Betegségek A-tól Z-ig

A gyomor szelíd gyógyítása

A gyomor akkor is okozhat panaszokat, ha nincs valódi szervi megbetegedés

Gyomorfájás, telt ségérzet – aligha van olyan felnőtt, aki ne érezte volna életében legalább egyszer ezeket a pa - naszokat. Nagyon gyötrő, szúró, görcsös, húzó, égő vagy nyomó jellegű lehet, és többnyire a beteg hangulatát is teljesen tönkreteszi, ugyanis a has és a kedély egymástól elválaszthatatlan, hiszen többmilliónyi idegsejt kapcsolódik a hasüregben a tápcsatornához – ezt hívják egyesek újabban „zsigeri agynak”.


A hasra helyezett meleg vizes palack ellazítja az emésztőszerveket

 

Ezt a viszonyt megfordítva: a folyamatos rossz kedélyállapot is hatással lehet gyomrunkra. Nem csoda, hiszen az idegrostok mindkét irányba küldenek impulzusokat. A gyomorpanaszok hátterében így gyakran a stressz és a rohanó életmód áll. Minél kevesebb alkalmat adunk szervezetünknek, hogy regenerálódjon a pszichés és fizikai terhelés után, annál nagyobb a kockázata a gyomorpanaszok kialakulásának. Statisztikai szempontból kb. minden második gyomorbetegnél megfigyelhető ez az aránytalanság.

 

 

Hogyan dolgozza fel gyomrunk a stresszt?

A gyomor tehát akkor is okozhat panaszokat, ha a háttérben nincs valódi szervi megbetegedés, ilyenkor funkcionális panaszokról vagy gyomorirritációról beszélünk. Ezekben az esetekben mindig alaposan szemügyre kell venni a páciens életvitelét, majd vele együttműködve igyekezni kell korrigálni azt.

 

Általában egyszerre több tényező áll a funkcionális panaszok hátterében. A gyomor először émelygéssel, görcsökkel reagál, majd kialakul az akut gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz), amely később idültté válhat.

 

A gyomor és az alatta elhelyezkedő bélrendszer. A gyomorfájdalom általában a bal bordaív alatt észlelhető, míg a nyelőcső égését középen, a szegycsont mögött érezzük

 

Biológiai szempontból mindez úgy zajlik, hogy stressz alatt szervezetünk fokozza az ún. stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol termelését, amelyek negatív hatást gyakorolnak a vegetatív idegrendszerre. Ennek következtében a gyomorban jóval több sav keletkezik, mint amennyi az ételek emésztéséhez, feldolgozásához szükséges. És ha mindez önmagában még nem lenne elég, a gyomorszájnál elhelyezkedő, a nyelőcsövet és a gyomrot egymástól elválasztó záróizom sem működik optimálisan. A következmény a sav viszszaáramlása és égő érzés a nyelőcsőben.

 

Funkcionális gyomorpanaszok esetén tehát gondoskodnunk kell a vegetatív idegrendszer lecsillapításáról. E célra megfelel a jóga, a meditáció, a csi-kung vagy az autogén tréning. Meghatározott panaszokra pontosan meghatározott gyakorlatok nem léteznek, sokkal inkább a rendszeres és az egész testre és lélekre kiterjedő gyakorláson van a hangsúly, mert a gyomornak ekkor van esélye arra, hogy visszanyerje a működése feletti irányítást.

 

Az autogén tréning a koncentrált ellazulás módszere. Bizonyos formulák segítségével pedig akár célzottan is ellazíthatjuk testrészeinket, szerveinket. A végtagok, testrészek elnehezülésének, átmelegedésének imaginációja javítja az érintett területek vérkeringését. Az autogén tréning előnye, hogy két-három perces gyakorlatok formájában bármikor beiktatható hétköznapi teendőink közé.

