Asztrológia

A Kos otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 4. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. (Kos - március 20.-április 19. Értékrend: cselekvés, kezdeményezés, önmegerősítés, sebesség, elsőnek lenni.)


A tipikus Kos

A nyugati állatöv első jegye a Kos. Időszakának kezdete az északi féltekén a tavasz első napjával esik egybe. Uralkodó bolygója a Mars, és hagyományosan az újrakezdéshez, az ember testrészei közül pedig a fejhez társítják. Az ebben a jegyben született ember dinamikus, aktív, lelkesedő, pozitív, bátor, impulzív és merész. Szó szerint keményfejű és sok területen szeret első lenni. Spontán beleveti magát olyan helyzetekbe, amelyeket mások messze elkerülnek. A Kosok nehezen viselik a korlátozottságot vagy a szabályokat, és általában nagy mozgásteret biztosító és fizikai energiát igénylő tevékenységeket kedvelnek. Ez a jegy nagylelkű és segítőkész, bár gyakran nevezik önzőnek és egoistának is.

 

A Kos tűz jegy

A Kos tűz jegyű, és mint ilyen a cselekvést, kezdeményezést és az energiát kedveli. Otthonában sok teret kell biztosítani a mozgás és a cselekvés számára. A Kos jellemző módon belefog dolgokba, majd befejezetlenül otthagyja azokat. Természetesen egy idő után a félbehagyott munkák lehangoló maradványaival végül kénytelen-kelletlen foglalkoznia kell.

 

Életbevágóan fontos tehát, hogy időt szakítson a rendszeres takarításra és rendrakásra. Bár a rendrakásra szánt idő unalmasnak tűnhet, megóv a rendetlenséggel járó kényelmetlen és korlátozó érzéstől, ami hosszabb távon jóval ártalmasabb lehet a Kos számára.

 

Az otthon rendes kitakarításának pozitív és terápiás hatása van, sőt a régi dolgoktól való megszabadulás bizonyos élvezettel is jár.

 

A Kos otthona

A Kosok szeretik az elfoglaltságot, így otthonuk mindig olyan, mint egy tevékeny kaptár. Valójában a beltéri dekoráció és otthonuk szépítgetése talán nem is olyan fontos számukra, mint azt szeretnék. Még ha más asztrológiai hatás befolyásolja is ezt a helyzetet, akkor is akad elég tennivaló: helyek, melyeket meg kell látogatni, emberek, akiket meg kell ismerni. Így az otthonteremtés feladata könnyen lejjebb csúszhat az életcélok listáján.

 

A bejárat kialakítása

A Kos előszobája elhanyagolt terület, miután túl elfoglaltan száguld ki és be rajta ahhoz, hogy megfelelő kialakításán törné a fejét. A bejárati ajtó legyen masszív szerkezetű, hogy kibírja az állandó csapkodást, illetve a ki- és becipelt ormótlan tárgyak által okozott ütéseket és karcolásokat is. Talán a hagyományos fa a legmegfelelőbb, mivel más anyagok, például az üveg, könnyedén károsodhatnak.

 

A Kos bejárati ajtajának ideális színe a határozott, élénkvörös. A fényes, tükröződő polírozás inkább jellemző kicsattanó személyiségére, mint egy visszafogott felület. A vörös majdnem minden árnyalata megfelel. Minél harsányabb a szín, annál jobb. Tovább hangsúlyozza a lendületet a rézből készült kopogtató és a többi sárgaréz felszerelés.

 

Nappali

Mindkét nem hajlamos a "csináld magad" tevékenységre. Szeretik a szerszámokat, és minden háztartási gép érdekli őket. Ám mikor a be nem fejezett feladatok végül felhalmozódnak, sajnos elkerülhetetlen a felfordulás.

 

A Kos nappalijában a térre kell elsősorban figyelni. Használjunk tiszta, szögletes vonalakat, és tartsuk meg a rendet. Bár a vörössel csínján kell bánni beltérben, alkalmazhatjuk nagy, matt felületeken, például letapétázott vagy nyers falon. Megnöveljük a térérzetet, ha a színt úgy használjuk, hogy az fokozatos átmenetet képez a sötétből a világosba. A fehér megfontolt alkalmazása pedig megóv minket a lehetséges túlkapásoktól.

 

Miután a Kos tűz jegy, előnyös, ha a lakásban valódi lángok is helyet kapnak. Ez lehet akár egy a régebbi lakásokban gyakran előforduló, hagyományos kovácsoltvas kandalló, de egy high-tech, fémből és üvegből készült modern, fatüzelésű kályha is.

