Betegségek A-tól Z-ig

A has önmasszázsa

Hogyan jön lendületbe az emésztés?

Napi kétszeri 15-20 perces hasmasszázs elegendő ahhoz, hogy hozzájáruljon a bélrendszer tartós egészségéhez. Immunrendszerünk sejtjeinek 70 százaléka a bélben él ugyanis. Ám a többi testrésznek és a léleknek is előnyére válik ez a módszer, amelyet a német Doris Lorenzen fejlesztett ki.


 

Szinte nincs még egy olyan testrészünk, amelyet annyira elhanyagolnánk, mint a csodálatos bélrendszert. Holott egy átlagos emberélet, 75 év leforgása alatt kereken 30 tonnányi táplálékot és 50 ezer liternyi folyadékot dolgoz fel. A többi emésztőszervvel együtt neki köszönhetjük mindazt, ami erőt és táplálékot ad nekünk és éltet. Ezenkívül ez a központja érzéseinknek is. A "zsigeri megérzés" adja az alapját a vonzalomnak, a szeretetnek, az örömnek, a bánatnak és a veszteségérzésnek. A bél egészsége az egész test számára központi jelentőségű.

 

Az egészséges bélnek köszönhetően optimális lesz a tápanyagok felvétele és az emésztési végtermékek kiválasztása. Öntisztítása megszabadítja az étkezési maradékoktól. De a láb jó vérellátását is támogatja a bél, ezenkívül pedig a bélben fészkel az immunrendszer egy jelentős része is.

 

A fiatal bél viszonylag hosszú ideig eltűri az olyan mostoha bánásmódot, mint az egészségtelen táplálkozás, a túl gazdag, túl hideg, túl forró vagy túl édes ételeket, amelyeket ráadásul rendszertelenül és gondolkodás nélkül veszünk magunkhoz. Ez azonban azt jelenti, hogy az emésztőrendszer folytonos ingernek van kitéve, és nincsen nyugta. És akkor azt még nem is említettük, hogy a különféle gondokkal és lelki problémákkal is meg kell küzdenie. Így aztán sok bél szenved attól, hogy nem kap szeretetet és törődést a gazdájától.

 

Ha a bél renyhévé válik

Sok évbe telik, amíg kialakul a bélrenyheség. Ha túlsavasodik és eldugul, ez az óriási izom többé nem képes zavartalanul ellátni az emésztés feladatát. Ennek bélpanaszok és különféle betegségek lehetnek a következményei. Gyakran az évek folyamán olyan lappangó rossz érzés alakul ki, amelyet nem könnyű definiálni.

 

Életünk során a bélnek kerek 30 tonna táplálékot és 50 ezer liter vizet kell feldolgoznia

 

A bél mint tabutéma nemritkán csak akkor kerül elő az orvosnál, ha már masszív zavarok alakultak ki. Ez sajnos vonatkozik olyan súlyos betegségekre is, mint a Crohn-betegség (krónikus gyulladásos bélbetegség) vagy a bélrák. Holott már az iskolás gyerekeknél is szenved a bél, amely a maga logikája szerint reggel szeretne kiürülni, de erre nem nyílik lehetősége, csak ha a gyerek hazaér az iskolából, így az évek folyamán szó szerint eldugul.

 

A vécéhasználat szintén tabutéma. A nedves kendők sok helyen ott találhatók a mosdóban, holott ezekben vegyszerek vannak, amelyek nem tesznek jót egy olyan érzékeny szervnek, mint a bél. Helyette hasznosabb a vécépapírra néhány csepp természetes olajat, például repceolajat csöpögtetni, vagy egyszerűen meleg vizet használni a vécézés utáni tisztálkodásra.

 

A német Doris Lorenzen saját szomorú tapasztalatai alapján fejlesztette ki azt a jótékony hatású hasönmasszázst, amelyet mindenki kipróbálhat. Néhány hét után a bél sokkal jobban érzi magát, és az emésztés zavartalanná válik.

 

 

A has nagykövete

Doris Lorenzen saját emésztési panaszai miatt kezdett el a bélrendszerrel foglalkozni, és ismerte fel, hogy a has önmasszázsa milyen jótékony hatású lehet. Először önmagát gyógyította meg, majd szemináriumokon kezdte el átadni a tudását másoknak is. Ennek során nemcsak a has önmasszírozását tanulják meg a résztvevők, hanem azt is, hogy új beállítódással közelítsenek önmagukhoz és a saját testükhöz. Közben pedig megtanulják azt is, miért fontos megszabadulniuk zavaró szokásaiktól, például attól, hogy evés helyett inkább falnak, hogy sokat esznek, és hogy a kiválasztást kellemetlen dologként élik meg.

