Betegségek A-tól Z-ig

A DNS károsodása vezet az öregedéshez

Anti-aging: a komló és a vízitorma csodás összetevői

  Napjainkban számos módon károsodhat a DNS-ünk, ami részt vesz a sejtosztódás során a tulajdonságok átörökítésében: a sugárzás, az oxidatív stressz, a környezeti szennyeződések és az étkezés folyamán elfogyasztott rákkeltő karcinogének és vegyszerek mind-mind árthatnak neki. Az, hogy mennyire tudjuk megakadályozni a DNS károsodását, szorosan összefügg azzal, hogy mennyi ideig fogunk élni.


   

  A hibás sejtosztódás rövidíti a DNS kettős spiráljának a végén lévő védőréteget, a telomért, ami voltaképpen a biológiai óránk. A hosszú telomér és ezzel együtt a hoszszú élet titka az, hogy megvédjük magunkat a stressztől, az érzelmi traumáktól és az olyan kémiai vegyületektől, amelyek a DNS károsodásához és a rák kifejlődéséhez vezethetnek.

   


  Csökkenthető a rák kockázata

  A kiterjedt kutatások során a tudósok felfedeztek egy természetes, a komlóból származó flavonoid vegyületet, a xantohumolt, amelyről a klinikai (humán) vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti a DNS károsodását, ezáltal a rák kockázatát. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy óriási lépést tettek az emlősöknél megfigyelhető időskori szellemi hanyatlás kiküszöbölése felé. Egérkísérletekben azt vizsgálták, hogy a nagy dózisú xantohumol, ami már a napi táplálkozással nem kerülhet be a szervezetbe, milyen hatással bír. Bebizonyosodott, hogy a flavonoid javítja a fiatal állatok testének alkalmazkodóképességét. Két további összetevő, a klorofillin és az orvosi vízitormában található kéntartalmú vegyületek és rodanidok szintén csökkentik a DNS károsodását. Ezeknek a célzott vegyületeknek a kombinációja a lehető legjobb természetes védelmet nyújtja DNS-ünk korai, rákhoz vezető károsodása ellen.

   

  Ez különösen fontos azok számára, akik rutinszerűen fogyasztanak túlfőtt ételeket és egyéb táplálék-adalékanyagokat, amelyek jelentős kárt okoznak a sejtek DNS-ében. A tudósok bebizonyították, hogy a DNS károsodása következtében kialakuló genetikai mutációk növelik a rák kialakulásának kockázatát. A rák a második legjelentősebb halálozási ok a 21. században. A tudományos irodalom bővelkedik olyan írásokban, amelyek a DNS károsodására és annak megelőzésre összpontosítanak, mint a rosszindulatú betegségek elleni védekezés legmegfelelőbb módjára. A kutatási adatok azt mutatják, hogy a xanthohumol rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, és számos mechanizmussal hozzájárul a rák kialakulásának megelőzéséhez. Két, közelmúltban elvégzett humán vizsgálat kiemeli a xantohumolnak a DNS-károsodás csökkentésében játszott szerepét.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XXV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.