Asztrológia

A Skorpió otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod! – 11. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Skorpió lakásába pillantunk be. (Skorpió – október 23.–november. Értékrend: magány, intenzitás, titok, szenvedély, megújulás)


A tipikus Skorpió

A Skorpió mély és erős, intuitív és hatalmas, elmélyülésre hajlamos és nagyon zárkózott ember. Kiváló megfigyelőérzéke van, jól kiismeri az embereket. A legjobb barát és a legrosszabb ellenség. Kérdés és kérés nélkül támogatja munkatársait a bajban, de ha keresztbe tesznek neki, akkor félelmetes bosszút esküszik. Egyébként minden cselekedete szenvedélyes, képes minden figyelmét egy dolognak szentelni, ha úgy érzi, hogy megéri.


A Skorpió szexuálisan aktív, különösen féltékeny és birtokolni vágyó jellem, ám céltudatosan elkerüli azokat a találkozásokat, melyek nyomán minden bizonnyal erős és bonyolult érzések törnének fel benne. A jegy szülötte tehát egyszerre forró, mint a tűz, és hideg, mint a jég. Miközben átjárja a többi víz jegyet is jellemző érzékenység, abban különbözik a többiektől, hogy a leghatékonyabb védekezésnek a támadást tekinti.


A Skorpió víz jegy

A Skorpiónak remek megérzései vannak, így elsődlegesen érzelmi alapon közelít a dolgokhoz, ennek ellenére mégsem mondható sekélyesnek vagy felszínesnek. A Plútó 1930-as felfedezéséig ezt a jegyet a Marshoz kapcsolták, ami tisztán jelzi a Skorpió élethez való tüzes és mozgalmas viszonyát, s ami egyben segít megkülönböztetni őt a többi víz jegytől.


A Skorpió a tüzes színekkel, a sötétvörössel és a vörösesbarnával áll szoros kapcsolatban, kevésbé kedveli a kék és zöld árnyalatokat. E tulajdonságának megfelelően a jegy szülötte jobban kedveli és szívesebben követi a határozottabb stílusokat.


A Skorpió otthona

A Skorpiót különös kapcsolat fűzi a titokhoz, a misztikumhoz, e kapcsolat hatása a lakás berendezési tárgyain is tetten érhető. A titokhoz hozzátartozik a zárkózottság: a jegy szülötte nagyra értékeli a csendes pillanatokat, a gyakori egyedüllétet, így ha meghívást kapunk egy Skorpió otthonába, érezzük magunkat komolyan megtisztelve!


A Skorpió nem szereti a lakberendezés minimalista megközelítését. Kedveli a különlegességeket, a kézzel készített, érdekes felületű és anyagú tárgyakat, és az egy szobán vagy lakáson belül található különböző kisebb területeket. Lakásának bonyolultsága felkelti és fenntartja érdeklődését, figyelmét, ami a fény és árnyék kreatív alkalmazásával tovább fokozható. A Skorpió a sötétséghez és az éjszakához kötődik, így még nappal is a ház több területén csökkentett fényviszonyokat tapasztalhatunk.

 

Egy pazar észak-afrikai vagy közel-keleti stílus jól illik a Skorpió otthonába, ahol a céltudatosan csökkentett fényviszonyok árnyékos és tit okzatos területeket keltenek életre


A bejárat kialakítása

A látogatók csak nehezen találják meg a Skorpió otthonát, és ha sikerrel járnak, akkor azt alig tudják megkülönböztetni a környezetétől. Az elkülönülés a Skorpiónál már megszállottság, így otthona egy magas fal, kerítés vagy sövény mögött rejtőzik egy zsákutca vagy egy fák által körbezárt hosszú autóbehajtó végén.


A pincelakás is tökéletes otthon számára. A Skorpiónál még nappal is jól be vannak húzva a függönyök.


