Asztrológia

A bolygók égi helyzete 2012. október havában


Október az igazi őszhó. A Mérlegből a Skorpióba térő Nap fényében a gyümölcseit kínáló, a fáradtságát még színpompás ruháival takargató, lankadó természetet csodálhatjuk. A kosarak megtelnek gyümölccsel, a vázák virággal. A Vénusszal, a mitológiai szerelem istennőjével pirkadnak a napok. Ő jelenik meg elsőként a keleti égbolton. Három és fél órával később, amikor már magasan jár, lassan nyoma vész a kelő Nap fényében. Majd a hónap végén, amikor a Mérlegbe érkezik, ő lesz az „úrnő” Naprendszerünk égitestei között.

 

3-án a Vénusz a Szűz jegyébe lép, ahol három héten át vendégeskedik. Segítségével finomíthatjuk a szép, a jó, a rend iránti és munkánkkal szembeni igényességünket, valamint empátiakészségünket. Széchenyi István írja naplójában: „(Uram …) Töltsd el szívemet tiszta szeretettel embertársaim iránt.” … „Engedd, hogy igaz lelki alázattal tekintsek mindenre e világon, s fogjak hozzá bármihez.” 4-én a Hold, a Vénusz, a Neptunusz és az uralomban lévő Mars átmenő kvadrátot alkotnak. A bolygóknak ez a pillanatnyi feszült viszonya kifejezi az emberben együtt lakozó alkotásvágyat, a szélsőségeket, olyanokat, mint a szeretet és gyűlölet, a befogadás és kitagadás. Megesik, az állatok is elszenvedik az emberek szélsőségeit. Ez az állatok világnapja. Ha csak a „házi kedvencekre” gondolunk, a statisztikák szerint hazánkban évente több százezer válik közülük kóbor rá, az érzelmi szélsőségek áldozatává, és akkor hol van még a többi kárvallott.

 

 

5-én a Merkúr és a Szaturnusz szinte együtt lépnek át a Mérlegből a Skorpióba. Közös jegyváltásuk markáns időjárás-változást ígér. Az első hétvégét követően több napon át változékony, borús, helyenként agresszív esőzésben, frontokat hozó-vivő szelekben, hőmérséklet-ingadozásban lehet részünk. Előjönnek az ilyenkor gyakori frontérzékenység tünetei: az ingerlékenység, a fizikai és szellemi fáradékonyság, a lassú reagálás, a szédülés, az aluszékonyság. Akik karbantartják egészségüket, fizikai, lelkiállapotukat és akik személyes horoszkópjuk szerint kevésbé érzékenyek, azoknál nem jelentkeznek ilyen szimptómák. A kritikus napokon az asztma és az allergia tünetei is kínzóbbak az ilyesmivel küszködőknél.

 

A Szaturnusz, az időszerű bölcsesség szimbóluma 5-én este megkezdi útját a Skorpióban, és közel három évig, 2015 szeptemberéig itt is marad. Az ember alapvető, legmélyebb és legmagasztosabb érzelmeinek és energiáinak jegyében tartózkodik. Mélyebben gyökerező ellentétekből fakadó sorsszerű ütközések kerülnek elő. Egyének és érdekközösségek, népek kénytelenek szembenézni önmagukkal. Javunkra való leckéket és megoldásukhoz némi időt, közel három évet kapunk. Jó, ha felismerjük szükségszerű teendőinket, és nem akarjuk azokat kikerülni, valami kellemesebbel agyonütni az időt.

 

7-e, vasárnap a gyaloglás világnapja. Kegyes időben – amire a Nap és a Jupiter kitűnő kapcsolata reményt ad – mi lehet szebb a kora őszi természetjárásnál? A Nap ilyenkor már csak melenget, a ritkuló szőke lombok alatt, a növények élet-halálának küszöbén. Meg nem írt költemény a természet minden rezdülése. A Jupiter, Naprendszerünk legnagyobb bolygója az első héten még előrehaladt az Ikrekben, majd néhány napi helyben állás után most, a második héten hátrálni kezd.

 

7–15. között trigon kapcsolatban van a Mérleg a Nappal. Ugyanekkor a Skorpió Szaturnusz is trigont alkot a Halak Neptunusszal. Visszafogottabbak, szemlélődőbbek vagyunk. Súlyosabbnak, bonyolultabbnak tűnnek feladataink, mint amilyennek elsőre mutatkoztak vagy valóban nehezebbek. Több időre van szükségünk, hogy elképzeléseinket megvalósítsuk, úgy fejezzünk be egy munkát, ahogy elterveztük. A Mars most hagyja el uralmi jegyét, a Skorpiót, és a Nyilasba lépve azonnal feszült, kvadrát fényszöget alkot a Neptunusszal. A tények, a teendők, a következtetések e bonyolult szövevényében a tárgyalások rövid időre megfeneklenek, elhúzódnak. A szellem mindennap gyakoribb pihenőkre, friss levegőre, nyugalomra, könnyedebb táplálékokra vágyik.

 

Az újhold előtti vasárnap, 14-e ismét a szabadba hív. Itt az ideje a gyökérgyógynövények, például az árnika-, a bojtorján-, a kálmos-, a katángkórógyökér gyűjtésének. Október számos ízletes, illatos gombát kínál. Például az aromás, jól szárítható, majd egészben vagy őrölve tárolható szürke tölcsérgomba ízesítő fűszerként használható a tél folyamán. A vacsora elhagyása vagy a csupán néhány könynyű, kora esti falat jótékonyan segíti a hétfői munkanapot.

