Asztrológia

A Vízöntő otthona

Amilyen a csillagjegyed, olyan a lakásod 2. rész

A lakberendezés az érdeklődés középpontjában áll. A lakberendezési tanácsok a praktikustól az extrémig terjednek. Azonban elég nehéz rájönni arra, hogy a dekorációs változatok közül melyik számunkra az igazán megfelelő. Ebben segít az asztrológia. Ha ismerjük születésünk időpontját, lehetőség nyílik olyan megfigyelésekre, amelyek jól jellemzik esztétikai érzékenységünket és otthonunk berendezésére vonatkozó ízlésünket.

 

Vízöntő - január 19.-február 18. Értékrend: modernség, individualizmus, haladó gondolkodás, eltérés a szabályoktól. Egy modern, belvárosi, átalakított raktár vagy tetőtéri lakás tökéletes választás a Vízöntő számára. Különösen igaz ez, ha az jó rálátást biztosít a városra és nem szükséges függöny használata ahhoz, hogy távol tartsa a kíváncsiskodó pillantásokat 

 

A tipikus Vízöntő

A Vízöntő az állatöv nagy individualistájaként ismert. Néha vad, őrült, kiszámíthatatlan, csökönyös, kellemetlen, bizarr és perverz. Híresek haladó felfogásukról, extrém külsejükről, arról, hogy semmibe veszik a hagyományokat, és kivételes szeretettel fordulnak a szabadság felé. A legtöbb Vízöntőt a legnemesebb célok vezérlik. Rendkívül törekednek arra, hogy nézőpontjukban az egyenlőség uralkodjon, és nem idegesíti őket, ha egyesek néhány szokásosnál is vérlázítóbb álláspontjukat őrültségnek tekintik.

 

A Vízöntő, az egész emberiséggel érzett őszinte törődés jegyében, félelem nélkül ismertet népszerűtlen hitvallásokat is. Az Uránusz bolygó uralma alatt gyakran mutatnak különleges tehetséget az információs technológia, az asztrológia és a New Age egyéb területein. A Vízöntő kétségkívül az eljövendő Vízöntő kor előőrsébe tartozik, és mint ilyen, könnyen tálal metafizikai fogalmakat mások számára is emészthető formában. Az egyén szintjén azonban a Vízöntőnek óvatosan kell viselkednie, hogy klasszikusan kirívó tulajdonságai ne hatalmasodjanak el túlzottan, mert könnyen magányossá válhat. A jegy által képviselt vidám különcség néha kissé furának tűnhet.

 

 

A Vízöntő levegő jegy

A Vízöntő felfogása is, hasonlóan a többi levegő jegyhez, racionális, intellektuális. A jegy szülötte nem híres szentimentális vagy érzelmi reakcióiról, és hajlama van arra, hogy a dolgokat hűvösen, racionálisan és bizonyos fokig közönnyel szemlélje. Alapvetően társasági lény, de abban különbözik a többitől, hogy a függetlenséget és saját életterét egyaránt nagyra becsüli. Gyakran van szüksége magányra, amikor saját érdeklődésének megfelelő dolgokkal foglalkozhat.

 

Színek tekintetében a Vízöntő hagyományosan a levegő színskálájához kötődik, de további adalékot jelentenek a modernséget idéző, riasztó, acélos árnyalatok.

 

Az általában vett nyitottság és levegősség érzetéhez a csodálatos kilátás szintén alapvető fontossággal bír a Vízöntő otthonában.

 

 

A Vízöntő otthona

A Vízöntő az a jegy, amely leginkább kötődik a paradoxonhoz és az ellentmondásokhoz. Nála a furcsán rendhagyó és látszólag egymástól homlokegyenest különböző tárgyak közeli kapcsolatba kerülnek egymással az erőteljes vizuális hatás kedvéért. Ez jellemzi a Vízöntő egész otthonát. Itt a nagyon régi és nagyon új, a hagyományos és az ultramodern olyan módon kerül egymás mellé, ahogy ez normális esetben soha nem következne be. A hatás természetesen megragadja a tekintetet és legalábbis a Vízöntő otthonában, valahogy működni látszik.

