Betegségek A-tól Z-ig

A férfiak potenciaproblémái

Hogyan lehet segíteni gyenge libidó, erekciós zavarok és egyéb szexuális problémák esetén?

A férfiak sokkal bonyolultabb és érzékenyebb lények, mint ahogyan ők maguk is gondolnák. Ennek megfelelően ha erekciós zavarok lépnek fel náluk, többnyire nem testi elváltozások húzódnak meg a háttérben, hanem mélyebben fekvő okok. Az impotencia azonban olyan probléma, amely alapvetően megváltoztatható. Segíthetnek például a szexuálterápiával párosított természetgyógyászati módszerek. 

Az erekciós zavarok és a libidócsökkenés kezelhető homeopátiás módszerekkel. A klasszikus homeopátia azonban a Viagrával összehasonlítva nem működik gombnyomásra. Sokkal inkább nagyon finom szinten hat, kis lépésekkel, ugyanakkor mélyreható változásokat idéz elő. Homeopatikus kezelés esetén először többnyire olyan területeken lépnek fel változások, amelyekre a beteg egyáltalán nem is számított. A gyógyszer ugyanis információkat ad a betegségről, annak jó szándékairól. Ha abból indulunk ki, hogy minden betegség mögött valamilyen sürgető fejlődési igény rejtőzik, a gyógyulás csak akkor játszódhat le szelíden és tartósan, ha a beteg ezt az igényt figyelembe veszi és elfogadja. Ebben a folyamatban a homeopatikus szer a beteg segítője. Rendelkezésére bocsátja azt az energiát, amelyre szüksége van ahhoz, hogy megértse a zavar belső üzenetét, hogy ez a zavar végül fölöslegessé váljon.

 

 

Van-e köze az erekciógyengeségnek az életkorhoz?

50 éves kor fölött sok férfi gondolja úgy, hogy a szexuális problémák a korral járó, leküzdhetetlen jelenségek. Még az újságokban is gyakran olvashatunk arról, hogy természetes, ha egy ötvenen túli férfinál normálisak a potenciazavarok. Ezt a meggyőződést szívesen osztják az orvosok is, és azt magyarázzák a pácienseiknek, hogy a potencia éppen olyan kevéssé befolyásolható, mint maga az életkor.

 

Ezt a vélekedést a statisztikák is alátámasztani látszanak, ezek azonban nem reprezentatívak, ezért kritikával kell őket kezelni. Az adatok gyakran olyan férfiaktól származnak, akik urológushoz fordultak erekciós és potenciaproblémáikkal. Ugyanakkor számtalan olyan 50 fölötti férfi létezik, aki egészséges szexuális életet él. Ők azonban nem bukkannak fel a statisztikákban, mivel az orvostudomány számára láthatatlanok. Ebből a szempontból mindenképpen újra kell gondolni azt a vélekedést, hogy 50 fölött a férfiaknak alapvetően erektilis zavarokkal kell szembenézniük.

 

Az tagadhatatlan, hogy a tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken. Ez természetes folyamat. Ám a csökkent mennyiségű tesztoszteron is teljesen elegendő arra, hogy potenssé tegye a férfit. És létezik még egy jelentős tényező, amelyet figyelembe kell venni.

 

 

A ho­me­o­pá­tia a stap­hi­sag­ri­át (te­tűfű) a sze­rel­mi bá­nat, a sér­tett sze­re­lem és az orgazmuszavar kezelésére használja

 

A férfi szervezetében is előfordulnak női hormonok, akárcsak a nőiben. A nők esetében ez a szint magasabb és ingadozó, a férfiaknál alacsonyabb és állandó, és nem mutat feltűnő változásokat. Csak amikor a tesztoszteron mennyisége csökken, akkor kerülnek jobban szem elé a női hormonok.

 

A női hormonok szerepet játszanak az érzelmi hullámzások és emocionális érzékenység megvalósulásában. Az előbb említett folyamat lehet tehát az oka az idősebb férfiaknál megfigyelhető fokozottabb lelki érzékenységnek, amely azután szintén szerepet játszhat az erekciós zavarok kialakulásában. Ennek az életkorcsoportnak a tagjai ugyanis gyakran nem tanulták meg, hogyan bánjanak az érzéseikkel. Sokan közülük kimondottan teljesítményorientáltak, és soha nem tanulták meg, hogyan dolgozzák fel konstruktívan az olyan érzéseket, mint a szomorúság vagy a sértettség. Azt pedig még kevésbé, hogyan beszéljenek ilyesmiről egy partnerkapcsolatban. Gyakran a szexualitás volt az egyetlen módszer arra, hogy közelséget teremtsenek. Az ilyen páciensek önképe kevés teret kínál az érzelmi állapotoknak. Egyszerűen mindennek működnie kell, a szexualitásnak éppúgy, mint a test többi funkciójának.

