Asztrológia

A Halak otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 3. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. (Halak - február 18.-március 20. Értékrend: elkülönültség, kedvesség, kreativitás, zene, intuíció, hit)


 

A tipikus Halak

Sok állatövi jegyet jellemeznek érzékenynek, de a Halak mind közül a legérzékenyebb. Akik egy jegyben születtek, kedves, befogadó, intuitív, együttérző, adakozó és gyakran spirituális emberek. Lehetnek költők, színészek, zenészek, de könnyen sebeket ejt rajtuk a mindennapok durva valósága. A Halak ember jellemzően képes arra, hogy egész éjjel elhallgassa barátai problémáit. A tisztaság, gyakorlati teendők és a számlák befizetése számukra sokkal nagyobb kihívást jelent.

 

A Halakra leginkább találó jelző az "elmosódott" kifejezés. Hajlamosak arra, hogy a jelen lévő társaságtól függően eltérő személyiségeket vegyenek magukra. Könnyen esnek a légvárépítés és néha az alkohol és drog áldozatául. Hiszékenyek és fogékonyak lehetnek, kitéve magukat erősebb egyéniségek hatásának.

 

Tökéletes körülmények között a Halak életfilozófiája képviseli azt a mintát, amelyre mindenkinek törekednie kéne. Eszerint, ha mások jólétének fontossága egyenlővé válik sajátunkéval, a világ nagyobb vallásainak alaptanításai végre megtestesülnek.

 

A Halak víz jegy

A Halak a harmadik víz jegy. E jegyek vízhez fűződő kapcsolatát a következőképpen lehet kategorizálni. A Rák a tavak, áramlások és folyók ura, a Skorpió uralja a pocsolyákat, medencéket és mocsaras területeket. A Halak uralma alatt állnak tengerek és óceánok feneketlen és hatalmas vizei.

 

A vizes téma így ideális a Halak otthona számára. Ez jól hangsúlyozható előkelő helyre tett színes akváriummal, esetleg bel- vagy kültéri szökőkutakkal, csobogókkal. Emellett természetes anyagok felhasználásával és egy kis képzelőerővel a tarajos hullám témája az egész lakásban jól felhasználható motívum.

 

A Halak otthona

A halak otthoni életmódjukkal kapcsolatban két táborra szakadnak. Tipikusan nem tiszta jegy, miután szó szerint a káoszhoz kapcsolódik, melynek uralma könnyen elhatalmasodhat rajta. Általában a jegy szülöttei jellemzően rossz szervezők és a mindennapi ügyekhez is rendezetlen, kidolgozatlan módon közelítenek. Éteri teremtmények, akik inkább túlvilági és intuitív dolgokkal foglalkoznak, mintsem a hétköznapok gyakorlati teendőivel.

 

Ezért meglepő, hogy hány Halak jegyű ember tiltakozik a manapság közkedvelt, hatékonyan szervezett és kialakított lakások ellen. Ez a látszólag ellentmondásos megnyilvánulás egyrészt segít abban, hogy jól megfigyelhető legyen a jegyhez kapcsolódó kettősség, másrészt a Halakat a hatékonyság és rend már-már fanatikus hangsúlyozására sarkallja. Amikor a végtelen lehetőségek óceánja könnyedén sodorja magával őket, egy takaros otthon alapvető fontosságú horgonyként szolgál ahhoz, hogy két lábával továbbra is a földet érintse.

 

A bejárat kialakítása

Első látásra a Halak otthona nem nyűgöz le senkit. Ez a jegy gyakran szerény és félrehúzódó. A Halak évek során, fokozatosan tanulja meg, hogy bizonyos fokig fontosak az anyagi szempontok, hiszen a pénzügyi források egyet jelentenek a lehetőségekkel, térrel és szabadsággal kapcsolatos önálló döntéseivel. Életében a számára legfontosabb tényező mindig saját lelki és érzelmi állapota lesz. Ez számára fontosabb, mint bárkit lenyűgözni vagy bárkinek a figyelmét felkelteni. A Halak nagyra értékeli a távolságtartást, a magánéletet, és nem akarja túlzottan magára irányítani a figyelmet. Valószínűleg egy csendes mellékutcában lakik vagy egy névtelen külvárosi területen, ahol valódi személyazonossága környezetének névtelensége mögé rejtőzhet. Ideális esetben szeret a tenger közelében lakni. A lakásba lépve az tűnik fel, hogy számtalan cipőt találunk az előszobában. A Halak folyamatosan a lábukkal kínlódnak.

