Asztrológia

A "Gyomordoktor" kalendáriuma - 2005. január

Boldogasszony hava

A „Gyomordoktor” szándéka az, hogy az év minden hónapjára az embert a holisztikai szemléletnek megfelelően teljességében (test, lélek, szellem) szemlélve tanácsokat adjon, az éppen aktuális évszaknak megfelelően. Egy kicsit visszanyúl a magyar néphagyományokhoz, a természetes életmódhoz, és a mai kor emberének is megfelelő, elfogadható módon igyekszik a teljes élet lehetőségét megmutatni


 

Január - Boldog asszony hava a megújulást jelképezi. Ez a nagy „kijózanodás” ideje. Nemcsak a szilveszteri mámor száll el, hanem az illúziónk is. A tükörbe nézni, a mérlegre állni az ünnepek után maga a csalódás! Ez maga a mélypont.

 

Aki nem éli át minden egyes nap a lét örömét annak legyengül az immunrendszere, védtelenné válik a bennünk mindig jelen lévő mikroorganizmusokkal szemben.

 

Bármilyen furcsán hangzik is, a betegség a legjobb, a legőszintébb barátunk! Figyelmeztet bennünket arra, hogy letértünk az útról, amelyen haladnunk kell. Az analógiás gondolkodásmód segítségével az ember évezredek alatt megtanulta megérteni a lélek nyelvét: a betegséget.

 

A másik dolog, amit figyelembe kell vennünk, amikor betegség jelentkezik a testünkön, hogy mi az, amiben megakadályoz bennünket.

 

Az előbbi gondolat sor arra akart rámutatni, amit Osho, a XX. század egyik legnagyobb tanítója fogalmazott meg: csak a tudatos élet lehet teljes! A „Gyomordoktor” kalendáriuma olyan emberekhez szeretne utat találni, akik így élnek. Tudatosan törődnek saját magukkal, a szeretteikkel, embertársaikkal, a környezetükkel, minden kirekesztő és kisajátító gondolat, szándék nélkül.

 

Kalendárium

1. Újév napja

A januári évkezdet a Gergely naptár bevezetésével vált általánossá hazánkban.

 

A naphoz fűződő népszokások a gazdálkodás, a háztartás, a család és egyén szerencséjét hivatottak elősegíteni, jóslásokkal varázslással, mágikus szertartásokkal. A hónap első napja, latin néven Calendae Januarie, kiskarásony napja, az újesztendő kezdete. Tele van babonával, mágikus vagy analógiás jellegű szokásokkal. Vidéken ez a koledálás ideje, a jóslások napja.

 

Néhány jósló, jósló-varázsló szokás fűződik a naphoz.

 

* Különböző magvakat (búza, kukorica, árpa, zab stb.) szórnak szét az újévi köszöntők a házban, hogy biztosítsák a jó termést, a gazdagságot.

* Úgy tartották, ha az újévben az első látogató férfi, az szerencsét hoz.

* Semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész évben minden kimegy a házból.

* Szemes terményeket kell enni (bab, lencse), mert egész évben pénzbőséget hoznak.

 

6. Boldizsár napja - Vízkereszt vagy háromkirályok napja

Az egyik legrégibb keresztény egyházi ünnep. A karácsonyi ünnepkör zárása. Jézus megkereszteléséről és a napkeleti bölcsekről emlékezik meg az egyház, és ezen a napon szenteli meg a vizet. A szentelt víznek mágikus, gyógyító, rontást megelőző, gonoszűző hatása van.

 

A nap legismertebb népszokása a „három király-járás”, amely a napkeleti bölcsek Jézusnál tett látogatását jeleníti meg.

 

13. Veronika napja

Általában mindenütt azt tartják a sok évtizedes tapasztalatok alapján, hogy ez az év leghidegebb napja.

 

17. Antal - Téli Szent Antal napja

Remete Szent Antal régebben a beteg emberek, állatok, főként a disznó nagy tiszteletben álló védőszentje volt.

 

18. Piroska napja

Ehhez a naphoz időjárásjósló szokások fűződnek. „Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy.” Piroska napja tehát negyvenes időjósló nap.