A környezetbe simuló házat félelmetes riasztórendszer és erős kapu védi, ezek figyelmeztetnek bennünket arra, milyen következményekkel jár, ha valaki hívatlanul közelíti meg a területet. Ne hagyjuk gondozatlanul a ház elejét, mert a tüskebokrok „elszabadulnak”, az ablakok piszkosak maradnak, és a látogató úgy érezheti, mintha senki nem lakná a környéket.

 

A Skorpió-otthon gyakran sűrű vegetáció mögött bújik meg. A fantáziadús telepítés és az életerős kúszónövények segítenek az álcázásban, hogy a ház szinte belevegyüljön a természetes környezetbe


Nappali

Ha végre bejutottunk, egy más környezetben találjuk magunkat. A titok és misztika időtlen világát fedezzük fel, egy múltidéző, árnyékos világot, amelyet erősen befolyásoltak az Ezeregy éjszaka bazárjai és sikátorai.


A nehéz szövetű és kézi hímzésű függönyök mögött eluralkodik a főként észak-afrikai és közel-keleti téma, amelyben Marokkó, Egyiptom, Törökország hatásai tükröződnek.


A padlózatot gazdagon dekorált, talán berber és beduin szőnyegek borítják. Török kelim és más dús, egzotikus szőnyegek függenek a falon. Láthatunk egy alacsony dohányzóasztalt, díszes heverőt a hozzá illő szekrénykével vagy tálalóasztallal. Mindegyiket sötétbarna keményfából – mahagóni, iroko, tikfa – faragták ki mívesen.


A berendezési tárgyak közül némelyik nagyon réginek és kétségtelenül ritkának tűnik, tele feltűnően bonyolult faragványokkal és áttörésekkel. A tökéletes ellazulás érdekében a heverőn nagy, pompás, mégis visszafogott színű párnák hevernek. Kézzel varrott és díszített, bőrből készült puffok sorakoznak a földön. Bárhová nézünk, további díszítéseket fedezünk fel. Az egyik sarokban egy nagy vízipipa is pöffeszkedik.


Padlózat

A padlózat néhány témát követhet az egész lakásban. A vizes helyiségek – konyha, fürdőszoba – padlózata lehet terrakotta csempe, a Földközi-tenger vidékéről származó, kézzel készített agyag térkő vagy erőteljes geometriai mintákkal díszített, kézzel festett burkolat. Az ismét csak a vörös, vörösesbarna és barna mélyebb és gazdagabb árnyalataiban pompázó dús keleti szőnyegek vagy kelimek jól díszítik a fennmaradó területeket.


Világítás

A Skorpió-lakás világítása valószínűleg tompított. A vastag, egyenetlen felületű függönyök és hevenyészett drapériák, a fa ablaktáblák, az egzotikus stílusú sötétítők mind a természetes napfény kizárására és csökkentésére szolgálnak.


A Skorpió általában a gyertyafényt részesíti előnyben. A világ összes sarkából származó díszes üveg-, kovácsoltvas, sárgaréz és ezüstlámpások mind az igéző, misztikus hatás felerősítésére szolgálnak. Lenyűgöző árnyékokat terítenek a szobára, és ezzel még a leghétköznapibb területekre is ráirányítják a figyelmet.


Konyha

A Skorpió szeret elvonultan étkezni, de sokáig kibírja táplálék nélkül is. Az étkezésre tehát nem fektet túl nagy hangsúlyt, emiatt otthonának középpontja valószínűleg nem a konyha. Ám ha e helyiség dekorációja ügyesen kiegészíti a lakás többi részét, a folytonosságot biztosító stílus talán arra sarkallja majd a Skorpiót, hogy gyakrabban használja a konyhát, mint azt egyébként tenné.


Egy a legszükségesebb elemeket tartalmazó, nagyrészt fából készült bútorokkal berendezett, közepes tónusúra festett konyha megfelelő kompromisszumot jelenthet a barátságos környezet és a nem kívánt konyhai tevékenység között. A helyiség atmoszférája legyen lakályos, ezzel árnyalt, sokszínű, illetve rengeteg felfedezésre váró területet hozhatunk létre.


