Asztrológia

A Szűz otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod! – 9. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket. Sorozatunkban ezúttal a Szűz lakásába pillantunk be. (Szűz - augusztus 23.-szeptember 22. Értékrend: tisztaság, rend, gyakorlatiasság, szolgálat, egyszerűség, munka)


A tipikus Szűz

A Szűz az állatöv rendszerető személyisége. Fantasztikus a színfalak mögött, és tehetsége van a szervezéshez. Általánosságban visszafogott és visszahúzódó. A Szűz tökéletességre törekszik, miközben a tisztaság,hatékonyság és egyszerűség előkelő helyet foglal el személyes értékrendjében. Ez a jegy különleges kapcsolatban áll a tisztasággal és a renddel, ami azért a gyakorlatban nem annyira szélsőséges, mint ahogy azt feltételezik, ám iszonyodnak a káosztól és a felfordulástól.

A Szűz tökéletesség utáni vágya a fizikai és lelki egészség területén is megjelenik. Sokat foglalkozik az egészséges életmód és táplálkozás témakörével. A Szüzek keményen dolgoznak, segítőkészek, kötelességtudóak, felelősségteljesek és főleg az élet gyakorlatias dolgaira koncentrálnak. Túlzott igényük a tökéletességre egyben fő hibájuk is, miután sokan nemkívánatos kritikának értékelik az általában jóhiszeműen adott javaslatokat. Sose felejtsük el, hogy a Szűz legkeményebben saját magát kritizálja.

 

 

A Szűz föld jegy

Miután a Szűz föld jegy, otthonában nagy hangsúlyt kapnak a természetes anyagok, színek és szövetek. Ez érvényes a falakra, a padlóra és a bútorzatra is. Kedveli a modern és nyitott terű stílus tiszta, levegős és rendezett környezetét. A jegyhez különösen illik a skandináv stílusú lakberendezés, ahol az olyan világos árnyalatú anyagok, mint a bükk és nyír kerülnek széles körű felhasználásra. Ezek halványabb árnyalataikkal felülkerekednek a sötétebb tónusú fákon. A Szűz a természetes fényt is előnyben részesíti. Az általa kedvelt kevés szín közül a hűs és tompított árnyalatokat részesíti előnyben. Ilyenek a természetes anyagok színét követő tónusok, például a fehér, a törtfehér, a szürke, de még a halványkék is.

 

A Szűz a lakberendezésben az egyenes és egyszerű stílust szereti, ezért az általa választott környezet díszítésmentes és célratörő. Föld jegy lévén azonban a személyes kényelem is igen fontos tényezővé válik

 

A Szűz otthona

Rend- és tisztaságszerető ember lévén biztosak lehetünk abban, hogy a Szűz otthona első látásra makulátlan. Bár a valóságban egyéb asztrológiai tényezők jelentősen befolyásolhatják e jellemvonásokat, a legtöbb Szűz komolyan irtózik a rendetlenségtől és a piszoktól. Ennek megfelelően nagy energiát fektet annak biztosítására, hogy a dolgok a lehető legszervezettebben történjenek körülötte. Az átlagos Szűz gondolkodásában döntő fontossága van a "mindennek megvan a saját helye" filozófiának.

 

Ettől eltekintve otthonában kedveli a nagy tereket, a világosságot, a halvány és semleges színeket, illetve az egyszerű dekorációs vonalakat. A jegy ízlése egyszerű, de nem hideg. Kiváló szeme van a részletekhez, így még az egészen kis dolgokra is nagy figyelmet szentel. A tér újszerű és zseniális tárolási megoldásokkal tarkított kihasználása például a lakás jellemzője lesz. A Szűz azonnal visszatesz minden tárgyat az eredeti helyére.

