Asztrológia

A Rák otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod - 7. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Rák lakásába pillantunk be. (Rák - június 21.-július 22. Értékrend: otthon, háziasság, táplálás, család, múlt)


Meleg, gondoskodó és meglehetősen hagyományos atmoszféra illik legjobban az otthon élő Rákhoz. Sok kényelmes ülőalkalmatosságra lesz szükség, ha felbukkannak a családtagok és a barátok

 

A tipikus Rák

A Rák összetett jegyét könnyebb megérteni, ha a valódi rákra gondolunk, amelyről a csillagkép a nevét kapta. E jegy szülötte is egy kívülről kemény, erős páncél alól gyanakvóan szemléli a világot. Megbújik félelmetes ollói mögött, és az élet dolgaihoz oldalról közelít. Ám a páncél alatt egyben mind közül a legpuhább, legfinomabb és legtörődőbb jegy lapul meg. A Hold hatása alatt álló Rák különösen érzékenyen reagál ezen égitest változásaira. Az egyik percben mélabús, visszahúzódó és megközelíthetetlen, a következőben pedig kedves, kellemes ember, akivel szívesen megismerkednénk. Számukra a legfontosabb érték az otthon. Egy meleg, óvó és tápláló otthoni és családi környezethez való tartozás fizikai és érzelmi egészségének fő meghatározója. Különösen az erős anyai kapcsolat játszik nála fontos szerepet. Ez a kapcsolat nem mindig könnyű, de erős és hosszan tartó hatása van.

 

 

A Rák víz jegy

A Rákot az érzékeny, érzelmes, intuitív és nagyon mély jelzőkkel lehet leginkább leírni. Minden víz elemű személy az otthont szentségnek tekinti, olyan helynek, ahová elszökhet a kinti világ durvaságaitól, hogy feltöltse érzelmi és lelki erőforrásait. A Rák tökéletes otthona ezt a visszavonulást, elszigetelődést, érzelmi biztonságot tükrözi. A lakás mintha az anyaméhet idézné, véd és beburkol. A kényelem bizonyos feltételekkel természetesen számára is fontos tényező, éppúgy, mint a múlttal való kapcsolat. Miután a jegy szülötte különös kapcsolatban áll a gyűjteményekkel és a régiségekkel, a tipikus Rák nagyon szereti egy, de inkább két család ereklyéit kirakosgatni polcaira és a lakás különböző pontjaira.

 

A Rák otthona

Az egész állatövben ez a jegy áll legszorosabb kapcsolatban a háziassággal, otthonnal és általában a családdal. Az ideális Rák-otthon ezért egy nagy család otthona is egyben sok rokonnal, baráttal. Itt mindenki kényelmesen érzi magát, amikor idelátogat, átutazik vagy egyszerűen betoppan, mert szüksége van valamire. A tökéletes Rák-otthon atmoszférája kissé kaotikus, de minden itt lakó vagy ide látogató embert külön üdvözölnek, felismernek, megetetnek, és egyéni kívánságaiknak megfelelően kezelnek.

 

Egy hagyományos vidéki konyha tökéletesen megfelel a Rák számára. A családtagok ennél a hatalmas fa ebédlőasztalnál találkoznak egymással

 

A biztonság, melegség és otthonosság egyértelmű és mindent átható légköre érezhető a Rák-otthonban. Nem a legrendesebb jegy és gyűlöl bármit kidobni, így nála a rend és a tisztaság soha nem lesz fő tényező. Mégis, ami esetleg hiányzik a szervezettség frontján, azt kiegyensúlyozza kedvessége, gondossága és érzelmi melegsége. Ha a Rák számára ideális lakást egy meleg családi otthonként képzeljük el, már nem hibázhatunk túl nagyot.

