Asztrológia

A Nyilas otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 12. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Nyilas lakásába pillantunk be. (Nyilas - november 22.-december 21. Értékrend: szabadság, kitárulkozás, jólét, tanulás, utazás.)


Az ideális Nyilas-otthonnak kényelmes és belakott érzete van, sok-sok olvasnivaló fedezhető fel benne a folyamatos intellektuális ösztönzés érdekében. Fókuszpontban egy nagy, nyitott tüzű kandalló áll

 

A tipikus Nyilas

A Nyilas optimista, kitárulkozó, kimozdulni vágyó és életvidám személy. Különösen utazni szeret, de előszeretettel tágítja látókörét olvasással, tanulással, illetve a különböző emberekkel folytatott eszmecserékkel. A jegyet különleges kapcsolat fűzi a vidéki életmódhoz. Minden Nyilas szereti a szabadságot és a tág, nyílt térségeket. Mélységesen gyűlöli, ha bármilyen módon korlátozva és behatárolva érzi magát. A sportolás kiváló módja felgyülemlett energiáik levezetésére. A túrázás, biciklizés, lovaglás olyan tevékenységek, melyek különösen jól illenek ahhoz a jegyhez, amely hagyományosan a csípővel és a combbal áll kapcsolatban.

 

A Nyilas bizakodó és idealista, így a legjobbat várja az élettől és azoktól, akik a környezetéhez tartoznak. Gyakran bántódnak meg és vesztik el illúzióikat, de gyorsan visszaállnak az eredeti kerékvágásba, hogy újabb lelkes rohamot indíthassanak egy távoli cél felé. Kritikusai valószínűleg nyersen őszintének, tapintatlannak és durvának jellemeznék őket, de őszinteségük és nyitott, gondtalan életfelfogásuk komoly segítséget nyújt ahhoz, hogy a dolgok a legjobban süljenek el.

 

 

A Nyilas tűz jegy

A többi tűz elemű jegyhez hasonlóan a Nyilast is a cselekvés, kezdeményezés és energia jellemzi. Ahogy egyre jobban haladunk előre az állatövben, úgy válik egyre bonyolultabbá és mélyebbé a jegyhez kapcsolt személyiség.

 

A Nyilas számára az intellektuális ösztönzés és fejlődés már kiemelkedően fontos szempont.

 

A jegy a sötétkékhez, ibolyához és lilához kapcsolódik. Itt láthatjuk, hogy a kéknek miként lehet komolyabb hatása a tűz színei között. A kék szín a levegő elemhez is illeszkedik, és a logikus, intellektuális és értelmi megközelítési módot hordozza magában.

 

 

A Nyilas otthona

A Nyilast hagyományosan a vidéki élettel társítják. Szereti a nagy teret, ahol kedvére mozoghat. Gyűlöli a szabályokat mind fizikai, mind érzelmi szinten. A nyugodt, gyakran a vidéki élethez kötött szabadtéri életmódot és a nagyobb ingatlanokat általában inkább előnyben részesíti, mint a városi élet kavargását és szűk tereit.

 

Mielőtt megérkezünk a Nyilas-otthon barátságos környezetébe, egyfajta ütközőzónán kell keresztüljutnunk, amely megóvja az otthont a kinti világ legrosszabb elemeinek hívatlan belépésétől

 

Fejlődésük bizonyos szakaszában sok Nyilas él városban, kiélvezve a szórakozás és egyéb szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket. Hosszabb távon viszont a nyugodt, kényelmesen rendetlen és kissé szomorkás vidéki élet jobban illik a személyiségéhez. Egy nagy, megfelelően elnyűtt, kissé kaotikus vidéki lakhely megfelelően kielégíti kitárulkozó és gondtalan természetét. A jegy szülöttei nehezen viselik a folyamatos figyelmet követelő, kiemelten stilizált vagy minimalista stílusokat.

 

 

A bejárat kialakítása

Az embernek olyan érzete van, mintha a Nyilas otthona organikus módon fejlődne. Egy stílust sem követ rabszolga módon. Lakása otthonos, nyugodt benyomást kelt, és a vidéki életet idézi. Felfedezhetők bizonyos lakberendezési témák, de ezeket minden területen már rég kibővítette és módosította az egyén ízlése. A lakás külalakja kissé lehasznált és kopott, amitől a látogató rögtön ellazul és megkönnyebbül.