 

A módszer egyik pozitív mellékhatása, hogy a kilók leapadnak, a has laposabbá válik

 

A módszer rendszeres alkalmazásának hatására eltűnnek a nyugtalansági állapotok és a megfázás, javul a vérellátás és a vitalitás, megszűnnek az alvászavarok, az illető számára magától értetődővé válik a jókedv és a pozitív beállítódás. Jól beválik a technika a stressz elleni küzdelemben is: a diákok nyugodtabbakká válnak, a tanárok türelmesebbé, a művészek a lámpaláz csökkenését érzékelik.

 

A kezdők reggel és este 15-20 percnyi masszázzsal indíthatnak. Nyugodt légkörben, amikor a tévé se megy. Fontos, hogy finoman, szeretetteljesen és nyomás nélkül masszírozzanak. Fontos a zavartalan figyelem: a hasnak empatikus odafordulásra van szüksége. Az eredmény általában viszonylag rövid időn belül jelentkezik: a has puhább és melegebb lesz, mások mély ellazulást és nyugalmat élnek át. Van, aki repkedni tudna az örömtől, más inkább szomorúságot tapasztal. Feltűnő, hogy utána milyen sokan élnek át nagyon élénk álmokat.

 

A hasban számtalan érzés és teher tárolódik. A méregtelenedési folyamat hatására ezek rosszullétet, szédülést, hányingert okozhatnak. Átmenetileg székrekedés is előfordulhat, mielőtt beállna a zavartalan bélműködés. A megjavult vérellátás hatására a hasban csodás meleg árad szét, laposabb lesz és ezáltal a nyak mozgékonysága is javul. Érezhetően csökkennek az olyan panaszok, mint a hátfájás, a menstruációs és változókori tünetek. Az erek terhelése csökken, és ezáltal javul a nyirokkeringés. Már rövid idő elteltével a láb karcsúbbá válik. A bőrtónus is pozitívan változik, a bőr rózsásabbnak és frissebbnek látszik, a szem alatti sötét karikák eltűnnek.

 

A terápiához tartozik a gyógynövényekből készült hastea, az időről időre alkalmazott meleg borogatás. Ezenkívül fel kell tennünk magunknak a kérdést, mikor eszünk, mit eszünk, milyenek az étkezési szokásaink, kiegyensúlyozott-e a táplálkozásunk. A régi mondás szerint a has a tyúkokkal tér nyugovóra, ami azt jelenti, hogy 19 óra után lehetőleg már ne együnk semmit. Főleg a friss kenyér ártalmas ilyenkor. Alapvetően nagyon fontos a nyugodt étkezés és az alapos rágás. Emésztési problémák esetén a beöntés is hasznos lehet. Az aktív mozgás, mint a séta, trambulin, biciklizés vagy gimnasztika lendületbe hozza a belet és erősíti a hasat.

 

A gyógytea megnyugtatja, ellazítja és erősíti a beleket

 

A hasproblémák hosszú évek alatt alakulnak ki. Sokan nem is tudják, hogy ha a has nem érzi jól magát, betegségek alakulhatnak ki. A hasmasszázs egyfajta utazás is önmagunkba. Mivel a has az érzelmek központja is, masszírozásának eredményeképpen jobban érezzük magunkat, a döntéseket könnyebben meghozzuk, lelki életünk összhangba kerül zsigeri megérzéseinkkel. A bél különböző szakaszaiban olyan érzések laknak, mint az öröm, bánat, félelem, bizalmatlanság, sokk és harag. Kellemetlen élményeink elraktározódnak, és idővel vastaggá és keménnyé teszik a hasunkat. A masszázs ezeket a blokádokat oldja fel, és hozzásegít minket ahhoz, hogy az életet elégedetten és örömmel élvezzük. Ha felfedezzük, hogyan kell bánnunk a hasunkkal, nemcsak ezt a testrészünket tanuljuk meg szeretni, hanem önmagunkat is.

 

 

Ötletek a has egészségének megőrzéséhez

Indiai bolhamaghéj a bél tisztítására: a bolhamag héja (Plantago psyllium) délvidéki útifűféle, amely az Egyesült Államokban és Németországban egyaránt kíméletes béltisztítónak számít. Fontos a héjat alkalmazni, mert az jobb felszívóképességgel rendelkezik, mint az egész mag. A bélben a maghéjak a hússzorosukra duzzadnak, szivacsként szívják fel a rothadást előidéző baktériumokat és a bélmérgeket, és kiürítik azokat a szervezetből. A mechanikus kitágulás serkenti a bél összehúzódásait és megrövidíti a széklet vándorútját.

 

A bolhamag serkenti a bélbarát Lactobacillusok szaporodását. Klinikai vizsgálatok szerint sikerrel alkalmazható végbélsipoly, aranyér, terhességi és gyermekágyi székrekedés esetén. A bolhamag héja pozitívan hat a vérzsírok és a glükóz anyagcseréjére is, valamint csökkenti az éhségérzetet és egészséges módon feltölti a belet.