 

A tipikus Vízöntő ezért vagy valahol távol, vidéken, vagy a város kellős közepén él, de soha sem a kettő között. Szívesen lakik egy tekervényes vidéki kocsiút végén húzódó terjedelmes, tanyasi házban, de a város szívében álló loftban, tetőlakásban vagy átalakított raktárépületben is jól érzi magát. Az ingatlanok mindegyike abban hasonlít egymásra, hogy megközelítésük némi erőfeszítést igényel. A Vízöntő így már messziről észreveszi, ha látogatója érkezik.

 

Az ideális Vízöntő otthon a vidék szívében és a város központjában található meg. Az utóbbi feltűnőbb, de mindkét helyszín azonos jellemzőkkel bír. A látogató, a vidéki változat esetén, alig találja meg a házat egy hosszú autóbehajtó végén. Mivel ez az egyetlen lakhely a közelben, a Vízöntő már messziről hallja és látja a közeledő autót. A vendégek nagy valószínűséggel nem kockáztatnak meg egy sikertelen kalandtúrát, így az elszántabbak jó, ha előre megbeszélnek egy időpontot, amikor a házigazda fogadni tudja őket.

 

Minden fokozottabban érvényes a belvárosi Vízöntőkre. Ez az otthon is megközelíthetetlen, de itt a belváros közlekedési és parkolási nehézségei rémítik el az alkalmi látogatókat. A lakás jól védett mind magas elhelyezkedése, mind az ilyen helyen szükséges kaputelefon, riasztó és csengő miatt. Most is rengeteg dolog figyelmezteti a Vízöntőt a látogató közeledtére. 

 

Legyen az a legtávolabbi vidéken vagy a város központjában, a Vízöntő otthonába nem jut el egykönnyen az ember 

 

Nappali

A belvárosi változat esetében az első feltűnő dolog, miután biztonsággal bejutottunk a Vízöntő otthonába, a lakás nyitott terű jellege és a rengeteg szabad tér. Ez nagyon fontos az átlagos Vízöntőnek, aki a levegő elemhez tartozik, és sok előnye származik abból, ha nagy tereket tudhat maga körül. A következő látványos dolog a hatalmas csupasz ablakok és a lenyűgöző kilátás, amely a lakást körülvevő város fölé terül, ezzel is a határtalan tér és szabadság érzetét erősítve. Az egyszínű lakkozott padlódeszkák tökéletes padlózatul szolgálnak a sok helyen csupasz téglafallal határolt loft-lakás számára. Jó megoldás, ha a falakat, egy kivételével, fehérre festjük. A kimaradó felületnek más színt adhatunk, amely ezután élénk, erőteljes hatásával a lakás fókuszpontja lehet. A Vízöntő bútorzatának stílusa ultramodern, formája érdekes ellentétben áll az egyébként igencsak egyszerű környezettel. A lakásban megtalálható egy hatalmas, fekete, bőr- és krómkialakítású dívány a hozzájuk illő karosszékekkel, továbbá egy minimalista króm és üveg dohányzóasztal, valamint egy nagy, meglepő mintázatú, szabályos alakú szőnyeg a padlón. A látványt fémes matt színben egy nagy képernyős plazmatelevízió és a legújabb házimozirendszer teljesíti ki.

 

Padlózat

A csiszolt és fényezett fa padlódeszka tökéletesen megfelel a Vízöntő otthonában. Jól mutat a fehérre festett padlódeszka is. A modern műgyanta vagy gumipadlózat is kiváló választásnak bizonyulhat, különösen, ha szokatlan fényezésükkel vagy régi anyagokat után- zó mintájukkal jól kifejezik a jegy régi és új dolgok vegyítésére való hajlamát. Azok számára, akik tényleg az ipari környezetet kedvelik, a fémpadló mindig elérhető lehetőség.

 

Világítás

A Vízöntőhöz itt is a legmodernebb technológiák illenek. A legújabb, plafonba süllyesztett halogén spotlámpák és minden egyéb szokatlan világítási stílus jól illeszkedik a környezetbe. A hatalmas, árnyékolás nélküli ablakok és a csodálatos kilátás segítségével a lakásban alkalmazzunk lehetőleg minél több természetes napfényt. Szükség esetén az ablakot modern és stilizált szerelvényekkel lássuk el. Az egyszerű fémsötétítők, faspaletták és vászonredőnyök jól illenek a jegyhez. 