 

 

Miért kell mégis urológushoz fordulni?

Az erektilis diszkunkció fellépésekor mindenképpen tanácsos urológiai kivizsgálást kérni, akkor is, ha a páciens később homeopatikus szexuálterápia mellett dönt. A páciens számára ugyanis fontos, hogy kiderüljön, panaszainak van-e szervi oka. Az urológus vérvizsgálattal először is azt tudja tisztázni, fennáll-e tesztoszteronprobléma, amely komolyabb, mint az életkorral természetesen beálló szintcsökkenés. Ha kóros állapotról van szó, akkor homeopátiás szerekkel vagy hagyományos gyógyszerrel kezelhető a hormonzavar. Ennek a kezelésnek azonban kizárólag akkor van értelme, ha szervi okokból eredő tesztoszteronhiány áll fenn, ami nagyon ritka. A legtöbb páciensnél a férfihormon szintje teljesen kielégítő.

 

Az urológusok olyan vizsgálatokat is el tudnak végezni, amelyekkel megállapítható, kifogástalanul működik-e a vérkeringés. Ahhoz, hogy előálljon az erekció, megnövekedett mennyiségű vérnek kell a hímvesszőbe áramlania. Ha az erek beszűkültek vagy meszesek, akkor a vérellátás nem megfelelő. Ilyenkor elsősorban az ereket kell kezelni, már csak azért is, mert az érszűkület szívinfarktushoz vagy szélütéshez is vezethet.

 

 

Sok fér­fi nem ta­nul­ta meg, ho­gyan bán­jon az olyan ér­zé­se­i­vel, mint a szo­mor­úság vagy a sér­tett­ség. Ná­luk min­den­nek működnie kell, az egész testnek ugyanúgy, mint a szexnek

 

Ugyanakkor ezeknek a vizsgálati eredményeknek sincsen túl sok közük a páciensek életkorához, sokkal több az életmódjukhoz és korábbi betegségeikhez (például diabétesz). Azoknál a betegeknél, akik évek óta cukorbajban szenvednek, az életkor előrehaladtával a kisebb erek nagyobb valószínűséggel szűkülnek vagy záródnak el.

 

Az erektilis diszfunkció vagy az impotencia egyik oka a vénás billentyűk működési zavara is lehet, ezt szintén orvosnak kell diagnosztizálnia. Erekciós zavarban szenvedhetek azok a férfiak is, akik magas vérnyomásukra béta-blokkolókat szednek. Természetesen nagyon fontos a vérnyomás beállítása. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a vérnyomáscsökkentő szerek negatívan hathatnak a potenciára.

 

 

Csak előí­té­let, hogy az öt­ve­nen fe­lü­li fér­fiak­nak fel­tét­le­nül po­ten­ci­apro­blé­mák­kal kell szem­be­sül­ni­ük. To­vább­ra is nyi­tott kér­dés, mi­ért ta­pasz­tal­ják ezt még­is bi­zo­nyos fér­fi­k, miközben mások időskorukra is szexuálisan aktívak maradnak

 

A béta-blokkolók a szívideg receptorait blokkolják. Ezzel megakadályozzák, hogy túlságosan erős inger váltódjon ki, és így a vérnyomás esik. Gyakran előfordul azonban, hogy a vérnyomás a test többi részében is csökken. Ezzel magyarázható, hogy ezeknél a gyógyszereknél nem kívánt mellékhatás formájában erekciós zavarok alakulhatnak ki. Aki vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed és potenciaproblémái vannak, annak először is a gyógyszere tájékoztatóját kell gondosan végigolvasnia, és megnéznie, szerepel-e a mellékhatások listáján az erekciós zavar. Szerencsére ilyenkor még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy átálljon másik fajta gyógyszerre. Ezt azonban az orvossal kell megbeszélni.

