Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. március havában


Magyarországon 1588-ig kikelet volt az év első hónapja. II. Rudolf idején, 1587-ben vezették be nálunk a jelenlegi naptárt, amikor is október 21-e szombat után november 1., vasárnap következett. Naptárilag így kerültünk szinkronba a legtöbb európai országgal, ahol a Gergely-naptár már 1582. október 4. óta érvényben volt.

 

Tavaszelő havának első hetében a Halak Nap és a Szűzben hátráló Mars farkasszemet néznek, miközben a Vénusz és a Szaturnusz is szemben állnak egymással. Feszülten figyelünk és érzékenyen reagálunk mindenre. Sokan zaklatottak, kötekednek, önmaguk védelme érdekében másban keresik a hibát, ettől sebezhetőbbé is válnak. Azok vannak nehezebb helyzetben, akik általában a dolgok könnyebb végét szeretik megfogni, és azok is, akik előszeretettel fitogtatják vélt erőfölényüket, lekezelnek másokat. E bolygóállás azt üzeni, hogy most mindenkinek, aki sikert akar elérni, cselekednie kell, méghozzá nagy igyekezettel, félreérthetetlenül, és inkább csoporttagként, közösségben. A félrehúzódás, a hencegés kudarcra van ítélve. A Merkúr, a figyelem, az éberség, az idegek jele, a beavatás bolygója 3-án a Halakból a vehemens Kosba lép, ahol előre-, majd hátramenetben vándorol az Uránusz körül, mígnem 23-án ismét visszatér a Halak jegyébe.

 

A Merkúr és az Uránusz szoros együttléte idején felfrissül, szárnyakat kap szellemünk és tettvágyunk. Aki a szokott módon stimulálja idegrendszerét – pl. koffeinnel, energiaitalokkal, cukrozott folyadékokkal –, oly nyugtalanná válhat, hogy már nem is tudja reálisan megítélni a dolgokat. A Kosban felajzott Merkúr ura, a Mars a Földről nézve még április közepéig hátrál az aprólékos Szűzben. Így az ő kettejük szerepe részben felcserélődik, aminek következtében sokan megfontoltabbá, míg mások frusztráltabbá, feszültebbé válnak, kockáztathatják nemcsak maguk, de mások jóllétét is, például a közlekedésben, a boltokban, munkahelyeken. A Merkúrhoz, a Marshoz, az Uránuszhoz és mindkét jegyhez, a Koshoz és a Szűzhöz alapvető egészségügyi vonatkozások társíthatók. Indokolt minél testre szabottabban, megfontoltabban táplálkozni, mozogni. Hosszú távon is megéri alávetni magunkat a tavaszi méregtelenítésnek. A bab, a zeller, a répa jó partnerek ehhez. Segíthetjük az emésztés, a tisztítás folyamatát, ha fokhagymát, hagymát, petrezselyemzöldjét vágunk a már a tányérban lévő levesekbe, főtt ételekbe.

 

5-én délben a Vénusz hazatér föld elemű otthonába, a Bikába, ahol várja már a termékenység képviselője, a Jupiter. Ők ketten a természet és az ember teremtő, önátadó erejét és hitét testesítik meg minden akadállyal, nehézséggel szemben, ami kiteljesedésüket gátolná. A gyarapodás, a szépség iránti vágy felhevíti a természet erőit. A bikaság alacsonyabb szinten csupán a szerzést, a birtoklást, a felhalmozást sürgeti, viszont magasabb régióiban már a szépet és jót alkotás vágya, a teremtés bontakozik ki.

 

A Vénusz és a Neptunusz szextilje a szellem képzeletét, a tervezgetést stimulálja 5–7. között. Égi áldás ez, amit könnyedén alakítanak cselekvéssé azok, akikben, akiknek horoszkópjában elegendő pozitív feszültség van, és azok, akik rájönnek, hogy gondjaink sokasága fakad eredendő ügyességeink elhanyagolásából, érzékeink eltompításából, kapcsolataink beszűkítéséből, és tesznek is azért, hogy ezt a folyamatot mérsékeljék.

 

A Szaturnusz, a kötelesség szimbóluma 2009. október vége és 2012. október eleje között mindvégig a kapcsolatigényes Mérleg jegyében tartózkodik, de most, március elején feltűnően serkenti az egymásrautaltságot a Vénusszal és a Neptunusszal alkotott fényszögeinek köszönhetően. A Bika Vénusz és a Halak Neptunusz kettőse 5-ét követően végig „uralja” a bolygók palettáját. Ők arra is képesek, hogy a menetrendtől eltérítve kicsit előbbre hozzák a kikeletet. Csapatokban érkeznek a nálunk költő madarak. Most még a – seregestül özönlő – seregélyek is hasznosak. Rengeteg rovart fogyasztanak. Fiókáikat is lárvákkal, férgekkel táplálják. A barázdabillegető a mezőkre, vetésekre telepszik. A gém a nádasok közelében keresi, a vadréce a neki élményt adó vizeken már megtalálta helyét. Egy-két gomba is megragadhatja figyelmünket. Van még téli fülőke a száradó fatörzseken, tuskókon, és találkozhatunk már az ízletes kucsmagombával az erdőkben, erdőszéleken, sarjadó-füves mezőkön. Jót teszünk magunkkal, ha friss tavaszi füveket, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet viszünk haza táplálékkiegészítőnek.