 

A Vízöntő nyílt terű lakókörnyezetében a konyhai területet térelválasztó jellegű nyitott polcokkal vagy jól látható bútorszigetek kialakításával le kell választani. A helyiség elsődleges tárgya egy csillogó rozsdamentes acél tűzhely, a hozzá illő falvédővel és beépített elszívóval. Mindezt csodálatosan hangsúlyozzák a mennyezeten sorakozó spotlámpák.

 

Miután a városi Vízöntő sokat étkezik házon kívül, és az étkezések közötti időben rágcsálnivalókon és csomagolt ételeken él, konyhájának ultramodern külsejét nem teszik tönkre a mindennapi használathoz szükséges eszközök és tárgyak. Ezzel lehetőség nyílik az acél-, cink- vagy titáncsempék falon és egyéb felületen való alkalmazására. Az összhang kedvéért ezek domborfelületű változatai megjelenhetnek a padlón is.

 

A beépített és különálló konyhai elemek együttes használata előnyösen hat az ilyen nyitott elrendezés esetén. Ezek főleg fehér vagy halvány színű fával bevont bútorok, amelyek jól kiegészítik a domináns fémtémát. Az üveg- és krómfelszerelések is megtalálják helyüket, a fémakasztókra függesztett acél főzőedényekkel és a hagyma alakú, retró stílusú túlméretezett hűtőszekrénnyel egyetemben.

 

A Vízöntő szereti az új találmányokat, technikákat és ötleteket. A reggelizőpult fémlemezes lambériája nyilvánvalóan újító jellegű, és a jegy által annyira kedvelt ultramodern atmoszférát teremti meg 

 

Hálószoba

A modern, városi környezetben a Vízöntő hálószobája valószínűleg minimalista stílusú lesz. Ezért alapvetően fontos a kiváló tárolási lehetőség, annak érdekében, hogy a jól látható területekről eltüntessük a hétköznapi élet rendetlenségét. Jól illik ide a padlótól plafonig érő beépített szekrény. Ennek a bútornak lehetőleg legyen tükröződő felületű ajtaja, amivel jól álcázza jelenlétét, és egyben maximalizálja a fény- és térérzetet. Egy teljesen nyitott, négyzetrácsos szerkezetű, polcos szekrény számtalan apróság tárolására alkalmas, miközben erőteljesen kiemeli a lakás modernségét.

 

Az ágy legyen modern, de néhány szokatlan dologgal tarkított, hogy jól tükrözze a jegy szokatlan jellemét. Lehet fa és egészen a földhöz lapuló, vagy fémből készült, mattított felületű és állványzatlábakkal hangsúlyozott. A megemelt, magasan a környezet felett elhelyezett alvóhely is jól illik a Vízöntőhöz. Egy téglafal talán túl ipari jellegű, ezért az egyszínű fehér bevonat kínálja a legjobb megoldást. Egy falat, az erőteljes hatás kedvéért, befesthetünk a környezetétől erősen elütő színre.

 

Ebben a városi hálószobában a jókora, beépített szekrénynek köszönhetően szép rend van. A tükröződő ajtófelületek kevésbé tolakodó jelleget kölcsönöznek a szekrénynek 

 

Fürdőszoba

Minthogy a Vízöntő minden modern és haladó dologgal kapcsolatban áll, néhány, napjainkban virágzó modern stílusirányzat jól hangsúlyozható fürdőszobájában. A beltéri anyagok gyártásának technológiája hihetetlen lépésekben fejlődött. Kapható például gyöngyházfényű műgyanta padló, melynek színe a világítástól és a ráeső tekintet irányától függően változik. Az ilyen látványos és futurisztikus hatás tökéletesen megfelelő a jegy számára - és minden bizonnyal jól kiegészíti ideális otthonának stílusirányzatát.

 

Az átlátszóság jól követhető téma, hiszen ha a levegőnek színe lenne, akkor biztos, hogy ehhez a jegyhez tartozna. A zuhanytálcát szépen elválasztja a tértől az üvegtéglákból épített fal, de egy átlátszó, akár tiszta, akár fúvott üvegből készült mosdókagyló is nagyszerű elem lehet. A látvány lenyűgöző! Egy modern ergonomikus kialakítású, csiszolt alumínium vagy acél környezetben álló kád tovább hangsúlyozza a „hipermodern” összképet csakúgy, mint a mennyezetbe és a falakat burkoló mozaikcsempékbe süllyesztett halogén spotlámpák. A csempéknél is a fém témája köszön vissza. 