 

Ha a bolhamag héját ételbe keverjük, a rostanyagok lelassítják a gyomor kiürülését, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok lassabban jutnak el a bélbe. Ez azzal jár, hogy a glükóz nem jut túl gyorsan a vérbe, és lelassul az étkezés utáni, jellemzően magas inzulinfelszabadulás. Ez egyaránt jó hatást gyakorol a magas és az alacsony vércukorszintre. Ezenkívül az oldható rostok megkötik a bélben az epesavakat, így a májban nagyobb mennyiségben választódik ki a koleszterin.

 

A zsályalevél rágása is segíti a bél egészségét

 

A maghéj akkor lesz finom, ha 10-15 percig áztatjuk gyümölcslében, édes tejsavóban, mandula- vagy rizstejben. A bolhamaghéj kiválóan alkalmas pudingok vagy levesek sűrítésére. Ha üres gyomorra vesszük be (két evőkanállal 500 ml folyadékkal), két-nyolc órán belül erőteljes bélürülésre számíthatunk. A bolhamaghéjat mindig sok folyadékkal vegyük be!

 

Zsálya kellemetlen szájíz ellen: a has önmasszírozását követően a méregtelenítés miatt gyakran alakul ki kellemetlen szájíz. Ilyenkor ne rágógumit vagy mentolos cukorkát szopogassunk, hanem rágjunk el egy friss zsályalevelet. Ennek az ősi gyógynövénynek a hatóanyagai gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatásúak. A zsálya ezenkívül serkenti a zsíremésztést, és görcsoldó, illetve tisztító hatású a gyomor- és béltraktusban.

 

Rendszeres étkezés: csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk! Az ételeket élvezettel és nyugodtan fogyasszuk el, anélkül, hogy közben olvasnánk vagy tévét néznénk. A gyümölcsöt, salátát és nyers ételeket inkább reggel és délben együk. A rövid ideig párolt ételek könnyebben emészthetőek.

 

Jót tesz a bélnek reggelente egy pohár meleg, nátrium-szegény víz

 

Nátriumszegény ivóvíz: a testnek ebből a természetes tisztítószeréből sokat kellene innunk! Ha óránként megiszunk néhány korty szénsavmentes forrásvizet (a legjobb a magas hegységből származó forrásvíz), akkor mindenekelőtt a vesék optimális kiválasztási funkcióját segítjük. Reggel pedig igazi jótétemény az emésztésünknek, ha megiszunk felkelés után egy pohár meleg vizet.

 

Gyakorlatok a has önmasszázsához

A hasmasszázs fekve történik és finom, simító mozdulatokból áll, amelyekkel egyenletes, fesztelen légzés közben érintjük meg a saját hasfalunkat. A kéz gyengéden és nyomás nélkül érinti hozzá a hasat a bélhez.

 

Fontos a zavartalan légkör. Ideális megoldás például a masszázst este, elalvás előtt vagy reggel, felébredés után az ágyban végezni. Ha nem figyelünk oda, nem használ. A hatás alapja az önmagunkra figyelés és a szeretetteljes odaadás. A mozgást a jobb kéz kezdi és a fej felé köröz az óramutató járásával ellentétes irányban, míg a bal kéz az ellenkező irányban mozog. A gyakorlatot 10-15 alkalommal végezzük el, 2-3 perc alatt.


1. lépés: Tegyük a kezünket lazán a hasunkra, lélegezzünk mélyen, a két kezünk igazodjon a hasunk formájához.

 

2. lépés: A hüvelykujjak feküdjenek a köldöknél, az ujjhegyek mutassanak a szeméremcsont felé. A mozgást kezdő jobb kéz apró köröket ír le, ameddig a has bőre rugalmas.

 

3. lépés: Most a bal kéz köröz az óramutató járásával megegyező irányban, miközben a jobb nyugton marad.

 

4. lépés: Mindkét kéz egyidejűleg köröz a hason, ellentétes irányban.

 

 

5. lépés: A jobb kéz lefelé csúszik, a hüvelykujj a köldökön nyugszik, a kisujj a szeméremcsonton. A bal kéz felfelé csúszik a hason, az ujjak összeérnek. A jobb kéz megint kis köröket ír le, az óramutató járásával ellentétes irányban.

 

6. lépés: A bal kéz az óramutató járásával megegyező irányban köröz a fej felé haladva, miközben a jobb nyugton marad. 10-szer.

 

7. lépés: Mindkét kéz egyidejűleg köröz a hason, ellentétes irányban, két percig. 

 

8. lépés: A két kéz helyet cserél, a jobb felfelé csúszik, a bal lefelé. A jobb kéz 10-szer köröz az óramutató járásával ellentétes irányban.

 

9. lépés: a bal kéz az óramutató járásával megegyező irányban köröz az alhason.

 

10. lépés: Mindkét kéz egyenletesen köröz ellenkező irányban. Végül a két kéz nyugalomba jut a has két oldalán, és szeretetteljes érzésekkel befejeződik a masszázs. 

- emel -
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: bélrendszer, bélrenyheség, emésztés, hasmasszázs, öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.