 

Gyomortáji és felső hasi panaszok esetén a napfonatgyakorlat különösen előnyös hatású lehet. A napfonat (solar plexus) különböző idegrostok találkozása, egymásba fonódása, amely a szegycsont és a köldök között helyezkedik el a test középvonalában. Ezt a fontos idegrendszeri „alközpontot” a kínai orvoslás is ismeri és az egyik legfontosabb energiaközpontként tartja számon. A napfonatgyakorlat előtt lehetőleg 1,5-2 órával ne együnk semmit, mivel teli hassal nehezebben megy a gyakorlás.

 

A gyakorlat:

Vegyünk fel ellazult, pihentető testhelyzetet ülve vagy hanyatt fekve, és hunyjuk be a szemünket. Néhányszor lélegezzünk mélyen. Figyelmünket összpontosítsuk a napfonatra. Ennek megkönnyítése érdekében elhelyezhetünk a napfonat területén egy meleg vizes palackot is. Koncentráljunk a napfonatra, és hagyjuk, hogy kellemes érzés öntse el hasunknak ezt a részét, miközben önmagunkban némán ezt ismételgetjük:

 

1. A napfonatomat kellemes meleg önti el.
2. A napfonat melege jótékonyan kiáramlik, és eltölti a gyomromat és a beleimet.
3. Kellemesen meleg energia terül szét a hasam felső részében.

Mindenki maga dönti el, mennyi ideig végzi a gyakorlatot. Mivel a napfonatgyakorlat rendkívül mély, kellemes ellazulást eredményez, ideális segítség lehet az elalvásban is.

 

 

Amikor a gyomorbetegség életünket veszélyezteti

A funkcionális gyomorpanaszok és a gasztritisz, ha időben elkezdik kezelni, jól kézben tartható betegségek. Ha azonban a gyulladás a gyomorfal egyre mélyebb rétegeire átterjed, fokozatosan nő a gyomorfekély kialakulásának veszélye. A gyomorfekély kockázata a korral együtt nő. A legtöbb beteg 50 évesnél idősebb. Ha a fekély eléri a véredényeket, életveszélyes gyomorvérzés léphet fel. Rendkívül súlyos esetben akár teljesen átlyukadhat a gyomorfal (perforáció), ekkor gyomor-, illetve béltartalom jut a hasüregbe, ami hashártyagyulladással fenyeget; ez szintén akut életveszélyt jelent.

 

 A kiropraktikai kezelés szelíden korrigálja a csigolyák természetellenes helyzetét

 

Körülbelül öt évvel ezelőtt így járt 40. születésnapján Paul Gascoigne labdarúgó, a brit nemzeti válogatott tagja. Az egykori focista nem csak kötekedő természetéről, hanem mértéktelen alkoholfogyasztásáról is hírhedt volt. A sürgősséggel elvégzett életmentő műtétnek köszönhetően a kórházban szó szerint a halál torkából menekülve született újjá.

 

A kiváltó okok kiderítése olykor valóságos detektívmunkát igényel

Ha a gyomorfájdalmak hátterében nem sikerül azonosítani a stresszt, sem egyéb, életmódbeli kiváltó okot, akkor a helyzet bonyolultabbá válik. A páciensek nem mindig képesek azonosítani a felső hasi panaszok kiváltó okát. A háttérben állhat ugyanis gerincprobléma is, amely a gyomorgödörbe kisugárzó fájdalmakat okoz.

 

Tény, hogy a gerincoszlop statikája nagy befolyással bír azokra az idegekre, amelyek a gyomorműködés szabályozásában fontos szerepet játszanak. A gyomorpanaszokkal kapcsolatba hozható legfontosabb szegmens a hatodik mellkasi (thoracalis) csigolyánál található. Azt további tudományos kutatásoknak kell tisztáz nia, hogy az egyes csigolyák funkciózavara miként képes belső szervi betegségeket okozni. Az azonban bizonyos, hogy az idegrendszer csak akkor képes szabályozó, irányító funkcióját ellátni, ha számára szó szerint „szabad a pálya”.