 

A másik készítményre való átállás mellett tanácsos következetes szív- és keringési tréninget végezni. A sport nemcsak a vérnyomásnak tesz jót, hanem a megjelenésnek és a hormonszintnek is. A rendszeres mozgás hatására erősödik a hormontermelés, nő az életerő és a libidó. Nem arról van szó, hogy induljunk a maratonin, ám a rendszeres mozgás minden életkorban és majdnem minden állapotban lehetővé teszi, hogy pozitívan hassunk a szívünkre és a keringésünkre.

 

 

Mikor segítenek a potenciatabletták?

A Viagra és társai (Cialis) az úgynevezett „gombnyomásra működő” orvoslás fegyvertárába tartoznak, akár csak a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok és a kéreghormonok. Potenciazavar esetén azonnal és mindig hatnak, libidó problémáknál azonban nem. Ha valaki depresszív hangulati állapot miatt veszítette el érdeklődését a szex iránt, annak nincs értelme ilyen készítményekkel próbálkozni.

 

 

Az uro­ló­gus ki tud­ja de­rí­te­ni, van-e szer­vi oka az erek­ció­gyen­ge­ség­nek, pél­dá­ul vé­rel­lá­tá­si za­var vagy hormonhiány

 

Jellemző a fenti orvoslásra, hogy a betegnek nincs sok választanivalója. Ez a magatartás akut megbetegedéseknél vagy baleseteknél életmentő lehet. Ugyanakkor ez a fajta hozzáállás krónikus bántalmaknál vagy zavaroknál nem viszi tovább a beteget. Sok olyan férfi is orvoshoz fordul, aki hosszabb ideje alkalmazza már a potenciapirulákat. Ők eljutnak arra a pontra, ahol akarnak tenni valamit önmagukért, végére akarnak járni betegségük valódi okának, és újra függetlenek akarnak maradni a kémiai anyagoktól.

 

 

Mit jelent a szex a férfiak számára?

A szexualitás ugyanúgy lehet a kihívás, a stressz, a megterhelés, mint a lazítás, a kikapcsolódás forrása. Jelentősége az élet folyamán változhat: fiatalkorban fővonása a kalandvágy, minél több nő meghódítása, később fontosabb a kapcsolatban játszott szerepe, mint a puszta szex. A férfiak egy nőhöz kötődnek, és a szexualitást a bizalmas, meghitt mindennapi kapcsolaton belül élvezik.

 

Ha az első szexuális élmények érzelmileg sértőek vagy fájdalmasak voltak, ez tartósan kihathat a férfi későbbi nemi életére. Ugyanez a helyzet a szigorú pszichoszexuális neveléssel. Férfiak nagyon gyakran számolnak be titkos bűntudatról, amelyek szexuális fantáziáik vagy élményeik miatt kiskoruktól üldözik őket. Olyan bűntudattól, amelytől felnőttként sem tudnak megszabadulni.

 

 

 A sport és a cél­zott izom­fej­lesz­tés si­ke­re­seb­ben előzi meg az öre­ge­dést, mint bár­mi­lyen an­ti-aging ter­ápia. Aki in­tak­tív éle­tet él, az haj­la­mosabb az impotenciára

 

Hogy az egyéni szerelmi élet kielégítő-e vagy sem, az a már említett összetevőkön kívül további három tényezőtől függ: a libidótól, az orgazmuskészségtől és a kielégüléstől. Libidó alatt a szexuális étvágyat értjük. Ha ez hiányzik, akkor kevesebb együttlétre kerül sor, és ha mégis, ezek akkor is kevésbé kielégítőek, mint amikor az illetőben tombol a vágy. Sok férfi összetéveszti a libidózavarokat az erekciós zavarokkal. Megpróbálnak nemi életet élni, bár nincs hozzá kedvük, és utána csodálkoznak, hogy nincs erekciójuk. Ez azt mutatja, hogy zavart szenvedett a saját igényeikhez és állapotukhoz való kapcsolatuk.

 

A sikeres szexualitás további előfeltétele az orgazmuskészség. A férfiorgazmust az ejakuláció definiálja. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb férfi ilyen módon orgazmust él át. Léteznek azonban olyan férfiak is, akik akkor is átélik az orgazmust, ha közben nem veszítenek spermát. Éppen ezért a fenti definíció nem teljesen pontos. Ez utóbbi gyakorlat főként Ázsiában jellemző, de európai férfiak is megtanulhatják, viszont utána előfordulhat, hogy hiába vágynak újra az ejakuláció élményére.

