Betegségek A-tól Z-ig

A fejfájás kezelése homeopátiával és akupresszúrával

A fejfájás, ha csak időlegesen is, de szinte mindenkit érint. Ha fájdalmak jelentkeznek, a legtöbben azonnal fájdalomcsillapító tabletta után nyúlnak. De létezik más megoldás is: az akupresszúra és a homeopátia kombinációja, főként a ritkábban jelentkező, ún. tenziós fejfájás kezelésében jelenthet hatékony és gyors enyhülést.


 

A fájdalom jelzés, hogy valami nincs rendjén. Fontos utánajárni az okoknak, különösen, ha a fájdalom idültté válik. Olykor már az is elég, ha sok vizet iszunk. A szabadban megtett séta hatására javuló oxigénellátás legalább olyan hatásos lehet, mint a lazító gyakorlatok. Sajnos azonban ez nem mindig elegendő. Ilyenkor a homeopátia és a hagyományos kínai orvoslás (hko) szabályai szerint végzett akupresszúra kombinációja jelentheti a megoldást. A két eljárás kombinációjának előnye, hogy egyidejűleg alkalmazunk két regulációs terápiát, amelyek kiválóan kiegészítik, erősítik egymás hatását, ezért hatékonyan tudnak fellépni a kínzó fájdalmak oka ellen.

 

Két rendterápia kölcsönös kiegészítése

A homeopátia fő elve, hogy hasonlót hasonlóval gyógyít. Egy, a páciens egyéni panaszai és alkata alapján kiválasztott homeopátiás gyógyszer csodálatos módon képes a beteg öngyógyító erőit mozgósítani. Az optimális szer kiválasztását helyesebb szakképzett terapeutára bízni. Ő tudni fogja azt is, hogy milyen hígítású szert és milyen gyakran kell szedni. Az akupresszúrás pontok nyomásával, masszírozásával befolyásolhatjuk az energiaáramlást. Ezzel a homeopátiához hasonlóan serkentjük testünk önszabályzó mechanizmusait. Fejfájásnál fontos szabály, hogy minél akutabb a fájdalom, annál távolibb pontokon kell végezni a kezelést. Az akupresszúrás kezeléshez szükséges pontok általában a lábszáron, ill. a lábfejen találhatók (lásd az ábrákat).

 

A fejfájás típusa és intenzitása sokféle lehet. A tenziós fejfájás – ellentétben migrénnel – mindkét oldali, általában nem kíséri hányinger és fokozott fény- és hangérzékenység.

 

 

Tenziós fejfájás a meridiánok mentén

Alapvetően három fejfájástípust különböztetünk meg, amelyek három akupunktúrás csatorna mentén jelentkeznek:

 

A húgyhólyagcsatorna mentén jelentkező fejfájás: Ez a fájdalom a szemöldöktől a homlok közepén, a fejtető mentén a tarkó irányába terjed, vagy fordítva. A fájdalom általában tompa, nyomó jellegű.

 

Az epehólyag-csatorna mentén jelentkező fejfájás: migrén jellegű. A tarkóról indul, a fülek mögött a halántékra, ill. a szem fölé, esetleg a szem mögé sugárzik a fájdalom. A fájdalom jellege szúró, változó, a két oldal között vándorolhat. Gyakran olyan érzés, mintha egy ököl lenne a szem mögött.

 

A gyomorcsatorna mentén jelentkező fejfájás: a homlok külső sarkából indul és az arc felé terjed. Hányingerrel társulhat.

 

A három csatorna fájdalma tehát meghatározott tüneteket produkál. Az ilyen tisztán körülhatárolt szimptómák kezelésére viszonylag könnyű megtalálni a megfelelő homeopátiás gyógyszert is:

 

– A hólyagcsatorna-típusú fejfájás kezelésére alkalmas a Natrium chloratum, valamint meghatározott komplex készítmények.

– Az epehólyagcsatorna-típusú fejfájásra: Lycopodium és a komplex készítmények.