 

A bejárat kialakítása

A Szűz otthona csendesen ízléses és visszafogott, hiszen nem szeret a figyelem középpontjában állni. Bejárati ajtaja egyszínű, világos vagy halvány, semleges árnyalatú. Sok ablak található rajta, hogy minél több fényt engedhessen lakásába, de magánéletének védelmére ezek az ablakok opálos vagy mintázott, festett üvegből állnak, illetve belülről egyszínű függönnyel vagy könnyű, áttetsző anyaggal fedettek.

 

A bejárat különösen tiszta. A Szűz minden falevelet vagy szemetet körültekintően és rendszeresen elseper. Lehetőleg helyezzünk el bent és kint is lábtörlőt, hogy mindkettőt használhassa a kedves vendég. A lakáson belül azonnal feltűnnek a rendezettség első hírnökei: kalaptartó, esernyőtartó és fogasok sorakoznak egymás mögött az előszobában.

 

A Szűz nem szereti a nagy nyilvánosságot. Az ajtó festett üvege megőrzi magánéletét, miközben a csodálatos mestermunka gyönyörű látványt nyújt

 

Nappali

Az ideális Szűz-nappali tiszta, szolidan bútorozott, a modern és a hagyományos stílust kombinálja egymással. A legmegfelelőbb padlózat egyszínű fapadló vagy annak laminált változata, itt-ott dekorációs szőnyegekkel, amelyek bizonyos területeken a nagyobb kényelmet szolgálják. Egyéb, alapvetően szerves eredetű és föld jellegű természetes anyagok - ilyen a kókuszháncs, a szizál, a kender vagy a juta - is jól illenek a jegyhez. A bambusz-, vessző- vagy rattanbútorok könnyed és kényelmes fesztelenséget biztosítanak mind természetes színükben, mind egymáshoz illő, hűs pasztellárnyalatokra festve. Egy világos színű díványra vagy karosszékre is szükség lehet a nagyobb ellazulás érdekében. Az ezt körülvevő bútorzat legyen egyszerű vonalvezetésű, világos fából készült.

 

Miután a Szűz szoros kapcsolatban áll az ebédlő területével, kiváló bútor lehet számára egy ebédlőasztal, amely esetleg egy világos, kertre néző ablak mellett helyezkedik el. Ezt a jegyet a kertekhez is különleges kapcsolat fűzi. A beáradó fény legyen a lehető legtöbb, de a megvilágítás inkább legyen erős és indirekt, mintsem csillogó és verőfényes. A Szűz a természetes fényt kedveli igazán.

 

 

Padlózat

Kulcsszó: a "természetes padló". A világos színű padlódeszka vagy az ezt helyettesítő laminált padló egyaránt ideális megoldást kínál. További lehetőséget nyújtanak a már említett természetes anyagok, a kókuszháncs, a szizál, a kender vagy a juta. A fapadló jól felhasználható anyag a konyhában és a fürdőszobában is, ahol a nagyobb kopásállóság érdekében le is festhetjük. Egyébként kiváló alternatíva lehet a természetes gyanta- vagy gumipadlózat is.

 

 

Világítás

A Szűz kedveli a természetes fényt és a skandináv stílust. Az északi bútorokat úgy tervezték, hogy a télen uralkodó kevés fényt a maximumra emeljék. A belső világítás lehetőleg legyen erős, és ne egy fényforrásra korlátozódjon. Az asztali lámpák, az irányított fények, a stilizált állólámpák és a süllyesztett mennyezeti és fali világítás mind jó dizájnlehetőségeket rejtenek magukban.

 

 

Konyha

A Szűz felismeri az egészséges étrend fontosságát, ennek megfelelően valószínűleg a konyha lesz a lakás egyik legfontosabb helyisége. A konyha azonban nem válik a finom borok és a nehéz díszvacsorák helyszínévé. A jegy szülötte a könnyű és egészséges kontinentális stílusú reggelit: a narancslét, kávét és pirítóst kedveli. A konyhában domináns szín lehet a fehér. A világos és friss atmoszférájú helyiségben sok, hasznos rakodási felületet biztosító polc található. Ezeken egyszerű kerámiaedények, kancsók és más dekoratív főzőedények tárolhatók. A rozsdamentes acél is illik ebbe a környezetbe mind a konyhai eszközök és munkafelületek, mind a kirakott főzőedények tekintetében.

