Betegségek A-tól Z-ig

A herpesz természetes gyógymódjai

A fertőzés egy életre szól


Az egyik legelterjedtebb fertőző betegséget, a herpes simplexet vírusfertőzés okozza. Elnevezése (a latin simplex = egyszerű, a görög herpein = kúszik) a tünetek szétterjedő, „kúszó” jellegére utalnak. A kórokozó rokonságban áll a bárányhimlőt és az övsömört okozó vírussal, a herpes zosterrel.

 

A herpes simplex vírusokat két fő típusba sorolják: a HSV-1 az esetek 80 százalékában ajakherpeszt okoz (herpes simplex labialis), a HSV-2 az esetek 20 százalékában ezen túlmenően a kellemetlen genitális herpeszért is felelős (herpes simplex genitalis).

 

 

A herpeszvírusok egy életen át a szervezetben lappanganak

A világ lakosságának 85-90 százaléka gyermekkorában fertőződik a herpesz vírusával. Mindez szinte minden esetben tünetmentesen zajlik, és csak az esetek 1 százalékában jelentkeznek a fertőzéskor enyhe tünetek. A fertőzés egy életre szól, a vírusok lappangó állapotban várakoznak türelmesen a testben. A fertőzöttek 30-40 százalékában a lappangó vírusok aktiválódása a jól ismert kellemetlen tünetek kialakulásához vezet, az érintettek 10-30 százalékánál a tünetek fellángolása viszonylag gyakori, kb. 1 százaléknál pedig havi rendszerességű.

 

Bármennyire is csábító (és egészséges) is a csók, mégis ez a herpeszfertőzés leggyakoribb módja. Gyakran a szülők fertőzik meg gyermeküket puszilgatva, általában már csecsemőkorban. Azonban már egy kézfogás vagy a közös pohárból ivás is elegendő lehet az infekcióhoz. Gyakorlatilag senki sem menekülhet a vírusok elől. Természetesen nemi aktus útján is fertőződhetünk, de a kórokozók levegő útján is terjedhetnek és fertőzhetnek. A fertőzés után a lappangási idő 2–12 nap.

 

 

A herpesz kiújulását viszketés és bizsergés jelzi előre

A jellegzetes bőrtünetek megjelenését gyakran kellemetlen bizsergés, zsibbadás vagy égő érzés előzi meg. Ebben a stádiumban a páciens már fertőző, és az is marad, míg az utolsó pörk le nem esik a sebekről. A szorosan egymás mellett elhelyezkedő hólyagocskák nagyon fájdalmasak. Néhány nap múltán felfakadnak, helyükön nyílt seb marad, amely felülfertőződve elgennyesedhet, és csak napok múltán gyógyul.

 

Súlyosabb esetben láz, fejfájás, általános levertség társul a bőrtünetekhez. Nem ritka, hogy a kiütések helyéhez közel eső nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak, és a kiütések gyógyulása után is tapinthatók egy ideig. Ettől persze sokan megijednek, és rosszindulatú folyamatra gyanakodnak. Ez azonban teljesen normálisnak tekinthető jelenség, és a herpesz után két-három héten belül elmúlik.

 

Sokszor megfigyelhető, hogy a rettegve gyűlölt hólyagocskák a legalkalmatlanabb időpontban jelentkeznek, például stresszes helyzetekben, vizsga előtt, izgalommal járó társasági események alkalmával, nyaralás közben (napozás hatására), lelki megrázkódtatások vagy nőknél a menstruáció idején (herpes menstrualis), máskor lázas influenza vagy nátha után.

 

A herpesz könnyen felismerhető, éppen ezért nincs szükség bonyolult, drága vizsgálatokra. Ha azonban szövődmények lépnének fel, elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. A vér laboratóriumi vizsgálatával megkülönböztethető a herpes simplex vírus a herpes zostertól.

 

Gyógyszer nem mellékes mellékhatásokkal

A hivatalos orvoslás a mai napig nem tudott kielégítő oki terápiát találni az akut herpeszfertőzésre. Arra sincs lehetőség, hogy a vírust eltávolítsuk a szervezetből. Marad tehát a tüneti kezelés. Ez többnyire az aciklovir nevű hatóanyaggal történik tabletta vagy krém formájában. Ha ezt idejében elkezdik adni a betegnek, a herpesz 1-2 nappal hamarabb elmúlik, de a tünetek hevességén a gyógyszer mit sem változtat.