 

20. Fábián és Sebestyén napja

Ez az első tavaszt ébresztőnap. Ha kimész a szőlőbe, és szemügyre veszed a fákat, látod, hogy már mézgásodni kezdenek, megindul bennük a nedvkeringés, „kezdik szílni a nedvet”.

 

22. Vince (= győzedelmes) napja

Vince Baranyában a karancsiak szerint a bor védőszentje. Napja termésjósló nap. Bálint Sándor említi, „Hogy ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.”

 

25. Pál fordulása - Jóra forduló Pál - Pálfordulás

A napot „pálfordulónak” nevezik, Saul megtérésére emlékezve. E naphoz a haláljóslás kapcsolódik.

 

Ház körüli munkák

Ma már vidéken is ritka a januári trágyahordás, hiszen állattartás is alig van néhány helyen, tehát nézzük, hogy mit tehet ma egy átlagos városlakó kertügyben!

 

Azt mondhatnánk, hogy semmit, pedig ha alaposan körbenézünk, láthatjuk, hogy még a lakótelepen is van lehetőségünk. Szerezzünk be egy nagy méretű cserepet vagy műanyag edényt. Töltsük meg tápanyagban gazdag, tőzeggel jól ellátott, tehát jól szellőző föld keverékkel. A beüvegezett lakótelepi erkély, mint télikert a legalkalmasabb hely arra, hogy ellássuk a konyhánkat friss fűszernövényekkel. A hipermarketekben beszerezhető petrezselymet, snidlinget, kakukkfüvet, koriandert, majoránnát, oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, citromfüvet ültessük át; így jutunk azután télen is friss zöldfűszerekhez, amelyeknek az íze össze sem vethető a szárítottakéval. Ha kiteszünk a télikertbe egy száraz homokkal teli ládát, amibe gyökérzöldségeket dugunk, akkor egész télen friss ropogós levesbevalónk lesz, nem beszélve az időközben kinőtt zöld részekről.

 

 

Mi kapható januárban a piacokon?

Leszámítva azon kisszámú szerencséseket, akik szombatonként felkereshetik a még nagyon kevés helyen működő biopiacokat, nézzük meg, hogy mi marad a többségnek! Nos, ilyenkor is bőven akad hazai termesztésű, helyesen tárolt (vermelt) zöldség- és gyümölcsféle, amiből válogathatunk. Legfőbb téli táplálékunk az alma legyen. Csodálatos gyümölcs, amely egész télen ellát bennünket mindennel, amire a szervezetünknek alapvetően szüksége van. Az alma összetétele alapján is olyan gyümölcs, mely biztosítja az élethez szükséges tápanyagokat: kizárólag almán is meg lehet élni, szinte korlátlan ideig. Magas a fehérjetartalma, csak néhány más idénygyümölcs előzi meg. Rengeteg fajtája létezik, más ízekkel. A naponta éhgyomorra elfogyasztott 4-5 db segít fenntartani egészségünket. Nyugodtan illesszünk be almanapokat is, amikor egész nap csak ezt esszük, amennyi jólesik, úgy 1-1,5 kg-ot. Remekül méregteleníti a szervezetet, pótolja a vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket, és kielégíti a vízigényünk nagy részét is. Magas foszfortartalma miatt az alma kiváló táplálék a szellemi munkát végzők számára.

 

Az alma számos betegségre nagyon hasznos természetes gyógyszer. Ferencsik István szerint „Az alma nagyon jó tisztító, gyógyító hatású az alábbi betegségeknél: ételmérgezés, bélhurut, vérhas, colibaktériumok okozta bélfertőzés és vesekövek. Székrekedés nélkül gyógyítja a hasmenést, kitűnő bélműködés-szabályozó. Tisztítja a húgyutakat, a tüdőket. Igen jó ellenszere a reumának, a köszvénynek, mivel sói oldják a húgyköveket. Mint gyümölcs ugyan enyhén savas, ennek ellenére organikus sói semlegesítik a fehérjebomlás termékeiből származó savakat, tehát a szervezetet az alma lúgosítja. Felső légúti megbetegedéseknél, hörghurutoknál is kiváló hatású.