 

Minden, ami a gyomrot közvetlenül körülveszi, potenciálisan krónikus fájdalmakat okozhat. Gondolnunk kell természetesen a szívre is. Nem egy esetben fordult elő, hogy az orvos a zajló szívinfarktust gyomorpanasznak vélte. A páciens azonban nagyjából meg tudja különböztetni a baj helyét, ha ujjaival megnyomogatja a gyomrát. Az ujjbegyekkel a test középvonalában, a szegycsont alatt kezdve óvatosan nyomjuk meg a gyomortájékot. Ha ez fájdalmas vagy a fennálló fájdalmak fokozódnak, több mint valószínű, hogy a gyomrunkkal lehet baj. Ha a nyomkodás hatására a köldök tájékán érzünk fájdalmat, a bélrendszer valamilyen betegségére kell gyanakodnunk. Ha a próba semmilyen panaszt nem okoz, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fájdalmak nem gyomoreredetűek, ezért fontos, hogy orvosi vizsgálat tisztázza a kórokot.

 

A gyomortükrözést ambuláns rendeléseken végzik 

 

Ha a has felső részében több mint két héten át vagy annál is hosszabb ideig érzünk gyötrő fájdalmakat, indokolt a gyomortükrözés elvégzése. A vizsgáló orvos látja a lobos, gyulladt nyálkahártyát, az esetleges polipokat vagy fekélyt. Szükség esetén szövetmintát is lehet venni (biopsia), amelyet a szövettani laboratóriumban mikroszkóp alatt megvizsgálnak, vannak-e benne daganatos sejtek vagy baktériumok. Az idült gyomorpanaszokat okozhatja rákos elfajulás is, ez azonban könnyedén kizárható tükrözéssel.

 

Helicobacter pylori - Ellenség vagy barát?

A gyomortükrözés fényt  deríthet a sokat emlegetett Helicobacter pylori nevű kórokozó jelenlétére. Ezt a baktériumot 1982-ben fedezte fel két ausztrál kutató, Robin Warren és Barry Marschall. Ez a kórokozó emberről emberre terjed, pl. csókkal, de a kutatások szerint élelmiszerek nem terjesztik. Statisztikai adatok szerint a 47 évesnél idősebb közép-európai lakosság 47 százaléka fertőzött Helicobacter pylorival. A fertőzöttség könnyedén és fájdalommentesen megállapítható székletvizsgálattal és levegőbefúvásos vizsgálattal.

 

Érdekes, hogy sok érintett a fertőzöttség ellenére teljesen panaszmentes, ugyanis ez a baktérium nem mindenkinél okoz gyomornyálkahártya-gyulladást vagy gyomorfekélyt. Tehát nem minden súlyos gyomorpanaszért a Helicobacter pylorit kell hibáztatnunk, a gyomorfekély kialakulásában az örökletes hajlam is fontos szerepet játszik. Paradox módon a Helicobacter pylori bizonyos esetekben még garantálhatja is gyomrunk egészségét. Klinikai kutatásokban megfigyelték, hogy sok eseteben a kikezelt fertőzés után kialakult a refluxbetegség, azaz a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe. Ezek az emberek immár baktériummentesek voltak, de cserébe a gyomorsav felmarta a nyelőcsövüket.

 

A neurálterápia rendkívül gyorsan és hatékonyan enyhíti a fájdalmakat

 

A gasrto-esophagealis reflux (GERD) során a gyomorsav a nyelőcsövön felfelé eljut a garatba, sőt a szájüregbe is, ahol a nyálkahártyák mellett megtámadja a fogzománcot és a fogínyt is. Ha azonban valakinél kialakult a fekély (gyomorban, nyombélben), esetleg a gyomorrák, és jelen van nála a helicobacter, akkor feltétlenül szükséges a kórokozók kiirtása.