 

Ugyanakkor az antivirális gyógyszerek alkalmazása komoly mellékhatásokkal járhat: az aciklovir molekulái beépülhetnek a sejtek örökítő anyagába, a DNS-be. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez valamilyen veszéllyel (pl. magzatkárosító vagy rákkeltő hatás) jár-e. Ennek ellenére ajánlatos tartózkodni tőle terhesség idején. A legtöbb átmeneti mellékhatás helyi irritáció, fejfájás, allergia, illetve a külső alkalmazás helyén fellépő szúró, égő érzet. Ezen kívül megfigyelték, hogy az aciklovirral szemben a kórokozó viszonylag hamar ellenállóvá válik, ekkor a gyógyszer már teljesen hatástalan a vírussal szemben. Éppen ezért csupán súlyos lefolyású esetekben ajánlatos szedni.

 

A herpeszvírusok bizonyos idegdúcokba fészkelik be magukat. Stressz és fizikai terhelés hatására előbújnak rejtekhelyükről és kiújul a fertőzés

 

A herpesz természetgyógyászati kezelésének három célja van: a panaszok enyhítése, a kórlefolyás megrövidítése, valamint a fertőzés kiújulásának megelőzése.

 

Érthető, hogy mindenki, akinek herpesze van, mielőbb szeretne megszabadulni tőle. E célra egész sor növényi hatóanyag áll rendelkezésünkre, feltéve, hogy időben, már a tünetek kezdetén elkezdjük alkalmazni őket. A növényi hatóanyagok legalább annyira hatásosak, mint az aciklovirtartalmú krémek, ugyanakkor velük szemben nem alakul ki a vírusokban rezisztencia.

 

Gyors segítség a természetgyógyászat arzenáljából

Már a kezdeti panaszok jelentkezésekor, a hólyagocskák megjelenése előtt ajánlatos citromfűkivonattal ecsetelni vagy kenni az égő, bizsergő területet. Alkalmazhatjuk belsőleg is (naponta 3-4 alkalommal 5-10 cseppet). A citromfű illóolaja olyan cseranyagot tartalmaz, amely gyulladásgátló, nyugtató, fájdalomcsillapító, vírus- és baktériumölő, szárító hatású. Feltételezik, hogy gátolja a vírusok megtapadását a sejteken, ezzel megakadályozza szaporodásukat. Egy klinikai tanulmány szerint a citromfüvet alkalmazó páciensek néhány nap múltán teljesen panaszmentesek, és a herpesz ritkábban is újult ki náluk.

 

További gyógynövények, amelyek szintén cseranyagot tartalmaznak: a tölgyfakéreg, a rathaniagyökér és a zsálya. A rathaniagyökér kivonatával a szájüreg is ecsetelhető. A tölgyfakéreg különösen jó külső alkalmazásra, de gargarizálásra, borogatásra és szájöblítésre is használható. E célból 20 g finomra aprított tölgyfakérget egy liter vízben felforralunk, öt percig főzzük, majd újabb ö perc múlva leszűrjük. Kaphatók kész kivonatai is.

 

Rathaniagyökérből készül a Repha-Os szájspray (vérontó pimpóval és mirhával). Ha zsályát használunk, keverjük azonos mennyiségű kamillával, ebből készüljön tea gargarizáláshoz és öblögetéshez. A teafaolaj is vírusölő hatású, alkalmazható hígítatlanul vagy hígítva egyaránt. Naponta többször ecseteljük vele a herpeszes területet.

 

Súlyos lefolyású eseteknél mindig szükséges belső kezelés

Súlyos herpesz, valamint fenyegető bakteriális felülfertőződés eseteiben folyamodhatunk antibiotikus növényi készítményekhez. Az echinaceát (vörös kasvirág) kivonatait tartalmazó készítmények erősítik a szervezet ellenálló képességét és enyhe vírusölő hatásúak. A kasvirágból készült krémekkel külső kezelést végezhetünk, amikor a hólyagok felfakadtak. Ugyanennek a célnak megfelelnek a körömvirágból vagy árnikából készült krémek, kenőcsök is. A növényekből készített krémekkel felváltva alkalmazhatunk szárító hatású cinktartalmú kenőcsöket.

 

Ha a herpesz hirtelen ránk tör és nincs a közelünkben semmilyen orvosság, a herpeszes területre kenjünk egy kevés fogkrémet vagy ásványföldet, de borogathatjuk fekete teával, zsályateával, kamillateával, citromlével is.

