Betegségek A-tól Z-ig

A demencia megelőzése és kezelése

A természetgyógyászoknak is kihívás

A természetgyógyászat számára a demencia nagy kihívást jelent. A legfontosabb az első tünetek korai felismerése, mert ekkor a megfelelő, aktivitást fokozó terápiákkal lassítható a folyamat.


Ebben sajnos a számítógépek, az internet és egyéb elektronikus segédeszközök használata nagy akadályt jelent. Amihez korábban szükséges volt a memória, a gondolkodás, dolgok megjegyzése, ezek felidézése, azt ma a korszerű technikai vívmányok végzik helyettünk. A telefonszámokat elmentjük, azokat egy gombnyomással elő lehet hívni. Mindez "tehermentesíti" agyunkat - ami első látásra áldásnak tűnik. Ám így agyunk nincs igénybe véve, ezért elkényelmesedik, funkciói elcsökevényesednek.

 

Ennek ellensúlyozása érdekében ajánlatos már gyermekkortól kezdve folyamatosan edzeni memóriánkat. A leghelyesebben akkor cselekszünk, ha a szövegek kívülről való megjegyzése felnőttkorban is mindennapjaink része marad. A rendszeres olvasás (újság, könyv) ma már nem magától értetődő. Az irodalom sokat segít a belső, élő képek teremtésében, a szellemi élet frissen tartásában. E téren pedig a természetgyógyászat egyik fontos alapelve érvényes: a rendszeres ismétléssel lehet karbantartani az adott funkciót.

 

A betegség előrehaladott stádiumában, a környezet segítségével, életben kell tartani a már korábban elsajátítottakat, ami azt jelenti, hogy a gyermek- vagy fiatalkorban megtanult verseket "orvosságként" alkalmazhatjuk.

 

Csodálatos lehetőséget kínál a zene is. Azonban nem "konzerv" formájában, hanghordozókról hallgatva, hanem saját gyakorlat formájában, énekelve, zenélve. Ehhez érdemes igénybe venni gyakorlott zeneterapeuta segítségét. Érdekes, de az Alzheimer-kórban szenvedőknél a zenei emlékezet mindvégig megmarad, akkor is, ha a beteg már minden mást elfelejtett! A zene pozitív hatásai - hangulatjavulás, a viselkedés és az észlelés javulása - a demenciában szenvedőknél akár napokkal a terápia után is érezhetők.

 

A természetes ritmusok ápolása

A természet szemlélése, figyelése nem hiányozhat a terápiából. A természetben zajló fel- és leépülési folyamatok meditatív szemlélése az emberi szervezet saját biológiai ritmusát segít behangolni, ugyanis demencia esetén ez is károsodik.

 

A fitoterápia és a komplex homeopátia szintén értékes segítséget jelentenek a terápiás spektrum keretein belül.

 

A ginkgokivonat jótékony hatású a központi idegrendszer keringésére. Figyelni kell a ginkgokészítmények kellő adagolására (240 mg/nap) és arra, hogy a kúra kellő időtartamú legyen (legalább egy év). Az orbáncfüvet az "idegek árnikájának" is nevezik. Hatóanyagai különösen a depresszió kezelésében váltak be, azonban a demencia enyhítésében is hatásosak. Hipericin nevű hatóanyagát piros színű orbáncfűolajként ismerjük, amelyet gyakran alkalmaznak bedörzsölőként a máj és a vesék felett. Az érintés nagyon fontos minden demens páciensnek, hiszen összekapcsolja a szeretetteljes kapcsolatfelvételt a szükséges elhatárolódással, ami fontos a "formát vesztett" gondolkodási folyamat rendezésében.

 

 

Így csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata

• Mozogjunk rendszeresen. A legjobb, hahetente legalább háromszor 30 percet sportolunk.
 
• Tartsuk karban az agyunkat, akár zenéléssel vagy énekléssel. Őrizzük meg szellemi frissességünket, kíváncsiságunkat.
 
• Ápoljuk szociális kapcsolatainkat.
 
• Fogyasszunk mediterrán diétát, amely sokzöldséget, olívaolajat, hüvelyest, gyümölcsöt éshalat tartalmaz, de szegény állati fehérjékben észsírokban.
 
• Fogyasszunk sok, omega-3 zsírsavban gazdag növényi olajat (len-, repce-, szója-, dióolaj),és csökkentsük az omega-6 zsírsavban bővelkedő növényi olajok mennyiségét (napraforgó-,szőlőmag-, szezámolaj).
 
• Kezeltessük az érrendszeri károsodást okozó betegségeket, főképp a cukorbetegséget
és a magas vérnyomást.
 
• Méressük meg a vérünkben a homocisztein szintjét, és ha magas, kezeltessük (B-vita-
minok).
 
• Ha depresszió állna fenn, annak kezeltetése is szükséges.
 
• Hagyjuk abba a dohányzást.
 
• Legyünk mértékletesek az alkoholfogyasztásban (maximum egy pohár naponta).
 
 
A komplex homeopátiás készítmények közül a Cerebrum compositum, a Coenzyme compositum, valamint az Ubichinon compositum aktiválja az agyműködést, serkenti az anyagcsere-folyamatokat a központi idegrendszerben. Ezek a készítmények ampullák formájában kerülnek forgalomba, a páciens spray segítségével adagolhatja.

 

Az érrendszeri betegségekkel kapcsolatban felfedezett kockázati tényező, a homocisztein feltételezhetően szerepet játszik a betegség kialakulásában. Az USA-ban végzett felmérések szerint már mérsékelt homociszteinszint-emelkedés (> 14 mikromol/liter) esetén a demencia kockázata - a normális szinttel összehasonlítva - kétszeres. Minden 5 mikromol/liter homociszteinszint-emelkedés kb. 40 százalékkal növeli a demencia kialakulásának veszélyét. A homocisztein a fehérje-anyagcsere során keletkezik, és az életfontosságú metionon nevű aminosav lebontásakor létrejövő köztes termék.

 

Ahhoz, hogy ezt a veszélyes anyagot ártalmatlanítsuk, kellő mennyiségű folsavat, B6- és B12-vitamint kell magunkhoz vennünk. A napi szükségletünket mindezekből sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával fedezhetjük. Arról, hogy e vitaminokat tabletták formájában is szednünk kell-e, a szakértők egyelőre hevesen vitatkoznak. A zöld leveles főzelék- és salátafélék, a spárga, a hüvelyesek, a mogyoró- és diófélék gazdagok folsavban. 250 g gyümölcs és 400 g zöldség naponta fedezi egy felnőttszervezet szükségletét. A folsav érzékeny a fényre és a melegítésre, illetve ha sokáig áztatják a zöldséget, kiázik belőle, ezért az említett élelmiszerek egy részét ajánlott nyersen fogyasztani.

- tamás -
XVI. évfolyam 2. szám

Címkék: demencia, időskori elbutulás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.