 

A Vízöntő fürdőszobája megközelítésében minimalista, és a legújabb design stílusirányzatokat és anyagokat vonultatja fel. Elfoglalt életmódja miatt a Vízöntő valószínűleg jobban szeret zuhanyozni, mint fürdeni 

 

Hobbiszoba

A Vízöntő szereti a szerkentyűket. Ahhoz a jegyhez tartozik, amely közeli kapcsolatban áll az új ötletekkel, modern technológiával és a számítógépekkel. Általánosságban, a Vízöntők mindig tehetségesek voltak ezekben a dolgokban, de az internet megérkezésével egy új szint tárult fel előttük. Most ahelyett, hogy egy elszigetelt gépet bütykölne, egyszerre tart fenn kapcsolatot az egész világgal. Képessé válik arra, hogy egzotikus és távoli helyeken élő emberekkel oly kötetlenséggel kommunikáljon, ahogy azt régebben évek elteltével tehette volna csak meg. Számára fontos, hogy mindezt a fizikai távolság megtartásával végezheti el. Erre csak az e-mail képes. Az ideális Vízöntő-hobbiszoba tehát egy olyan helyiség, ahol számítógép üzemeltethető.

 

A számítógép legyen műremek, lapos képernyős monitorral és a legújabb típusú nyomtatóval. Egy komoly hangfal és szkenner is jól jön. A háttérben a legújabb metálfényű audiorendszer biztosít további szórakozást. Egy modern, halvány fából - például fenyőből - készült egyszerű asztal, egy állítható asztali lámpa és egy ide illő szék a gépeléshez nagyjából ki is szolgálja ezt a high-tech képet. 

 

 

Az internet tipikusan Vízöntő kommunikációs eszköz, miután segítségével barátságos viszonyt alakíthat ki anélkül, hogy személyesen túl közel kerülne bárkihez is. A Vízöntők kapcsolatban állnak mindenféle komputertechnológiával 
 

Jellemzők

Előnyös: haladó, humanitárius, egyenlőségelvű, független, eredeti, barátságos, racionális, fair.
Kevésbé előnyös: ellenkező, lázadó, különc, perverz, öntörvényű, kiszámíthatatlan, ingadozó, hideg.

 

Analógiák

Szimbólum: a vízhordó.
Uralkodó bolygója: Uránusz.
A hét napja: péntek.
Szerencsés színek: acélkék, türkiz és fekete.
Szerencseszám: négy.
Születési kövek: ametiszt és opál.
Fémek: urán, alumínium, esetleg a platina.
Növények: minden orchideafaj.
Fák: aranyeső, citrusfélék s legtöbb gyümölcsfa.
Területek: Etiópia, Finnország, Irán, Oroszország, Svédország és Szíria.
Városok: Bréma, Brighton, Hamburg, Helsinki, Moszkva, Salzburg, Szentpétervár.
Legjobb partner: Ikrek és Mérleg.
Legrosszabb partner: Bika, Skorpió.

 

Művészet és díszítés

Lehetőleg alkalmazzunk kevés dekorációs elemet a Vízöntő otthonában, hogy az összhatás rendezett maradjon. Egy nagyméretű, modern művészeti tárgy a lakás kiváló fókuszpontja lehet. Néhány szokatlan formájú dísztárgy vagy váza, illetve pár egyszerű, a Vízöntő szabályainak megfelelően csoportba rendezett kerámiatárgy is szép látványt nyújthat. A nagyon régi vagy szokatlan külsejű tárgyak – például egy ritka, afrikai faszobor; kristálykő vagy egy kőkorszaki művészeti alkotás – mind jól kiemelik a jegyhez szorosan kötődő paradoxon fogalmát.

 

Kombináció más jegyekkel

Kos

A Vízöntő a jövő felé néz, és mindig a legutolsó stílusirányzatok felé halad. A Kos magát tekinti vezetőnek és kezdeményezőnek, így nagyra becsüli a Vízöntő beavatott tudását, amelyet arra használ, hogy az elsők között tehesse magáévá az új dolgokat.