 

Egyébként házának bejárata nem túl rendezett. Szabadtéri életstílusa egyben azt is jelenti, hogy előszobája mintegy ütközőként felfogja a Nyilas és háziállatai által kintről állandóan behurcolt legrosszabb dolgokat. Bejáratának jellemző elemei a derékmagasságban húzódó faburkolat, durva lábtörlő, kabátfogas és egy hely, ahová a csizmáit teheti.

 

Nappali

A nappali központjában egy nagy, nyitott tűzhely áll, ahol vidáman lobog a tűz a hidegebb évszakokban. Ez természetesen nem más, mint egy nagy kandalló, kandallószerszámokkal, öreg szeneskosárral és egy halom kőrisfa hasábbal. Az egyik oldalon elhelyezett rusztikus kosarakban szintén fahasábok vannak felhalmozva.

 

Az ennél sokkal modernebb lakásokban is hasonló hatás érhető el a gáz- vagy áramüzemű kandallók "valódi" tüzet imitáló változataival. A tűz feletti kandallópárkány a népművészeti fafaragások és a világ egzotikus vallásaiban uralkodó istenségek ólomötvözetből készült szobrainak eklektikus keveréke. Ezeken észrevehető porréteg ül, ahogy a fapadlón is hulladékok hevernek, de egyik sem kelti még a piszkosság érzetét. Soha senki nem törődik jelenlétükkel.

 

A Nyilas-konyha az évek során különböző helyekről beszerzett bútorok eklektikus halmazát mutatja. Meleg, otthonos légkörével azonnal nyugalom szállja meg az embert

 

Ülőalkalmatosságai egy nagy kanapéból és néhány, körben elhelyezett karosszékből állnak. Ezek minősége jó, és még mindig tökéletes kényelmet biztosítanak, de valamivel azért letakarták azokat, hogy álcázzák már kissé elhasználódott voltukat. A látogató, valamilyen oknál fogva, elsöprő kényszert érez arra, hogy lerúgja cipőjét és egy kis időre beszédbe elegyedjen a másikkal. Nincs televízió, helyette egy hatalmas, jól megtömött könyvespolc hirdeti, hogy az olvasás fontos tevékenység a jegy szülötte számára a csendesebb pillanatok idején.

 

Padlózat

A könnyű karbantarthatóság, rugalmasság és a természetes jelleg ismét kulcstényező, ha a padlózatról van szó. A keleti és egzotikus szőnyegekkel borított, csiszolt és lakkozott padlódeszka kiválóan megfelel a nappaliban; esetleg ezek természetes alternatívái: a kókuszháncs és az afrik is jól alkalmazható. A konyhába és a fürdőszobába jól illenek a kerámia- vagy terrakottacsempék. Néhány természetes kő is jó szolgálatot tehet. Ilyen a pala, a homokkő vagy a valódi "kültéri" érzést biztosító kőlapok.

 

Világítás

A természetes napfényt, ahol lehet, maximalizálni kell. Az ablakok legyenek egyszerűek. Függönnyel, fazsaluval vagy ablakredőnnyel lássuk el a magányos pillanatok biztosítására. A beltéri világítás lehet hagyományos szellemű. A Nyilas stílusát követő, vászon lámpaernyőbe öltöztetett álló- és asztali lámpák alkalmazása inkább helyénvaló, mint azok modern változatai.

 

Konyha

A Nyilas nem az ételek megszállottja, de azért élvezi az élet jó dolgait. Ez a gazdag ételekre, finom borokra és a jó életmódra is vonatkozik. A Nyilasnak sok barátja van, és a közös evés-ivást a jóakarat kiteljesítésének tekinti. Bár semmilyen szempontból nem áll életének középpontjában, mégis a konyha otthonának egyik fontos helyiségévé válik.