 

Az édes és a savanyú alma másként hat. Az édes almát jól hasznosítják a székrekedésben szenvedők, a vérszegények, míg a savanykás almákra a túltápláltaknak és a reumásoknak van szükségük. A reszelt alma megfogja a hasmenést. Minden alma hatásos vértisztító érelmeszesedésnél, szívbetegségnél, aranyérnél és menstruációs zavaroknál. A rendszeres ülőmunkát végző embereknél legalább kéthavonta kellene 6-8 napos almakúrát tartani. Az almát - éppúgy, mint más gyümölcsöt - savas hatása miatt nem szabad kenyérrel együtt fogyasztani, mert a keményítő emésztését lehetetlenné teszi. Lehetséges tisztán alm

akúrát is tartani, esetleg a bevezetéskor más ételek kiváltásával; később csak magában.”

Hasonlóan hasznos a körte is, amelyből szinte mindig beszerezhető a legismertebb fajta: az Alexander. Gyümölcskúrára kitűnően alkalmas. Különösen az idült székrekedésben szenvedőknek jelent nagy segítséget, de ideggyengeségek kezelésére is alkalmas, mert kitűnő a sóoldó, savtalanító hatása. Ezt kihasználhatják a reumások, köszvényesek, érelmeszesedésben szenvedők, vesebetegek, mivel a húgysavakat, kristályokat kitűnően oldja. Az epebetegek számára fölöttébb jó hatású a körtekúra. 3-8 napon át körtén kívül semmit ne fogyasszon az epebeteg - tanácsolja Ebba Waerland, a világraszóló eredményeket produkáló svéd természetgyógyász -, abból viszont ehet, amennyit csak akar!

 

 

 

A füge védettebb helyeken nálunk is igen jól megél. Igen tápláló gyümölcs, rendben tartja a bélműködést. A friss füge méregtelenítő hatása jelentős, amellett, hogy táplál is. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok- és a mandulapanaszokat. Az éjszakára desztillált vízbe áztatott füge, amit reggel 15 percig párolunk, jó májgyógyszer.

 

Aszalt gyümölcsök. Csaknem valamennyi gyümölcs tartósítható aszalással, ez a legtermészetesebb tartósítási módszer, mert megőrzi az eredeti gyümölcs szinte valamennyi értékét. Természetes módon, tehát nem a tűző napon, hanem a száraz légáramban aszalt gyümölcsöket szabad csak elfogyasztani. A magas hőmérsékletű aszalás sajnos az eredeti enzim- és vitamintartalmat tönkreteszi, az értékes gyümölcsöt pusztán élvezeti cikké változtatja. Kerüljük el a mesterségesen kezelt, pasztörizált, sterilizált, karamellizált gyümölcsöket, mert ezek az eljárások a gyümölcs legjobb tulajdonságait tüntetik el. Ide tartozik a gyümölcsök sugárkezeléssel történő tartósítása is. Nem kevésbé káros a gyümölcs teljes életerejét, éltető és gyógyító hatását tönkretevő mélyfagyasztás, a mikrohullámú felmelegítés, párolás.

 

Külön kell szólnunk a déli gyümölcsökről, amelyet sokan vitaminpótlóként és élvezeti cikként elé helyeznek a nálunk honos gyümölcsöknek. Nem véletlen az a nézet, amely szerint fő táplálékként csak azokat a gyümölcsöket, zöldséget hasznos fogyasztani, amelyeket a hazai föld megterem. Ennek biofizikai magyarázata az, hogy a sejtek osztódását, működését alapvetően befolyásoló biofotonok más információt tartalmaznak itt Magyarországon, mint azokban az országokban, ahonnan ezek a növények származnak. Azonban ez önmagában még nem jelent akkora gondot, mint az, hogy a szállítás és táorlás miatt a gyümölcsöket éretlenül szedik le, az érési folyamatot vegyszerekkel leállítják, majd a célállomáson szintén vegyszerrel beindítják. Így kényszerérés következik be, ami semmilyen szinten nem egyenértékű a napfény hatására bekövetkező természetes állapottal. A vitaminok ilyenkor alakulnak ki, tehát a korán leszedett gyümölcsök nem, vagy alig tartalmazzák! A vegyszerek diffúzió útján bekerülnek a gyümölcsbe - a héjában különösen sok halmozódik fel, ezért ne használjuk étkezésre - és felesleges plusz terhelést adnak az adalékanyagoktól amúgy is szenvedő szervezetünknek. Ezen okok miatt a déligyümölcsök fogyasztása csak ritkán és kis mennyiségben javasolt.