 

A padló lehet lakkozott bükk, nyír vagy szintetikus laminált padló. Ezenkívül bizonyos gumi- és műgyanta felületek is kiváló alternatívát nyújthatnak, melyek számos színben beszerezhető, kopásálló és könnyen tisztítható anyagok. Szükség van még egy egyszerű székre, és ha a hely lehetővé teszi, egy faasztalra, amely köré reggelente összegyűlhet a társaság. Egy friss zöldségek számára fenntartott kosár, egy kávédaráló, az ablakpárkánynál lévő kerámiaedényben növekvő fűszernövény mind tovább tökéletesíti a képet.

 

Valószínűleg a Szűz törődik a legtöbbet az egészség kérdésével. Ennek megfelelően alapvető fontossággal bír számára a higiénikus és rendezett konyhai környezet

 

Hálószoba

A Szűz tökéletes hálószobája valószínűleg egyszínű és meglehetősen minimalista stílust képvisel, különösen, ha férfiről van szó. Az alacsony ágykeretre vagy egyenesen a földre helyezett futonmatrac kiváló megoldásnak bizonyul. Az ilyen egyszerű és mégis modern megoldás jól illik a Szűz személyiségéhez. Jó megoldást nyújt a természetes anyagból kialakított padlózat, mivel továbbviszi a nappaliban bevezetett stílust. Ha az anyag felülete túlzottan durva, egy természetes, egyszínű, szőtt textilszőnyeg is kiválóan illik a képbe.

 

Loftlakás, padlás vagy ehhez hasonló hely esetén jól mutatnak a csövek, csupasz téglafalak és egyéb ipari szerelvények. A tégla különösképpen hangsúlyozza a föld színsémát és a természetes anyagokat. A római paletták, a roletta, esetleg a zsákvászonból vagy jutából készült sötétítők minden függönynél jobban kiegészítik ezt az egyszerű összképet.

 

A céltalanságot és rendezetlenséget kerülő Szűz hálószobája nem illik mindenkihez. Figyelemre méltó azonban, amint a természetes anyagból készült padló dimenziókkal toldja meg ezt a rendíthetetlen dizájnsémát

 

Fürdőszoba

A Szűz fürdőszobája tartalmaz néhány radikális stíluselemet, hogy kellően felerősítse a jegy természethez és élővilághoz fűződő viszonyát. A jelszó itt is az egyszerűség. Alkalmazzunk fehér vagy enyhén törtfehér domináns színt, természetes megvilágítást, illetve a plafonba és falba süllyesztett halogén spotlámpákat.

 

A fürdőszobabútorok modern dizájnja gyakran meglepő módon a régmúlt formavilágából táplálkozik. A Szűz fürdőszobájában lényegükre lecsupaszított tárgyakat láthatunk. Egyszerű vonalú polcon sekély, tányér alakú mosdókagyló áll. A kád inkább egy nyitott selyemgubóra hasonlít, mintsem hagyományos fürdőkádra. A kőszínű gumi- vagy műgyanta padlózat is kiváló hatást ér el. Néhány, a természetből vett eredeti tárgy - például egy csokor, érdekes alakú vázába állított faág vagy egy halom kavics - szépen kiegészíti az összképet. A nagy, keret nélküli, falra szerelt tükrök, a természetes vízfolyásra emlékeztető csapok, a fonott szennyes- és szemetestartó mind a jellegzetesen nyers, mégis furcsamód kifinomult stílust tökéletesítik tovább.