 

Ideális esetben a Nyilas-konyhának azt a barátságos, levegős, de mérsékelten rendetlen megjelenést kell követnie, ami a ház többi részét is jellemzi. Teljesen függetlenül attól a környezettől, ahol konyhája valójában található, a modern, de mégis vidéki stílus illik legjobban a Nyilas dimbes-dombos, szabadtéri jelleméhez. Előnyben részesülnek a patinásabb fenyőből és közepes tónusú tölgyből készült konyhai bútorok. A terrakotta, pala vagy kő padlólapok a padlózat természetes jellegét erősítik.

 

 

A Nyilasnak fontos, hogy a magasabb szellemiség egy ilyen szokatlan fémszoborban megnyilatkozhasson. A zebramintás ágytakaró távoli helyekre emlékezteti

 

Elegendő hely lévén, egy nagy ebédlőasztal és néhány ebédlőszék bátoríthatja a kialakuló beszélgetést. Egy egyszerű stílusú fenyőből vagy tölgyfából készült tálaló szép keretet ad a benne felsorakozó, egymással harmonizáló, különböző porcelánedényeknek. A mindenhonnan lelógó fazekak, serpenyők és egyéb konyhai tartozékok visszarepítenek minket az időben. Ebbe a képbe nem illik a rozsdamentes acél. Ellenben a vörösréz, sárgaréz és zománc szépen illeszkedik a Nyilas-stílusba.

 

Hálószoba

A Nyilas hálószobája nem csupán egy alvásra alkalmas hely. Olyan tér, ahol a jegy szülötte nagy kényelemben hosszú téli estéket tölt el, finom vörösbort kortyolgatva és klasszikus filmeket nézve a tévében. Ez a helyszíne a hosszú hétvégi reggeleknek is, ahol egy vajas pirítós társaságában a szombat-vasárnapi újságokat lapozgatja. A falak és függönyök gazdag őszi színeikkel tovább fokozhatják a pihentető atmoszférát, miközben a természetet és a szabad teret idéző hangulat egy pillanatra sem törik meg.

 

Az afrik vagy a bordázott kókuszháncs padlózat meghatározza a szoba tónusát. A képet egy öregedő fenyő, tölgy vagy kovácsoltvas ágykeret egészítheti ki. Az ágyon heverő tarka gyapjútakarók és egy különálló, közepes árnyalatú vagy festett faszekrény tovább erősítik a szoba hangulatát. A bútorok különböző helyről származnak, és a lakás gazdája valószínűleg használtan vette azokat. Kissé kopott megjelenésük tökéletesen illik a nyugodt és kényelmes atmoszférába.

 

A hely nagyságától függően további bútorok - például egy tömör, fiókos szekrény, egy nagy fa ruhásszekrény, egy hagyományos pipereasztal, szennyestartó láda vagy kosár - finomíthatják a szoba stílusát.

 

Fürdőszoba

A Nyilas fürdőszobája meleg és egyben kényelmes. Rendezettnek éppen nem mondható. Az embernek inkább olyan benyomása van, mintha éppen építési munkák folynának. Világos és levegős, néhány szívós növény áll az arra alkalmas helyeken. Nagy mennyiségben kitett fürdősó, habfürdő és aromaterápiás fürdőolaj ontja átható illatát.

 

A Nyilas fürdőszobája olyan, mintha még folyna az építkezés. Az egyszínűre festett vagy csupasz falak tökéletesen kiegészítik a szerény fafelületeket és a vonzóan kopott fürdőszoba-bútorzatot

 

A kád, a mosdókagyló és a toalett is egyszínű fehér. Mindegyiknek sárgaréz szerelvényei vannak, a toalett ülőkéje sötétebb fából van kialakítva. A körülményektől függően egy nagy, ódivatú mosdókagyló és egy drámai hatással bíró, lábakon álló, hajlított szélű kád ideális berendezési tárgy lehet. A fürdőszobaszekrény fenyőből vagy tölgyből, illetve ehhez hasonló középszínű fából készült. Az ezekhez illeszkedő polcokon, a könnyebb elérhetőség kedvéért szabadon tárolva, sorakoznak az egyéb fürdőkellékek.

