május, az ígéret, a szépség és termékenység hava idén is esélyes az év legvidámabb, legüdítőbb hónapja címre. Négy égitest, a Nap, a Merkúr, a Vénusz és a Jupiter a tavasz jegyeiben, a Kosban, a Bikában és az Ikrekben csoportosulva segítenek abban, hogy ez így legyen. A virágoktól tarkálló, bódító illatú, vígan zsongó világ enyhe zöld fű- és levélárban díszlik. A pénzszűkítő Bak Plútó sötét árnyékával kiemeli az ember és a természet eredendő összetartozását, egymásrautaltságát.

 

E meseszerű világban botlásaink, mulasztásaink adódhatnak abból, hogy „esthajnalcsillagunk”, a kapcsolódás és harmónia elve, a Bika jegy ura, a Vénusz, az egész hónap folyamán a könnyed, boldog élményekre, a változatos kalandokra berendezett Ikrek jegyében tartózkodik. A lazább lelkületűek életvitelében a pillanatnyi vágyódások felülírhatják a teremtő munkára egyébként nagyon is megfelelő időminőség hasznosítását. A Vénusz ugyanis az Ikrek jegyében, de a Bika csillagképben van, a Tejút-galaxis előtt. Segítségével közelebb juthatunk ahhoz a kozmikus bölcsességhez, amely a teljességnek nevezhető egészség feltétele. Sorsok és élettartamadatok bizonyítják, hogy egészségünk megőrzésében sokkal nagyobb a Vénusz, a harmónia jelentősége, mint azt általában hiszik. A hónap elején a Vénusz napnyugta után még négy órán át ragyog ránk a nyugati égboltról. Mintha tündöklésével jelezni akarná, hogy vegyük komolyan, amit értünk, velünk tehet. Azután a hónap közepétől egyre halványabb, míg végül eltűnik szemünk elől.

 

A Bika Jupiter, mint akinek semmi se drága, mindenből a legjobbat, legszebbet kívántatja. Túlságosan megterhelheti a pénztárcákat. Ő májusban mindvégig láthatatlan a ragyogó Naphoz közelsége miatt. A Kos Merkúr és a Szűz Mars uralmi cserében vannak ugyan, de kölcsönhatásuk inkább a szétszórtságot, az energiák felaprózását serkenti. A következetes és a teremtés érdekében áldozathozatalra is késztető Bika-jegyű Nap lehet legmegbízhatóbb, leghatározottabb ösztönzőnk, segítőnk ahhoz, hogy halogatás nélkül időszerű feladataink elvégzésére összpontosítsuk fizikai és szellemi erőinket.

 

Elsején a földet fűszerező, az utcákat üdítő friss záporok ígérkeznek a Szűzben találkozó Hold és Mars jóvoltából, hogy délutánra már a természet legpompásabb állapotát mutassa, és ne legyen semmi akadálya a vidám szabadtéri programoknak, így a közösségi májusfák állításának sem.

 

A májusfák állítása eredetileg nem közösségi, hanem magánügy volt, a természet megújhodását, az utódnemzés vágyát, az udvarlási szándék intim bizonyítékát, a szerelmi kötődést fejezte ki. A legények titokban állították kedvesük háza elé. A hónap naptári nevét is a termékenység római istennőjéről, Maiaról kapta.

 

A 4–6-i hétvégére az indulatok, az izgágaság, a magas vérnyomás nyomhatja rá bélyegét azoknál, akik a természet, a kertek varázsa helyett a város forgatagában kénytelenek időzni. Idegeket tépáz az egymással pontosan szemben álló Kos Merkúr és Mérleg Szaturnusz.

 

6-án, vasárnap reggel a Skorpió telihold – a Hold földközelségének köszönhetően ez az év legnagyobb méretű teliholdja – megnehezíti akár önmagunk elviselését is. A Hold és a Jupiter oppozíciója kívánóssággal, falánksággal párosulhat. Mégis jó okunk van arra, hogy a telihold és a madarak énekének kísérete közben, a nevetés világnapján szándékolt jókedvvel bóklásszunk a vadonban, a kertben, és kíméletesen begyűjtsük a növények fogyasztásra érett leveleit, virágait, gombáit, bár színes felhők úszkálnak az égen, és helyenként esőkre számíthatunk.

 

Kezdődik az apróbojtorján, a csalán, a kakukkfű, a martilapu, a lándzsás útifűlevél, a gombák közül az arany tinóru, a májusi pereszke, az őzlábgomba, az ízletes tőkegomba szezonja. A telihold felhúzza a földből az energiát a levelekbe, virágokba. Szinte kínálja a természet, hogy kifinomult szervezetünk magasabb szintű fizikai, lelki, szellemi energiává alakítsa magunk és a kozmosz számára. Hálát adhatunk az anyaföldnek, az égieknek, az élet urainak, hogy ennek a nemes folyamatnak tevőleges része lehetünk.

 

8-án a Merkúr a Bika jegyébe érkezik, ahol igen jól, emelkedett állapotban érzi magát. Ettől kezdve 20-áig – amíg a Nap az Ikrekbe nem távozik – öt égitest, közülük négy tüzes bolygó van föld elemű jegyekben. A lelkesedés erői gyakorlati tudásra akarnak szert tenni, eredményeket elérni, tettekben, anyagi gyarapodásban megnyilvánulni. Lépteinkkel biztos talajt akarunk fogni, előre és felfelé haladni. Az összefüggéseket kutatva, tájékozódva araszolunk egyre magasabbra a tapasztalások, a tudás birodalmában.