 

A Halak otthonának bejárata korántsem hivalkodó, hiszen a jegy nagyra értékeli az elvonulást, és sokszor a végletekig tartózkodó jellemű

 

Nappali

A Halak otthona egy a külvilág feszültségeitől mentes mennyország. A nappali ezért legyen a lehető legotthonosabb és legpihentetőbb. Ha forgalmas területen található a lakás, a dupla üvegezés elkerülhetetlen ahhoz, hogy a Halak megtalálja a számára oly fontos nyugalmat. Fűtési rendszere legyen több, mint megfelelő. A gáz és az olaj is a jegy fennhatósága alatt áll. Bár szeretné a szabadterű tüzet, valószínűleg jobban boldogul a modernebb megoldásokkal.

 

A magánélet is fontos tényező, így a jegy szülötte szereti a behúzott függönyöket, hacsak ablakai nem zöldövezetre vagy éppen a csodálatos tengeri kilátásra nyílnak. A jó világítás is fontos tényező, ezért az áttetsző, pihekönnyű, lenge anyagok hatékonyan zárják ki a külvilágot, de eközben a napfénynek szabad bejárást biztosítanak. Ablakának közvetlen stílusú, napfényszínű sifonnal, muszlinnal, fátyollal vagy voállal való felöltöztetése hatékonyan ragyogja be a legsötétebb napokat is.

 

Az akvamarin, azúr, égkék és türkiz mind kiválóan egészítik ki a színsémát, kontrasztot képeznek a fáradt fehérre festett bútorokkal és padlózattal, és hamisítatlan tengerparti hangulatot árasztanak.

 

Padlózat

A jegy egész otthonában leginkább a csiszolt padlódeszka felel meg. Ezek lehetnek egyszínűek vagy kopásálló fehér bevonattal kezelt fehérmosott felületűek, kifehérítettek, lemeszeltek. Lehetnek továbbá tiszta lakkba kevert, fehér festékkel lekezeltek, amivel félig átlátszó, sokkal visszafogottabb hatás érhető el. A szizál vagy afrik is tökéletes megoldás, és ha nagyobb kényelemre vágyunk, kiegészíthetjük azt természetes színű és szövetű szőnyegekkel.

 

Világítás

A Halak nem rajong a közvetlen és éles fényért, így otthonának tökéletes világítása ideális esetben természetes, indirekt, finom és szórt fényű.

 

A gyertyafény sok helyzetben nagyon kedvelt, és az asztali lámpák kisfényű világítását is szívesen részesíti előnyben a harsányabb, mennyezeti lámpákkal szemben. A matt-fém vagy egyszínű, fehér-zománcozott, tisztaüveg lámpásoknak is érdekes szerepe lehet otthonában. 

 

Konyha

A Halak szeretik a kis konyhát. Könnyebb mindent tisztán és ellenőrzés alatt tartani. A tűzhelytől egyszerre eléri a mosogatót és a szekrényt, ezzel biztosítván azt, hogy konyhaművészeti hőstetteinek sikeres befejezése legyen. A keskeny hajókonyha is tökéletesen illik a tengeri témába.

 

A Halakat nem zavarja a kis konyha. Könnyebben felügyeli szakácsművészeti próbálkozásait, és bármit elér, amire szüksége van

 

Jó, ha a konyhában, a nyugodt dekorációs témát megőrizve, a dolgokat egyszerű szinten tartjuk. Beépített bútorzat felel meg leginkább a szűk hely számára. Ezek felülete lehet egyszerű lambériás vagy shaker stílusú.

 

Világos fafélék - például fenyő - felelnek meg leginkább a célra. A színek tekintetében rendelkezésére áll továbbá a fáradt fehér vagy a már korábban használt sokféle kék is. A csillogó és általában fényvisszaverő felületek nem illenek a természetes és kötetlen képbe.

 

Talán a natúr fapadló a legjobb megoldás. Ennek újrafestése, meszelése vagy más módon való halványítása hangsúlyozza a vidám, pihent és szinte vakációt idéző hangulatot. Az ablak előtt függő, fehér-kék kockás függöny és az ehhez illő padlón heverő szőnyeg is jó kiegészítő elem lehet. További nyitott polcok várják a főző-, ét- és tányérkészleteket, valamint konyhai eszközöket.

 

Hálószoba

A tökéletes Halak hálószoba tovább folytatja a fakított, mészmosott témát. Képzeljük el a tengerparti nyaralás hangulatát, azokat a forró, víz mellett töltött napokat, valamint a nap és víz folyamatos hatásainak kitett kopott uszadékfákat. A szizál vagy afrik padlózat tökéletes a tengerparti forróság kezdeti megidézéséhez, különösen, ha azt a falak és padlózat fehérített vagy félig átlátszó színeivel kombináljuk. Kiváló lehetőség van a falak lambériázására is. A természetes padlózat durvább szövete miatt az érzékeny helyeken kék és fehér pamutszőnyeg használata ajánlatos. A természetes színű vászonszövött padlószőnyeg puhább, de kevésbé eredeti megoldás.

