Asztrológia

Válaszol a humanisztikus asztrológus - 2002. január 

Kedves Péter!

 

Diósgyőrben lakom, egy informatikai cégnél dolgozom, mint rendszergazda. 10 éve nős vagyok, a kisfiunk most 4 éves. Hamar elkerültem otthonról, s azóta nem is nagyon tartom a kapcsolatot édesanyámmal, aki azzal, hogy folyton azt fejtegette, mennyi gyógyíthatatlan testi bajt köszönhetett a terhességének és a szülésnek (egyetlen gyerek vagyok), eléggé kellemetlenné tette a vele való kapcsolattartást. Feleségemmel jól megvagyunk, igaz, krónikus allergiájára, asztmájára, emésztési panaszaira évek óta hiába keresünk gyógyszert vagy terápiát. Kezdő asztrológusként most találkoztam először azzal a megállapítással, hogy életem szereplői, illetve azok problémái az én bensőm kivetülései. Peter Orban írja: „A feleségem nem veszekszik velem – csak megmutatja a bennem levő veszekedést. Nem ő beteg – hanem megmutatja a saját betegségemet.”

Ennek alapján szépen kérem, világítson rá, mi az a nem felismert, nem tudatosított belső tartalom, ami az életemben a feleségem testi tüneteiben tükröződik!

 

Köszönettel: H. Miklós

 

 

Kedves Miklós!

 

Ön egy félreértés áldozata. Mind az asztrológia, mind pedig a pszichológia jól ismeri a projekció, vagyis a kivetítés fogalmát (ez az asztrológiában a 7. és 10. házhoz kapcsolódik). Életünk szereplőit ilyen- vagy olyanformán bizonyos belsőősképek, archetípusok alapján választjuk meg, amelyek jól felismerhetők, azonosíthatók a születési horoszkópban. Az például, hogy valaki vonzódik a heves vérmérsékletű asszonyokhoz, már születése pillanatában kiolvasható a radixából (Kos Hold). Felnőttként ezt a kezdeményező, impulzív személyiségrészét vetíti majd rá egy olyan nőre, aki sok tüzes energiája révén ennek a szerepnek megfelel. Az a szemlélet azonban, amelyre Ön hivatkozik, igen közel áll a gyermeki mágikus világképhez és a kóros vonatkoztatási téveszméhez. Ugyanis ha beteg feleségét csupán saját problémái tükrének tekinti, megfosztja őt önmagában még a szabad akarat lehetőségétől is. Amennyiben a tünetei csupán Önnek szóló üzenetek, akkor hol marad ő, aki a betegségtől szenved, aki azt a testében hordozza? Ha ez igaz volna, az élet nyomban bábszínházzá degradálódna, s ettől fogva fikarcnyit sem kellene hogy érdekeljen minket bárki gondja-baja – mindössze annyit kéne tennünk, hogy szimbólum-szinten azonosítsuk, mitől dühös vagy szenved a másik ember, a többi innen már a mi dolgunk volna önmagunkban, önmagunkkal, a saját, egyszemélyes univerzumunkban. Ugye, zsákutca ez a javából… Ha azonban a kérdését így teszem fel: „mi az a nem tudatosított belső tartalom, ami abban tükröződik, hogy a felesége betegségének okát önmagában keresi?” – erre már válasz kapható a horoszkópból.

 

Az Oroszlán Nap a 12. házban 12. házúrként méltósággal és felelősséggel veszi vállára mások terheit és szívesen hoz áldozatot a többi emberért. Az 1. házban (az én területén), a Szűz kritikus, önkritikus, hibáit folyton kijavítani igyekvő jegyében áll a Jupiter, a felnövés, erkölcs planétája. A gyerekkori traumákat, a bűntudatot jelző 4. ház uraként utal a folyvást hangoztatott anyai vádra: „Te tehetsz a betegségeimről”. Ez az anya azonban nem vigasztalható, nem engesztelhető: a Hold a Vízöntő jegyben áll, 11. házúrként – ez hűvösséget, érzelmi távolságot és megközelíthetetlenséget jelez. A probléma tehát a gyermek számára megoldhatatlan marad. Az analógiás eltolás következtében azonban később, a Holdat képviselő feleség megbetegedése kapcsán újból a felszínre kerül ugyanez a motívum. A lélek, a tudattalan ugyanis nem ismeri az időt: neki minden jelen idejű.

 

A Hold (anya-feleség) és a betegség együttes megélése (6. ház) ismét összekapcsolódik a bűntudat elemével (4. házúr Jupiter) és a jóvátétel (Szűz), ill. a bűnhődés (12. házas Nap) késztetésével. S mert az „erről is én tehetek” gondolata felnőttként már irracionálisnak tűnne, Ön addig kutat, míg nem talál olyan eszmét, ideológiát, amely ebben mégiscsak megerősíti.

 

Kedves Miklós, arra kérem, az asztrológia fegyverét ne fordítsa önmaga felé! Mellesleg higgye el, egy ilyen „kanosszát járó”, bűntudatát folyvást kompenzáló ember mellett sem fenékig tejfel az élet. S bár a felesége ábráját nem ismerem, a tünetei akár egytől egyig házasságuk feldolgozatlan problémáiból is fakadhatnak. Tehát ha úgy gondolja, eljött az idő, hogy a befelé fordított tekintetét kifelé, a kapcsolatára vesse, akkor most lehetőség kínálkozik arra, hogy az önvád terméketlen köreiből a valódi kapcsolatépítés kreatív ösvényére lépjen. Ennek pedig királyi útja az ezotéria és az asztrológia által kínált önismereti technikák gyakorlatba fordítása.

 

Szeretettel üdvözli: 

Rákos Péter
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: humanisztikus asztrológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.