Asztrológia

Válaszol a humanisztikus asztrológus - 2002. februárKedves Rákos Péter!

 

29 éves közgazdász vagyok. Úgy érzem, az életem minden szempontból válságba került, és akárhogy keresem, nem találom a kiutat. Értetlenül nézem az íróasztalomat a bankban, ahol dolgozom: hogy kerülök én ide?! Ugyanígy nézek arra a férfira is, akivel már öt éve együtt élek – vajon miért őt választottam, mi dolgom van vele? Ezenfelül idén harmadszor műtöttek visszérrel. Vajon ez is ezentúl így lesz, és sohasem hordhatok már miniszoknyát? Ãszintén érdekel, hogy egy asztrológus mit szól mindehhez. Vajon ő is hasonlóan reménytelennek látja a helyzetet, mint én? Kérem, legyen őszinte, és mondja meg azt is, ha nincs kiút!

 

Válaszát előre köszönve üdvözli: Z. Klára

 

 

Kedves Klára!

 

Mindenekelőtt: nem hiszem, hogy létezik „reménytelen eset”. Akiben a változás őszinte szándéka él, az, meggyőződésem szerint, képes is a változásra.

 

Élet- és munkakörülményeink, betegségtüneteink valóságos „megalvadt” érzések és gondolatok: belső létállapotunk megvalósulásai. Semmihez nem ragaszkodunk ugyanis annyira, mint világszemléletünkhöz, semmit nem rögzítünk olyan mereven, mint viszonyunkat a külvilághoz. Gondolkodásmódunk szülői és társadalmi mintákat követ. Az Ön horoszkópja igen domináns anyai hatásról árulkodik – az anyát jelképező Hold az ént jelző első házban áll, a Bak jegyében. Ez egy szigorú és igen praktikusan gondolkodó anyát, s egy vele analóg, ugyancsak fegyelmezett és jól strukturált belső énállapotot mutat (ezt erősíti a felnőttség és kiteljesedés planétája, a Jupiter, amely mint születési uralkodó, együtt áll a Holddal). Szakmáját és munkahelyét kétségkívül e személyiségrész választotta – a közgazdaság és a bankszakma ugyanis a Bak jegy energetikáját tükrözi. A Bakra jellemző az a hűség és kitartás is, amely a partneréhez köti.

 

A testi tünet – a kötőszövetek gyengesége, a vénabillentyűk ernyedtsége – azonban egy másik, az előzővel szöges ellentétben álló énállapot kifejeződése, amely igencsak rosszul érzi magát ebben a feszes és mereven szabályozott közegben. E személyiségrészt a Rák Napja jelöli. Szembehelyezkedését a fent vázolt világszemlélettel pedig egy szinte fokra pontos 180 fokos fényszög, az ún. szembenállás mutatja. A Rák karakter hajlamos arra, hogy a világ felé keménységet és állékonyságot mutasson, s hogy eközben a testében, mintegy kompenzálásként, ennek épp az ellenkezőjét valósítsa meg.

 

Kedves Klára! Vajon melyek azok a területek, amelyeken Rák énjét megnyilvánulni engedi? Vajon mennyi teret kap az életében a bensőségesség, az intimitás, a gondoskodás? Egyáltalán: milyen érzéseket keltenek Önben ezek a szavak? Mert ha kellemetleneket, akkor bizony koránt sincs jóban azzal a személyiségrésszel, amelyet a Napja szimbolizál, s az elutasítást csak erősíti, hogy e jelző a hetedik házban, az énnel (első ház) szemben, a kilencedik ház (távolság, elérhetetlenség) uraként van jelen.

 

Tudom, szinte lehetetlen feladatnak tűnik az önmagunkhoz, ill. a világhoz való hozzáállásunkon akár kicsit is változtatni. Néha azonban beköszönt egy-egy különleges időminőség, amikor erre mégiscsak lehetőség nyílik. Ön éppen egy ilyen időszak előtt áll. Neve: Szaturnusz-visszatérés. Harmincéves korunk tájékán kerül ugyanis az égi Szaturnusz a zodiákus körnek ismét arra a pontjára, ahol a megszületésünkkor tartózkodott. Ez a visszatérés nemcsak alkalmat ad arra, hogy életünk számtalan megmerevedett, idejétmúlt elemétől megszabaduljunk, hanem kifejezetten ki is provokálja azt. A Szaturnusz ilyenkor gyakran úgy működik, mint egy földgyalu: lerombol régi formákat, hogy azok helyén új, az érett, felnőtt személyiséghez jobban illeszkedő struktúrák épülhessenek. Ha ilyenkor foggal-körömmel ragaszkodunk a régi működésmódokhoz, akkor igencsak keservesen éljük meg ezt az időszakot. Ha viszont elfogadjuk, hogy testi-lelki egészségünk legfőbb záloga az alkalmazkodás, valamint a változás elfogadása, akkor izgalmas lehetőségekkel teli kalandként tekinthetünk e folyamatra.

 

Kedves Klára! Ön bizonyára mindeddig csodálkozott, mikor a Rák jegy leírását olvasta, s úgy gondolta, ez ugyan Rák jegyű ismerőseire mind igaz, de Önre – különös módon – mégsem jellemző. Most azonban arra kérem, olvassa el e zodiákus karakternek a szakkönyvekben fellelhető leírását ezúttal úgy, mintha egy személyiségrészének üzenetét, bemutatkozó sorait tartaná a kezében. Mert az Ön előtt álló változási periódus arra ad esélyt, hogy e jegy megvalósulási területeit és tulajdonságait maradéktalanul önmagába építse, s hogy azok ne testi tünetek és betegség formájában kényszerüljenek hírt adni magukról.

 

Megkeresését köszönve minden jót kíván:

Rákos Péter
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: humanisztikus asztrológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.