 

A bejárat kialakítása

A ház összes helyisége közül a Rák leginkább a konyhához kapcsolódik. Szereti, ha minden közvetlen és formalitásoktól mentes a közeli barátok és családtagok körében. Így számára ideális, ha otthonába a hátsó ajtón keresztül lépnek be. Ezzel úgy érezhetik a vendégek, hogy ők már bizalmas és rendszeres látogatók. A hátsó ajtó mindig nyitva áll vagy mindenki ismeri a kulcs helyét, sőt aki rendszeresen jár arrafelé, egy saját kulcsot is kap. Egy kis szerencsével egyenesen a konyhába lépnek, mert úgyis ebben a helyiségben töltik majd a legtöbb időt. Az is előfordul, hogy egy csodálatos, a vidék összes virágával pompázó kerten keresztül érkeznek meg a vendégek. Itt minden palánta az eget meszeli, telve életerővel, energiával és bőséges virágzókedvvel.

 

 

Nappali

Minden valószínűség szerint a tökéletes Rák-otthon legjobban kedvelt lakrésze a konyha, vagy az a rész, amely közvetlen kapcsolatban van ezzel a helyiséggel. A legtöbb Rák szeret főzni és élvezi a háztartással járó egyéb teendőket is, így a konyha mindig a lakás egyik leginkább kihasznált része lesz. Itt zajlik majd a főzés, étkezés, sőt a család tagjai néha munkájukat is itt végzik el. Természetesen mindenkinek szüksége van arra, hogy időről időre elmeneküljön megszokott környezetéből.

 

1. kép: A zöld növényekhez valószínűleg a Ráknak van a leginkább érzéke. A növényekre is akkor teszi a legjobb hatást a Hold, amikor útja során éppen a Rák jegyében jár
2. kép: A fürdőszoba jó lehetőség a víz jegyének hangsúlyozására. A praktikus célokat is szolgáló, fehér színű falak és porcelánok jól kiemelik a tengerparton talált uszadék fát és száraz szivacsokat

 

A Rák nappalija inkább kényelmes, mintsem praktikus. Általában pihentető és belakott érzést kelt, arra bátorítva a látogatót, hogy lerúgja a cipőjét és lazítson egyet. A Rák stílusa igen tradicionális. Gyakran érez erős kötődést a múlttal, így az öreg és kissé lehasznált bútordarabok tovább erősítik az ósdiság amúgy is általános érzetét. Néhány régiséggel nem okozhatunk nagy károkat. Fontos azonban, hogy ezek a darabok gyakorlati hasznukkal is járuljanak hozzá a családias otthon megteremtéséhez, és ne csupán olyan „steril" tárgyak legyenek, amelyeket csak messziről csodálhatunk. Egy nagy, jól megtömött könyvszekrény és a családi fényképek nagyszerű kiállítása segít az otthonosság érzetének megteremtésében.

 

 

Padlózat

A Rák otthonának padlózata legyen kopásálló és praktikus, miután a különféle családtagok, látogatók és barátok forgataga valószínűleg komoly igénybevételt jelent. Járólap vagy lakkozott fapadló felel meg legjobban az erősen használt területeken, természetes szövetek és báránybőr pedig azokon a helyeken, ahol nagyobb kényelem szükségeltetik. Jól bevált lehetőséget kínálnak a természetes színű, tartós anyagból készült szőnyegek is.

 

Világítás

A világítás legyen finom és romantikus. A jegy szülötte kedveli a természetes napfényt, az elvonulásra pedig lehetőséget nyújtanak a dús növények, a mintázott vagy festett üvegtárgyak és a sifonból, fátyolból, muszlinból, organzából készült drapériák serege. Egyébként a beltéri világítás valószínűleg hagyományos jellegű, bár a modern lakberendezési tárgyak az újszerűség benyomását kelthetik. Az asztali és állólámpák minden bizonnyal megtalálják helyüket a Rák otthonában.

 

 

Konyha

Itt találjuk a lakás központját. A Rák leginkább egy tipikus vidéki konyhába illik, melynek közepén egy hatalmas fa étkezőasztal áll. Nagyobbrészt itt zajlik az élet - főzés, étkezés, kávézás, beszélgetés, a reggeli postabontás, telefonhívások, egyéb munkálatok és elvégzendő tevékenységek, játék a gyerekekkel.