 

Égő érzet a nyelőcsőben - népbetegség

A jellegzetes panaszt a nyelőcsőbe jutó gyomorsav okozza. Pedig a természet gyomrunkat eredetileg úgy „szerkesztette meg”, hogy innen ne tudjon a nyelőcsőbe jutni a gyomorsav A gyomorszájnál elhelyezkedő gyűrűs záróizom ugyanis szorosan zárja a nyelőcső és a gyomor közötti átjárást, így a nyelőcsőben elméletileg csak egyirányú forgalom létezhet. Azonban ez a záróizom például stressz hatására renyhévé válhat. Az egyéb kiváltó okok a következők:

 

• túl bőséges étkezés és nem megfelelő étkezési szokások (túl sok, túl gyorsan, túl későn),

• magas zsírtartalmú ételek és gyorséttermi ételek,

• túl sok alkohol, kávé és nikotin,

• cukros ételek, édességek,

• csípős, erős ételek,

• szénsavas italok,

• bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, vaskészítmények, hormonkészítmények, kortizon),

• túlsúly,

• a rekeszizom gyengesége (rekeszizomsérv)

• a gyomorszáj záróizmának fokozatos gyengülése 40 éves kor felett.

 

Így néz ki a mikroszkóp objektívje alatt a sokat emlegetett Helicobacter pylori. Spirálszerű teste van és csillószőreinek ostorszerű csapkodásával képes
haladni

 

Nagyon kevesen tudják, hogy a refluxbetegség az asztmás gyermekek kétharmadánál részben felelős az asztma kialakulásában. A kutatók feltételezik, hogy az érintett gyermekeknél parányi gyomorsavcseppek jutnak a garatból a légcsőbe, innen pedig a légzéssel a tüdőbe, ahol a sav a hörgők és hörgőcskék görcsét idézi elő. Ugyanakkor az agresszív gyomorsav megtámadja a légutak érzékeny nyálkahártyáját, amelyek eróziója következtében szabaddá válnak a légutak idegvégződései.

 

 

A savkötők nem jelentenek tartós megoldást

A ritkán jelentkező savrefluxot modern antacidumokkal, magyarul savkötőkkel kezelik. Ezek rágótabletták, illetve folyékony szuszpenziók formájában kaphatók, többnyire vénymentesen. Hatóanyaguk a legtöbb esetben kalcium- és magnézium-karbonát kombinációja, amelyek a savat már a gyomorban semlegesítik, és néhány percen belül emelkedik a gyomortartalom pH-értéke. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a savkötők beavatkoznak szervezetünk érzékeny önszabályozó mechanizmusaiba. A savkötőket ezért semmiképp ne alkalmazzuk hosszabb ideig, csupán néhány napig, például extrém stresszhelyzetekben, ugyanis ezek a gyógyszerek mellékhatásokat okoznak. Hosszabb távon például B12-vitamin-hiányhoz, ennek következményeképp vérszegénységhez és csontritkuláshoz vezethetnek. A kórosan magas (lúgos) pH-érték a gyomorban ugyanis  megzavarja a kalcium felszívódását a táplálékból. Ennek következtében csontjaink meggyengülnek, kalciumtartalmuk csökken.

 

 

A leghatásosabb öngyógyító módszerek gyomorégés és savreflux ellen

A gyomorsav okozta panaszok esetén folyamodhatunk természet patikájához is:

Nyersen préselt burgonyalé: A burgonya levében található keményítő képes megkötni a túltengő gyomorsavat. A friss levet gyümölcscentrifugával nyerhetjük ki a krumpliból: egy-két szem burgonya levét centrifugáljuk ki, majd 1:2 arányban keverjük langyos vízzel. A panaszok enyhítéséhez egy kis pohárnyit (kb. 100 ml) igyunk meg apránként kortyolgatva. Gyógynövényszaküzletekben kapható készen is.