 

A szokatlan formájú mosdókagyló jól illik a jegyhez. A Szűz számára fontos a tisztálkodás, fürdőszobáját ezért a funkcionalitás és a könnyű karbantarthatóság jellemzi

 

Hobbiszoba

A Szűz számára egy üvegház lenne a tökéletes hobbiszoba. Ez a zárt, növényekkel körülvett és a szeretett kertre káprázatos kilátást biztosító helyiség a fesztelen hangulatot nagy üvegfelületekkel és rengeteg természetes fénnyel kombinálja. Tökéletes helyszín egy ellazulni vágyó Szűz számára. A jegy szülötte szereti a természetet, de nem esik túlzásokba, így minden bizonnyal élvezi, ha úgy részesülhet a természet adta gyönyörökben, hogy az időjárás viszontagságaitól eközben megóvja magát. A Szüzek gyakran szenvedélyes kertészek, így az a hely, ahol a különlegesebb fajok gondozása vagy új magok és palánták felnevelése folyhat, bizonyára nagy értéket képvisel számára. A klasszikus Szűz-anyagok - nád, rattan, vesszőbútorok, természetes kókuszháncs, juta, szizál vagy kender - mind tökéletesen illenek ehhez a környezethez. Egy ventilátor is üzembe helyezhető, hogy hűvösebbé varázsoljuk a meleg napokat, miután a Szűz nem kedveli a túlzott meleget. Áttetsző, dísztelen római paletta vagy roletta is segít alacsonyan tartani a hőmérsékletet, és tökéletes védelmet biztosít a nyári hónapok túlzott csillogásától.

 

A Szűz szereti a természetet, de nem rajong azért, hogy piszkos, vizes és átfagyott legyen. Egy üvegház tökéletes hobbiszobának bizonyul, ahonnan kényelmesen csodálhatja a kinti világot

 

 

Jellemzők

Előnyös: elemző, mértékletes, segítőkész, lelkiismeretes, alapos, gondos, rendszerető.
Kevésbé előnyös: túlelemző, kritikus, kötekedő, szőrszálhasogató, feszült, nehézkes, gátlásos, észrevehetetlen.

Analógiák

Szimbólum: a szűz
Uralkodó bolygója: a Merkúr
A hét napja: szerda
Szerencsés színek: szürke, őzbarna, szürkésbarna, halványsárga, kékek, zöldek és a barna további árnyalatai
Szerencseszám: öt
Születési kő: szardonix
Fém: higany
Növények: nárciszok, minden kis virágú színes virág, különösen a kék és sárga színű virágok
Fák: minden diófaféle
Területek: Brazília, Kréta, Görögország, Svájc, Törökország, Uruguay és Nyugat-India
Városok: Athén, Boston, Korinthosz, Lyon, Párizs, Toulouse és minden fürdőváros és egészségközpont
Legjobb partner: Bak és Bika
Legrosszabb partner: Ikrek, Halak és Nyilas

Művészet és díszítés

A Szűz az egyszerű és rendezett vonalakat szereti, így valószínűleg a minimalista díszítési stílust részesíti előnyben. Az egyenes vagy csavart fűzfaágakat tartalmazó magas padlóváza ideális kiegészítő elem lehet. Néhány egyforma virágokból álló csokornak is erőteljes hatása lehet. Miután a Szűz a kézművességhez kapcsolódik, a ház egyéb területein használt dísztárgyak bizonyosfajta gyakorlati célokat is szolgálnak. Jó példa erre a porcelántányérok, vázák és egyéb kerámiakiegészítők
megjelenése.

Virágok és növények

A nagy, magas növények illeszkednek leginkább a Szűz stílusához. Bár nem állnak közvetlen kapcsolatban a jeggyel, a zöld lombkoronájú növények és a szúrós kaktuszfélék mind megtalálják helyüket a Szűz lakásában. Jó kiegészítő elemek továbbá a levágott fűzágak, a szokatlan formájú szárított virágok, a kisebb vázákban található egyforma növények és az olyan színes, egzotikus virágok, mint a paradicsommadár-virág (Strelitzia).


