Betegségek A-tól Z-ig

A fájdalomcsillapító kéznél van

Azonnali segítség akupresszúrával

Az akupresszúra - az akupunktúrás pontok ujjbeggyel történő stimulálása - hatékony öngyógyító módszer. Akár hányingerkor, akár sürgősségi helyzetekben vagy fenyegető ájuláskor gyakran segít a pontok nyomása, masszírozása, ezért érdemes megismerkedni a legfontosabb pontokkal, illetve kezelésük módjával.


 A vastagbélcsatorna 4-es számú pontjának masszírozása

 

A szervezetünkben keringő életerő (csi) pontosan meghatározott meridiánokon (energiapályákon) áramlik a test belsejéből a végtagok végei felé, és innen vissza, a test középpontja felé. Az energiapályákat az egyszerűség kedvéért a fő szervek, illetve szervműködések szerint nevezték el: tüdő-vastagbél, gyomor-lép-hasnyálmirigy, szív-vékonybél, húgyhólyag-vese, epehólyag-máj, illetve a szívburok-hármas melegítő páros. A hagyományos kínai orvoslás (hko) abból indul ki, hogy a hármas melegítő a test három üregét vezérli: a mellkast (légzés), a hasüreget (emésztés) és a kismedencét (nemi funkciók). A 14 fő energiapályához soroljuk még a test középvonalában futó két vezetéket, az úgynevezett kormányzó és befogadó vezetéket.

 

Az akupunktúrás pontok bioenergetikai kapcsolók, amelyek a fent említett pályákon helyezkednek el, olykor akár több pálya kereszteződésében, ilyenkor egyszerre minden érintett pályát befolyásolnak. Az akupunktúra és az akupresszúra célja, hogy az akupunktúrás pontokat tűvel szúrva, illetve ujjbeggyel nyomva harmonizáljuk a csi-áramlást, feloldjuk a pangásokat, blokádokat. Akupresszúrának nevezzük az akupunktúrás pontok célzott masszírozását, nyomását mutatóujjunk vagy hüvelykujjunk hegyével, esetleg behajlított ujjperc esetén az ujjperc csontos végével. Szükség szerint használhatjuk egy ceruza tompa végét vagy egy kis, tompa pálcikát.

 

Az adott pontot megfelelő akupresszúrás vagy akupunktúrás könyvek segítségével találhatjuk meg, másfelől helyes meghatározásában segít a pont fokozott érzékenysége a környező bőrterülethez hasonlítva. Kevés gyakorlattal is viszonylag gyorsan képesek leszünk a pontot megkülönböztetni környezetétől, illetve más, általánosan érzékeny területektől.

 

A pontmasszírozást gyengéden kezdjük, majd a nyomás, masszírozás erejét lassan fokozzuk, de soha ne érjük el azt a szintet, ami már fájdalmas. A nyomás lassan mélyüljön, és közben körkörös mozgást alkalmazzunk. A masszírozás időtartama általában pontonként 20-60 másodperc, a panaszhoz közeli pontokat rövidebb, a távolabbi pontokat (ezek általában a végtagokon találhatók) hosszabb ideig ajánlatos masszírozni. A távoli pontok az említett csatornák révén kapcsolódnak a panasz területéhez.

 

Az izmokon erősebben, az idegek közelében és az arcon gyengédebben masszírozzunk. A pontok sorrendje a csi-áramlás irányában vagy azzal ellentétes irányban történik (ezt a pontok sorszámából állapíthatjuk meg).

 

Ájulás, a keringés összeomlása

Syncope-nak vagy egyszerű ájulásnak nevezzük, ha az öntudatlan állapot mindössze néhány percig tart. Ájulás akkor következhet be, ha például a serdülők vagy fiatalok sokáig kénytelenek egy helyben állni, és az emiatt fellépő keringési elégtelenség következtében agyuk nem jut elegendő oxigénhez. A legfontosabb teendő az ájult személy vízszintes elhelyezése, felhúzott, alápolcolt lábakkal, míg tartós eszméletvesztés esetén stabil oldalfekvés szükséges.

 

 

Fontos, sokkot oldó elsősegélypont a kormányzó csatorna 26-os számú pontja, amely az orr alatt, pontosabban az orr alsó pereme és a felső ajak felső pereme között, a test középvonalában helyezkedik el. Ha ezt a kis bőrterületet három szakaszra osztjuk, a pont a felső és a középső harmad határán található. Hatásspektruma az epilepsziás rohamtól az ájuláson keresztül a sokkig terjed. (A páciens állapotától függően - rövid, gyorsan múló ájulás esetén nem feltétlenül - szükséges a mentők értesítése.)

 

 

Hányinger, émelygés és hányás

Az émelygés és a hányás nagyon sokféle betegségre utalhat, akár az emésztőcsatorna állapotától függetlenül is. Intenzitásából nem lehet a háttérben álló betegség súlyosságára következtetni, ezért az okot mindig tisztázni kell. Szívtáji szorító fájdalmakkor (angina pectoris) minden esetben mentőket kell hívni, mivel ilyenkor nem zárható ki a közvetlen életveszély. A pácienst ülő vagy félig ülő helyzetben helyezzük el, ami megkönnyíti a légzését. A szűk ruházatot mindenképp lazítsuk meg. A beteget az orvosi segítség megérkezéséig nem szabad magára hagyni.