 

Néhány jól bevált házi szer gyomorégés, illetve savregurgitáció eseteire: frissen facsart burgonyalé, mandula és rágógumi

 

Zellerlé vagy frissen facsart sárgarépalé: A zöldségek, a burgonyához hasonlóan, bázikus (lúgos) kémhatásúak, tehát étkezés után fogyasztva képesek semlegesíteni a fölös mennyiségű gyomorsavat.

 

Igyunk szénsavmentes vizet vagy tejet. A savas felböfögés után ivott víz leöblíti a savat a nyelőcsőből, és megszünteti a kellemetlenül savanyú szájízt. A gyomorsav semlegesítésére kiválóan alkalmas a szintén enyhén lúgos kémhatású tej is.

 

Rágjunk mandulát. A mandula szintén lúgosító hatású étel. Vegyünk a szájunkba kb. egy teáskanálnyi reszelt mandulát, alaposan rágjuk péppé, csak ezután nyeljük le.

 

Rágógumi. A rágógumizás hatására fokozódik a nyálelválasztás, ami szintén leöblíti a nyelőcsövet. Megelőzésre a rágógumi csupán az étkezést követő egy órán belül ideális hatású.

 

Akut gyomorfájdalomra borogatás. Egy meleg vízbe mártott lenvászont helyezzünk a gyomortájékra, ezzel megszelídíthetjük a gyomrunkban tomboló vulkánt. Merítsük a kendőt forró vízbe, majd alaposan csavarjuk ki. Helyezzük a kendőt a has felső részének bal oldalára, a bordák alá. Erre egy másik, száraz lenvászon kerüljön, majd legfelülre egy frottírtörülköző, esetleg egy pléd vagy sál. A borogatást 10-15 percig hagyjuk fent, míg ki nem hűl. Ez a gyógymód nem csak savfelböfögés, hanem gyomorfájdalom kezelésére is kiválóan alkalmazható.

 

A nyelőcsőben érzett égő érzés nem egyszerű savas felböfögés. A szegycsont mögött kínzó, égő fájdalom észlelhető, amit émelygés kísérhet

 

Alvás megemelt fejjel. Ha a panaszok éjszaka jelentkeznek, segít, ha a felső testet kb. 10%-os szögben kissé megemeljük. Így a savas gyomortartalom nem tud olyan könnyen a nyelőcsőbe jutni.

 

Gyakran rendelt gyógyszerforma: protonpumpa-inhibitor

Gyulladás és gyomorfekély esetén a modern orvoslás egy speciális, savtermelést fékező gyógyszert alkalmaz. Méghozzá a létező legerősebb hatóanyagokat: a protonpumpa-inhibitorokat (vagy -gátlókat). A protonpumpának semmi köze a pumpához a szó eredeti értelmében. Ez a szó egy kémiai reakcióláncot jelöl, amely a gyomorban a gyomorsav termeléséért és kibocsátásáért (ez a „bepumpálás”) felelős. A protonpumpagátlók hatására a gyomor szinte teljesen leállítja a gyomorsavtermelést. Ezek a gyógyszerek általában vénykötelesek, de léteznek belőlük alacsony dózisú, vénymentesen kapható készítmények is. A korábban már említett savkötőkhöz hasonlóan ezeket sem szabad kritikátlanul és hosszabb időn keresztül folyamatosan szedni. A protonpumpa-inhibitorok átmenetileg székrekedést, émelygést, hányást, alvászavart, szédülést és fejfájást is okozhatnak.

 

Hogyan segít a természet?

Az akut és krónikus gyomorfájdalmak kezelésében a természet patikája is kínál kipróbált, hatásos orvosságokat. Ha azt akarjuk, hogy gyomrunk optimálisan működjön, akkor szelíd, holisztikus módszerekhez kell folyamodnunk. A terápia része a kiegyensúlyozott táplálkozás, a kellő testmozgás és a lazítás, pihenés – ezt talán felesleges is említenünk. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a természetgyógyászat kincsei közül.