 

A 13-i Nap–Jupiter együttállást közvetlenül megelőző és követő napokban közérzetünk, fizikai, szellemi állapotunk, alkotásvágyunk kitűnő szintet ér el. A hétvégét kifejezetten élménydússá varázsolja a Bika Merkúr, a Szűz Mars és a Bak Plútó átmenő földtrigonja, valamint az Ikrek Vénusz és a Mérleg Szaturnusz trigonja. Lesznek, akik ebben az euforikus hangulatban mindent túlreagálnak, megalapozatlan költekezésre, pillanatnyi energiadús állapotukban erejüket meghaladó vállalásra szánják el magukat vagy kötekednek. Ígéretes lehetőség e napokban az, hogy jól sáfárkodva az égi rezgésekkel gyökeres, pozitív változásokat idézhetünk elő életünkben, és tartósan jó hatással lehetünk környezetünkre. Az önfegyelem, a józan ítélőképesség tökéletesítése, e pozitív energiák felhasználása ön- és családfejlesztésre, építő jellegű üzleti vállalkozások, barátságok létesítésére, elmélyítésére, nézeteltérések, emberi kapcsolatok feldolgozatlan feszültségeinek oldására egyaránt kitűnő ez az időminőség. A szoros Nap–Jupiter együttálláskor születettek között igen sok az optimista világnézetű híres, sikeres ember.

 

18-án az Ikrek Vénusz megtorpan, és lassan hátrálni kezd, miközben 23-ig pontos trigonkapcsolatban marad a Mérleg Szaturnusszal. A kezdődő ismeretségek jó eséllyel elmélyülnek, tartósak, gyümölcsözőek maradnak, és egyre tartalmasabbá válnak. Május 20-án, vasárnap délután a Nap átlép a szangvinikus vérmérsékletet támogató, légies, szellemi beállítottságú Ikrek jegyébe. A világ köröttünk még tarkább, még élénkebb, még változatosabb, még magával ragadóbb. Fizikailag és gondolkodásmódban egyaránt élénkebbé, alkalmazkodóbbá, ötletgazdagabbá, játékosabbá válunk, miközben felfigyelhetünk a bennünk lévő magasabb szellemiségre is. Többet tudhatunk meg elnyomott, gyermeki vágyainkról, ösztöneinkről. Érdemes magunkba befelé figyelni, észrevenni alig használt képességeinket, és e felismeréssel felvértezve próbára tenni magunkat az életünk elhanyagolt területein.

 

21-én hajnalban a Hold együttállásba kerül a Nappal. Az újholdtól kezdve két héten át könnyebben gyarapíthatja súlyát, akinek arra van szüksége, és fogyhat, aki azt akarja. Sorra megjelennek az ízletes bogyós gyümölcsök. A következő növő holdas hetekben értékes igazán az eper és a szamóca; ha már valóban érett. Balgaság lenne a friss gyümölcsök ízét cukrozással manipulálni, értékét rontani. A cukros erjedés gyomorbántalmakat okozhat, gyermekkorban kialakíthatja a későbbi alkoholvágyat. A friss spárga nyersen fogyasztva segíti a gondolkodást, a szellemi aktivitást, tisztítja a vesét, jótékonyan hat a hólyagra.

 

 

A hónap utolsó napjai az Ikrek jellegzetességeinek szinte zavartalan dominanciáját hozzák, miután a jegy ura, a semleges, beavató Merkúr 24-én délben hazatér e jegybe. Bár az égi Ikrek dominancia elsősorban a szangvinikus, élénk temperamentumú embertársainknak kedvez, mások is átélhetik az ikrekség látszólag könnyed sokoldalúságát. A mindenre rácsodálkozó éberség magában hordozza a követendő szellemi út, a beavatódás lehetőségét. Előfordul persze, hogy a gyorsan változó külső benyomások, élmények elsodorják az elmélyedést, hiszen a valamibe belefeledkezés megfoszt az új élményektől.

 

A bolygók 26–28-i elrendeződése mintha rendeltetésszerűen mégis inkább a kozmikus rend földi megnyilvánulásában történő aktív közösségi elmélyedés lehetőségét emelné ki. A közösség, a Halak, a Minden Egy Neptunusza serkentő kvadrát fényszöget alkot a Jupiter, Nap, Merkúr, Vénusz csoportosulással, miközben a beavató Merkúr pontosan együtt áll a teremtő szellem hordozójával, a Nappal. Mindezt tetőzve 28-án a növő Hold szembekerül a Neptunusszal. Egyedüllétében az ember ilyen égi sugárzások alatt gyengének, elesettnek érezheti magát. A magasztos szellemi rezgések átélésének, befogadásának lehetősége és feltétele a tiszta fizikumban, a józan lelkületben, az együttérző, szeretetteljes közösséghez kötődésben van: „És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának.” Pünkösd havának utolsó napján szélsőséges időjárás, szélviharok kíséretében zajló természeti csapásokra kerülhet sor.

 

Májusban minden hazai költöző madár itthon van már. A legutóbb érkezettek még fészkeléssel vannak elfoglalva. A korábban visszatértek már az utódok nevelésnél tartanak, és az Ikrek-időben – amikor a Nap, a Merkúr és a Vénusz már az Ikrekben jár – ki is repítik fiókáikat. Életre szóló élményben van része annak, aki kora reggel pár órát tölt a vadonban, a napüdvözlő éneküket zengő madarak közelében, miközben az emelkedő Nap fénye átjárja az ünneplőbe öltözött növényvilágot. Ilyen örömműsort, ilyen nagyszerűségben az évnek és napnak más szakában átélni nem lehet.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.