 

A helyiségben található többi bútor nem illeszkedik egymáshoz, de egyformán kopottak, és valószínűleg ócskástól, házaknál lévő kiárusításokból és lomtalanításokból származnak. Egy ruhás- és fiókos szekrény és egy öreg fából készült szék mind kiválóan illik a képbe. Ideális esetben mindegyikük fehérített fa árnyalatú vagy kopott fehér. A fehérre festett kovácsoltvas vagy a natúrszínű fenyőágy lesz a hálószoba központi darabja. Az egyszínű, len- vagy pamutvászonból készült római sötétítő pedig az ablak egyszerű kiegészítő eleme lehet.

 

Fürdőszoba

Nyilvánvaló, hogy a Halak fürdőszobájában bontakozik ki leginkább az óceán és a tenger témája. Jobb, ha a háttér egyszerű, hiszen itt a kisebb jelentőségű elemek kapnak leginkább hangsúlyt. Az egyszínű fa padlódeszka, a törtfehér falak, a derékvonalig húzódó lambéria, az egyszerű roletta és az egymástól eltérő, fáradt fehérre festett bútorok, mind az annyira fontos végső simítások hátteréül szolgálnak. Egy hajóablakra emlékeztető kerek fürdőszobatükör érdekes, stílusos kiegészítő lehet.

 

A kék falak és ablakdeszkák egyaránt jól illenek a képbe éppúgy, mint a kád körüli festett lambéria. Lehetőleg különálló, kerekített peremű kádat alkalmazzunk, és a tengeri témát szárított tengeri csillaggal, kagylókkal, kavicsokkal, korallal, szivacsokkal, szépiacsontokkal és uszadékfával hangsúlyozzuk. A maximális hatás kedvéért az egész helyiséget ezeknek a tárgyaknak ízléses elhelyezésével díszítjük. A kreatívabb kedvűek számára a kavicsokat felhasználhatjuk szokatlan ajtógombként vagy függő villanykapcsolóként is. Végezetül, a tengerillatú gyertyák a Halak által annyira szeretett romantikus környezetet is megteremthetik.

 

A Halak az óceánhoz kötődik. A fürdőszoba különös fontossággal bír otthonában

 

Hobbiszoba

A Halak szeretik a vizet és jól érzik magukat egy fényűzően mély kádban is, de igazán azt élvezik, ha lehetőségük van a teljes megmártózásra. Így a Halak házának ideális hobbiszobája egy saját úszómedence. Természetesen ez sokunk számára már a fantázia birodalmát jelenti. Kevésbé költséges megoldást nyújthat egy beltéri vagy kültéri jakuzzi vagy egy masszázskád. A Halak mindkét helyen mentesíthetik magukat a napi gondoktól és feszültségektől. Melegebb helyeken egy felfújható medence is több, mint a semmi, bár távol áll az ideális megoldástól.

 

A Halak szeretik a természetes környezetet, de azért nem túlzottan edzettek. Leginkább egy üvegkupolával ellátott, fűtött kültéri medence illik hozzájuk. A kupola, ha az idő megengedi, eltávolítható a medencéről. Az üvegfalak lehetővé teszik, hogy azokon át oly módon szemlélje a természet szépségeit, hogy eközben védve van a környezet szélsőséges hatásaitól. A medence borításának kék vagy arany színezete tökéletes megoldás, hiszen éppúgy, mint a beltéri, színes, félig áteresztő ablakanyagok esetében, a napfény-árnyalat gyakran még a legsötétebb napokat is beragyogja.

 

Jellemzők

Előnyös: együttérző, törődő, adakozó, befogadó, idealista, okkult, élénk képzeletű,

igénytelen

Kevésbé előnyös: nem gyakorlatias, ködös, gyámoltalan, zavarodott, megbízhatatlan,

légvárakat építő, szervezetlen, könnyen befolyásolható

 

Analógiák

Szimbólum: két hal

Uralkodó bolygója: Neptunusz

A hét napja: csütörtök és péntek

Szerencsés színek: tengerzöld, akvmarin, halványlila és mályva

Szerencseszám: hét, esetleg a három

Születési kövek: akvamarin, smaragd és korall

Fémek: platina, ón és cink

Növények: moha, tengeri alga, vízililiomok

és más vízi növények

Fák: füge, fűz és a vízben vagy környékén élő fák

Területek: Egyiptom, Normandia, Észak-Afrika, Portugália, Szamoa és Skandinávia

Városok: Alexandria, Bournemouth, Cowes, Grimsby, Jeruzsálem, Sevilla és Varsó

Legjobb partner: Rák, Skorpió, Oroszlán és Vízöntő

Legrosszabb partner: Ikrek, Nyilas, Szűz

 

Művészet és díszítés

A díszítés általában a Halak otthonában található vizes, tengeri és tengerészeti témát hangsúlyozza. Az olyan tengeri tárgyak, mint a kaliforniai kagyló, gyöngyházkagyló, szárított tengeri csillag, tengeri sün és a korallok kitűnő dekorációs kiegészítők. Az egyszerű folyami kavicsok is lenyűgöző hatást válthatnak ki, különösen, ha azokat csoportba gyűjtve érdekes és váratlan helyre helyezzük el. Jó ötlet az óceánt ábrázoló festmények és fényképek alkalmazása is.

