Asztrológia

A Mérleg otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod! – 10. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Mérleg lakásába pillantunk be. (Mérleg – szeptember 23.–október 22. Értékrend: egyensúly, szépség, ellentét, harmónia, béke, nyugalmi állapot)


A Mérleg a Távol-Kelettel áll kapcsolatban. A jegy szülöttei nagyra értékelik az esztétikumot. Határozatlan egyéniségek lévén nagy segítségükre vannak a keleti téma szigorú szabályai

 

A tipikus Mérleg

A Mérleg az állatöv híres béketeremtője. A környezetében lévő eleganciát és szépséget bálványozza. Jellemzően harmonikus, könnyed, társasági és jó diplomáciai érzékkel rendelkező személyiség, aki különösképpen törődik kapcsolataival. Egyik fő hátránya a határozatlanság. A Mérleg mások társaságában a leghatékonyabb. Ez általában házastársi vagy ehhez hasonló kapcsolatot jelent, de a szoros barátság és a munkakapcsolatok is kielégíthetik szükségleteit és elvárásait.

 

A Mérleg kapcsolatteremtési hajlama két, egymástól élesen elkülönült területen is megnyilvánul. A személyek közötti érintkezés megnyilvánulhat együttműködés, de versenyszellem formájában is. Így egyes Mérlegek - első benyomásra - távolról sem viselik a jegyhez hagyományosan társított szívélyesség jellemvonását. A számító és harcias jelzők ezekben az esetekben sokkal inkább célba találnak. A végeredmény azonban mindig ugyanaz. Békés vagy harcias eszközöket alkalmazva a Mérleg mások segítségével hozza meg döntéseit.

 

A Mérleg levegő jegy

A Mérleg életfelfogása alapvetően intellektuális. Hasonlóan más levegő jegyhez, nagy hangsúlyt helyez az emberi kapcsolatokra. Kevés dolgot szeret jobban egy közeli barátokkal elköltött vacsoránál. Bár születetten kiváló ízlésű, a formák és színek terén ösztönös érzékkel rendelkező lakberendező, mégis folyamatosan elégedetlen saját munkájával, ha azt nem tudja másokkal is megosztani. Ez ahhoz vezethet, hogy már első gondolatait is megvitatná partnerével, kollégájával. Legszívesebben megkéri barátait, hogy segítsenek neki az ötletek megvalósításában, hiszen számára a tervezés és kivitelezés dolgai önmagában értéktelen és üres kötelességek.

 

A Mérleg otthona

A Vénusz uralma alatt a Mérleg a lakberendezéshez legközelebb álló jegy. Született vágy él benne, hogy környezetét széppé tegye, így számíthatunk arra, hogy a Mérleg lakása maga a tökéletesség. A gyakorlatban azonban a Mérleg szereti a nyugodt, ellazult és meglehetősen hedonista életet, és egyértelmű hajlama van a határozatlanságra. Ezek a jellemvonások könnyen ahhoz vezetnek, hogy a lakás kaotikussá és végül sok stílus barátságtalan egyvelegévé változzon. A meghatározó téma nélküli, önkényes díszítgetések zűrzavart és káoszt eredményezhetnek. Ezért hasznos lehet, ha a Mérleg otthonát már a kezdetektől egy téma köré rendezzük.

 

A távol-keleti szimbólumok képzeletdús alkalmazása felkészíti a látogatót egy
új forma- és stílusvilágba tett utazásra. A szélcsengőknek és a kültéri növényzetnek hasonló hatásuk van

 

 

A Mérleg kapcsolatban áll a Távol-Kelettel, ezért egy innen származó erőteljes téma jól alkalmazható a lakás legfontosabb tárgyain. A távol-keleti stílus határozott, levegős, hűs és takarékos. Ezenfelül erős esztétikai vonzerővel rendelkezik.

 

 

A bejárat kialakítása

A különböző keleti stílusoknak köszönhetően a Mérleg-otthon első benyomásra nyugodt, tiszta és derűs. Függetlenül a külvilágtól, a bejáratnál álló látogató azonnal egy másik világ részesévé válik. A távol-keleti téma majdnem minden modern otthonban jól működik, de lehet, hogy némi átgondolást igényel az öregebb vagy vidéki stílusú ingatlanok esetén.