 

A gyömbérből készült tea csodákra képes, ha fáj a gyomrunk 

 

Regenerálás kamillás forgókúrával

A gasztritisz kiválóan kezelhető kamillás forgókúrával, persze ehhez némi türelem szükséges – körülbelül négyhetes kúrára számítsunk, amely mindennap 30-45 percet vesz igénybe. A kamilla előnye, hogy szelíden csillapítja a gyulladást, hatására a gyomor nyálkahártyája fokozatosan regenerálódik. Türelemmel és következetességgel akár a gyomorfekély is meggyógyítható a növények erejével. A gyógynövényes kezelés csupán enyhe, illetve középsúlyos esetekben alkalmazható, a nagyon súlyos, esetleg vérzéses szövődményekkel súlyosbított betegségek kezelése általában kórházi ellátást igényel. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a panaszok a lelkiismeretesen folytatott kúra ellenére négy-öt hét után is fennállnak.

 

A kamilla virága értékes illóolajakat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló, görcsoldó hatásúak. A kamillás forgókúrához erős kamillateát készítünk: Két-három teáskanálnyi kamillát leforrázunk egy csésze vízzel. 5-6 perc múlva leszűrjük, és ha kissé langyosabbra hűlt, apró kortyonként megisszuk. E célra a filtertasakos kamillatea kevésbé alkalmas, mert abban a gyógyhatású anyagok koncentrációja nem elegendő. Alternatívaként folyamodhatunk kész kamillaoldatokhoz is. Miután megittuk a teát, tíz percig háton, majd tíz percig a bal, újabb tíz percig a jobb oldalunkon és végül tíz percig hason fekszünk. Így a kamilla a gyomorfal minden részével érintkezik és kifejtheti gyógyhatását. A kúra hatását fokozhatjuk, ha közben meditálunk, pozitív dolgokat vizualizálunk vagy relaxációs zenét hallgatunk. Mindezt lehetőleg reggel, éhgyomorra végezzük.

 

A kamillatea megnyugtatja és regenerálja az irritált, gyulladt, fekélyes gyomornyálkahártyát 

 

Tippünk: A későbbiekben, a nap folyamán lehetőleg igyunk gyógyteákat, amivel szintén elősegítjük a gyomornyálkahártya gyógyulását, regenerálódását. E célra a kamilla mellett alkalmas lehet a borsmenta (bár van, akinél ez további gyomorirritációt vált ki), az édesköménymag és a tárnicsgyökér.

 

Kínai gyógynövények

Ha a fájdalomhoz émelygés is társul, ajánlott a gyömbér. Vegyünk egy kb. 2-3 cm-es darab friss gyömbérgyökeret, szeleteljük fel vékonyan, majd egy liter vízben kis lángon főzzük a forrástól számított 5-10 percen át. Ezután szűrjük le, és a nap folyamán apránként igyuk meg.

 

Gyomorgörcs ellen orvosi angelikagyökér

Az egyes gyógynövényeket önmagukban is alkalmazhatjuk tea formájában. Ezt a növényt gyakran kombinálják kerti tatárvirággal, kamillával, köménnyel, máriatövismaggal, borsmentával és egyéb gyógynövényekkel.

 

Az angelikagyökér teája igen jótékony hatású gyomorgörcs ellen. Illóolajokban, keserű anyagokban és kumarinokban gazdag. Ez a hatóanyag-keverék igen hatékonyan képes szabályozni a gyomorsav termelődését. Egy csésze teához egy teáskanálnyit veszünk, amelyet leforrázunk 1,5-2 dl vízzel, majd 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk. Szükség esetén napi kétcsészényit iszunk belőle. Az ennél nagyobb napi dózist orvossal kell egyeztetni, mivel az angelikagyökér hatóanyagai fokozzák a bőr fényérzékenységét.

