Betegségek A-tól Z-ig

A fogíny betegsége

A parodontózis sokkal gyakoribb, mint gondolnánk


Kínosan ügyelni kell a fognyakak és a fogközök tisztaságára

 

A parodontózis a fogszuvasodás mellett a második leggyakoribb fogbetegség. Valójában nem a fog, inkább a fogágy és a fogíny betegségéről van szó. Ha a fogíny gyulladt, a fogorvos gingivitisről beszél. Ha a gyulladás továbbterjed a fogágyra, parodontitisről van szó. Ha a fogíny minden látható ok nélkül visszahúzódik, parodontózissal van dolgunk. Mindezek a megbetegedések sokszor a fog elvesztéséhez vezetnek, különösen a 35 évesnél idősebb embereknél. A legegészségesebb fognak sincs esélye, ha meglazul.

 

 

A fog legtöbbször fokozatosan és fájdalommentesen lazul meg

A fogtartó szövetek betegségei alattomosak, mivel nem okoznak a betegnek panaszt, ezért későn veszik észre, ráadásul több kórok együttes hatása eredményeként alakulnak ki. A leggyakoribb kórok a helytelen szájhigiéne, a cukros ételek fogyasztása, amelyek kiváló tápanyagot nyújtanak a fogak felszínén élő és a fogkő takarásában meghúzódó baktériumoknak. A fogak nem megfelelő terhelése (fogcsikorgatás, a fogak ideges összeszorítása), az állkapocs torzulásai vagy ferde állása szintén hozzájárul a fogágybetegségek megjelenéséhez, és megteremti a baktériumok szaporodásához kedvező feltételeket. Azonban a rágás hiánya (puha táplálékok fogyasztása), a rosszul ragasztott koronák vagy rossz, rágásra alkalmatlan tömések, szintén a baktériumok szaporodásának kedveznek. A szisztémás betegségek, mint a cukorbetegség, valamint gyomor- és májbetegségek, fontos kóroki tényezők lehetnek a fogágybetegségek kialakulásában. És természetesen ne feledkezzünk meg a dohányzásról sem! Ilyen esetekben a fogorvosnak más szakterületek orvosaival együttműködve kell a probléma megoldására törekednie.

 

Ha a baktériumoknak sikerült megtelepedni a fogíny széle alatt, az íny szövete pirossá válik és megduzzad, a legkisebb érintésre vérzik. Megkezdődött a gyulladás. Ha ezt nem sikerül megfelelő kezeléssel meggyógyítani, a fogat körülvevő fogíny elválik a fogtól és tasakok keletkeznek. Ezek kiváló élő- és búvóhelyet jelentenek a kórokozóknak, megnehezítve a helyes fogápolást, és egyre nagyobb mértékben veszélyeztetve a fogágyat. A gyulladás így fokozatosan átterjed a fogágyra. A felnőttek fogvesztésében a fogágybetegség sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a fogszuvasodás.

 

 

A fogtasakok mélysége határozza meg a diagnózist

A fogorvos fájdalommentesen megméri a kialakult tasakok mélységét. A mérést egy apró szondával végzik, amelyet a fog és a meglazult fogíny közé tolnak, míg a szonda ellenállásba ütközik. A szilárdan ülő fogaknál ez a módszer elegendő a terápia megtervezéséhez. Ha a fog meglazult, a roncsolódás mértékét nem a fogíny szélétől, hanem az íny alatt elhelyezkedő fogcement és fogzománc határán lévő területről kiindulva határozzák meg.

 

Ezenkívül röntgenfelvételek segítségével, ún. orthopantogrammal vizsgálják meg a fogágyat. Ez megmutatja a fogak, az állkapocscsont, az ízületek és az ezeket körülvevő szövetek állapotát. Míg ez a felvétel inkább csak tájékoztató, áttekintő jellegű, a részletes diagnózishoz az egyes fogakról készítenek röntgenfelvételeket, amelyek eredménye meghatározza a terápiát.

 

A diagnózis fontos eleme lehet a száj baktériumflórájának meghatározása, különösen a fogrögzítő szövetek krónikus gyulladása esetén, pl. hidak alatt. A pácienstől vett nyálmintát megvizsgálják, olyan baktériumokat keresnek benne, amelyekről bebizonyosodott, hogy károsítják a fogágyat. Ha gyanús mértékben elszaporodtak, általában antibiotikumokkal kell kezelni a pácienst. Ezt kiegészítik a bélflórát regeneráló készítmények, amelyek az antibiotikum-kezelést követik. Kizárólagos természetes gyógymód ebben az esetben nem létezik! Bármely kezelés sikerének előfeltétele a szigorú szájhigiéné! E helyen érdemes egy fontos mozzanatra felhívni a figyelmet: a fogakat mindig úgy tisztítsuk a fogkefével, hogy a fogínytől a rágófelület felé mozgassuk a kefét. Ez olykor szájsebészeti beavatkozást tehet feleslegessé!