 

A kül- és beltér közötti összhang megteremtéséhez sok segítséget nyújt a bejárati ajtónak vagy közvetlen környezetének megfelelő díszítése. A feladat jól megoldható távol-keleti motívumok, szélcsengők, érdekes szobrok, illetve kavicsok, kövek vagy a vízi látványelemek segítségével. Egyes növények, törpe tűlevelűek, cserepes bonszai vagy japán juhar mind kiválóan felkészítik a látogatót azokra a témákra, melyek beljebb várnak rá.

 

A lakás stílusa minimalista és visszafogott, a bútorok alacsonyak, a kiegészítők száma kevés. Azon a területen, ahol a legvalószínűbb a felfordulás, egy egyszerű takaróelem akadályozza meg, hogy a kezdeti benyomás füstbe menjen.

 

Nappali

A távol-keleti stílus alapvető eleme a nagyon halvány falak és a nagyon sötét bútorok elütő kontrasztja. A Mérleg ideális otthonában tehát a falak egyszerű vonalúak, fehérre vagy törtfehérre festettek, és főleg egyszínűek. A távol-keleti témát tovább hangsúlyozza néhány kép a falon, miközben a sötét sarkokban lógó tükrök a feng shui alapelveit tükrözik. További Mérleg-színek - mint a halvány rózsaszín, zöld vagy kék - is jól felhasználhatók, ha az összkép túlzottan nyers.

 

A nappali padlózata természetes anyagból van. A lakkozott fapadlózat, illetve egyéb természetes anyagok - kókuszháncs, kender, juta vagy szizál - mind jól illeszkednek a jegyhez. Azoknak, akik nem tudnak szőnyeg nélkül élni, szőtt vagy bordázott anyagú, nyers színű megoldást kell választaniuk, miután ezek természetes megjelenést biztosítanak anélkül, hogy az alternatív termékekhez kötődő hátrányos jellemvonások megjelennének.

 

A Mérleg keleti témáját követő szigorú szabályokhoz rengeteg tárolóhelyre van szükség, mert a dolgokat rendben kell tartani. A legtöbb Mérleg szereti a divatot, így alapvetően szüksége van egy tágas szekrényre

 

 

A fekete kőrisből vagy wenge-ből készült alacsony asztalok és egyéb sötét fabútorok jól kiegészítik a képet. A székek is legyenek sötétek. Megfelelnek az acélból, fekete műanyagból vagy fekete bőrből készült változatok is. Egy négyzet alakú és egyszínűre kárpitozott fehér dívány, rajta néhány ellentétes színű párnával, elegendő kényelmet biztosít a Mérleg számára.

 

Padlózat

A Mérleg általában a természetes padlózatot kedveli. Legkézenfekvőbb megoldás a fa. A fényezett vagy csiszolt változattól a festett padlódeszkákon át egészen az autentikus, eredeti bambusz laminált padlóig mindent felhasználhatunk. További kiváló lehetőséget nyújtanak az olyan természetes háncsok, mint a kókusz, kender, juta vagy szizál. Továbbá alkalmazhatunk természetes anyagokat utánozó egyenetlen felületű vagy szőtt szőnyeget is. A természetes palakő vagy ennek szintetikus megfelelője jól alkalmazható a fürdőszobában és a konyhában is.

 

Világítás

A Mérleg szereti a lágy, romantikus fényeket, így a keleti témán belül fontos szerepet kapnak a beltéri papírlámpások és az ablak előtti papírredőnyök. A papír egyenletesen szétszórja a mesterséges és a természetes fényt is. A szőtt vagy faroletták, az egyenesen függő, áttetsző szövetpanelek és az ablak előtt lebegő muszlinanyagok mind azonos hatást érnek el. A padlón elhelyezett alacsony fényerejű megvilágítás nagyban hozzájárul az általános légkörhöz anélkül, hogy túlragyogná vagy eluralná az egyébként egyszerű dekorációt.