 

 

Azok a fér­fi­ak, akik szí­ve­sen ve­zet­nek fel­tűnő au­tó­kat, gya­kran a sze­xuá­lis ener­giá­juk­kal is vagy pa­zar­ló­an bán­nak, vagy nem elég konstruktívan

 

Ilyenkor segít a medorrhinum nevű homeopatikus szer. Az ebben az ősi anyagban tárolt információ azoknak a férfiaknak segíthet, akik kalandos szexuális életet élnek és hajlamosak a promiszkuitásra. Az irodalom a medorrhiumférfit olyan típusként jellemzi, aki szívesen vezet feltűnő színű, gyors autókat, és aki sok nővel tart fenn nemi kapcsolatot. A medorrhinum azonban olyan férfiaknak is segít, akiknek nincs dolguk a piros lámpás közeggel, ugyanakkor szexuális energiájukkal vagy túlcsapongóan, vagy kevéssé konstruktívan bánnak.

 

Az orgazmus megléte a legtöbb férfi számára fontos ahhoz, hogy kielégítőnek érezze szexuális életét. Néhány férfinál azonban úgy működik a szexualitás, hogy fennáll nála a nemi vágy, erekciója és ejakulációja van, közben azonban nem éli át a kielégülést. Lehetséges, hogy olyan súlyos bűntudat gyötri ezzel a témával kapcsolatban, hogy közvetlenül az ejakuláció után nyomorultul érzi magát. Az is lehetséges azonban, hogy nehézséget jelent számára megtartani partnernője közelségét. Ezek a férfiak szex után gyakran keresik a magányt.

 

 

Menekülés az intimitás elől

Nemritkán előfordul, hogy a férfi az aktus után szinte lebírhatatlan agresszivitást érez, szidalmazni, bántani akarja a nőt. Ilyenkor jöhet szóba az anacardium. A szer gyógyszerképe szerint úgy írható le, mint a beteg kétségbeesett törekvése arra, hogy mindent jól csináljon, és ezért cserébe elismerést kapjon. Az anacardium-emberek számára az elismerés létfontosságú. Gyakran álmodnak olyan iskolai élményeikről, amikor a túl nehéz feladatokat nem tudták a tanárnak megfelelő módon megoldani. Az anacardium-ember többnyire mélyen kételkedik abban, hogy teljesítménye kielégítő volna. Ezek a kétségek alaposan meggyötrik és dühkitöréseket idéznek elő nála.

 

 

A szex­ben ki­élt ag­resszió va­la­mi­lyen fel nem dol­go­zott pro­blé­ma je­le le­het. Az ilyen fér­fi­ak ál­ta­lá­ban rend­kí­vül nagy tel­jesítménykényszer alatt állnak

 

Közismert esetükben a szinte lebírhatatlan menekülésvágy. Olyan ez, mint ha a belső teljesítménykényszer külső lefolyást keresne. Az önmagukban való kételkedés oda vezet, hogy bizonytalanok lesznek önmagukban, és ezt váltogatják olyan időszakokkal, amikor más embereket ítélnek el. Ezek az egymást váltó fázisok megfelelnek annak a harcnak, amelyet lényük két vonása, a „barátságos” és a „haragos” folytat egymással. Az anacardium-páciensek számára nem egyszerű dolog a szexualitás, mivel ezen a területen sem képesek tökéletesen kielégíteni partnernőjük minden kívánságát és igényét. Az intimitásra nincsen megfelelően alkalmazható magatartás mintájuk, mivel az intimitás nem élhető át és ítélhető meg teljesítményorientált nézőpontból.

 

 

Aki akarata ellenére maradt egyedülálló

Egy másik homeopátiás szer, a lachesis (amely egy kígyó mérgéből készül) olyan embereknek való, akik ugyan kiváló kereskedők vagy politikusok, de a valósággal hadilábon állnak. Nagyszerűen értenek ahhoz, hogy kollégáikat elegánsan manipulálják. Ezzel egyidejűleg a lachesis-embernek túlzott szexuális vágyai is lehetnek, vagy éppen szinte semmilyen érdeklődést nem mutat a téma iránt. A lachesis-típusok számos klisébe beleillenek. Azt mondják róluk, többet beszélnek a szexről, mint amennyit valójában űzik. És valóban, ha orvoshoz fordulnak, a szakember alig jut mellettük szóhoz.