Ha a konyha elég nagy, egy közepes vagy annál sötétebbre színezett faasztal és a körülötte elhelyezett székek segíthetnek abban, hogy a helyiség a társadalmi érintkezés színhelyévé váljon. A falra akasztott, más kultúrákat idéző műtárgyak – lopótökök, kosarak vagy faragott faedények – kapcsolatot teremtenek a lakás többi részével. Tovább hangsúlyozzák az egzotikus stílust a kézzel festett, absztrakt, iszlám formákkal díszített csempe falvédők is.

 

A Skorpió konyhájában sok érdekes, más kultúrákhoz tartozó, a világ elzárt és elérhetetlen helyeiről származó tárgyat látni. Az ember óhatatlanul tovább fürkészi a képet


Hálószoba

A fényűzés és luxus a Skorpió hálószobájában végre teljes pompájában megmutatkozhat. Mivel ez a jegy a szenvedélyhez és a magányhoz egyaránt kapcsolódik, a hálószoba különösen fontos hellyé válik. Központi bútordarab a méltóságteljes ágy. Ez az egyetlen olyan eset, ahol a díszesen faragott oszlopokkal ékeskedő, baldachinos ágy megéri a ráköltött pénzt.


Csodálatos látványt nyújt, ha az ágyat fényűző, sötétvörös, vörösesbarna vagy mélabús barna bársony-, szatén- vagy selyemtakaróval borítjuk. Hasonló hatás érhető el, ha egy átlagos heverőt nagy és díszesen faragott ágyvéggel látunk el. A fényűzés érzetét tovább fokozhatjuk, ha extravagáns szövetekből, selyemből vagy szaténból készült hengerpárnákkal és ülőpárnákkal gazdagítjuk a képet.


Egy a függönyrúdon átvetett, az ablak előtt lógó színes szári különleges függönyként funkcionálhat. Ideális hálószobabútor egy közepes vagy sötét tónusúra festett, faragott éjjeliszekrény vagy egy nagy, faragott láda. A földre keleti szőnyegeket teríthetünk, és indiai vagy észak-afrikai stílusú üveg- vagy fémlámpások áraszthatják magukból a berendezéshez illő sejtelmes fényt.

 

A Skorpió szenvedélyes jegy, gyakran társítják a szexualitással. A jegy szülötte hálószobáját a fények, színek, felületek és illatok segítségével érzéki örömök helyévé alakítja át
 

Fürdőszoba

A Skorpió nagy hangsúlyt helyez a tisztálkodásra, ezért a fürdőszoba számára szintén fontos helyiség. Hasonlóan a hálószobához, itt is az elsődleges célt kell hangsúlyozni. Lévén víz jegy, és mivel jobban szereti a hosszadalmas elmerülést a gyors zuhany helyett, egy csodálatos kád alapkövetelmény. Képzeljünk el egy gömbölyded, magas vagy dupla hátú 19. századi francia kádat, hornyolt vagy karmos alakú lábazattal. Képzeljük hozzá azt a rengeteg vizet, amelyben a Skorpió elmerülhet.


Valószínűleg a csempézett padlózat kínálja a legjobb megoldást, hiszen így szabadon kiélheti fényűző ösztöneit anélkül, hogy idegeskednie kellene az itt-ott kiloccsanó víz miatt. A terrakotta csempe is tökéletesen illik a Skorpió színsémájához; de használhatunk feltűnő, absztrakt és geometriai formákkal díszített, kézzel festett csempéket is. A fürdőszoba megvilágítása természetesen szórt és tompított. Éppoly jól illenek a képbe az ablakok előtt húzódó spaletták, egzotikus sötétítők, mint az éjszakai gyertyafény.

 

Víz jegyként a Skorpió inkább fürdeni, mint zuhanyozni szeret. Különösen sötétben, gyertyafénynél kedveli a hosszú, fényűző, illatos fürdőket


Hobbiszoba

Nem feledve a jegy titokzatosság és misztikum iránti rajongását, a mitológiai alvilághoz való kötődését és a sötétséghez, rejtett helyekhez való vonzódását, a Skorpió ideális hobbiszobája egy a lakás alatt meghúzódó, barlang jellegű pince. A pince sokban különbözik az alagsortól. Az alagsor lehet felújított, meleg és világos – sőt még emberi tartózkodásra is alkalmasan bebútorozott, berendezett helyiség. A pince ezzel ellentétben nyirkos, sötét, durva és befejezetlen, tele titkos sarkokkal, árnyékokkal és talánnyal.