 

Ha a herpesz gyakran lép fel pszichés zavarok kapcsán, érdemes a hangulatjavító, feszültségoldó, ugyanakkor sebgyógyító hatású orbáncfűhöz folyamodni. Az orbáncfű vörös színű olaját helyileg, ecsetelésre is használhatjuk, főképp, ha a herpesz ekcémához társul.

 

A vitaminhiányban szenvedő pácienseknek, főképp dohányosoknak, alultápláltaknak, valamint azoknak, akik gyakran utaznak repülőn és gyakran kínozza őket a herpesz, ajánlható valamely, a gyógyszertárakban kapható multivitamin-készítmény, amely tartalmaz C-, A- és E-vitaminokat, valamint cinket.

 

Az enzimek (Phlogenzym naponta háromszor 2-4, vagy akár 6-szor két drazsé) lebontják a vírusok fehérjeburkát és a gyulladás során keletkező anyagokat, ezért a herpesz minden fázisában ajánlhatók.

 

A leghatásosabb a megelőzés

Táplálkozzunk változatosan, együnk vitaminokban gazdag ételeket, aludjunk eleget, nyáron és a téli síeléskor kerüljük az erős napsugárzást és erősítsük immunrendszerünket. Kerüljük a fizikai kapcsolatot a fertőzöttekkel, illetve akkor is, ha mi vagyunk herpeszesek. Ha a herpeszes területet érintettük a kezünkkel, ne dörgöljük a szemünket. A megelőzésre kiváló módszer a sajátvérterápia.

 

 

Több puszta kellemetlenségnél: a herpes simplex lehetséges szövődményei

Az egyszerű herpeszfertőzés ártalmatlan lefolyású, nem több puszta kellemetlenségnél. Előfordulnak azonban súlyos szövődmények is. Már csecsemőkorban előfordulhat herpeszes eredetű szájüreggyulladás (stomatitis herpetica vagy gingivostomatitis herpetica). Ilyenkor a herpeszfertőzés mellé súlyos, a szájnyálkahártyát érintő bakteriális fertőzése társul. A sportolóknál a speciális probiotikumokkal végzett terápia sikeres.

 

A herpeszfertőzés különleges formája, a sportolóknál (birkózók, rögbijátékosok) fordul elő. A vírus az ellenfél hámsérülésein keresztül jut be a szervezetbe (herpes gladiatorum). Végül súlyosabb lefolyású herpeszfertőzés (ekzema herpeticatum) jöhet létre az atópiás ekcémában, pikkelysömörben szenvedőknél, valamint azoknál, akik leégtek a napon. Szintén komplikációkat okozhat, ha valakit kortizonnal vagy az immunrendszert elnyomó gyógyszerrel kezelnek.

 

Főképp a kisgyermekeket érintheti a szájüreggyulladás

 

Kifejezetten veszedelmessé válhat a helyzet, ha a herpeszfertőzés az egész szervezetre kiterjed (ún. HSV-szepszis). Ez főképp a súlyosan legyengült immunrendszerű betegeknél és az újszülötteknél fordulhat elő. A súlyos szövődmény eredménye lehet agyvelőgyulladás vagy a belső szervek vírusfertőzése, ami maradandó szervkárosodást okozhat. Szintén rettegett formája a herpeszfertőzésnek, amikor a vírusok a szem szaruhártyáját támadják meg. Ez súlyos esetben a látás károsodásához vezethet.

 

A fenti komplikációk szerencsére nagyon ritkák, ezért általában nem kell tőlük tartanunk. Ha mégis kialakulnak, intenzív, általában kórházi kezelést igényelnek. Ha egy várandós nőnél röviddel a szülés előtt genitális herpesz tünetei jelentkeznek, komolyan megfontolandó a császármetszés, nehogy az újszülött a szülés közben megfertőződjön.

 

 

Szájüreggyulladás

Ha az ajakherpeszhez szájüreggyulladás társul, hatásos lehet a kezelés a Symbioflor 1 készítménnyel (óránként 20 csepp). Ugyanakkor a következő teával ajánlott szájöblítést végezni:

kamilla 30,0 g
vérontó pimpó  10,0 g
diólevél 10,0 g
zsályalevél   10,0 g
körömvirág    10,0 g
mezei zsurló   20,0 g

 

Csészénként 2-3 teáskanálnyit 150 ml vízzel leforrázzuk. 10-15 percig állni hagyjuk. Naponta többször igyunk belőle és a teával végezzünk szájöblögetést is.

-dr. ki.-
XVIII. évfolyam 1. szám

Címkék: herpesz, herpeszvírusok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.