 

Ádám és Éva paradicsombeli története óta a kígyónak nagyon rossz híre van. A csábítás és a hazugság jelképe, a bűnöké és a tiltott erotikáé. Ennek megfelelően a kígyóméregből készült homeopatikus orvosság eszenciáját szimbolikusan is felfoghatjuk. Megszabadítja a szexualitást a hozzátapadt bűnöktől és csábítástól, és ezzel megtisztítja az érintett lényt a manipulatív tendenciáktól.

 

 

Ha egy fér­fi gyen­ge­ség­nek tart­ja, ha gyön­géd­sé­get érez egy nő iránt, ugya­nak­kor jól akar tel­je­sí­te­ni az ágy­ban, könnyen potenciazavarokkal találhatja magát szembe

 

A lachesis-állapotban a szex többnyire lehetséges ugyan, ám utána az ember csak felületesen érzi magát ellazultnak. Hiányoznak az olyan mély érzések, mint az elégedettség és a jóllakottság. A lachesis-betegnek egyre gyakrabban van szüksége szexre, vagy a szex utáni belső ürességet külsőleg viccelődéssel, belsőleg önmagával folytatott beszélgetéssel kompenzálja. A lachesis-ember belső szétszakítottságát külsőleg gyakran nem érzékeli, mivel az illetők erotikus és sármos benyomást keltenek.

 

 

A csalódott szerelem gyógyítása

A natrium muriaticum, ahogyan korábban ismerték, a főzősó homeopatikus eszenciája. Itt is jól megvilágíthatók a gyógyszer tulajdonságai, ha összehasonlítjuk az eredeti anyaggal. A só nagyon sokféle jelentéssel bír az ember számára. Egyfelől életfontosságú, nagyobb adagban ugyanakkor mérgezéshez vezet. A nátrium-beteg érzelmileg megkeményedett, valahogyan úgy, mint a sóbálvánnyá változott bibliai alak.

 

Homeopatikus szerként a főzősó arról árulkodik, hogy az illető beteg belülről sóbálvánnyá merevedett. Ez a folyamat akkor történik meg, ha szenvedést él át és nem tudja feldolgozni. A szenvedés konzerválódik, az érzések valósággal megpácolódnak. Így a nátrium-aspektusú ember sokszor éveken át elmúlt eseményekhez kötődik. Valami megakadályozza benne, hogy együtthaladjon az idővel, és legyőzze a fájdalmat és a gyászt. Erre akkor sem képes, ha az eszével világosan látja, hogy el kell engednie a múltat.

 

 

A kö­zép­kor­ban a sze­re­tett dá­mát sze­rel­mi da­lok­kal ost­ro­mol­ták a lo­va­gok. Ese­té­ben a be­tel­je­sü­lés szó­ba sem jö­he­tett, a lo­va­gok „ala­cso­nyabb ren­dı szen­ve­délye­i­ket"  nőkön élték ki

 

A csalódott szerelem okozta bántalmak legfontosabb szere a natrium muriaticum. Szintén fontos szer annak, aki szerencsétlen egy kapcsolatban, illetve annak, aki boldogtalanul szerelmes, mert nem tudja elérni vágyai tárgyát. Ha valaki beleragad a nátrium-patológiába, akkor úgy érzi, mintha elszakadt volna az élettől, elválasztották volna az emberektől. Úgy érzi, többé nem tartozik sehová, és mások nem veszik őt észre. Azt hiszi, életöröm csak mások számára létezik. Ezen kívül gyorsan olyan érzése támad, hogy mások nem vesznek róla tudomást, és erre csendes sértettséggel reagál, mondjuk akkor, ha egy étteremben nem szolgálják ki elég gyorsan. Ha intellektuálisan világos is számára ez a mechanizmus, semmit nem tud tenni ellene.

 

Bár a legtöbb nátrium-páciens már rendelkezik pszichoterápiás tapasztalattal, és nem ritkán feltűnően sokat tudnak saját állapotukról, mégsem képesek megváltoztatni depresszív állapotukat. Ezért mindig újabb és más, még hatásosabb lehetőséget keresnek, hogy pszichikailag hathassanak önmagukra.

 

 

Hogyan térhet vissza az önbizalom?