 

Padlózat

Lényeg a könnyű tisztítás és karbantartás. Ennek megfelelően a laminált felületek, a linóleum, lakkozott vagy festett parketták mind kiválóan megfelelnek a célra. A kerámiacsempe is jó szolgálatot tehet. Válasszunk lehetőleg egyszínű terrakotta, fehér vagy világos színeket. Élénk díszszőnyegeket mindenhol alkalmazhatunk, de a szőnyegpadló legyen semleges, tiszta színű.

 

Világítás

A világítás lehetőleg legyen modern, süllyesztett. Fénycsövek vagy neonlámpák helyett spotlámpákat és modern fali lámpákat használjunk. Elegendő napfényhez jutunk, ha a problémás, régimódi függönyök helyett festett ablaktáblát, görgős vagy lamellás redőnyt alkalmazunk. 

 

Konyha

A Kos jellemzően azért eszik, hogy éljen, és nem fordítva. Ennek megfelelően a lakás legritkábban látogatott helyisége a konyha, ahol csak szórványos mozgás figyelhető meg - főleg étkezési időszakokban - az egész napi folyamatos sürgölődés helyett. Az időt és energiát kímélő eszközök széles választéka alapvető fontosságú, miután jobb dolgunk is akad, mint a mosogatás. A mosogatógép ezért életbevágó fontosságú, csakúgy, mint a mikrohullámú sütő és a mélyhűtőben felhalmozott készételek.

 

Mivel a Kos jegy sajátos kapcsolatban van a vassal, acéllal és általában a fémekkel, a rozsdamentes acél széles körű konyhai alkalmazása különös hangsúlyt kaphat. A nagyobb felületek (például a mosogató, edényszárító, főzőlap, falvédő, munkalap) lehetőleg legyenek matt színűek, megelőzvén ezzel a túlzott csillogást.

 

A fűszerek szintén a Kos fennhatósága alatt állnak, így jó kiegészítők lehetnek a gondosan kiválasztott fűszertartók. Az üveg- vagy fémpolcokon tárolt fűszerek tiszta, modern megjelenésükben kiválóan kiegészítik az összképet. Állítsunk csillogó krómszékeket a reggelizőpulthoz. Ezek biztosítják majd a konyhán átrohanó Kos számára a rövid lehuppanáshoz szükséges ülőhelyet.

 

A tökéletes Kos-konyha tiszta, modern; rozsdamentes tűzhely és csempepadlózat jellemzi. A reggelizőpult jól illeszkedik a Kos aktív életstílusához

 

 

Hálószoba

Mint a nyugati állatöv első jegye, és mint a fej irányítója, a Kos a ház tetejével áll kapcsolatban: a kéményekkel és a tetővel. Egy többemeletes lakásban hálószobája lehetőleg álljon az emeleten. Erre a célra valószínűleg a tetőtér lenne a legmegfelelőbb, de ha erre nincs mód, fekhelyét magasan a föld szintje fölött helyezzük el. A fiatalabb vagy atletikusabb Kosok a galériás ágyat kedvelik – a létrával megközelíthető terület elég vonzónak tűnik a Kos felfedező természete számára. Mások egyszerűen ágyuk alapjának megemelését részesíthetik előnyben. Ebben az esetben az ágy alatti területet ruhák tárolására használják fel.

 

Holmijának rendben tartásához a szekrény alapvetően fontos a Kos hálószobájában. Egy állófogas is hasznos kiegészítő lehet, miután a jegy szülöttei szívesen viselnek fejfedőt. A vörös szín mérsékelt használata bizonyos fokú szenvedélyt sugall, míg a nagyobbrészt sötét környezet a békés nyugalom érzetét fokozza. 

 

Fürdőszoba

A Kos nem tölt órákat a fürdőszobában, hiszen annyi más teendője van. Célszerűsége miatt a zuhanyt részesíti előnyben, és hasonló megfontolásból kedveli az elektromos borotvát és fogkefét is. A napi robot után azonban néha egy hosszú fürdő is pihentető lehet. Pár csepp aromaterápiás olaj tovább segíti a lazítást, miközben a gyertyák fénye nyugalmat sugároz és hangsúlyozza a jegyhez tartozó tűz elemet.

