Betegségek A-tól Z-ig

A keserű jobb

A keserűt nem szeretjük, sem az életben, sem az étkezésben. Általában kerüljük a keserű ízeket, inkább a sósat és az édeset favorizáljuk. Elég helytelenül, ugyanis a keserűanyagok egészségünket szolgálják. Méregtelenítenek, segítségükkel megakadályozható szervezetünk elsavasodása.


A híres Ning-Hong tea ültetvénye. Egyéb gyógynövényekkel keverve speciális, férfiaknak és nőknek összeállított teakeverék alkotórésze

 

A keserű jobb – mondta a nemzetközi hírű indiai ájurvéda-orvos, dr. Vasant Lad. Ezzel a növényi keserűanyagokra utalt, valamint élelmiszereink energetikai tulajdonságaira. Ezt azonban ma hajlamosak vagyunk teljes mértékben figyelmen kívül hagyni. Kevesen ismerik manapság az olyan fűszereket, mint a görögszénamag vagy a sárgagyökér. Az endívia, a cikória, valamint a radicchio sem tartoznak a kedvencek közé. A lándzsás útifűből, gyermekláncfűlevélből, zsázsából, sóskaborbolyából készült saláta is ritkaságszámba megy, és a keserű gyógyteákat sem kedveljük.

 

A modern európai és észak-amerikai ember konyhájában általában a sós és édes ízek dominálnak. Veszélyes dominancia, ugyanis az éveken, évtizedeken át tartó, folyamatos cukor- és sófogyasztás következményeként szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi bántalmak, az immunrendszer gyengesége és komoly bioenergetikai diszharmóniák léphetnek fel. Az egészséget valóban szolgáló holisztikus táplálkozásban minden íznek helye van. Az ájurvéda tana a sós és édes íz mellett számon tart csípős, savanyú, összehúzó és keserű ízt is. Utóbbinak azonban különleges a helyzete,

 

ugyanis kis mennyiségben fogyasztva minden más ízt önmagában képes harmonizálni és képes a szervezet bioenergiáit szabályozni.

 

Az indiai ájurvéda szerint a keserű az édes ellenpólusa, ezért a keserű ízzel semlegesíthető a cukor utáni csillapíthatatlan vágy. Többek között ez az oka annak, hogy a keserű ízek bizonyos diétákban – pl. a candidadiétában – fontos szerepet játszanak.

 

A fahéj virága

 

Mindez csupán élelmiszer-filozófia volna? Egyáltalán nem. Dr. Devanando Otfried Weise, a Gießeni Egyetem volt professzora, ma privát élelmiszer-kutató és életmód-tanácsadó szerint a keserűanyagok a szervezetben bizonyítottan javítják a bázikus anyagok termelődését, ami megfelelő ellenpólusul szolgál a manapság igen elterjedt és veszélyes elsavasodás ellenében. A szervezet elsavasodása elsősorban a helytelen – legfőképp fehérjében és cukorban bővelkedő – táplálkozás és a stressz következménye. Testünk nem képes ezekkel az anyagokkal megbirkózni, és a savas anyagcseretermékeket elraktározza a kötőszövetekbe. Ha azonban megfelelő mennyiségben fogyasztunk lúgosító hatású ételeket is, ezek képesek semlegesíteni a savakat, valamint segítik azok kiürítését a szervezetből. Csak megfelelő sav-bázis egyensúly esetén áll be szervezetünkbe a megfelelő sejtmiliő (pH 7,35–7,45), amelyben a szervezetünkben életfontosságú szerepet játszó enzimek képesek kifejteni jótékony hatásukat, szabályozzák anyagcserénket. Ha ezt nem sikerül biztosítani, felborul az anyagcsere, aminek számos betegség lehet a következménye.

 

 

Méregtelenítés, salaktalanítás

Ahogy a helytelen táplálkozás megbetegíthet, a megfelelő ételek fogyasztásával a gyógyulás is előidézhető. Ha kerüljük az elsavasodáshoz vezető cukrot és a fehérjedús táplálkozást, este hat óra után már nem étkezünk bőségesen, a lúgosító hatású élelmiszerek hatására szervezetünk hozzálát a méregtelenítéshez, ami hosszú távon az egészség helyreállításához vezethet. Aki hetente egy diétás napot vagy havonta egy diétás hetet beiktat életébe, amikor elsősorban keserű salátákat, zöldségeket és teákat fogyaszt, tartósan képes lesz fenntartani jó egészségét. A böjtkúrák közben, valamint azok után is igen hasznosak lehetnek bizonyos növényi keserűk. Dr. Erich Rauch, a Mayr-kúrás Orvosok Nemzetközi Társaságának elnöke szerint a keserű gyógynövényekből készült tinktúra a bázikus hatású termékeket kiválasztó mirigyek működését serkentik, nevezetesen a hasnyálmirigyét, a gyomorét, a májét és a vékonybél mirigyeit. Dr. Margot Seitschek, a Bécsi Osteopáthiás iskola vezetője szerint a növényi keserűk a legalkalmasabbak a vékonybelek tisztítására. Ennek azért nagy a jelentősége, mert colon-hidroterápiával a vékonybelek nem elérhetők.

 

 

A keserűanyagokról szóló beszámolók

A keserű tinktúrák gyógyító, harmonizáló hatása nem puszta placébóhatás, az állatgyógyászatban elért eredményekkel bizonyítható. A legújabb kori nyugati fitoterápiás irányzatok a keserűanyagok használatát az étvágygerjesztésre korlátozták, holott a hagyományos gyógyászati rendszerekben a növényi keserűk harmonizáló, gyógyító hatása ősidők óta ismert. Az ájurvéda az emésztő szervrendszer tisztításáról és regenerálásáról beszél.