Kombináció más jegyekkel

Kos

A Szűz kedveli a szerves anyagokat felhasználó stílust, amely megjelenésében nem hivalkodó. A Kos ezzel szemben gyakran nyers, mesterséges anyagokat használ, és szereti a sarkos, szögeket bezáró formákat. A Szűznek saját élettérre van szüksége, vagy hamarosan elkeseredetté válik. Léteznek jobb párosítások...

Bika

A Bika és a Szűz is föld jegy, így azonos színeket és természetes anyagokat kedvelnek. Ám míg a Bika jobban szereti a fényűzést, a Szűz ízlése visszafogottabb és szerényebb.

Ikrek

A Szűz dühítőnek tartja az Ikreket, mert állandóan körberobog, folyamatosan változtat a véleményén és soha nem halad túl sokáig egy irányba. A Szűznek nem fér a fejébe, hogy miért nem képes az Ikrek egy kellemes, természetes színösszeállítást kiválasztani, és ahhoz ragaszkodni.

Rák

Nincsenek ugyan tökéletesen egymás céljaira hangolva, azért jól megértik egymást. Bár a Szűz nem szimpatizál a lágyabb vonalvezetéssel, de elfogadja a Rák életviteléhez jobban illő stílust.

Oroszlán

Az Oroszlán túl hivalkodó és feltűnő a Szűz számára. A Szűz szolid stílusát az Oroszlán unalmasnak találja. Egyetlen módon birkózhatja le az Oroszlánt, ha meggyőzi arról, hogy a minimalista stílus miként kapcsolódik a legelőkelőbb divatirányzatokhoz. Az Oroszlánok hamarosan másokat is meggyőznek majd erről.

Más Szűzzel

Azt várnánk, hogy a két azonos jegy megérti egymást. Azonban a Szűz hajlamos elveszni a részletekben. Ha ketten vannak, ez a hajlam felerősödik. Sajnos ez tönkreteheti az összképet.

Mérleg

A Szűz és a Mérleg hasonlóan erős vonzalmat érez a modern lakásbelső esztétikai elemeivel kapcsolatban. A Szűz talán túl gyakorlatias és organikus, miközben a Mérleg jobban szereti a fényezett és kezelt felületeket, de az alapvető egyetértés letagadhatatlan.

Skorpió

Bár a lakberendezés területén nem sok közük van egymáshoz, mégis egyetértésre juthatnak. Mindketten lelkes hívei az aprólékosságnak és a részleteknek.

Nyilas

A Nyilas otthona gyakran rendetlen, ami nem jó előjel a Szűz esetében. A Szűz kiváló a részletek terén, a Nyilas pedig a nagyobb dolgokkal törődik. Ha mindketten a saját erősségükre koncentrálnak, nem lehetetlen az együttélés.

Bak

A Bak ambiciózus és elszánt. Évekre előre meghatározza céljait, és azért dolgozik, hogy elérje azokat. A Szűz is nagyra értékeli az állhatatos munkát. Közösen megvitatják majd az ideális otthonnal kapcsolatos kérdéseket, majd módszeresen kivitelezik az így született tervet.

Vízöntő

A visszafogott, óvatos és konzervatív Szűznek nem sok köze van a vad és szeles Vízöntőhöz. Azonban mivel az egyszerű Szűz-vonalvezetés modernnek számít a kortárs lakberendezésben, több közös tényezőt is találhatunk a két jegyben, mint azt egy felületes szemlélő feltételezné.

Halak

A Szűz és a Halak egymással szemben állnak az állatövben. Bár asztrológiai nézőpontból a szemközti jegyek gyakran vonzzák egymást, ebben az esetben nem erről van szó. A Halak élethez való viszonya, lakókörnyezetének és otthonának dekorációja egyszerűen túl kaotikus a szegény, elmélkedő Szűz számára.

- ksk -
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, szűz

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.