 

A 12–18-i héten, március idusa közelében izgalmas eseményekben lehet részünk, annak köszönhetően, hogy a Bika Vénusz–Jupiter, a Szűz Mars és a Bak Plútó tökéletes átmenő földtrigont alkotnak egymással. A tevékeny, pozitív, tüzes-nedves jellegű bolygó, a Plútó, az átalakulások, újjászületések, a pénz, a gazdagság jele a föld elemű, szigorúan célirányos, gyakorlatias, beszűkítő Bakban „élvezi”, sokak szerint vezényli is a jelen átváltozások menetét. A Jupiter a Vénusz uralma alatt a harmónia erőit aktiválja. A hátráló Mars békésebb, körültekintőbb, óvatosabb. E látványos trigon nem diktatórikus, de megkönnyíti az esedékes folyamatok végbemenetelét. Számos érv-ellenérv eredőjeként beindulhatnak a pozitív reformok, frissül az életerő. Magasztos szellemi erők közbenjárását élvezheti, aki ráérez, és tudatosan él ezzel az időminőséggel. Kedvező a pillanat az emberek egymásra találásához, a vélemények egyeztetéséhez.

 

20-án, a marsikus napon, kedd reggel a Nap eléri az égi egyenlítő és a nappálya metszéspontját, a Kos jegyébe lép (2. ábra). Ez a csillagászati tavasz, a valódi újév nyitánya. Az éltető Nap, a tudatot képviselő Merkúr és az egyetemes értelem jele, az Uránusz a tavasz, a Kos jegyében van, miközben a jegy ura, a Mars a Szűzben tartózkodik. Az idei tavasz pillanattengelyei a négy kardinális elemet kötik össze. A tüzes Kossal szemben a levegős Mérleg, a vizes Rákkal szemben a földies Bak mind határozott, céltudatos teendőkre utalnak. Az elszánt, alázatos, áldozatos szolgálat, a megfeszített munka hónapjai következnek. Ígéretes jel, hogy a vállalkozásokat, különösen a mezőgazdaságot jelképező Bika jegyében tartózkodik a kis és a nagy szerencse, a bőség két bolygója, a Vénusz és a Jupiter, továbbá, hogy az egész tavaszi képlet egyik uralkodója a Vénusz. Az átütő élni akarás mutatkozik meg az igyekezetekben, a gazdaságban, az élet minden területén. Kikeletkor valamelyest mindenkiben feléled a kolerikus, tüzes Kosvérmérséklet, ami persze küzdelmekkel jár. A Kosnak meg kell küzdenie a külvilággal, a vele szemben álló szangvinikus, légiesen, diplomatikusan céltudatos, kardinális, szellemi töltésű Mérleggel. Most mindkét jegy ura éppen föld elemű, gyakorlatias jegyben tartózkodik, a Kosé, a Mars a Szűzben, a munka, az egészség, a szolgálat jegyében, a Mérleg ura, a Vénusz meg a Bikában, a teremtés, a földi értékek gyarapításának jegyében. Így az érdemi teendők is elsősorban gyakorlatiasak, a természethez, a gazdálkodáshoz kötődnek, cselekvést, odaadást követelnek meg. Érdemi diadalt csak ilyen küzdelem győztese könyvelhet el magának.

 

 

A fent említett kardinális tengelykereszt egy negyedévre előre jelzi a várható időjárás alakulását. Az egymással szemben álló Hold és Mars gyakori záporokat, a Jupiter és a Vénusz szoros kapcsolata a Bikában egészséges, mérsékelt időjárást sejtet, bár a Nap és a Merkúr együttálása miatt élénk széllökésekre is számíthatunk. 22-én a víz világnapját ünnepeljük, 1992 óta, az ENSZ határozata alapján. Tompa Mihály írja a vízről: „Életadó friss víz italom, Tőle vidúl a lankadozó test”. Dr. Masaru Emoto A víz üzenetei c. könyvéből megismerhettük, hogy a víz csak rendezett, tiszta formában  szolgálja az emberek, állatok, növények egészségét. Napjaink környezetvédelmének, biológiai, műszaki, gazdasági küzdelmeinek egyik legfontosabb területe a Föld élőlényeinek ellátása egészséges ivóvízzel. Ma délben jegyet vált a Hold, a Halakból a Kosba lép, hogy találkozzon a Merkúrral, a Nappal, este meg az Uránusszal. A jegyváltás és az újhold környéki napok időjárás-változást és horgászsikereket ígérnek. Ha a fogyni vágyók ma kezdik böjtjüket, az sikerrel kecsegtet, feltéve, hogy fegyelmezetten betartják a menetrendet.

 

25-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás. A Hold, a Vénusz és a Jupiter a Bikában segítenek, hogy az egyébként feszítő Nap–Uránusz együttállás dacára kedvünket leljük a hivatalos munkaszünet reggelén. A frissebbeknek érdemes ezt a plusz egy órát rögtön a természetben átélni. A madárrajok szinte ütköznek a levegőben. Érkezik a kánya, a héja, a vércse, a rigó, a vizenyős rétekre a pipiske, a gólya, a nádas tavakra a vízi tyúk. Meghálálja az egész természet, ha ahol csak tehetjük, fészkelési lehetőségről és háborítatlanságról gondoskodunk a költöző madarak számára. 30–31-én magas szintre emelkedik lelki töltésünk, köszönhetően az érzelmeket és a szeretetet jelképező égitestek uralmi helyzetének: a kardinális Rákban a növő Hold, a kitartó Bikában a Vénusz és a mindent egyesítő Halakban a Neptunusz. A lélek, az érzelmek pezsdítik az energiákat, új erőt visznek az élővilágba. A vidékjárókat, a fotósokat magával ragadja a természet öröme.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.