Betegségek A-tól Z-ig

A fülgyulladások kezelése

A nyirokrendszer és a nyálkahártyák erősítése

Fülgyulladások esetén az orvos reflexszerűen felírja az antibiotikumot, ami súlyos kórkép esetén ésszerű, de a leggyakoribb – és általában enyhébb – esetekben nem üdvözölhető megoldás. Az állandóan visszatérő középfülgyulladások szükségessé tehetik az általános kezelést, amelynek célja a nyirokrendszer és a nyálkahártyák erősítése. A tény, miszerint a fül és a belső szervek között kölcsönhatások állnak fenn, egyéni terápiás stratégiák alkalmazását indokolja.


A fül tükrözéses vizsgálatával a hallójárat és a dobhártya állapotáról győződhetünk meg

 

A fülben látható pirosság még nem középfülgyulladás, melyre sokkal hevesebb tünetek és panaszok jellemzőek, a dobhártya olyankor mélyvörös és folyadék is felhalmozódik mögötte. A folyadék nyomása olykor annyira megnő, hogy a dobhártya spontán felreped és a folyadék szabadon eltávozik a keletkezett résen. Ezzel a szervezet gyakorlatilag segít önmagán, megtisztítja a fül belsejét.

 

Hagymapakolás: az első segély

A népi gyógymódok közül ismert hagymapakolás fontos és hasznos eljárás fülfájdalmak esetén: ehhez apróra vágott hagymát néhány percig dinsztelünk, majd egy kis lenvászon kendőbe vagy zsebkendőbe öntjük. A kendőt a fül mögött található csontos kinövésre, az ún. csecsnyúlványra helyezzük.

 

Súlyosan leromlott általános állapotú, lázas betegnél, akinek komoly panaszai vannak a fülét illetően, esetleg szív- és tüdőbetegséggel az anamnézisében, feltétlenül fontos az antibiotikumos kezelés.

 

 

Három pilléren nyugvó terápiás rendszer középfülgyulladás esetében

A gyakran visszatérő, főként megfázásokhoz kötődő, gyulladásos epizódok oka sok esetben a nyirokrendszer túlterhelésében keresendő. Ezeket a gyermekeket általában minden egyes alkalommal antibiotikummal kezelik, mire a szülők vagy a nagyszülők végül megunják a dolgot, és alternatív gyógyászati megoldásokat kezdenek keresni.

 

Az ilyen esetekben alapvető kezelési stratégia szükséges. Többterápiás pillér jelenti a megoldást: a nyirokrendszer tehermentesítése és erősítése, valamint az immunrendszer célzott serkentése a nyálkahártyák védelmén keresztül. Az ezeket a célokat szolgáló terápiás eljárások meglehetősen egyszerűek:

 

A nyirokrendszer tehermentesítését az állati eredetű fehérjék korlátozásával érjük el. A leghelyesebb, ha tartózkodunk a tehéntejtől és a tejtermékektől (a vaj és a tejszín megengedett!) néhány hétig, vagy inkább néhány hónapig.

 

A célzott nyirokrendszer-támogatást a homeopátiás orvosságok egyikének adásával érhetjük el. A különböző Schüssler-sók kombinációját tartalmazó szer is megfelelő. A készítményeket két-három hónapig folyamatosan kell szedni.

 

A harmadik pillért a szervezet ellenálló képességének fokozása jelenti a nyálkahártyákon keresztül. A bélflóra erősítése nem csak a belek, hanem a légutak nyálkahártyáinak is jót tesz. Az arc/fej és az emésztőszervrendszer közötti kapcsolat a természetgyógyászatban jártas személyek számára nem újdonság. Hogy az idült  orrmelléküreg-gyulladás gyakran a hideg lábakkal és a belekkel is összefügg, arról lapunkban már számtalanszor írtunk.

 

 

A nervus vagus és a hallójárat: kapcsolat a belső szervekkel

Az akupunktúrás meridiánok közül számos, amely a hasüregi szervek nevét viseli, a fejről indul vagy itt végződik: például a vékonybél, a vastagbél, a gyomor vagy az epehólyag meridiánja.
A hivatalos orvoslás általában elutasítja ezeket az összefüggéseket, illetve állításokat. Azonban az orvoslás egyes képviselői mintha nem ismernék a medicina egyik alaptantárgyát, az anatómiát. E szemszögből nézve ugyanis ámulatba ejtő különlegességet kell megállapítanunk. A zsigeri szerveket beidegző nagy agyideg, a nervus vagus, magyarul bolygóideg, egy helyen felbukkan a mélyből és közvetlenül a bőr alatt fut: nevezetesen a hallójárat tájékán. Itt a nervus vagus közvetlenül elérhető, szinte megérinthető, amit a fülakupunktúra ki is használ: a belső szervek fülakupunktúrás pontjai mind a fülkagyló mélyedésében (cavum conchae) találhatók. Ez viszont azt jelenti, hogy a krónikus fülbajok kapcsolatban állnak a belső szervekkel.

 

Amennyiben tisztában vagyunk ezekkel az összefüggésekkel, joggal merül fel a kérdés, hogy a hallójárat ekcémája pusztán kenőcsökkel, felületi kezeléssel kezelendő-e – ami az akut panaszokat persze helyileg enyhíti. Vagy esetleg más kezelés szükséges, főképp, ha idült esettel állunk szemben? A hallójárati ekcéma vagy a hallójárat puszta viszketése esetén mindenképp a „méregtelenítés” a bázisterápia. A máj méregtelenítését az alkoholtól való szigorú tartózkodás, valamint mindenfajta „bosszúság” és a máj máriatövis-kivonatokkal történő erősítése jelenti.

 

 

A régi kínaiak tudták: a vesék erősítésével gyógyítható a fül

A hagyományos kínai orvoslás rendszerében a fülek szoros kapcsolatban állnak a vesékkel. A régi tanítások szerint „a vesék nyílása a fül”, ezért a fül betegségei esetében mindig gondolnunk kell a vesékre is. Itt is két pillérre támaszkodhatunk a terápia során. A veséket tehermentesítjük azáltal, hogy kevesebb sót és fehérjét tartalmazó étrendet tartunk. Ugyanakkor gyógynövényekkel erősíthetjük őket: például aranyrutával, tövises iglicével, orthosiphonnal. Ezek segítik a vese szűrő funkcióját és enyhén fokozzák a vizeletkiválasztást is.

-tamás-
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: fül, fülgyulladások, hagyományos kínai orvoslás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.