 

14–16. között, amikor a Nyilas Mars és a Kos Uránusz pontos trigon aspektusban vannak, és a Hold a Mérlegben jár, váratlan új – kellemes vagy kellemetlen – felismerések adódnak, frissítő ötletekhez jutunk. Új megvilágításban felgyorsulnak vagy irányt váltanak a folyamatok. Az intellektuális, materiális érvek mellett megjelennek az élet magasabb régióit kép- viselő morális és lelki tényezők. Ezek az új elemek pozitív lendületet adnak a vitákhoz, a teljesítményelvárásokhoz, az érdekek érvényesítéséhez. Különösen erőteljes a motiváció 15-én, hétfőn, újhold napján, valamint 16–17- én, amikor a Hold, az érzelmek képviselője a Skorpióba lépve előbb eléri a Szaturnuszt, a korlátok jelét, majd a Merkúrt.

 

A Szűz Vénusz ugyanekkor kilencvenfokos, élénkítő fényszöget alkot az Ikrek Jupiterrel. Ők inkább a dolgok könnyed, kellemes elintézését szorgalmaznák. Az számíthat sikerre, aki meg tudja őrizni józanságát, és nem akar hirtelen, felületes, kényelmes megoldásokkal átsiklani megkerülhetetlen kötelességei felett. A hónap közepétől végéig, amikor a Vénusz megjelenik a keleti horizonton, a Jupiter az égbolt legmagasabb pontja közelében tartózkodik, erőbevetésre serkent a fontosabb célok elérése érdekében. Mindig, de most kiváltképp megéri jóval napfelkelte előtt kelni, a szükségeset cselekedni. Aki így tesz, azt vidámabb, élménydúsabb, sikeresebb napokkal jutalmazzák meg az égiek. Reggel hétkor, a normális ébredés idején már a Szaturnusz kél és „követel”.

 

Az utolsó Mérleg hétvége 20–21., melyet még itt, a békülékenység, az előzékenység, a szépség jegyében múlathatunk. Ideálisak a körülmények ahhoz, hogy átadjuk magunkat képzőművészeti alkotások vagy klasszikus élőzene-koncert élvezetének, környezetünk szépítésével vagy a természet bűvöletében gazdagítsuk kellemes emlékeink tárát, melyekkel enyhíthetjük a későbbi, esetleg zordabb napok hangulatát.

 

 

A Nap 23-án, hajnalban érkezik a Skorpió, a mélységek, az átváltozások területére. A természet dolga végeztével ereje javát már az energiák elraktározására fordítja. Jönnek a hűvös, ködös esték és reggelek. A hőmérséklet fagypont közelébe süllyed. Megfázások, fertőződések, ízületi bántalmak, hurutos megbetegedések és egyéb nyavalyák jelentkeznek. Ezeken gyorsan úrrá lehetünk pár napos böjt vagy csak gyümölcsnapok beiktatásával, és a lábfejek, a talpak melegen tartásával.

 

Ha figyelünk magunkra, átérezhetjük Skorpió jegyű társaink lelkületét, a magunk bőrén megtapasztalhatjuk az ő érzékenységüket, ráérezhetünk, miből táplálkozik kimeríthetetlen önmegújító erőforrásuk. Átérezhetjük és megkísérelhetjük összeegyeztetni magunkban a Skorpió egyszerre kolerikus és flegmatikus vérmérsékletét. Megízleljük a lét – benne önmagunk – mélységeit, magaslatait.

 

23-24-én, a Skorpióban együtt áll a Nap és a Szaturnusz, trigont alkotva a Halak Neptunusszal. Mások gondja-baja, érzelemvilága is mintha a sajátunk lenne. Az is. Minden, amivel találkozunk, az mi magunk vagyunk. E napokon jobban átérezzük a közösségi ügyeket, ezek közül is inkább a gyámolításra szorulók gondjait. Az egyébként gőgös vagy gondtalan személyiség is megtorpan egy pillanatra, fegyelmezettebb, felelősségteljesebb, megfontoltabb, rádöbben közösségi szerepére, hibáira, erényeire, esetleg mások szembesítik ezekkel. A Nap és a Szaturnusz, a szabadság és a korlát, pszichológiai értelemben egymás ellentétei, és együtt egyéniségünk fény- és árnyoldalának lényegi elemei. A mitológiában a fény és az árnyék, a látható és az eltakart együttműködését gyakran a hős és hű társa vagy a hős és állandó ellenfele jelképezi, aki szintén ő maga. A jelenleg szemben álló Nyilas Mars és Ikrek Jupiter akár indulatokká is fokozhatja az érzelmeket, attól függően, hogy fel tudjuk-e dolgozni, meg tudjuk-e oldani ezek kiváltó okait. A marsikus elvárások és a hátráló Jupiter által jelzett lehetőségek végül belső egyensúlyra jutnak.

 

A hétvégéig meglévő Nap Szaturnusz konjunkció végül is új, mély, komoly belső felismerésekhez vezet, az aktuális tennivalók újraértelmezését, átrendezését, alapjainak megerősítését ígéri. 28-án, vasárnap hajnalban, az éppen szolgálattevők 3:00 órakor 2:00 órára állítják vissza a hivatali órákat. A szerencsésebb sokaság egy órával tovább alhat a normál időszámításra visszatérés jóvoltából. Ihlető, de hamarabb sötétedő napra ébredünk. A Vénusz kora délután a Mérlegbe érkezik, uralomra jut, egyedüliként Naprendszerünk égitestei felett, és a következő három héten át meg is tartja rangját. Őszhó utolsó napjai a várható változékony, szeles időjárás dacára szépségeket, kellemes programokat, alkotásra, új kapcsolatokra ingerlő hangulatot ígérnek.

Gázmár László
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: asztrológia, bolygók

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.