 

A Mérleg mindig megkísérli az ellentétes álláspontok kiegyensúlyozását. A dizájn területén ez olyan érdekes eredményekhez vezethet, ahol, mint például ebben a konyhában, éppen az ellentétek kerülnek hangsúlyozásra.

 

Konyha

A Mérleg szimbóluma az egy- vagy kétkarú mérleg. Küldetése az egy mással szemben álló végletek közötti kompromisszum megtalálása. Ennek megfelelően a nappaliban megkezdett két szín téma, amely a sötét és a világos kontrasztját használta fel kreatív és izgalmas módon, tovább folytatódhat a konyhában is. A padlózat lehet fából, amit előzetesen, a vízállóság biztosítása érdekében, megfelelően leszigetelünk. Azok számára, akik eredeti módon a távol-keleti témát szeretnék folytatni, a bambusz laminált padló a legjobb megoldás. Ennek további előnye, hogy jobban illeszkedik a konyhai környezethez, mint más, ehhez hasonló faanyagok. A fekete pala is jó kontrasztot képez a fehér falakkal, de egyéb mesterséges padlóanyagok hasonló hatást érhetnek el.

 

A minta nélküli fekete és fehér felületek széles körű alkalmazása az ellentétek folyamatos kiemelését szolgálja. A futonágy és a természetes háncspadlózat a hálószoba területére is kiterjeszti a távol-keleti témát

 

 

A konyha munkafelületeihez használjunk palát, gránitot vagy ezek szintetikus megfelelőit. Az eddigi lakberendezési döntéseinktől függően a természetes sötét fa, bambusz vagy fehér laminált berendezési tárgyak tovább tökéletesíthetik a képet. Az egymással kontrasztban álló egyszínű, fekete és fehér porcelánok, fali csempék és kiegészítők hasonló módon tovább finomítják a stílust.

 

Hálószoba

A Mérleg hálószobájában a kulcsszó az egyszerűség. Egy futonágy vagy egy alacsony, ágyvég nélküli matrac jól folytatja tovább a távol-keleti sémát. A természetes fa vagy bambusz laminált padlózat is a Mérleg nappali helyiségeinek stílusát veszi át. Természetes háncspadlózat is alkalmazható, ha változatosabb dizájnelemeket is használni kívánunk. Egyébként, ahol szükséges, egyszínű, feltűnő motívumokkal díszített, illetve a bordázott szőnyegek biztosíthatják a megfelelő kényelmet. Ebben az összefüggésben a fehérre festett fa padlódeszkák mindig határozott elemként jelennek meg.

 

A további hálószoba-bútorzatot a minimumra kell szorítani. Abban a környezetben, ahol a kárpitozott bútorok idegenül hatnak, néhány alap, vesszőfont szék tökéletesen megfelelő látványt nyújt. Rattanasztalok és egyéb rattanbútorok, az ablakok előtti fából vagy nádból készült sötétítők bármilyen díszes ülő- és tárolóalkalmatosságnál jobban illenek ehhez a környezethez. Szizálból készült kosarak segíthetnek a rend megtartásában, de az ideális állapotok fenntartásához néhány jól megválasztott ruhás- és akasztós szekrényre is szükség lesz.

 

Fürdőszoba

A keleti téma folytatásának leghatékonyabb módja, ha a fürdőszoba középpontjában egy nagy, padlóba süllyesztett kádat helyezünk el. Miután az ilyen radikális dizájnmegoldások nem minden lakásban kivitelezhetők, megfelelő kompromisszum lehet egy egyszerű mély kád, amely néhány kellően hangsúlyozott lépcsőn érhető el.

 

A padlótól plafonig alkalmazott világos, fa- vagy laminált bambusz csempe csodálatos egyszínű falfelületet képez. Néhány stratégiai fontosságú tárgy használata félreérthetetlen távol-keleti hangulatot teremt

 

A fürdőszoba padlózata lehet fa, bambusz laminált padló, pala vagy ezek mesterséges változata - függően a más helyiségekben alkalmazott padlózattal. Ezek az anyagok éles kontrasztban állnak a már jól ismert fehér falakkal. Akik a nagyobb változatosságot kedvelik, azoknak a sima mészkő vagy kerámiacsempe is megfelelő megoldást nyújthat. A fürdőszoba bútorzata sötét fából vagy bambuszból, egyszínű fehér kerámiából vagy az ennek megfelelő műgránitból készülhet. Papír, bambusz vagy afrik térelválasztók jól alkalmazhatók a fürdőszobai rendetlenség eltakarására.