 

A fürdőszoba falainak eldolgozása durva; színük halvány árnyalatúra festett. Ez az elem is a természet színeit tükrözi, de most frissebb, inkább tavaszias és energiával telt módon. A padlózaton egyszínű, finom törtfehér színű csempe van, ami jól illeszkedik a helyiség lágyabb és természetesebb árnyalataihoz. A további kényelem biztosításához szövetből készült fürdőszobaszőnyegek fekszenek a toalett, a mosdókagyló és a kád körül.

 

Hobbiszoba

A Nyilasokat érdeklik az új gondolatok és a szokatlan eszméket hirdető iskolák. Nagyon jól tolerálja mások nézeteit, és végtelenül lenyűgözik az egymás mellett létező vallások és filozófiák. Bár nem mindig ért egyet mások álláspontjával, szeretne azok gondolkodásáról és fogalmairól minél többet tudni. Véleménye szerint mindenkinek joga van saját hitét védeni és mások között terjeszteni.

 

Sok száz éven át a nagy gondolkodók könyvekben hirdették gondolataikat. Miután a Nyilas a nyomtatást is uralja, minden Nyilas látható hódolatát fejezi ki a nyomtatott szó és különösképpen a könyvek előtt. A Nyilas-lakás tökéletes hobbiszobája tehát a könyvtár.

 

Bár az elektronikus média és az internet egyre nagyobb teret nyer, a jó öreg, behemót köteteket nem helyettesítheti semmi. Amíg Nyilasok élnek közöttünk, addig a nyomtatott szó sosem fog meghalni

 

Ideális esetben ez a szoba a padlótól a plafonig tölgyfa könyvespolcokkal van tele. Ezek roskadoznak a több száz könyv súlya alatt, melyek kor és méret tekintetében a bőrkötéses első kiadástól az antik, keménykötéses és fűzött könyveken át a legújabb papírkötéses regényekig és jegyzetekig terjednek. Néhány régi bőr karosszék és egy olvasóasztal remek környezetet teremt a könyvtár tartalmának békés áttanulmányozásához. A padlózat lehet szőnyeg vagy természetes kő, de mindenképpen válogatott egzotikus keleti szőnyegekkel borított.

 

Jellemzők

Előnyös: vidám, optimista, toleráns, szabadságszerető, kalandvágyó, filozofikus, őszinte, jóindulatú
Kevésbé előnyös: érzéketlen, nemtörődöm, nyers, ügyetlen, meggondolatlan, kirívó, rendetlen, túlzásokba eső

Analógiák

Szimbólum: a Nyilas (az ókori mitológiából származó Kentaur alakja később került a képbe)
Uralkodó bolygója: a Jupiter
A hét napja: csütörtök
Szerencsés színek: sötétkék, ibolya és lila
Szerencseszám: három
Születési kövek: topáz és ametiszt
Fémek: ón, ónötvözet és platina
Növények: aszparágusz, szegfűk, lórom, gyermekláncfű
Fák: kőris, nyír, hárs, eperfa, tölgy
Területek: Ausztrália, Chile, Magyarország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika és Spanyolország
Városok: Budapest, Nápoly, Nottingham, Sheffield, Sunderland, Stuttgart és Toronto
Legjobb partner: Kos és Oroszlán
Legrosszabb partner: Szűz és Halak

Művészet és díszítés

A Nyilas filozófiához és valláshoz fűzött kapcsolatát figyelembe véve nem meglepő, ha otthonának művészeti és díszítőkellékei szakrális és vallási felhanggal bírnak. Az egyértelmű szimbolizmus a korai keresztény ikonreprodukcióktól és buddhista szobroktól egészen az ősi egyiptomi és hindu istenségeket formáló díszített szobrocskáig terjedhetnek. Ez a jegy szoros kapcsolatban áll az ónötvözetekkel.

Virágok és növények

Otthona ideális növénye igen szívós, mert bár odavan értük, a tipikus Nyilas nem mindig képes számukra kellő rendszerességgel biztosítani a megfelelő fényt, hőmérsékletet és vízmennyiséget. A vágott és a szárított virágok hatékonyan helyettesíthetik az élő példányokat. A szegfűfélék erősen kötődnek ehhez a jegyhez, és néha beltérben is jól nevelhetők.