 

A tönkrement fogágy általában nem tud regenerálódni. Sok esetben azonban a jó szájhigiénével megelőzhetők a további fogászati beavatkozások. Ez professzionális fogtisztítással kezdődik, amelyet speciálisan szakképzett fogászati szakasszisztens végez el. A kezelés során eltávolítják a lágy és kemény lerakódásokat, és felpolírozzák a fogak felületét, hogy a káros baktériumok ne tudjanak megtelepedni rajta. Ezzel párhuzamosan a pácienst megtanítják a helyes fogápolás szabályaira, ellenőrzik, hogy a fogközök, ill. a fogpótlások megfelelő mértékben hozzáférhetők és tisztíthatók-e.

 

Az orvos szondával megméri a fogínytasak mélységét, hogy megállapítsa a parodontózis mértékét

 

Szintén a korai kezelési fázisban meg kell tisztítani a tasakokat is. A kissé kellemetlen kezelés során eltávolítják az itt megtelepedett kórokozókórokozókat. Ha mindezek az eljárások eredménytelennek bizonyulnának, nem marad más hátra, mint a korrigáló célú orvosi beavatkozás. Ehhez apró kaparókanállal minden egyes tasakot kikaparnak. A kaparókkal megtisztítható és lesimítható minden egyes foggyökér anélkül, hogy ehhez fel kellene vágni az ínyt. A műtéti feltárással végzett tisztítás a kezelés során fellépő szövetkárosodás miatt ma már elavultnak és kerülendőnek minősül.

 

Mivel a fogat tartó kötőszövetes szalagok a fogínytasakokban általában nem regenerálódnak, a fog és az íny közötti üres tér sikeres terápia után is szabadon marad, és kiváló búvóhelyül szolgál a kórokozóknak. Éppen ezért kínosan ügyelni kell a fognyakak és a fogközök tisztaságára. Az otthoni fogápolás szempontjából fontos, hogy a fogkefével körkörös mozdulatokat végezzünk, és ne előrehátra irányuló sikáló, súroló mozgást. Fontos a fogselyem, esetleg a fogközök tisztítására szolgáló speciális fogkefék használata. A cukormentes rágógumi és a szájzuhany használata hasznos, de a fogkefés tisztítást nem helyettesíti.

 

Az olajrágás méregteleníti és regenerálja a szöveteket

Az olajrágás módszerével történő méregtelenítés nagyon fontos, ugyanakkor egyszerűen kivitelezhető módszer, amely kiválóan kiegészíti a fogápolást. Ehhez egy evőkanál tiszta, hidegen sajtolt növényolajjal (napraforgó vagy olíva) naponta egyszer, kb. 10 percig öblögetünk úgy, hogy az olajat a fogakon keresztül átszűrjük, préseljük, zubogtatjuk, az olajat mindvégig a szájban tartva. Az olajat nem szabad lenyelni, mert öblögetés közben telítődik kioldott méreganyagokkal és baktériumokkal. Öblögetés után az olajat ki kell köpni, majd fogat kell mosni, hogy a lepedéket és a megmaradó olajmaradékokat eltávolítsuk. A kiköpött olaj fehér színű. A módszer hatásmechanizmusa egyelőre ismeretlen. Feltételezhetően fontos szerepet játszik a nyirokrendszer aktiválódása és az ebből eredő méregtelenítés. Ráadásul az olaj megtisztítja a fogakat és a fogínyt, a mozgás feszesíti a szöveteket és támogatja ezek regenerálódását.

 

 

Mennyire veszélyeztetett parodontózis szempontjából?

1. Ismeri-e Ön az individuális profilaxis fogalmát?

❏ igen (2 pont) ❏ nem

 

2. Több mint egy éve nem volt fogorvosnál?

❏ igen (4 pont) ❏ nem

 

3. Olykor vérzik a fogínye?

❏ igen (5 pont) ❏ nem

 

4. Csak reggelente mos fogat?

❏ igen (5 pont) ❏ nem

 

5. Érzékenyek-e fogai, fognyakai hidegre, érintésre?

❏ igen (5 pont) ❏ nem

 

6. Fél-e beleharapni egy ropogós almába?

❏ igen (3 pont) ❏ nem

 

7. Korábban volt-e, vagy jelenleg van-e fogínygyulladása, amely duzzanattal, gennyesedéssel jár?

❏ igen (5 pont) ❏ nem

 

8. Olykor rossz a lehelete?

❏ igen (2 pont) ❏ nem

 

9. Szokott-e rendszeresen csokoládét vagy más édességet nassolni?

❏ igen (3 pont) ❏ nem

 

Értékelés

9 pont felett: Mielőbb keresse fel fogorvosát, mivel nagy a kockázata, hogy Ön parodontózisban szenved.

 

5–9 pont: Az Ön esetében is fennáll a parodontózis veszélye. Ezért ajánlatos a megelőzéssel kapcsolatos teendőket megérdeklődni fogorvosától.

 

4, vagy ennél kevesebb pont: Gratulálunk, csak így tovább! Rendszeresen, félévente Ön is ellenőriztesse fogai állapotát fogorvosával.

- vörös -
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: fogászat, fogíny, parodontózis

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.