 

Hobbiszoba

A Mérleghez leginkább a minimalista, távol-keleti stílus illik. Ez erős és tisztán meghatározott témát biztosít annak, aki szereti a szép dolgokat, de problémája van a döntések meghozatala terén. Az ilyen szigorú stílusban kevesebb a választási lehetőség, témája segítőkészen korlátozó jellegű, de esztétikai szempontból soha nem kell kompromisszumokat kötnünk.

 

Egyetlen probléma, hogy a Mérleg szereti a ruhákat. Ez a jegy áll legközelebb a divathoz és az ékszerekhez, de hozzá tartoznak a pipereasztalok, a kozmetikumok és ruhásszekrények is. A kérdés, hogy hol találnak helyet ezek a ruhaköltemények egy ilyen rendezett környezetben? A válasz a klasszikus Mérleg-hobbiszobában rejlik, melynek neve: gardróbszoba.

 

Ez szó szerint egy szobanagyságú szekrény. Ebben a helyiségben akasztók és fogasok vannak a nagyobb ruhák számára, fiókok a kisebb daraboknak és sok-sok hely a ruhadarabok között. A kontrasztos, egyszínű fehér vagy rácsozott fekete ajtó mögé rejtett helyiségben a Mérleg szabadon válogathat ruhái között, és akár szanaszét hagyhatja dolgait anélkül, hogy lakásában a legkisebb rendetlenség keletkezne.

 

A konyha munkafelületeihez használjunk palát, gránitot vagy ezek szintetikus megfelelőit

 

Jellemzők

Előnyös: diplomatikus, társasági, kifinomult, harmonikus, elbűvölő, művelt, barátságos, könnyed
Kevésbé előnyös: döntésképtelen, becsapható, könnyelmű, változékony, gyenge, kétarcú, túlzottan megalkuvó, vitatkozó
Analógiák
Szimbólum: az egy- és kétkarú mérleg
Uralkodó bolygója: a Vénusz
A hét napja: péntek
Szerencsés színek: rózsaszín, a kék legtöbb árnyalata és a halvány- és világoszöld
Szerencseszám: hat
Születési kövek: jáde, zafír, türkiz, kvarc és fehér márvány
Fémek: vörösréz
Növények: hortenziák, nagy rózsák, ibolyák és minden kék virág
Fák: kőris, szűzbokor, nyárfa és szőlő
Területek: Argentína, Ausztria, Burma, Kanada, Kína, Japán, Szibéria és Tibet
Városok: Antwerpen, Koppenhága, Frankfurt, Johannesburg, Lisszabon, Nottingham és Bécs
Legjobb partner: Kos, Vízöntő és Ikrek
Legrosszabb partner: Rák és Bak

Művészet és díszítés

A művészet és a díszítés területén a kevés feltétlenül többet jelent. A kínai kalligráfia egy-egy példánya kiválóan felhasználható bekeretezett képként vagy erőteljes fali dekorációként. Hasonlóképpen megfelelnek az orchideát, lótuszt vagy bambuszt mintázó virágtémák is, de a keleti stílusú, fekete és fehér, illetve ellentétes színű kerámiák is nagy hatással bírnak. A maximális hatás kedvéért soha ne zsúfoljuk össze a díszítőelemeket.

Virágok és növények

A nárciszok és az afrikai ibolya is a Mérleghez tartozik, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha megfelelően kiválasztott helyekre tesszük. Továbbá a Phalaenopsis fajtájú virágzó orchideák, a somfa nyers, vörös hajtásai, néhány bambuszféle, illetve bizonyos bonszaifajta mind-mind a keleti témát erősítik. A japán juhar vagy az örökzöld tűlevelűek bonszaiként különösen jó hatást érnek el.