 

Bika

A Bika ízlése túlzottan kiszámítható a Vízöntők számára. A Vízöntőket nem izgatja fel a hagyománytisztelet, és a Bikák kényelemmániája inkább lelombozó hatással lehet rájuk. A Vízöntő ugyan elismeri a Bika természetes esztétikai érzékét, de inkább különös új anyagokkal és úttörő formákkal kísérletezne.

 

Ikrek

A Vízöntő forradalmi jegy, de néha saját gondolkodási sémái és kifejezési módjai korlátozzák. Az Ikrek elolvassa az összes új magazint és részletesen beszámol a legújabb trendekről. A Vízöntőt pedig egyszerűen lenyűgözik ezek az ösztönző információk.

 

Rák

A két jegynek nincs sok köze egymáshoz. A Rák a hagyományos stílust kedveli, a Vízöntő pedig folyamatosan a formabontáson fáradozik. Azonban sok Vízöntő nagyra értékeli a személyes életteret, így ezt tiszteletben tartva talán biztonságos és mindenki számára kielégítő otthont építhetnek közösen.

 

Oroszlán

Ez a két jegy tulajdonképpen sokban azonos. Mindketten a rájuk jellemző módon teszik dolgaikat és meg vannak arról győződve, hogy helyesen járnak el. Rossz párosítás, hiszen mindketten a saját megoldásaikhoz ragaszkodnak. Csak elvétve jutnak kompromisszumra.

 

Szűz

A Vízöntő csodálja ugyan a Szűz egyszerű és naturalista stílusát, saját felfogása azonban sokkal eklektikusabb. Nehezen ragaszkodik bármilyen szigorú dekorációs sémához, így váratlan és egyénieskedő ötleteivel általában összezavarja a Szűz által gondosan kidolgozott képet.

 

Mérleg

Mindketten levegő jegyek, így fennáll a boldog kapcsolat lehetősége. A Vízöntő néha azt érzi, hogy a harmonikus, könnyed Mérleg-stílus túl kényelmes számára, így megpróbálja saját elképesztő dolgaival felpörgetni a dolgokat.

 

Skorpió

Nem jó párosítás. Mindkét jegy eltérő világnézettel rendelkezik, és valószínűtlen, hogy ezek egymással összhangba kerüljenek. Kettejük közül a Skorpió a fixebb jegy. Egy Vízöntő-vonásokkal színesített, de általánosságban Skorpió-téma jelentheti az egyetlen kompromisszumot. Azonban ez sem tart túl sokáig.

 

Nyilas

A Nyilas és Vízöntő igen hasonlít egymásra. Mindkettejüknek nagy a térigénye, kedvelik a más kultúrákból származó dekorációs elemeket, és nagyra értékelik a függetlenséget. A Vízöntő gondolkodása modernebb és futurisztikusabb, de a legtöbb dologban így is megegyezésre jutnak.

 

Bak

A Vízöntő legrosszabb rémálma. Az a stílus, ami ellen bármikor a barikádokra vonulna. Ezt testesíti meg egy tipikus Bak. Lakását a modoros felfogás, a hagyományos dolgok szélsőséges tisztelete, a merev és levegőtlen atmoszféra jellemzi. A megegyezésre gyakorlatilag nincs esély.

 

Másik Vízöntővel

Költöztessünk össze két Vízöntőt és az eredmény minden bizonnyal kirívó és futurisztikus lesz, de esetleg kényelmetlennek, hidegnek és durvának bizonyul majd. A legújabb stílust követő anyagok kétségkívül lenyűgözőek lehetnek, gyakran előfordul azonban, hogy éppenséggel okkal nem használták korábban őket. Ki szeretne alumíniumtakarót az ágyán?

 

Halak

A Vízöntő szereti, ha lakhelye tágas és rendezett. Ilyen környezetben a Halak tökéletesen kiszolgáltatottnak érezné magát. A Halak szereti a sok tárgyat, amely mögé elrejtőzhet, a Vízöntő viszont hamar frusztráltnak érzi magát, ha folyamatosan beleütközik valamibe. A két jegy nem igazán alkot jó párosítást. 

- ksk -
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: asztrológia, lakberendezés, Vízöntő

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.