 

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

A Kos kifejezési módja messzemenően nyers és érzéketlen a Halak számára, aki ebben a brutális stílusban hamarosan úgy érzi magát, mint egy partra vetett hal. A két stílus között nagyon kicsi az átfedés, így csak a Kos megkülönböztető figyelme hozhat bármilyen kompromisszumot.

Bika

A két jegyben sok a közös vonás és valószínűleg jól megélnek egymás mellett. A Bika a lakás nagyobb elemeire koncentrálhat - például a fényűző díványra - a Halak az ő álomszerű kiegészítőivel pedig akkor lép a képbe, amikor a fő építőelemek már a helyükön vannak.

Ikrek

Az Ikrek szeretik az érdekes elemeket, de nem pontosan úgy, ahogy a Halak. Az Ikrek szerint a Halak életmódja szervezetlen és kaotikus. A Halak szerint pedig az Ikrekből hiányzik a melegség. A különbség halvány, de jól érthető a két szóban forgó jegy szülöttei számára.

Rák

A Rák babusgató és megértő jellem, aki bátorítja a Halak kreatív ötleteit. A Rák nem az a típus, aki miatt mások kicsinek érzik magukat vagy visszafogják személyes fejlődésüket. Ők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy biztonságos és zavartalan alapot szolgáltassanak mások számára.

Oroszlán

Az Oroszlán tűz jegy, a Halak pedig víz, így kettejük között általában nincs harmonikus kapcsolat. A Halak azonban, megmagyarázhatatlan módon, vonzalmat éreznek irántuk és felmelegíti őket az Oroszlánok erős személyisége. Mindig készek arra, hogy rendíthetetlenül csodálják az Oroszlán égbekiáltó stílusbeli hőstetteit.

Szűz

A Szűz túlzottan pedáns a Halak számára, túl elemző, rendes és kritikus. A Halak nem ügyesek a gyakorlati teendőkben, de az együttérzés, a képzelőerő és kreatív képességek területén a legjobbak között vannak. A Halaknak nincs szüksége olyan emberre, aki folyamatosan azzal szembesíti, hogy mit csinál rosszul. Nem jó párosítás.

Mérleg

A két jegy között semleges viszony van. Mindketten nehezen döntenek, így együtt könnyen válik kaotikussá a lakás. Tisztelik egymás stílusát, de valahogy nem igazán inspirálják egymást. Nincsenek nagy problémák, de lehet-e a közömbösség jó ajánlólevél?

Skorpió

A Skorpió erős akaratú, a Halak pedig nagyon jól formálható jegy. A Halk ezért csak azokat a lehetőségeket kapja meg, amelyeket a Skorpió átenged neki. Víz jegyűek lévén van közöttük vonzalom. A Halak, feltéve, hogy szóhoz jut, legalább tudja, hányadán áll a dolgokkal.

Nyilas

Nem szeretetteljes kapcsolat. A Nyilas túl nyers és otromba. Életstílusukban és az otthonnal kapcsolatos elvárásaikban merőben más nézeteket vallanak. A Halak tudja, hogy a Nyilasok nem akarnak rosszat, de amikor majd kifinomult dekorációs ötleteit párszor eltiporják, szedi a sátorfáját.

Bak

A Halak vonzódnak a Bakhoz, mivel kedvelik a jegyet kísérő nyugodt lehetőségek légkörét. A Bak dekorációs stílusa valójában túl merev és formális az ilyen fogékony és engedékeny jegy számára. A Halak számára kevés lehetőség nyílik majd tehetsége kibontakoztatására.

Vízöntő

A Halak gyakran azt érzi, hogy a Vízöntő jobban megérti őt bárkinél. Ha azonban dekorációra és design-kérdésekre kerül sor, kettejük között szakadék húzódik. A Vízöntő vonalvezetése modern, tiszta, a Halaké pedig szentimentális és elmosódott.

Más Halakkal

Tökéletes víz témájú otthont alakítanak ki. Olyan fantáziabirodalmat hoznak létre, ahol eltűnhetnek, és soha többet nem talál rájuk senki. Ilyenkor általában az egyik Halak fokozatosan gyakorlatiassá válik, megakadályozva, hogy a pár tökéletesen elveszítse kapcsolatát a realitással. 

- ksk -
XV. évfolyam 3. szám

Címkék: asztrológia, halak, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.