 

A kerti tatárvirág (fent; Iberis amara) és az angelika (alatta) gyökerének kivonatai gyakran szerepelnek a gyomorbántalmak elleni kombinált gyógynövénykészítményekben

 

Fájdalomcsillapító és méregtelenítő gyomorgyógyító növények a hagyományos kínai orvoslás arzenáljából

Kínai angelikagyökér (Dang gui)
Kínai körömvirág (Pu gong ying)
Bajkáli sisakvirág gyökér (Huang qin)
Szegfűszeg (Ding xiang)
Édesgyökér (Gan cao)

 

Harmonizáló és görcsoldó gyógynövények

Bambuszkéreg (bambusznádcsíkok; Zhu Ru)
Szárított birsalma (Mu gua)
Kínai galagonyatermés (Shan zha)
Japánkontyvirág-gumó (Ban xia)

 

Gyomorműködést erősítő növények

Dendrobium nobile (Shi hu)
Liliomgyökér (Mai Dong)
Evodiatermés (Wu zhu yu)

 

Ezek a gyomor kezelésére alkalmas gyógynövények Európában már sok helyen, főképp kínai orvosságokra specializálódott gyógyszertárakban kaphatók. A teljesség kedvéért azonban le kell szögeznünk, hogy a gyomorfekély nem minden esetben kezelhető eredményesen pusztán természetes gyógymódokkal. Ez még a modern protonpumpa-inhibitorokkal sem mindig sikerül. Ha minden gyógyszeres, illetve gyógynövényes kísérlet kudarcot vall, nem marad más hátra, mint a fekély műtéti eltávolítása, a gyomorfal perforációjának elkerülése érdekében.

 

15 gyakori gyomorpanasz és lehetséges okaik

Panasz Lehetséges/gyakori kiváltó okok
Gyomorfájás és/vagy émelygés étkezés
után, az étel látványára, esetleg öklendezés,
hányás.
Túl zsíros ételek, romlott ételek fogyasztása;
akut gyomornyálkahártya-gyulladás (esetleg
terhesség).
Émelygés, erős gyomortáji fájdalom, savas
felböfögés, hányás, lepedékes nyelv, gyengeség,
esetleg fejfájás, olykor teltségérzet.
Ételintolerancia; gyenge, könnyen irritálható
gyomor, akut gyomornyálkahártya-gyulladás;
esetleg a gerincoszlop mellkasi szakaszának
zavara. Hosszabb ideig fennálló
panaszok esetén mindenképp orvosi vizsgálat
szükséges.
Émelygés, hányás, nyomó jellegű gyomortáji
fájdalom, étvágytalanság, sápadtság,
fáradtság, levertség, teljesítménycsökkenés.
Krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás.
Gyakori, illetve rendszeres tompa, égő
gyomorfájdalom, kb. két órával evés után,
amit savas felböfögés, émelygés, hányás és
étvágytalanság kísér. Olykor az alhasba és a
hátba sugárzó fájdalom.
Gyomorfekély: sürgős orvosi vizsgálat szükséges.
Heves gyomorfájdalom, amit kávézaccra
hasonlító hányadék hányása kísér, gyors
pulzus, hideg veríték.
Gyomorvérzés, gyomorperforáció: abszolút
sürgősségi eset (azonnal mentőt kell hívni)!
Fájdalom a has felső részében, amely az
egész hasba és a hátba is kisugárzik, sav
hányása és gyors pulzus.
Hasnyálmirigy-gyulladás: sürgős orvosi ellátás
szükséges.
A has felső részének fájdalma, a has
kemény, felfúvódott, teltségérzet, esetleg
felváltva hasmenés és székrekedés.
Gyomorirritáció. Ha a tünetek tartósak,
orvosi kivizsgálás szükséges.
Savas felböfögés étkezés után és/vagy attól
függetlenül, gyomorégés, esetleg égő érzet a
szegycsont mögött.
Gyomorsavtúltengés, a nyelőcső betegsége,
rekeszizomsérv. Ha a panaszok tartósnak
bizonyulnak, orvosi vizsgálat szükséges.
Gyomor- és hasfájás, amit émelygés, hányás
és húsundor kísér, étvágytalanság, fogyás.
Pszichés terhelés, esetleg gyomorrák. Sürgős
orvosi vizsgálat szükséges.
Émelygés, vér, vagy kávézaccra emlékeztető
gyomortartalom hányása, a panaszok leginkább
éhgyomorra jelentkeznek.
Nyombélfekély, májzsugor. Sürgős orvosi
kivizsgálás szükséges.
Görcs, émelygés és hányás zsíros ételek
után.
Epekő vagy epehólyag-gyulladás: sürgős
orvosi kivizsgálás szükséges.
Erős émelygés, görcsös hányás, hideg veríték,
légszomj, esetleg szívtáji fájdalom.
Figyelem, ezek szívinfarktusra utaló tünetek!
Abszolút vészhelyzet! Azonnal hívjunk
mentőket.
Epetartalmú vagy székletet tartalmazó
hányadék hányása, hirtelen, heves hasfájással
kombinálva.
Figyelem, bélelzáródás. Abszolút vészhelyzet,
azonnal mentőt kell hívni!
   