 

1. kép: A Rák szereti a fehér és tiszta fényt, és félig áttetsző anyagokat használ a csillogás tompításához. Ez a hálószoba biztonságot és védelmet sugároz, de eközben nem érzünk bezártságot vagy korlátozottságot
2. kép: A Rák szereti a gyerekeket, így egy gyerekszoba vagy gyerekhálószoba tökéletes hobbihelyiség lehet számára. A jegy szülötte mindenkinél jobban elhalmozza csemetéit, de egyszer el kell engednie őket

 

A közepes árnyalatúra színezett fa ideális tónus az ilyen helyiségek számára. Jól illenek ide a hagyományos, üvegfalú szekrények is. A Rák ezekben tárolhatja jelentős mennyiségű konyhai kellékeit. A többi edény a falakon lévő akasztókon lóg. Régimódi zománcozott kenyértartó és más hasznos tárolóedény rejti a Rák számára valószínűleg feltétlenül szükséges konyhai alapanyagok széles tárházát. A konyha jellegzetes elemei a speciális alkalmakra használt kerámia- és terrakottaedények, tálak és például egy hagyományos konyhai mérleg. Néhány nyitott fapolc hathatósan növeli a pakolási felületet. Végezetül terrakotta vagy kő járólapok és néhány frissen vágott virág teszi teljessé a képet. Télen néhány csokor szárított virág emlékeztet majd minket a nyári hónapokra.

 

Hálószoba

A hálószoba a Rák végső menedéke. Itt mutatkozik meg legjobban a kényelem és a fehér szín szeretete. A Rák kedveli a kényelmes, majdnem fényűző ágyakat, a sok különleges párnát és a lehető legdrágább paplant. Kiváló választás a kovácsoltvas vagy fa ágykeret. Az ágyneműt a klasszikus stílus és az időtlenséget sugalló fehér szín uralja. A hálószoba fényviszonyai ne legyenek túl világosak. A nap erős csillogását az ablakok elé húzott muszlinnal vagy fátyolszövettel törhetjük meg. Az ágytakaró szélein lévő finom hímzés kiváló kiegészítő elem. Megóv minket attól, hogy túl egyszerűvé váljon a kép.

 

A Rák hálószobája legyen egyszerű, de soha ne legyen zord. Ez az alvás és az egyedüllét szobája, és mint ilyen, soha ne legyen túlzottan díszítve. Lógjon a falon néhány családi fénykép, emlékeztetőül a múltbéli boldog pillanatokra. Fiókok és szekrények segítségével alakítsunk ki minél több tárolóhelyet, hogy legyőzzük a Rákok gyűjtögető ösztönét és az ezzel járó rendetlenséget.

 

 

Fürdőszoba

A fürdőszoba fontos helyiség a Rák számára, aki az első az állatöv víz jegyei közül. A fehér kiváló alapszínnek bizonyul. Kék vagy zöld foltokkal törhetjük meg a túlzottan merev hatást. A natúr faajtók, polcok és egyéb bútorok elősegítik a kényelem- és melegségérzetet. Néhány gondosan megválasztott természeti elem - kavicsok, kövek vagy tengeri kagylók - a Rák otthonába csempészi a külvilágot.

 

A jegy szülötte valószínűleg jobban kedveli a fürdést, mint a zuhanyozást, bár egy zuhanyfülke kiváló lehetőséget ad arra, hogy üvegfalát érdekes üvegmunkával díszítsük. Egyébként egy régimódi, öntöttvas kád - amely olyan mély, hogy teljesen el tud benne merülni - illik leginkább a Rákhoz. Végezetül néhány kupac fehér törülköző, egy vastag fehér fürdőköpeny és egy fűthető törülközőtartó biztosítja azt, hogy a fürdés érzéki és érzelmi felüdülés legyen.

 

Virágok és növények

Az összes állatövi jegy közül a Rák rendelkezik leginkább „zöld ujjal". Szinte minden növény kivirágzik kezei alatt. A Rák számára minden növény szeretett és előkelő helyen álló elem. A vágott virágot a drámai hatás kedvéért alkalmazza, de gondoskodó hajlama miatt inkább kedveli azokat a növényeket, melyek cserépben állnak és egyre csak növekednek. A nagy, fehér színű virágok erősen kapcsolódnak a jegyhez. A fehér liliomok csodálatosan mutatnak beltérben, és illatuk miatt is legalább annyira kedvelt virágok.