A lycopodium a korpafű, egyfajta páfrány, amely évmilliókkal ezelőtt óriási fa volt, majd az evolúció során a fakoronák magasságából lejutott a földre. Ahogyan a korpafű átélte, hogy nagyból évmilliók alatt kicsivé vált, a lycopodium-férfiak is sok mindent lealacsonyítónak tartanak, és szívesen lennének nagyszerűek és hatalmasak. A lycopodium az erektilis diszfunkció kezelésének egyik legfontosabb gyógyszere. Elsősorban a férfi-szexualitást szólítja meg, valamint olyan, meghatározott férfi-viselkedés mintákat, mint amilyen például a törekvés arra, hogy saját gyengeségüket vagy megközelíthetetlenségüket elrejtsék.

 

Ezeknek az említett gyengeségeknek a többségénél emberi érzésekről van szó. A lycopodium-típus azonban fél attól, hogy emberi oldalai miatt elutasítsák vagy megragadják. Önvédő mechanizmusa idővel magától értetődővé válik, és folyamatos belső védelmi rendszer lesz belőle. Az illető ezek után már csak azzal foglalkozik, hogy megvizsgálja, környezetének és a körülötte élőknek a megnyilvánulásai rejtenek-e ellene irányuló támadást, és védekezzen ellenük. Ez pedig tartós lelki erőveszteséget jelent.

 

 

A ho­me­o­pá­tia hoz­zás­egít­he­ti a fér­fia­kat ah­hoz, hogy job­ban meg­is­mer­jék sa­ját ma­gu­kat, és meg­ol­dást ta­lál­ja­nak szexuális zavaraikra

 

Ez a magatartás felelős lehet az erektilis diszfunkció kialakulásáért is. Akkor tudniillik, ha az illető a nők iránti érzelmi fellángolást gyengeségként értékeli, és ha érzelmi életében ugyanolyan agilis, mint üzleti tevékenységében. A szexuális vágy azonban nem kontrollálható, ezért a kiszolgáltatottság és a védtelenség érzetét keltheti. Ez pedig riasztó a lycopodium-férfi számára. Éppen ezért azon fáradozik, hogy uralma alatt tartsa a szexualitását és az érzelmeit, miközben ezzel egyidejűleg az is fontos számára, hogy jó teljesítményt nyújtson az ágyban. Emiatt azután olyan dilemma alakul ki, amely mindig a vágy és a szexuális teljesítőképesség rovására megy. A lycopodium egyik további tulajdonsága, hogy visszaadja a férfinak azt a képességét, hogy önmagára összpontosítson, ami nagyon fontos például korai magömlés gyógykezelése esetén.

 

 

Kétféle szerelem között

A staphisagria (tetűfű) hagyományosan a vágott és szúrt sebek gyógyszere. A növény ugyanakkor fontos orvosság akkor is, ha a szerelmi bánat vagy önmegtartóztatás, megsebzett szerelem és orgazmuszavarok okozta problémák gyógyításáról van szó. Amikor a szert homeopata orvosok tesztelték, kiderült, hogy a vizsgálatot végző nők álmaikban, de beszélgetéseikben és fantáziáikban is gyakran találkoztak olyan témákkal, mint a lovagiasság, a nők imádata, a hőstisztelet, az önmegtartóztatás. De felbukkantak olyan kérdések is, mint a felemelkedés az igazihoz, a plátói szerelem, a tiszta szerelem vagy az alacsonyabb rendű késztetések.

 

A staphisagria-problematika fő aspektusa a szakadék az olyan, úgynevezett alacsonyabb rendű érzések, mint a szexuális vágy és a romantikus érzelmek között. Ez a dilemma igen erőteljesen foglalkoztatta a középkori lovagokat. Egyfelől a „magas szerelem” eszményképét követve lovagi dalokkal udvarolták körül az imádott, szeretve tisztelt nemes hölgyet, aki iránt érzett szerelmük soha nem juthatott el a testi beteljesülésig. Másfelől voltak olyan nők az életükben, akiket a legkeményebben kihasználtak, megerőszakoltak, majd elutasítottak. Annak a nőnek, aki ez utóbbi bánásmódnak esett áldozatul, alig volt esélye a törvényesített kapcsolatra.