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

Lakberendezési ügyekben tisztelik egymás álláspontját, de az élet túl rövid ahhoz, hogy magától értetődő dolgok miatt idegeskedjenek. Bátran megvitatják a fontos kérdéseket. Tűz jegy lévén álláspontjuk nem áll messze egymástól. A Kos nyers véleményét a Nyilas további lehetőségekkel szélesíti.

Bika

A Bika a kényelmet és a fényűző környezetet kedveli, a Nyilas inkább utazna vagy kutyát sétáltatna. Közös vonásuk, hogy mindketten szívesen kényeztetik magukat. Bár nem alkotnak ideális párt, ha a sors mégis összehozta őket, akkor legalább ezen a területen jól megértik egymást.

Ikrek

Gyakori és sokszor boldog párosítás. Következetes stílusával és a stabil otthoni életvitellel egy érett Nyilas sikeresen lecsillapítja a változékony Ikreket. A Nyilas hatása nélkül az Ikrek nehezen tartják magukat egy meghatározott állandó stílushoz.

Rák

Nem klasszikus kombináció, de ahhoz túl gyakori, hogy véletlen legyen. A Nyilas általában házon kívül van, a Rák pedig szeret otthon maradni. A lakberendezés nagy vonalakban a Rák stílusát követi, amelyben itt-ott felbukkan néhány, a Nyilas utazásairól hazahozott tárgy.

Oroszlán

Tiszta tűz jegy kombináció, és klasszikusan jó párosítás. Az Oroszlán vágyik az elismerésre, neki kell a legnagyobbnak és legjobbnak lennie. A Nyilas szereti a nagy és impozáns dolgokat, így bátorítja és megtapsolja az Oroszlán lelkes alkotásait.

Szűz

Bár mindketten kedvelik a természetes anyagokat, a Nyilas unalmasnak találja a Szűz stílusát. A Nyilas sokkal több színt használna, és a lakást teletűzdelné érdekes, egzotikus műtárgyakkal.

Mérleg

Jó párost alkothatnak, mivel a Mérleg nem csupán a lakberendezés és stílus területén, hanem sok más témában is nagyra értékeli a határozott nézőpontot. A Mérleg általában minden Nyilas által javasolt dologba beleegyezik. A Nyilas azonban kissé terhesnek érzi majd a kapcsolatot, mert magányos útjait a Mérleg nem fogadja kitörő lelkesedéssel.

Skorpió

Bár nem klasszikus párosítás, mindkét jegy nagyra tartja a népművészetet. A Skorpió sokat törődik a tulajdonával, a Nyilas pedig nemtörődöm, ügyetlen és féktelen. Nem kell sok ahhoz, hogy kettejük között kipattanjon egy éles szóváltás. A Nyilas hamar elfelejti majd a dolgot, de a Skorpió nem.

Más Nyilassal

Két Nyilas jól kijön egymással, bár a sok buli és vendégeskedés problémássá teszi lakberendezési ötleteik kivitelezését. Tulajdonképpen ez egyben az erősségük is lehet. Miért ne hívnák meg barátaikat egy lakberendezési partira?

Bak

Valamit biztosan tanulniuk kell egymástól, mert ezzel a kombinációval időnként találkozik az ember. Jó napokon a Baknak stabilizáló hatása van, de a rosszakon korlátozó, depressziós és halálosan unalmas. Általában az utóbbi felállás dominál, így ez nem ajánlott párosítás.

Vízöntő

A két jegyben sok a közös. A Vízöntőt alapvetően izgatja a Nyilas vidéki stílusa, különösen, ha ez ezoterikus dekorációs lehetőségekkel párosul, enyhén népművészeti megközelítésben. A Vízöntő jobban szereti az új technológiát a Nyilasnál, de alapvetően így is jól kijönnek egymással.

Halak

Nincs sok közös a két jegy között. A Nyilas tudja, hogy nagyon szépek azok a fátyolfüggönyök és a többi átlátszó anyag, de a valóságban nem nagyon izgatja a dolog. Magas szárú csizmája, vizes kutyája és az a fél kiló sár jobban lenyűgözi. Tulajdonképpen ez a párosítás nem neki való.

- ksk -
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, nyilas

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.