Asztrológia

Válaszol a humanisztikus asztrológus - 2002. április


 

Kedves Péter!

 

Diósgyőri kétgyerekes asszony vagyok, jó családi körülmények között élek, férjemmel is idilli a viszonyom, szeretem a munkámat (szakfordító vagyok), az életemet mégis egy sziszifuszi küzdelem keseríti meg, amit saját magammal vívok. Súlyproblémával küszködöm, 25 kiló felesleg van rajtam, amitől semmilyen módon megszabadulni nem tudok. Genetikai okai nemigen lehetnek, mert a szüleimnek nincsen hasonló gondja, s a húgom is kifejezetten karcsú lány. Százféle eredménytelen diétán, böjttáboron, terápián túl most egyedül vettem fel a harcot saját magammal. Néha sikerül 4-5 kilót leadnom, míg azután egy rossz periódusomban elveszítem a fejem, és visszahízom az egészet. Sokan a környezetemben nem értik, mi bajom van, szerintük így is csinos vagyok, de hiába beszélnek, ha utálok még a tükör közelébe is menni.

 

Szeretném tudni, létezik-e olyan, hogy „kövér típus”? És vajon látszik-e ez a horoszkópban? S ha én az vagyok, vajon miért érzem magam mégis ilyen rettenetesen a bőrömben? Válaszát várva szeretettel üdvözli:

 

K. Tamara

 

Kedves Tamara!

 

Megnyugtatom: az asztrológia nem ismer „kövér” alaptípust. Ugyan a 12-féle jegykarakterhez 12-féle testalkat tartozik, s közöttük megtalálhatók vékonyabbak és teltebbek is, ám ezek éppen azok az arányok, amelyekben az adott szülött jól érzi magát. Az Ön horoszkópjának énjelölői, a Mérleg és az Oroszlán (a Nap, az aszcendens és a Hold jegye) talán a legklasszikusabb testi arányokra utal. Ezért érthető tántoríthatatlan elszántsága, amellyel szeretné eredeti súlyát és körvonalát visszanyerni. A kérdés igazából az, milyen okok játszhattak közre abban, hogy súlyfeleslegre tett szert, s hogy attól megszabadulni eddig nem volt képes.

 

Az Ön ábráján, asszonyom, nagyon nagy hangsúlyt kap a Mérleg jegye, amelyben a Nap, az aszcendens, valamint (az ént jelző első házban) még két planéta tartózkodik. A Mérleg karakter fő motivációja (a közismert harmóniakeresés és tetszeni vágyást megelőzve) a megfelelés kényszere. E karakter ugyanis a pszichológia által ideálisnak tartott énállapotot, az „oké élethelyzetet” kizárólag a többi ember pozitív visszajelzése, megerősítése által képes megélni, ezért a jegy jelszava az is lehetne: „akkor vagyok oké, ha te engem okénak gondolsz”. E megfelelési vágy az Ön horoszkópjában szorosan összeötvöződik a bűntudat elemével. A bűntudat és lelkiismeret-furdalás a negyedik házhoz és a Rák jegyhez tartozik. A planéták közül a Plútó analógiás sorában találjuk meg a jó és rossz, valamint a bűn és bűnhődés polaritását. E bolygó az Ön ábrájának leghangsúlyosabb helyén, közvetlenül az aszcendens alatt, az első ház kezdetén található, a negyedik házat képviselő Szaturnusz pedig a Rák jegyében, egy másik kiemelt helyen, az égközép (az MC) mellett áll a tizedik házban.

 

A „rossz vagyok, bűnös vagyok, meg kell felelnem, mert megbüntetnek” gondolata mélyen beivódott a kultúránkba, s azt a gyermekkori szocializáció során – elkerülhetetlenül – generációk adják át generációknak. A felnőtté válás pedig nem a nagykorúság elérésével, hanem a felesleges ballaszttá vált bűntudat levetésével következik be. E ballaszt – jelen esetben és szimbolikusan – az Ön súlyfeleslege, amelyet, nézetem szerint, megfelelési kényszerből és bűntudata kompenzációjaként vett magára.

 

Kérem, próbálja súlyproblémáját tünetnek tekinteni, s azt vizsgálni: e tünet mire kényszeríti, s főleg mitől tartja vissza, mitől tartja távol? S az, amitől távol tartja, vajon ébreszt-e Önben bűntudatot? Ha igen, akkor tegye mérlegre: vajon az az életvitel, tevékenység, működésmód valóban bűnös, vagy csak valamely gyerekkori beidegződés hatására látja annak?

 

Ezután pedig vegyen elő egy darab papírt, s készítsen egy listát arról, hogy szűkebb családtagjainak milyen ki nem mondott elvárása teljesül azáltal, hogy Ön túlsúlyos (vagyis mit szeretnének elérni: Ön mit csináljon vagy ne csináljon). Javaslom, addig ne tegye le a tollat, amíg a lista mindegyik tételéhez (férj, anya, apa, testvér) egy-egy meglátást nem illesztett.

 

S ha ezután bármikor magával ragadja az evéskényszer, az első falatot megelőzve – mielőtt még önmagát vádolná gyengesége és ingatagsága okán – mondja azt: úgy döntöttem, enni fogok, hogy egyik családtagom kívánsága teljesüljön (itt nevezze néven a családtagot és a kívánságot is).

 

Kedves Tamara! Az ember nem is gondolná, mennyi kényszeres cselekedetünk mögött rejtőzik szüleink, hozzátartozóink elvárása, s mennyi mindent megteszünk azért, hogy nekik öntudatlanul megfeleljünk – önmagunkat kétségbeesésbe, negatív élethelyzetekbe, betegségekbe hajszolva. Hiszem, hogy a tudatosság fénye segít felismerni a fölöslegessé vált lelki terheket, s azoktól éppúgy sikerül megszabadulnia, mint a fölösleges kilóitól. Köszönöm, hogy kérdésével megkeresett. Szeretettel üdvözli:

Rákos Péter
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: humanisztikus asztrológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.