 

Ha nyíl­tan be­szé­lünk sze­xuá­lis igé­nye­in­kről, az va­ló­sá­gos cso­dát te­het: sok fér­fi így tud­ja meg, hogy partnernője is gátlástalan és tomboló szxre vágyik

 

A staphisagria-páciens manapság gyakran csak a „magas szerelem” érzését éli meg. Tiszteli a nőket, akiket kíván, és lemond arról, hogy szexuálisan is kapcsolatba kerüljön velük. Imádottjának nem beszél szexuális vágyairól, ehelyett szerelmes verseket, virágot és színházjegyet küld neki. A nők számára ez a magatartás gyakran érthetetlen. Azt hiszik, bennük van a hiba, a férfi ezért nem tér a tárgyra. Mivel a szóban forgó férfi romantikus vacsorákat rendez nekik, és bemutatja őket a mamájának, a nők általában arra a következetésre jutnak, hogy imádójuk homoszexuális. Vagy a saját kezükbe veszik a dolgok irányítását, és romantikus, csábító randevút szerveznek, ahol is a lángoló imádó általában csúnyán felsül. Az erekció elmarad vagy gyorsan elmúlik. A staphisagria segít azokon a férfiakon, akik azért nem fekszenek le az imádott nővel, mert úgy vélik, a szex túlságosan piszkos dolog az általuk érzett szerelem tisztaságához képest. A staphisagria képes arra, hogy az energiákat koncentrálja, majd kitörésre késztesse. Ez egyaránt lehetséges elnyomott harag és elfojtott szexualitás esetén. Mindkét esetben megtörténik a feszültség levezetése.

 

 

Im­po­tens fér­fi­ak – gaz­da­sá­gi ká­rok?

Egy né­met szo­cio­ló­giai ta­nul­mány sze­rint a sze­xuá­lis elé­ge­det­len­ség és a po­ten­ci­apro­blé­mák ked­ve­zőt­le­nül hat­nak a mun­ka­tel­je­sít­mény­re. Az eb­ből ere­dő ká­rok nép­gaz­da­sá­gi szin­ten is ér­zé­kel­he­tők. A har­min­con fe­lü­li fér­fi­ak kö­zül szá­mo­san érin­tet­tek, egy nem­ré­gi­ben elvég­zett köz­vé­le­mény-ku­ta­tás sze­rint min­den ötö­dik 30 év­nél idő­sebb fér­fi már erek­ti­lis disz­funk­ció­ban szen­ved. A ku­ta­tás sze­rint az ilyen pro­blé­mák csök­ken­tik a kon­c?n­trá­ci­ós és tel­je­sí­tő­ké­pes­sé­get. En­nek gaz­da­sá­gi ká­rai éves szin­ten mil­li­ár­dos nagy­ság­ren­dı­ek.

 

A vizs­gá­lat szo­ros össze­füg­gést mu­tat ki a mun­ka­tel­je­sít­mény és a li­bi­dó kö­zött. Ar­ra a kér­dés­re, mi­lyen ha­tást gya­ko­rol a mun­ka­he­lyi élet­re a túl ke­vés szex, az érin­tet­tek 42 szá­za­lé­ka azt vá­la­szol­ta, hogy ke­ve­sebb ked­vük van dol­goz­ni. 31 szá­za­lé­kuk meg­nö­ve­ke­dett ag­resszi­vi­tást ér­zé­kelt a mun­ka­he­lyén. Fér­fi­ak és nők egy­aránt ar­ról szá­mol­tak be, hogy a nem ki­elé­gítő sze­xuá­lis élet kö­vet­kez­mé­nye­ként gya­ko­rib­bak a kez­de­ti ne­héz­sé­gek?a mun­ka­he­lyi hét­köz­na­pok­ban.

 

 

Hormonpótlás férfiaknak

Az and­ro­ló­gia (fér­fi­gyó­gyá­szat) egyik so­kat vi­ta­tott kér­dé­se az utób­bi évek­ben a fér­fi­kli­max té­má­ja. A ki­fe­je­zés mö­gött olyan je­len­sé­gek áll­nak, mint a tesz­tosz­te­ron­szint élet­kor­ral pár­hu­za­mos, fo­ko­za­tos csök­ke­né­se, amely azon­ban nem je­lent kó­ros tesz­to­szte­ron­hi­ányt. Eb­ben az össze­füg­gés­ben az is fel­me­rül, hogy az an­ti-aging me­di­ci­na vissza tud­ja for­dí­ta­ni az erek­ció­za­va­ro­kat. Ezen a te­rü­le­ten a hor­mon­pót­lás is szó­ba jö­het.