– A gyomorcsatorna-típusú fejfájásra: Nux vomica.

 

A páciens akupresszúrával segítheti elő a terápia sikerét: Mutatóujjával a kezelendő pontra kellemes, nem túl erős nyomást gyakoroljon és körkörös mozgással masszírozza a pontot – akut esetben, amíg a fájdalom csillapodik (legfeljebb 15 percig); megelőzésképp naponta kétszer minden javallott pontot kb. 1 percig.

 

Ha a fejfájások nagyon gyakran jelentkeznek vagy egyéb kínzó tünetek, panaszok kíséretében jelentkeznek – mint pl. hányinger, hányás, láz, látászavarok –, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Természetgyógyászati szempontból a fejfájás okainak tisztázása többek között az alábbi szempontokat tartalmazza:

 

– Pszichés terhelés és stresszfaktorok.

– Gerinc- és állkapocs-deformitások.

– Helytelen testtartás vagy egyoldalú munkahelyi terhelés következtében kialakult izomgörcsök, keményedések.

– Gyógyszerek mellékhatásai.

– Fogászati gócok.

– Nehézfémek és egyéb mérgek.

– Elektromos szmoggal szembeni érzékenység.

– Hormonális zavarok (főként nőknél).

– Anyagcserezavarok, főként táplálkozással és élelmiszer-intoleranciával kapcsolatban.

– Geopatogén hatások.

– Hosszú, képernyő előtt végzett munka, helytelenül kialakított munkahelyen.

– Időjárással szembeni érzékenység.

– Szembetegségek.

 

 

Megelőzés: mozgás, elegendő folyadék és lazítás

A homeopátia és az akupresszúra mellett léteznek általános javaslatok a panaszok megelőzése érdekében, amelyeket mindenki be tud tartani. Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, lehetőleg szénsavmentes víz formájában. A étrend tartalmazzon minél több nyers táplálékot és minél kevesebb sót. A fejfájós ember lehetőleg tartózkodjon az alkoholtól, kávétól és a fekete teától, ehelyett inkább herbateákat igyon. A megfelelő testmozgás (ez lehet bármilyen kitartást igénylő sport, mint pl. futás, gyaloglás, úszás, biciklizés stb. hetente kétszer 30-60 percig), de a rendszeres pihenés, a megfelelő hosszúságú alvás szintén segít, nem is beszélve a relaxációs gyakorlatokról: autogén tréning, jóga, taj-csi. A fejfájások csillapításában nagyon hasznosak lehetnek a hideg vizes borogatások a tarkón és a homlokon, valamint az emelkedő hőmérsékletű lábfürdők.

 

Húgyhólyagcsatorna-típusú fejfájás:


Hólyag 60 pont: A külső boka csúcsa
és az Achilles-ín között.
   

 

Epehólyagcsatorna-típusú fejfájás:

Máj 3: Az első és második lábközépcsont
találkozása alatti mélyedésben.
Epehólyag 34: A szárkapocscsont
fejecse előtt és alatt. (A csont fejének
alsó peremétől egy vízszintes, elülső
peremétől pedig függőleges vonalat
húzunk. A pont a két vonal metszéspontjában
van.)
Epehólyag 41: A lábfejen, a 4. és 5.
lábközépcsont találkozása alatt.
   

 

 Gyomorcsatorna-típusú fejfájás:

Gyomor 36: A térdkalács alsó peremétől
háromhüvelyknyi távolságban
lefelé, a sípcsont mellett, a sípcsont
mellett futó izom domborulatán.
Gyomor 44: A második és harmadik
lábujj között, a második ujj alapízülete
mellett.
Szívburok 6 (fejfájáshoz társuló
hányinger és hányás esetén): Kéthüvelyknyi
távolságban a csuklóredőtől
az alkar tenyéri oldalán, a két kitapintható
ín között.
   

- vörös -
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: akupresszúra, fejfájáskezelés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.