 

A fürdőszoba csempézett fal- és padlófelülete könnyen tisztán tartható. A rózsaszín fürdőszobai kerámiák aligha helyettesíthetik a piros színt. Célszerűbb, ha nagy, fehér felületeket alkalmazunk, amelyeket foltokban törnek meg a Kos által annyira kedvelt színek. Ha elegendő fény áll rendelkezésünkre, két Kos-növény alkalmazható jól fürdőszobai környezetben: a kaktuszfélék és az Aloe vera. Egy szokatlan faragott fa vagy kovácsoltvas dísztárgy kiváló fókuszpontja lehet a helyiségnek.

 

A Kos-fürdőszoba legyen rendezett és könnyen tisztán tartható. Minden erőteljes formát adó növényféle, például ez a Dracaenais, jól kiemeli a helyiség szögletes vonalait és modernségét

 

Virágok és növények

Minden tüskés, szúrós és tövises növény a Kos uralma alatt áll. A kaktuszok és a pozsgás növények, melyek forró és száraz helyről származnak, jól kifejezik a Kos jellemét. Majdnem mindenfajta kaktusz, aloé, agávé, szanzavéra felhasználható otthonában. Fajtájuk szögletes természete kiegészíti és kiemeli az ilyen környezetben alkalmazott erőteljes, modern vonalakat. A növények ötletes, de minimalista alkalmazása igen hatásos lehet, különösen kövek és kavicsok társaságában.

 

Hobbiszoba

A legtöbb Kos vonzódik a szerszámokhoz és minden, a háztartásban előforduló géphez és szerkezethez. Hobbiszobája ennek megfelelően olyan lesz, hogy távolabb helyezkedik el az otthon többi részétől, és így ideális környezetet teremt ahhoz, hogy a Kos teljesen kedvtelésének szentelje magát. A Kos férfi számára tökéletes megoldást nyújthat egy hagyományos kerti fészer, ahol felállíthatja satuját, munkapadját, és nyugalmas órákat tölthet el távol a mindennapok zűrzavarától. Ebben a menedékben örömmel javítgatja majd a háztartási és kerti berendezéseket, hiszen ez a jegy különös kapcsolatban áll a gépekkel és a szereléssel. A Kos szívesen elszöszmötöl a meghibásodott dolgokkal, miközben megpróbálja megjavítani azokat, folyamatosan táplálja kihívásokra éhes jellemét is. Ha fészerre nincs lehetőség, néhány fedett garázsban, autóbeállóban vagy szabad ég alatt karbantartási munkálatokkal eltöltött óra is hasonló hatást érhet el. Természetesen ez az időtöltés nem kizárólag a férfiak előjoga.

 

A hagyományosabb felfogás szerint tipikus női szabadidős tevékenységnek tekinthető néhány művészeti és iparművészeti ág gyakorlása. Ehhez ideális környezetet biztosít egy házon belül található szoba is, ahol a Kos zavartalanul tevékenykedhet anélkül, hogy munkája végeztével azonnal takarítania kellene maga után. 

 

Jellemzők

Előnyös: felfedezés, vállalkozás, kaland,  bátorság, egyenesség, lelkes, aktív, autonóm.
Kevésbé előnyös: türelmetlen, heves, agresszív, egoista, meggondolatlan, önző, ingerült, szeles.


Analógiák

Szimbólum: a kos
Uralkodó bolygója: a Mars
A hét napja: kedd
Szerencsés színek: a vörös minden árnyalata
Szerencseszám: kilenc
Születési kövek: rubin, gránit
Fémek: vas és acél
Növények: aloé, kaktuszok, csili, fokhagyma, muskátli, gyömbér, magyal és lonc
Fák: minden tűlevelű fa és cserje
Területek: Anglia, Németország, Izrael, Litvánia, Palesztina, Lengyelország és Szíria
Városok: Birmingham (Anglia), Firenze, Krakkó, Leicester, Marseille, Nápoly és Utrecht
Legjobb partner: Oroszlán, Mérleg, Nyilas és Bak
Legrosszabb partner: Rák


Művészet és díszítés

A Kos az éles vágószerszámokhoz, a fafaragáshoz, vasmunkához és hegesztéshez
kötődik. Fából faragott dísztárgyak vagy fémből készült szobrok felelnek meg leginkább számára. A Kos kedvence a vas, így bármilyen kovácsoltvas tárgy csodálatos kiegészítő elem lehet. Ennek modern megfelelője, az acél is jó szolgálatot tehet.

