Betegségek A-tól Z-ig

A csodálatos szív

A szív összekötőkapocs a fizikai és a spirituális test között

A szív az ember legcsodálatosabb szerve. Összekötő kapocs a fizikai test és a mentális-spirituális test között. Az erek útján fizikai kapcsolatot tart a test valamennyi sejtjével. Táplálja őket, és a fizikai síkon energiát és fizikai információt továbbít. Vagyis a mozgási energiát, a pránát vezeti az élő sejtek atomjainak örök mozgásban levő elektronjaihoz.


 

Csodálatos mentális erő, a szeretet

A szív közvetítésével érzékeljük a végtelen tér spirituális rezgéseit, melyet elménk nem képes érzékelni, mert az is szeretet, csak sokkal magasabb frekvencián hullámzik. De szívünk, mint egy szeretettranszformátor, képes ráhangolódni, és a különleges transzcendentális meditáció áldott állapotában valamit meg is érzünk belőle. A szív középen van. Nyitott a Föld Anya és nyitott a Mennyei Atya felé is. Kiemelt energetikai jelentőségére utal az a tény, hogy a szívizomsejtekben a fizikai munkavégzés során a legfontosabb energiát adó bázistartalékból, a glikogénből felszabaduló glükózból visszamaradó tejsavat is képes energetikai célokra hasznosítani.

 

1. A szív fertőzéses megbetegedése

(endocarditis infekciosa) esetén a szívbillentyűk és a fali endocardium (a szív üregeit borító nyálkahártya) károsodik. A fertőzést mindig láz kíséri, valamint a láz kísérő tünetei, a fáradékonyság, bágyadtság, hidegrázás, esetünkben a sápadt arcszín is. Emellett még ízületi panaszok (lumbágó), a lép megnagyobbodik, érzékeny. Petechiák a végtagokon (néhány mm nagyságú vörös foltok), dobverőujjak. Szövődményként veseelégtelenség.

 

2. A coxsackie-b vírus okozta fertőzés eredményeként szívizomgyulladás, myocarditis infekciosa alakul ki, fáradékonysággal, nehézlégzéssel, aritmiával.

 

3. Szívizomgyulladással jár a streptococcus-fertőzés következményeképpen kialakuló carditis rheumatica. Tünetek: fáradékonyság, sápadtság, alacsony testhőmérséklet, szapora pulzus, enyhe ízületi fájdalmak. A tünetek megjelenése előtt 2-3 héttel általában légúti hurutos megbetegedés, mandulagyulladás figyelhető meg.

 

4. Autoimmun-betegségeknél (szisztémás lupusz erythematosus) szívizomgyulladás, billentyűhibák, pericarditis (szívburokgyulladás) jelentkezhetnek.

 

5. Neuraszténiás szívpanaszok. Ilyenkor nincs anatómiai vagy patológiás elváltozás. A panaszok idegrendszeri eredetűek. A tünetek erőteljes szívdobogásérzet, nehézlégzés, szívtáji fájdalom, nagyfokú fáradékonyság, extrasistólia (szabálytalan szívverés).

 

6. Tireotoxikus szívbaj (pajzsmirigy-túlműködés). Alapanyagcsere-zavar. Tachicardia (gyors szívritmus, gyors pulzus).

 

7. Meteorizmus. Puffasztó hatású ételek fogyasztásának következménye. A rekeszizom felnyomásával és vazomotoros reflex útján mellkasi fájdalmat, a gyomor és a belek tájékára kisugárzó, akár görcsös fájdalmat is okozhat.

 

 

8. A szívizom vérellátásának zavarai. A legfontosabb a koronáriák megbetegedései. A szív koszorúerei falán felrakódások, pakkok jelennek meg, az érfal belső hártyája, az endothél sérül, ennek következménye az ér áteresztőképességének szűkülete és az érfal rugalmatlansága lesz. A kialakuló kórképet az oxigénhiány jellemzi, a kialakult állapot az isémiás szívbaj. Fontosak a kórkép kialakulásának rizikófaktorai. Ezek: köszvény, artériás hipertenzió (magas vérnyomás), fizikai inaktivitás, dohányzás, stressz, magas vérkoleszterinszint, túltápláltság, genetikai tényezők.

 

9. Angina pectoris. Szíveredetű szegycsont alatti-mögötti mellkasi fájdalom. Ez a fájdalom azonban kisugárzik a has tájékára, a nyak alsó részére, bal vállba, bal lapockába, bal karba a gyűrűsujjakig. A fájdalom szorító, fojtó vagy tompa nyomás. Időtartama 1-2 mp-től néhány percig tart. Jellemző, hogy a roham előtt a vérnyomás emelkedett. Lényeges, hogy általában terhelésre jelentkezik, vagy erőssége ilyenkor fokozódik.

 

A tüdő betegségeinek hatása a szívre

Pulmonális embólia. Lábak mélyvénás trombózisa. A kismedence vénáiból származó vérrögök okozzák. Tünetek: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, szorongásérzés, köhögés, vérköpés, szapora légzés, végtagödéma. Mellkasi és légzőszervek idült betegségei. Időskori hörghurut és tüdőtágulás vagy ismétlődő pulmonális mikroembolizáció, oxigénhiányos szívbetegséghez társul.

Dr. Pőcze Tibor
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: holisztika, szív

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.