Durva kő- vagy téglafal, kőpadló és talán egy vagy két fura boltív jellemzi a területet. A világítás alapszintű, csak itt-ott lóg le egy-egy izzó. A jobb hangulat kedvéért az ideális Skorpió-pincében gyertyák vagy világító fáklyák is égnek. A jegy szülötte itt boldogan, mások vizslató tekintete elől elbújva élhet kedvteléseinek. Nem kell feltétlenül másokat zavaró dolgokra gondolni. Egyszerűen arról van szó, hogy a Skorpió jobban érzi magát, ha csendes magányban tevékenykedhet.

 

A Skorpió a rejtett, föld alatti és nem látható dolgokhoz kapcsolódik. Egy alagsor vagy egy barlangszerű pince, ahonnan kedve szerint kizárhatja a napfényt, ideális hobbiszoba lehet számára


Jellemzők

Előnyös: mély, elmélyülő, elszánt, erőteljes, lojális, józan, intuitív, okos.
Kevésbé előnyös: féltékeny, bosszúálló, bosszúszomjas, titkolódzó, gyanakvó, könyörtelen, önmagából kiforduló, rosszmájú.

Analógiák

Szimbólum: a skorpió
Uralkodó bolygója: a Plútó
A hét napja: kedd
Szerencsés színek: mélyvörös, vörösesbarna és barna
Szerencseszám: kilenc
Születési kövek: opál, rubin és vérkő
Fémek: vas és acél
Növények: erika, sötétvörös virágok, különösképpen a muskátlik és rododendronok
Fák: galagonya, általában a bokros és tüskés fák
Területek: Bajorország, Korea, Marokkó, Norvégia, Queensland, Szíria
Városok: Baltimore, Cincinnati, Liverpool, Newcastle, New Orleans és Washington DC
Legjobb partner: Rák, Bika és Halak
Legrosszabb partner: Ikrek, Oroszlán és Vízöntő

Művészet és díszítés

Az egzotikus népművészeti műtárgyakat a Skorpió különösen kedveli. Próbáljuk meg a szoba minden sarkát teletűzdelni a falra függesztett vagy a földre helyezett tárgyakkal. Gondoljuk csak el, mi mindent lehet kezdeni díszes karkötőkkel, nyakláncokkal, fonálra fűzött miniatűr ezüstcsengőcskékkel és kis szobrocskákkal. A kő vagy kerámia tömjénfüstölők és a réz-, esetleg áttöréses vagy dombormintás, ónkeretes tükrök mind tökéletes dísztárgyak lehetnek. Néhány nagy, díszes teáskanna tökéletessé teheti a képet.

Virágok és növények

A Skorpióhoz olyan különleges növények tartoznak, amelyek alacsony fényviszonyok mellett is növekedni tudnak. Ennek megfelelően a nagy, zöld levélzetű fajták, például a kukoricalevél (Aspidistra elatior) vagy a kifejlett szalonpálma illenek leginkább a jegyhez. Továbbá bizonyos húsevő növények – például a Vénusz légycsapója vagy a korsóvirág – jól rímelnek a Skorpió lelke mélyén szunnyadó hátborzongató gondolatokra.


Kombináció más jegyekkel

Kos

Sokáig mindkét jegy uralkodó bolygójának a Marsot tekintették. Ennek megfelelően hasonló színekhez, fémekhez, növényekhez kapcsolódnak, ám kettejük kapcsolata itt meg is szakad. Mindkét jegy nagyon erős személyiség, és valószínűtlen, hogy hosszú távon bármiben is megegyeznének.

