Asztrológia

Válaszol a humanisztikus asztrológus - 2002. május


 

 

Kedves Rákos Péter

 

29 éves tanácstalan nő vagyok. Úgy érzem, elmegy mellettem az élet, és én nem tudok belekapcsolódni az áramába. Olyan, mintha légüres térben élnék. Munkahelyemen ugyan elfogadnak (adminisztratív munkakörben dolgozom), de nem tartozom egyik „klikkbe” sem. Barátaim nincsenek, s egy-két napos partnerkapcsolatok kivételével (ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni) nincs férfi az életemben. Pedig csinosnak mondanak, emellett „szerelmes típus” vagyok, csak sajnos a reménytelen fajtából.

 

Apám korán meghalt, édesanyámmal kettesben éltünk múlt év tavaszáig. Akkor albérletbe költöztem, hátha az önállóság változást hoz az életembe. Nem hozott. Elvégeztem az agykontrollt, kineziológushoz járok, mindennap meditálok, de az időt ez sem lendítette mozgásba körülöttem. Úgy érzem magam, mint Csipkerózsika, azzal a különbséggel, hogy senki nem törekszik arra, hogy felébresszen. És Csipkerózsikával ellentétben én minden évben egyre idősebb és idősebb leszek (nem akartam „öregebbet” írni).

 

Kedves Péter: lát valami kiutat? Kérem, legyen őszinte. Nem vigaszt várok, hanem őszinte szót.

 

Köszönettel: F. Kinga

 

 

Kedves Kinga!

 

Az asztrológia szerint minden, a horoszkópban mutatkozó nehézség tudatos vállalás eredménye; egy korábbi életben (életekben) önösen működtetett, másoknak kárt okozó szemlélet minősül át, tisztul fel általa. A születési ábrából az is leolvasható, hogy e tanulási, tapasztalási folyamat teljessé tételéhez csupán egy felismerésre, vagy hónapok, évek keserves küzdelmére van-e szükség.

 

 

Az Ön horoszkópjában több ponton is azonosíthatók azok a tünetek, amelyekről levelében ír, s amelyek a karma vállalásának egyértelmű jelei. Az én területén (az első házban) álló Skorpió Holdnak nincsenek fényszögei (a fényszöghiányos planétákkal kapcsolatosan l. a Természetgyógyász Magazin márciusi számát). Ez, pszichológiai értelemben, olyan anyai mintára utal, amelyre – a Skorpió jegy energiáiból következtetve – érzelmi alapú (büszke, sértett, megbántott) elzárkózás jellemző. A Mérleg aszcendens a társasság vágyát jelzi, ám a közelében tartózkodó Uránusz különös, olykor különc viselkedésmódokra utal. Az énjelölő Uránusz hajlamossá teszi a horoszkóp tulajdonosát arra, hogy problémás helyzeteit kurtán-furcsán oldja meg, a konfliktusok elől a szó szoros értelmében elszökjön (a tranzakció-analízis ezt „vészkijárat-játszmának” nevezi).

 

A „Csipkerózsika-érzést” azonban nem elsősorban a fenti két asztrológiai jelző, hanem az ábrán több helyen is hangsúlyos határhelyzet magyarázza. A házak, valamint a 30 fokos zodiákus jegyek ugyanis nem tekinthetők homogénnek, bennük egyfajta „finom beosztás” minőségi változásai figyelhetők meg. Nem meglepő módon ez is tizenkettes osztatú, s benne a jegy-, ill. házanalógiák érvényesülnek. Különösebb számítások nélkül, pusztán ránézés alapján is észrevehetők a két legjelentősebb pozícióban, a jegyek vagy házak első (Kos-analóg) vagy utolsó (Halak-analóg) egytizenketted részén álló planéták (ez utóbbit nevezzük határhelyzetnek). Az Ön Holdja az első ház utolsó fokán áll, énjelölő Napja a Nyilas, a partnert jelző Marsa pedig a Kos jegyének utolsó fokán. A határhelyzetek analógak a horoszkóp 12. házával: megélésükre gyakran az elzártság, a frusztráltság, a tehetetlenség és reménytelenség érzése jellemző.

 

A határhelyzetek emellett hasonlatosságot mutatnak a magzati állapottal is, pontosabban annak utolsó fázisával, amelyben a magzat számára a hely már szűkössé válik, a rendelkezésére álló teret kinőtte, ám az anyai testtel fennálló szimbiotikus kapcsolat zárt rendszerében nem látszik sem kiút, sem továbbfejlődési lehetőség. Pedig a szülés, a megszületés elkerülhetetlen jövőbeli tény – igaz, a magzat időtlen (archaikus) tudati állapotában az örök jelent éli.

 

Kedves Kinga!

 

A 12. ház legfontosabb analógiájáról még nem tettem említést. Ez így hangzik: rejtett spirituális növekedés. Arra kérem hát, bármennyire nagy is a kísértés, ne adja fel a reményt! Nem tudhatja, nem éppen a következő perc vagy óra tartogatja-e a felszabadulást a „csipkerózsikai” átok alól, nem akkor érkezik-e a királyfi, hogy csókjával felébressze. Mert amikor a karma (a tapasztalás ideje) letelik, az addig zárt ajtók azon nyomban feltárulnak. S ha szem előtt tartja, hogy e rejtett növekedés spirituális természetű, akkor az erőt ad ahhoz, hogy meditációit és ezoterikus tanulmányait töretlen kitartással, a közvetlen haszon és eredmény latolgatása nélkül folytassa.

 

Sok-sok kitartást és erőt kívánva üdvözli:

Rákos Péter
VIII. évfolyam 5. szám

Címkék: humanisztikus asztrológia

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.