 

 

Kombináció más jegyekkel

Más Kossal

A kapcsolatban sok energia mozog, és ez kedvez a közös elfoglaltságoknak. Probléma lehet, ha nem állapodnak meg, hogy kié a döntés lakberendezésügyekben, és kire hárul majd a kivitelezés feladata. Akárhogy legyen is, uralkodó bolygójuk, a Mars energiája pompásan magára talál majd minden közös "csináld magad" tevékenységben.

 

Bika

A Kos számára a Bika valószínűleg túlzottan tradicionális és nehezen motiválható jegy. A Vénusz és a Merkúr közös fényszögei azonban segítenek közös nevezőre jutni, s a lakás berendezésével kapcsolatos merész ötleteit a Bika kitartása segíti majd megvalósítani.

 

Ikrek

Jól kiegészítik egymást. A Kos szívesen veszi, hogy az Ikrek hatalmas mennyiségű, nagyszabású lakberendezési ötlettel áll elő. Az Ikrek pedig hálásan fogadja, hogy van valaki, aki nyitott ezekre a gondolatokra és a gyakorlatban is szeretné kivitelezni azokat. Csak komoly kitartással juthatnak a dolgok végére.

 

Rák

A szentimentális Rák nosztalgikus, szereti az antik dolgokat, a hagyományos technikákat és a múltat. A dinamikus Kos mindig előretekint, kedveli az új formákat és a csúcsmodern anyagokat. Mivel a Kos ügyesen kezeli a szerszámokat, megjavíthat néhány, a Rák számára fontos ereklyét, amely később a kettejük közötti egyetértés alapja lehet.

 

Oroszlán

Ebben a párosításban mindkét jegy megkaphatja azt, amit szeretne. Az Oroszlán azonnal elmondja véleményét, a Kos pedig rögtön közli, ha nem ért egyet. Mindez fordítva is igaz. Mindkét jegy a tűz elemhez tartozik, így biztosan létrehozható egy üdvözítő kompromisszum.

 

Szűz

A Szűz túl konzervatív, sokszor őrülten tiszta és pedáns a Koshoz képest. A Szűz nem nézi jó szemmel majd, hogy a Kos befejezetlen munkákat hagy szanaszét a lakásban. Kettejük boldog együttéléséhez mindkét jegy számára saját, egymástól elkülönült lakótérre van szükség.

 

Mérleg

A Kos és a Mérleg jó párosítás. A Kos minden lakberendezési döntést meghoz, a Mérleg pedig az utolsó simításokkal törődik majd, és biztosítja, hogy a nap végére a lakás csodálatosan nézzen ki. A Mérleg sokat tétovázik, így mindig örömmel fogadja a Kos pozitív természetét. 

 

Skorpió

Feszült kombináció. A Kos túl hangos és lángoló a visszahúzódó és borongós Skorpió számára. A Skorpió szeret egyedül élni, míg a Kos azt szeretné, ha mindig felfigyelnének rá. Mindkét jegy szereti a vöröset, így legalább a színösszeállításban meg tudnak egyezni.

 

Nyilas

Mindkettő lelkes és aktív jellem, így valószínűleg kreatív szikrák röpködnek mindenhol, amikor találkoznak. A Kos arra biztatja a Nyilast, hogy valósítsa meg a gyakorlatban is ötleteit. A Nyilas pedig arra bátorítja a Kost, hogy tovább növelje a kettejük előtt megnyíló lehetőségeket. Mindkét jegy szereti a szabad tüzet.

 

Bak

Hagyományos felfogás szerint a két jegy nemigen jön ki egymással. Mégis gyakran találnak egymásban csodálnivalót. A Bakot lenyűgözi a Kos kezdeményezőkészsége, a Kos csodálja a Bak elhivatottságát, kitartását és állhatatosságát. Egy kis megértéssel nagyszerű otthont alakíthatnak ki.

 

Vízöntő

Gyakran jól működő kombináció. A Kos szeret mindenben az első lenni, a Vízöntő pedig sokszor jóval meghaladja korát. Ez a két jegy a legújabb dekorációs stílusokkal és anyagokkal kísérletezik. A Kos új munkákba kezd, a Vízöntő pedig befejezi azokat.

 

Halak

Meglehetősen nehéz kapcsolat. A Halak lakberendezési stílusa túl folyékony és éteri a Kos számára, aki szereti, ha a dolgokat erős és tisztán meghatározott vonalak szerint alakítják ki. Bár a fátylak és muszlinanyagok inkább felidegesítik a Kost, legalább tanul valamit a relaxációról. 

- ksk -
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: asztrológia, Kos, lakberendezés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.