 

A fér­fi­ak hor­mon­pót­ló ter­ápiá­ja – szem­ben a ha­son­ló női be­avat­ko­zás­sal – azon­ban még gye­rek­ci­pő­ben jár. A ke­ze­lés so­rán olyan hor­mo­no­kat al­kal­maz­nak, mint a tesz­tosz­te­ron, a DHEA és az öszt­ra­diol, de van­nak kí­sér­le­tek a nö­ve­ke­dé­si hor­mon­nal is. Ez utób­bi azon­ban na­gyon nem aján­la­tos, a hor­mon ugya­nis fel­gyor­sít­ja a sej­tek nö­ve­ke­dé­sét, de eköz­ben nem tesz kü­lönb­sé­get az egész­sé­ges és a kó­ros sej­tek kö­zött, ezért elő­se­gít­he­ti a da­ga­nat­?ép­ző­dést.

 

A DHEA az Egye­sült Ál­la­mok­ban, mint az öre­ge­dé­si fo­lya­ma­tok el­len ha­tó táp­lá­lék­ki­egé­szítő, sza­ba­don kap­ha­tó a bol­tok­ban. A DHEA be­ve­té­se azon­ban a fér­fi­ak hor­mon­ter­ápiá­já­ban megint csak nagy óva­tos­sá­got igé­nyel, csak or­vo­si fe­lü­gye­let mel­lett al­kal­maz­ha­tó. Ide­tar­to­zik a rend­sze­res vér­vizs­gá­lat. Mi­vel a hor­mon­ter­ápiá­nak sú­lyos mel­lék­ha­tá­sai le­het­nek, mi ma­gunk so­ha ne kí­sér­le­tez­zünk ve­le.

 

 

Mit kí­nál az erek­ti­lis disz­funk­ció­ra a ha­gyo­má­nyos or­vos­lás?

Hor­mo­nin­jek­ci­ók tesz­tosz­te­ron­hi­ány ese­tén: csak ak­kor van ér­tel­me, ha a vér­vizs­gá­lat va­ló­ban tesz­tosz­te­ron­hi­ányt mu­tat ki. Ez csak az im­po­tens fér­fi­ak 5 szá­za­lé­ká­nál áll fenn.

 

Önin­jek­ció­zás: az érin­tett be­teg ér­tá­gí­tó ha­tá­sú gyógy­szert fecs­ken­dez hím­ves­sző­jé­nek bar­lang­os test­je­i­be.

 

Vé­na­el­záró mı­tét: ezt a ope­rá­ci­ót ak­kor vég­zik el, ha a vé­nák bil­len­tyıi nem mı­köd­nek ren­de­sen.

 

Mes­ter­sé­ges bar­lang­os test: a sa­ját bar­lang­os tes­tek he­lyé­re fel­fúj­ha­tó „al­kat­részt” épí­te­nek be.

 

Vi­agra: a gyógy­szer leg­ko­ráb­ban a be­vé­telt kö­ve­tő­en har­minc perc­cel kezd el hat­ni. Csak ak­kor hat, ha a fér­fi már a sze­xuá­lis ger­je­de­lem ál­la­po­tá­ban van. Li­bi­dó­za­va­rok ese­tén ha­tás­ta­lan.

 

Cia­lis és Le­vit­ra: mind­két ké­szít­mény a Vi­agrá­hoz ha­sosnló­an csak sze­xuá­lis in­ge­relt­ség ál­la­po­tá­ban hat. A Cia­lis ha­tá­sa azon­ban 24-36 órá­val tar­tó­sabb. A Le­vit­ra ha­tá­sa gyor­sab­ban je­lent­ke­zik, és öt órán át ki­tart.

 

Upri­ma: tel­je­sen más­ként hat, mint az előbb em­lí­tett gyógy­sze­rek. A nyelv alá kell ten­ni, és kö­rül­be­lül tíz per­cig ott tar­ta­ni, amíg fe­lol­dó­dik. Elő­nye, hogy az erek­ci­ót se­gí­tő ha­tá­sa 18 perc múl­va be­áll, és ke­rek két órán át ki­tart.

- dr. ki -
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: erekció, férfi, libidó, potenciazavar, szexualitás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.