 

Kiemelkedően fontos közöttük a citrom. A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen nálunk ma már ritkán kapható, az előbb említett okok miatt. Talán a közelebbi, olasz, spanyol, görög citromok között van még érett, nem vegyszerezett.

 

A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, és szabályozó faktorként működik - a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, felold mindent, amit a szervezetbő1 el kell távolítani. Ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, reggel éhgyomorra, vagy fél órával a déli és esti étkezés előtt. Öntsünk egy kevés tiszta vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét. Apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van. A citromlé fokozza a nyál elválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápolószer, mandulaolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást. A citrom préseléséhez csak üveg- vagy porcelánprést használjunk, a műanyag és a fémprések tönkreteszik a citrom természetes értékeit.

 

A télen is kapható zöldségfélék a következők: fehér- és vöröskáposzta, sárga- és fehérrépa, cékla, feketeretek, kelkáposzta, kínai kel, vörös- és fokhagyma, zeller, karalábé, zöldpetrezselyem, snidling. Ezeken kívül a csíráztatott magok rendkívül széles skálájához hozzáférhetünk, de saját magunk is elkészíthetjük otthon egy kis munkával. Ha minden egyes étkezésünkhöz (a gyümölcsétkezésen kívül) fogyasztunk a fentiekből készített nyers salátát növényi olajokból készített öntettel, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy az immunrendszerünk legyengülne és „összeszednénk” az ilyenkor télen szokásos influenzát, náthát.

 

Influenza, nátha

A hideg, szeles időjárásban szinte törvényszerűen megszaporodik a meghűléses betegségek száma. Amit megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a sok száz nátha vírus egyike által okozott tünetegyüttes. Mivel a náthánál több mint kétszáz féle vírusfaj létezik, ezért hiába esünk át rajta, nem leszünk védettek. Újra és újra visszakapjuk. Fokozottan érvényes ez a gyermekközösségekre, óvodákra, iskolákra. A náthás, meghűléses betegség gyógyszerrel nem gyógyítható, nem mulasztható el, azok legfeljebb megkönnyítik elviselését. Vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem segítenek. A feleslegesen alkalmazott antibiotikum megzavarja a szervezet biológiai egyensúlyát. A legjobb ellenszer a betegség megelőzése. Az igazi védekezést az immunrendszer biztosítja, ezért fontos a megelőzésben az immunerősítés. Hatékonyan fokozható a szervezet védekezőképessége a bíbor kasvirág kivonatát tartalmazó echinacea-cseppek szedésével. (A kereskedelemben „Echinacin oldat” néven kapható). A természetes védekezés híveinek szintén ajánlott a cápamájolaj-kapszula, amely alkilglicerolható anyagának köszönhetően képes fokozni a szervezet ellenállóképességét.

 

 

 

A köhögés csillapítása, elfojtása hátráltatja a gyógyulást, mivel a termelődő váladék nem tud megfelelően ürülni. Elsősorban tehát köptetőt, nyákoldót használjunk.

 

Mit tehetünk, ha még egészségesek vagyunk, és szeretnénk, ha elkerülne minket a kór? Emelt adagban juttassunk C-vitamint szervezetünkbe, élő ételek: gyümölcs, zöldség és csíra segítségével, fokozzuk a kalcium (szezámmag) és a nyomelemek bevitelét! Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg gyógyteát. (bodzavirág + hársfa, vagy vöröshagymahéj-tea) Italainkat, ha szükségesnek érezzük, csak mézzel édesítsük.

 

Az eukaliptusztartalmú balzsam a mellkast és a hátat bekenve enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit, olaja kiválóan alkalmas aromaterápiához, inhaláláshoz.

 

A náthát kísérő hőemelkedés (37-38 fok) általában nem igényel csillapítást, ám ha mégis, akkor egy érett citromot 50 C-fok alatti sütőben süssünk meg, majd annak levét igyuk meg. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen erős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, algopirin stb.). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért. Az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel jár, de ne ijedjünk meg tőle! Tünetei: gyomor- vagy alhasi fájdalom. Nem szabad a kúrát abbahagyni, ha nem vegetáriánus étrenddel, hashajtó teákkal segítsük a méreg kiürítést! Ha még be is lázasodtunk, akkor kövessük az állatok példáját, és tartsunk 2-3 napos böjtöt.