A reuma elleni gyógyszerek gyomorirritációt okoznak

Az ún. nem szteroid gyulladásgátlók, rövidítve NSAID, igen elterjedtek az orvosi gyakorlatban, főképp a reumás megbetegedések kezelésében. E gyógyszerek leggyakoribb mellékhatása a gyomorfájdalom, de előfordulhat magas vérnyomás és a veseműködés zavara is. A legsúlyosabb szövődmény pedig a gyomorfekély. Éppen ezért azok, akiknek valamilyen gyomorpanasza van, lehetőleg tartózkodjanak a non-szteroid gyulladásgátlóktól. E hatóanyagcsoport legelterjedtebb képviselői: az acetil-szalicilsav (ASS), a diklofenák, az indometacin, az acemetacin, az ibuprofen, a ketoprofen, a naproxen és a piroxicam.

 

 

 Az ún. savkötők vénymentesen kapható gyógyszerek. A legtöbb orvos azonban óva int mindenkit a tartós szedésüktől

 

Az új generációs NSAID hatóanyagok, az ún. COX2-gátlók a következők: meloxicam, celecoxib és etoricoxib. Ezek az új hatóanyagok kevésbé hajlamosak gyomorpanaszokat okozni, cserében jóval drágábbak, mint a régebbi típusúak. Alapszabály, ha valaki NSAID hatóanyagú gyógyszert szed – főképp a vénymentesen kapható gyógyszerek esetében – és gyomortáji panaszokat észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

 

Infiltrációs terápia - ha már semmi más nem segít

Helyi érzéstelenítőknek a gyomor reflexzónáiba (fájdalmas ingerpontok a has felső részén) adott injekcióival (neurálterápia) gyorsan és hatékonyan csillapíthatjuk a gyomorfájdalmakat és a gyomorműködés egyéb zavarait. E módszer a panaszok kiváltó okától függetlenül mindig alkalmazható.

 

Ez a kezelés főképp sürgősségi helyzetekben hasznos, amikor a gyomortáji kínokat a beteg már alig képes elviselni. A gyors panaszmentesség elérése után ajánlatos a kezelést kúraszerűen alkalmazni, ami összesen kb. 5-10 injekciót jelent. A klasszikus helyi érzéstelenítő hatóanyagok – pl. lidocain – mellett az orvos alkalmazhat természetgyógyászati orvosságokat, például homeopátiás injekciós oldatokat. Utóbbiak között megemlítendő a magaldrat nevű hatóanyag, amely megköti a gyomorsavat.

V. T.
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: gyomorbántalmak, gyomorfájás, házipatika, teltségérzet

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.