 

A kínai orvoslás szerint ilyenkor a szívburokcsatorna 6-os, valamint a gyomor 36-os pontját kell kezelni. Előbbi az alkar tenyéri oldalán, a csuklótól kéthüvelyknyi távolságban található a kitapintható két kézhajlító ín között. E pont javallatai a szívpanaszoktól (szívfájdalmak, heves, rendszertelen szívdobogás) a gyomorfájdalmakig (gyomor- és nyombélfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás) terjed, de idesorolható a gyomorégés, a csuklás, a hányás, az émelygés és az epilepszia, illetve különféle pszichés izgalmi állapotok is. Helyi, végtagi fájdalmakat is kezelhetünk vele.

 

A gyomor 36-os pont a térd alatt, a sípcsont élétől egyujjnyi távolságra oldalt és a térdízületi réstől háromhüvelyknyi távolságra lefelé található. Az émelygéstől, puffadástól, felfúvódástól kezdve ez a pont fontos a hasmenés, a székrekedés, az általános gyengeség és elesettség kezelésében is. Ezen kívül az emlőmirigyek gyulladását, a térdízület betegségeit, a szédülést, illetve a lábak fokozatos elgyengülését és bénulását is kezelhetjük vele.

 

 

Fájdalomcsillapítás

A vastagbél 4-es pontot főképp fej-, szem- és fogfájás, torokgyulladás, karfájdalmak, hasfájás és székrekedés kezelésében alkalmazhatjuk sikeresen. Ám ez a pont általános, a test bármely részén fellépő fájdalmak csillapítására is alkalmas, tehát a legfontosabb fájdalomcsillapító pont. A szülés közbeni fájdalmakat is csillapíthatjuk vele, de ilyenkor a szülésznő vagy a szülészorvos véleményét is ki kell kérni. E pont alkalmazása vetélést okozhat, ezért a terhesség ideje alatt kezelése általában ellenjavallt.

 

Többféle mód létezik a vastagbél 4-es pont meghatározására. Az egyik legegyszerűbb módszer a következő: ha ujjainkat kinyújtjuk és hüvelykujjunkat a mutatóujjunkoz zárjuk, a pont a két ujj között keletkező izomdudor legmagasabb pontján helyezkedik el.

 

Fogfájás, fejfájás, hasfájás, valamint a hasmenés kezelésében az egyik leghatékonyabb pont a gyomor 44-es. Fejfájás és hasfájás esetén gyakran kombinálják a gyomor 43-assal.

 

A gyomor 44-es pont a második és harmadik lábujj közötti úszóhártya felső peremén, összezárt ujjak esetén az ujjak közötti redő végénél helyezkedik el, a gyomor 43-as pont pedig a második és harmadik lábközépcsont bázisa között. Utóbbi az arcduzzanatok, valamint a lábfej fájdalmainak és duzzanatának kezelésére is gyakran alkalmazott pont. Az allergiás eredetű arcduzzanatok fellépésekor nem szabad haboznunk, azonnal orvost kell hívni, mert ez az állapot akut életveszélyt jelent (allergiás sokk!).

 

Fájdalmak esetén pszichés stabilizálásra a kormányzó 20-as pontot ajánlja a kínai irodalom. Ezt a pontot a fejtetőn találjuk meg a fülcsúcsokat összekötő vonal és a fej hosszanti középvonalának kereszteződésében. Javallatai: fejfájás, fülzúgás, szédülés, orrdugulás, emlékezetzavar, valamint távoli pontként a végbél és a végbélnyílás betegségei (pl. aranyér). Fontos pontja a szélütés kezelésének, azonban szélütés gyanúja esetén azonnal mentőket kell hívni. Erre utaló tünet a hirtelen fellépő fejfájás, a szédülés, a nehezített beszéd, a látásélesség zavara és/vagy a végtagok féloldali bénulása, zsibbadása.

 

A csukló, az ujjak fájdalmai (ízületi gyulladás), a kéz remegése, valamint a féloldali fejfájás, a merev nyak, az orcák fájdalma vagy enyhe felső hasi fájdalmak eseteiben a hármas melegítő 5-ös pontot ajánlott stimulálni. Hasonlóan hatékony a kar, a könyökízület, a láz, a megfázás és a zsibbadás kezelésében. Az alkar kézháti oldalán az orsócsont és singcsont között, a csuklóredőtől kéthüvelyknyi távolságra található.

 

 

Epilepsziás roham

Ez a javallat meglehetősen speciális, mivel súlyos betegségről van szó. A már korábban említett kormányzó 26-os pont erőteljes stimulálásával gyorsan megszüntethető a görcsös rángatózással járó roham, ezért a beteg barátainak és hozzátartozóinak érdemes megtanulni e pont helyét és használatát. Természetesen epilepsziás rohamkor a beteg ellátása nem korlátozódhat e pont kezelésére. Meg kell akadályoznunk, hogy a beteg kárt tegyen magában, sérüléseket szerezzen, ezért fektessük puha helyre. Ha lehetséges, fogai közé gumiéket kell tenni, s a mentőket is sürgősen hívni kell. A görcsroham után biztosítani kell a légutak átjárhatóságát, míg az eszméletvesztés tart.

- vörös -
XV. évfolyam 6. szám

Címkék: akupresszúra, fájdalomcsillapítás, öngyógyítás, pontnyomás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.