 

 

Hobbiszoba

Miután a család, a gyermek és a szülői lét van a figyelem középpontjában, az ajánlott hobbiszoba a gyerekek részére készített hálószoba vagy gyerekszoba. Ez folyamatos használatban van, amikor a gyerekek még kicsik. Később átalakítható tanulószobává, ahogy iskoláskorúvá nőnek, és további haszna lehet, amikor a családban megszületett unokákat kell nagy boldogsággal elszállásolni.

 

A hasznosság netovábbjaként ezt a szobát a lakás többi részének megfelelően kell berendezni. Ez valószínűleg a városi jellegű, modern stílus felé hajlik majd, biztosítva ezzel az óvó és kényelmes környezetet, amely tökéletes helyszínül szolgál a gyerekek növekedéséhez. Az egyszínű, fából készült ágy és bútorok jellege meleg és egyben praktikus. Lelakkozható az időtállóság megnöveléséhez, és érdekes ábrákkal, sablonokkal is jól dekorálható. A nádból, rattanból vagy vesszőből készült kosarak, polcok és egyéb kiegészítők érzékeny és vonzó hatást nyújtanak, és megfelelően illeszkednek a hasonló színű és textúrájú fa berendezési tárgyakhoz.

 

Egy szövött juta- vagy kókuszháncs szőnyeg a padlón kiemeli ezeket a meleg, természetes tónusokat. Szizál is helyettesítheti ezeket az anyagokat, bár ez egy kicsit durva érintésű anyag. Hasznos, ha nagy báránybőrökkel kombináljuk azokat a területeket, ahol puhább felületre van szükségünk.

Jellemzők

Előnyös: védő, tápláló, kedves, rokonszenves, kitartó, takarékos, eszes.
Kevésbé előnyös: túl érzékeny, túlzottan érzelmes, haragtartó, gyáva, érzékeny, ingerült, kedvetlen, mogorva.

Analógiák

Szimbólum: a rák
Uralkodó bolygója: a Hold
A hét napja: hétfő
Szerencsés színek: fehér, ezüst, füstszürke, ezüstkék és zöld
Szerencseszám: kettő és hét
Születési kövek: holdkő, gyöngy
Fémek: ezüst
Növények: minden fehér virág – fehér rózsa, akantuszfű, folyondár, liliomok és vízililiomok
Fák: juhar és más nedvdús fák
Területek: Hollandia, Új-Zéland, Paraguay, Skócia és USA
Városok: Amszterdam, Manchester, Milánó, New York, Stockholm, Tokió, Velence és York
Legjobb partner: Halak, Skorpió és valószínűleg a Bak
Legrosszabb partner: Kos, Mérleg és valószínűleg a Bak

Művészet és díszítés

A régiségek a Rákhoz kapcsolódnak, így néhany régi bútor a lakás töokéletes kiegészítője lehet. A jegy szülötte szívesen teszi ki az őseiről és közvetlen családjáról készült képeket és fényképeket is. Pihentető és lelkileg felemelő hatása miatt erősen javasolt valamilyen beltéri vizes tárgy hasznalata. Kedvelt tárgyak a vázák és tálak is, mert formájukkal jól hangsúlyozzák a zártságot és a tartózkodást.

 

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

A Rák szereti, ha az otthon egy védelmező kókuszhéjhoz hasonlít. Kedveli a régi és ismerős dolgokat, és gyakran nosztalgiázik. A Kos az életet széles ecsetvonásokkal éli, és gyakran söpör félre egy dekorációs összeállítást egy új kedvéért. Szegény Rák rövid időn belül nyugtalankodni kezdhet, és talán csomagolni is...

Bika

A Bika értékeli a minőségi dolgokat, és elég nehezen engedi el azokat. A Rák szereti az otthonát, és ő is a múltba kapaszkodik. Hamarosan bútorok és egyéb dísztárgyak halmozódnak fel körülöttük, melyeket mindketten megbecsülnek és a magukénak éreznek. Kiváló környezet a közös élethez.