Bika

Jól illenek egymáshoz. Bár lakberendezési stílusuk látszólag nagyon különbözik, a két jegy mégis jól egymásba olvad. A Bika szereti a fényűzést, a Skorpió kedveli az egzotikus környezetet. Csupán annyit kell tenni, hogy a hagyományos nyugati stílust díszített, faragott díványokra és szaténpárnákra cserélik.

Ikrek

Könnyen dűlőre jutnak a részletek kérdésében, mert mindkettejüknek érzéke van az életbevágóan fontos utolsó simításokhoz. Az Ikrek azonban túlzottan csapongó, változékony jellem, és ez hamar megőrjíti a Skorpiót. A nagyobb dolgokkal és döntésekkel kapcsolatban minden esetben jobb, ha ez egyiknek meglehetősen nagy mozgásteret biztosítunk. Jó politika, ha előre megegyeznek abban, hogy miben különböznek egymástól.

Rák

A Skorpió rajong a Rákokért, mivel egyetért azok alapvető hajlamával. Mindketten a világtól elzárkózó, biztonságos menedéket szeretnének otthonukban kialakítani. Bár a két jegy stílusa eltér egymástól, mégis könnyen megegyeznek majd ilyen mélyről fakadó egyetértés segítségével.

Oroszlán

Az Oroszlán ragyogni akar, és ezt lakberendezésén is érezteti. A Skorpió elzárkózottság iránti vágya pedig vizet önt erre a természetes fellángolásra. Eközben a Skorpió alapvetően tétovának és határozatlannak érzi magát, hiszen az Oroszlán folyamatos erőfeszítéseket tesz a figyelem felkeltésére. Nem jó párosítás.

Szűz

A Skorpió és a Szűz boldogan, bár nem minden nehézség nélkül él együtt, hiszen a Skorpió szenvedélyes személy, a Szűz pedig hűvös, racionális és szenvtelen. Megfelelő kiindulópont lehet az anyagok területe. A Szűz imádja a természetes anyagokat, a Skorpió pedig mindent szeret megérinteni.

Mérleg

A Skorpió és a Mérleg jól kijönnek egymással. Szükség esetén a Mérleg annyira kedves, hogy tulajdonképpen bárkivel képes együtt élni. Bár a Skorpió titokzatos lakberendezési elvei bizonyára lenyűgözik őt, az aprólékosság ilyen áradata a végén túlzottá válik a Mérleg számára.

Más Skorpióval

Két Skorpió képes arra, hogy lenyűgöző környezetet alakítson ki magának. A lakás valószínűleg jobban hasonlít majd egy észak-afrikai bazárra, mint egy átlagember otthonára. Otthonuk egzotikus illatokkal teli titokzatos hellyé változik.

Nyilas

A Skorpió szereti az egzotikus stílust. A Nyilas imád utazni, és a világ minden sarkából gyűjti az emlékeket. Ők ketten így sok stílusbeli kérdésben megegyeznek, amivel ki tudják védeni a minden bizonnyal megjelenő személyes különbségeket.

Bak

A két jegy boldogan él együtt még akkor is, ha dekorációs stílusukban van némi különbség. A Skorpió sokkal kalandvágyóbb, mint a Bak valaha is lesz, de amikor a Bak észreveszi, hogy látogatói mennyire le vannak nyűgözve a lakásuktól, valószínűleg támogatni fogja a Skorpió további erőfeszítéseit.

Vízöntő

A Skorpió világa kezdetben lenyűgözi a Vízöntőt, bár hosszabb távon klausztrofóbiás lesz tőle. A Skorpió elképzelni sem tudja, hogy a másik miért akar mindent megváltoztatni, és érzi, hogy a Vízöntő sima, modern felfogása egyáltalán nem illik hozzá.

Halak

Mindketten víz jegyek, így jól megértik egymást. A Halak elfogadja a dekoráció és stílus területén meglévő erőteljes irányvonalakat, a Skorpió pedig engedékeny a Halak misztikum és csodák iránti lelkesedésével kapcsolatban.

– ksk –
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, skorpió

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.