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

Kiváló párosítás. A Kos bátorítást kap, hogy időnként könnyebben vegye az életet, és ne próbáljon mindent egyszerre elvégezni. A Mérleget pedig inspirálja a Kos magabiztossága és aktív hozzáállása, gondolkodása. A Mérleg továbbá lekerekíti a Kos alapvetően brutális stíluselemeit.

Bika

Bár mindkettőt a Vénusz uralja, és így kiváló ízléssel vannak megáldva, a Bika elsődlegesen a személyes kényelmével törődik, míg a Mérleg számára főleg a szépség és a társasági kapcsolatok fontosak. Komoly különbség van kettejük között a dekorációt és stílust érintő kérdések terén is.

Ikrek

A két jegy sok stílusbeli kérdésben megegyezik egymással, bár az Ikrek energiája sokszor túl zilált a Mérleg számára. Az Ikrek viszont túlságosan nyugalmasnak találja a Mérleget, így lesz mit tanulniuk egymástól.

Rák

A Mérleg csodálja ugyan a Rák család- és otthonszeretetét, de a díszes és hagyományos stílust nem szívesen fogadja el. Mégis alapvetően elismeri a boldog és családias környezet fontosságát, ami közös kiindulópont lehet kettejük számára.

Oroszlán

A Mérleg és az Oroszlán boldog párt alkot. A Mérleg bálványozza az Oroszlán dekorációs döntéseit, aki fürdőzik a számára nyilvánvalóan kijáró figyelemben. Ha az Oroszlán is bátorítja a Mérleget, akkor ez mindkettőjüknek kölcsönösen a legjobb helyzetet teremti.

Szűz

Sok hasonlóság van kettejük között, mivel mindketten a stílusos, minimalista megközelítéshez vonzódnak. A Szűz azonban túlzottan föld jellegű a Mérleg ízlésének, aki pedig enyhén virágos a Szűz számára. Mindazonáltal sok közös találkozási pont van a két jegy között.

Más Mérleggel

Esztétikai szempontból kiváló társítás, de döntéshozatal szempontjából nem a legjobb párt alkotják. Szőnyegünk legyen, vagy valamilyen természetes anyagból készült padló? Talán az utóbbi, de akkor meg milyen anyag legyen, kókuszháncs, kender, juta vagy szizál, esetleg afrik? Persze a padlódeszka is jó lenne… vagy legyen kerámiacsempe.

Skorpió

A Mérleg és Skorpió nem jön ki egymással! A Mérlegnek szüksége van arra, hogy a stílus egyszerű maradjon, ha el akarja kerülni a rendetlenséget. A Skorpió ennek ellentettje, szereti a bonyolultságot és a sűrű lakberendezési stílust, a titkos sarkok és zugok megtestesítője. Külön szobák? Talán!

Nyilas

A Mérleg és Nyilas jól megértik egymást, bár a Nyilas kissé piszkos a Mérleg kifinomult tisztaságszeretetéhez. A Nyilas egyszerű lélek, szerinte a Mérleg fantasztikus, de a mániákus takarítás soha nem lesz az erőssége.

Bak

Kipróbálják a világ különböző sarkaiból származó ötleteket, és közösen csodálják majd az egyes kultúrákban rejlő lehetőségeket. A Bak általában túl zord és merev a Mérleg számára mind személyes megnyilvánulásaiban, mind a lakberendezésben vallott konzervatív álláspontjában.

Vízöntő

A Mérleg levegő jegy lévén pontosan tudja, hogy szokatlan és sokszor forradalmi ötletek állnak a divat, a dizájn és az építészeti anyagok legújabb fejlesztései mögött. A Vízöntő mindig új ötletekkel áll elő, és mindig kész az új dolgokra. Jó párosítás.

Halak

Mindkét jegy nagyra becsüli a szépséget, de a Mérleg inkább a tiszta és egyszerű vonalakat kedveli. Feltétlenül nagyra értékeli a csodálatosan lebegő fátyol és muszlin látványát, de mindennap ebben élni több problémát okoz, mintsem az megérné számára.  

- ksk -
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, mérleg

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.