Ikrek

A Rák túlzottan ragaszkodó az Ikrek számára. Túl nosztalgikus, a régmúlt stílusokhoz és látásmódhoz vonzódik. Az Ikrek pillanatok alatt kicseréli bútorait, és gyakran úgy tűnik, hogy egyáltalán nem akar állandó otthoni környezetet kialakítani. Nincs alapvető ellentét a két jegy között, de valószínűleg nem is találnak sok rokon vonást egymásban.

Más Rákkal

Akkor érzik jól magukat, ha otthon maradhatnak és az összegyűjtött dolgokkal foglalkozhatnak. Mivel múltjuk minden emlékét megőrzik, hamarosan szembesülhetnek azzal, hogy a felhalmozott tárgyaktól már levegőt sem kapnak. Na de melyiktől szabaduljanak meg? Netán költözzenek nagyobb lakásba? A közös rendetlenség mellett ez is komoly problémákat okoz majd.

Oroszlán

A Rák szereti az otthonát, az Oroszlán szereti a gyerekeket és az állatokat. Túláradó birtoklási vágyuk közös vonás. Bár az Oroszlán mindig a figyelem középpontjában akar állni és sokszor érzéketlen, otthonukban nemcsak az együtt megvásárolt lakberendezési tárgyaknak, de a további családtagoknak, a házi kedvenceknek is helyet fognak találni.

Szűz

A Szűz gyakorlatias jellem, és jól megvalósítja a Rák összes lakberendezési ötletét. Az ideális Szűz-stílus azonban kicsit minimalista és egyhangú a legtöbb Rák számára. A Szűz pedáns természete miatt viták várhatók a rendetlenséggel kapcsolatban. Hogy jól kijöjjenek egymással, magyarázza meg neki, hogy amit lát, az nem káosz, hanem koncepció...

Mérleg

A Mérleg alapvetően a szépséget, a Rák pedig a családot szereti, így konfliktus alakulhat ki, ha a család tagjai módszeresen tönkreteszik a Mérleg által gondosan megszerkesztett lakberendezési képet. Ha képesek rá, hogy kölcsönös engedményeket tegyenek a "szépség és a szörnyetegek" csatájában, elkerülhetik a nagyobb feszültségeket. Utána már csak a kisebbeket kell tudni elsimítani.

Skorpió

A Rák és a Skorpió is víz jegy. Szeretnek időről időre elvonulni, félretenni a mindennapos gondokat. Számukra az otthon a visszahúzódást és a menedéket jelenti. Mivel mindketten szeretnek fészket rakni, boldog kapcsolat alakul ki közöttük.

Nyilas

Az általános felfogás szerint nem illenek egymáshoz. A gyakorlatban viszont sokkal több közös jellemvonásuk van, mint azt gondolnánk. A Rák otthon marad, és egy megállapodott otthoni környezetet alakít ki. A Nyilas csavarog a világban, és biztonságban érzi magát attól a tudattól, hogy mindig várja őt az otthon melege. Mindkét jegy a nyugodt, vidéki stílusú életmódot kedveli.

Bak

A két jegy egymással szemben áll, és erős vonzalom lehet közöttük. A Rák, miközben meleg és törődő családi otthont teremt, megvalósíthatja dekorációs és lakberendezési ötleteit. A Bak pedig megkeresi az ehhez szükséges pénzt, miközben mélységesen elégedett azzal, hogy milyen kiválóan teljesíti ezt a feladatot.

Vízöntő

A Rák nosztalgikus és szereti a múltat. A Vízöntő viszont általában a jövő felé tekint. Mégsem rossz párosítás, mert a Vízöntő kíváncsi természetű: ha rá lehet venni, hogy tekintsen a régmúlt időkre is, megértőbben fog viszonyulni a Rák "ősi" lakberendezési elképzeléseihez. Egy kis odafigyeléssel gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki.

Halak

Mindketten víz jegyek, így hasonlóan állnak hozzá a dolgokhoz. Nagy viták nem várhatók a közös otthon kialakításakor, ráadásul érzelmileg is tökéletes légkört biztosítanak egymás számára. Sőt, a Rák kemény páncélja megóvja a gyakorlatiasnak jóindulattal sem nevezhető, álmodozó Halakat az élet keményebb pofonjaitól.

- ksk -
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, rák, Rák csillagjegy

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.