 

Testmozgás, sport

Az irodai munkához „szokott” meggyötört testnek felüdülés, az immunrendszernek pedig életbevágóan fontos a napi minimum 15 perces rendszeres mozgás. Reggelente ne kávéval és cigarettával próbáljunk „észheztérni”, hanem nyissuk meg az ablakot és végezzünk a szőnyegen nyújtó és lazító gyakorlatokat. Nem szükséges ehhez több tízezer forint értékű berendezéseket venni, hiszen néhány nap után a legtöbbnek a lomtár lesz a helye. Aki teheti, kocogjon a szabadban, de ne főúton vagy annak közvetlen közelében! A mozgás intenzitása olyan legyen, hogy a pulzus a 110-es értéket tartósan elérje. Ilyenkor a perifériás keringés annyira feljavul, hogy a nők rettegett réme, a méreglerakódások miatt kialakult narancsbőr is átrendeződik. A mozgást követő zuhanyozás (hideg vízzel befejezve!) pedig úgy felfrissít, hogy a munkaundornak nyoma sem marad. Nincs az a serkentő szer, amelyik felveheti a versenyt ezzel a hatással. Nem beszélve a két módszer közötti egészség különbségről. Az ilyen állapotba került ember kedve is egészen más, sokkal nehezebben fog kimozdulni a lelki egyensúlyából, következésképpen kevesebb a valószínűsége, hogy beteg lesz!

 

Receptek

Álljon itt néhány recept a januári időszakra. Alapja a köles, amely egyike a méltatlanul elfeledett ételeinknek.


Napraforgókrém kölessel

Hozzávalók: 1 dl száraz köles, 3 dl víz, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg napraforgómag, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 15 dkg pálmazsír (bio-margarin), 1 evőkanál apróra vágott (vagy szárított) petrezselyemzöldje, 2 teáskanál lestyán, 1 mokkáskanál kurkuma, 2 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál borsikafű, 1 csapott mokkáskanál fehérbors, 1 teáskanál Vegamix ételízesítő, tengeri só.

 

Elkészítése: feltesszük főni a kölest az összes fűszerrel, a vöröshagyma, a fokhagyma, az olaj és a margarin kivételével. Amíg megfő, szép aranysárgára pirítjuk a napraforgómagot, majd miután kihűlt, kávédarálóban finomra daráljuk. Ahogy a köles elkészül, azonnal adjuk hozzá a napraforgót és azokat, amiket kihagytunk, majd még forrón alaposan összeturmixoljuk.


Tormakrém tofuból kölessel

Hozzávalók: 20 dkg reszelt torma, 30 dkg tofu, 5 dkg köles, 1 dl víz, 4 evőkanál olívaolaj (bio margarin vagy pálmazsír), 2–2,5 cm hosszú gyömbér (vagy 1 teáskanál gyömbérpor 1 evőkanál citromlében elkeverve), 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál méz, 1 mokkáskanál tengerisó.

 

Elkészítése: megfőzzük a kölest, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, majd forrón összeturmixoljuk. Ezután a többi anyagot is hozzáadjuk és azzal is összeturmixoljuk. Kenyérre kenve, szójapárizsival, búzakolbásszal párosítva különleges ízhatást érhetünk el.


Kölespuding

Hozzávalók: 1 liter víz, 5 dkg mag nélküli mazsola, 15 dkg köles, 1 evőkanál keményítő 1 dl hideg vízben oldva, gyümölcsök, az ízesítéshez kókuszreszelék, fahéj, karob vagy vanília.


Elkészítése: a mazsolát beletesszük az 1 liter hideg vízbe és felforraljuk. Az átmosott kölessel csendes tűzön puhára főzzük. Vigyázzunk, mert könnyen odakozmál. Hozzáadjuk a vízben oldott keményítőt és felforraljuk. Miután a tűzről levettük, krémszerűre turmixoljuk, majd tetszés szerint ízesítjük és beletesszük a megmosott, lecsöpögtetett gyümölcsöket. Olajozott formába öntjük és kihűtve tálaljuk.

Varga Sándor
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: gyomordoktor

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.