 

Speciális keserű teák férfiaknak és nőknek

Az ősi gyógyító hagyományok tanításainak igazát a modern kutatások igazolták. Egy régi kínai teareceptet, ill. annak hatását vizsgálták: 1000 túlsúlyos beteg bevonásával végeztek kísérletet Sanghaj, Peking és Kuang-csou kórházaiban. A páciensek naponta háromszor itták a „Ning-Hong fogyasztó teát”, amelyet asszonyok teájának is neveznek. A tea szabályozta az anyagcsere-folyamatokat és normalizálta a vér koleszterinszintjét. A hatás megdöbbentő volt: a kísérletben részt vevő személyek 95%-ánál „normális” étkezés mellett (Kínában ez hús- és cukorszegény étrendet jelent), pusztán a tea fogyasztásával jelentősen csökkenteni tudta testsúlyát.

 

Hasonlóan csodálatosak a kínai „Jiangxi Ning Hong Grup Comopany” cég által a férfiaknak gyártott teakeverék hatásai. Többek között kimutatható a teának a vesére és a vese jang-energiájára gyakorolt pozitív hatása. Mindez a férfiaknál a vese aktivitását növeli (a kínai orvoslás a vesét az életenergia lakhelyének tartja), aminek hatására javul páciensek aktivitása, hormonszintje és szexuális teljesítménye is. (A kísérleti személyek 76%-ánál 5 napi folyamatos teaivás után – naponta háromszor étkezés közben – megkétszereződött a spermiumok mennyisége, és az ejakulátumban sokkal több volt az életképes spermiumok száma is.)

 

Közönséges pitypang

 

E jelentős hatékonyság láttán joggal feltételezhetjük, hogy a keverékben nyilván vannak erős hatású, talán mérgező vagy komoly mellékhatásokat okozó adalékok, alkotóelemek is. Nos, az ellenkezője igaz. A keveréket Németországban a „Hanse Analytik” vegyi laboratóriumában vetették alá alapos vizsgálatnak. Az eredmény: „csekélyebb toxicitás, mint a kereskedelemben kapható fekete teánál”. A vizsgálatokat egy különlegesen érzékeny lény, egy vízibolha reakcióinak megfigyelésével végezték. Ez a faj rendkívül érzékeny a legcsekélyebb szennyeződésre is. Sok élvezeti tea hatására ezek a parányok megbénultak vagy elpusztultak, míg a Ning-Hong gyógytea semmilyen káros hatással nem volt rájuk. Feltételezhető, hogy a tea alkotóelemeinek kombinációjában, keverési arányában keresendő a csodálatos hatás. Az alkotóelemek között vannak keserűanyagok is.

 

A gyógyítással foglalkozó szakemberek évszázadok óta keresik a különféle teák és kivonatok legoptimálisabb keverékét. A középkori Európában speciális tinktúrákat fejlesztettek ki – pl. „Elixier ad longam vitam (A hosszú élet elixírje) vagy „Tinctura sacra” (Szent tinktúra) néven. Ezekben jelentős mennyiségben szerepeltek keserű növények. Hatásukra javult az emésztés, harmonizálódott minden testnedv, erősebbé vált a szervezet ellenálló képessége, csökkentek a gyulladások. Az ilyen és hasonló keverékek mindig nagy hírnévre tettek szert, modern kori utódjuknak tekinthetők a „svédcseppek”.

 

Az ájurvéda-terapeuta keserű tinktúrákat alkalmaz az energiablokádok feloldásához

 

A keserű likőrök és pálinkák gyakran közismert növényekből készülnek, pl. enciánból, angelikagyökérből vagy ürömfűből. Dr. Devanando Otfried Weise táplálkozás-szakértő szerint azonban az ilyen likőrök nem alkalmasak a növényi keserűk harmonizáló, kiegyensúlyozó hatásának maradéktalan kibontakozásához. Ezt az állítást az ájurvéda tanaival magyarázza: „A kedvelt édes íz az agyban illuzórikus boldogság érzését váltja ki, a túl sok só pedig erősíti a földi kötődést, az anyagiakhoz való ragaszkodást és a mohóságot.”

 

Ha tehát a keserű ízt nagyobb mennyiségű alkohollal készítik el, a hatóanyagok nem képesek teljesen kibontakoztatni hatásukat, mivel az alkohol hasonló hatású, mint a cukor és elnyomja a pozitív hatásokat.

 

A keserű az ájurvéda szerint az édes íz és energia ellenpólusa, ezért érzelmi, tudati szinten is ellentétes hatású: „A keserű az elégedetlenséggel és azzal az elhatározással áll kapcsolatban, hogy valamit változtatni kell életünkön – ettől pedig a legtöbb ember húzódozik. A keserű lerombolja a dédelgetett illúziókat és segít felismernünk a realitást.” A salakanyagokkal együtt a keserű íz a rögzült gondolkodási és viselkedési sémákat is „kimossa” belőlünk. Ezért a bevezetőben idézett mondat új, mélyebb jelentéssel gazdagodik: „A keserű jobb.”

 

Így hasznosíthatjuk a keserű íz erőit

Az ájurvéda szerint a keserű minden más ízt és az azokhoz kapcsolódó energiákat, ezáltal pedig az egész emberi szervezetet képes harmonizálni.

 

A keserű ízért lúgos kémhatású szerves vegyületek felelősek, amelyek az alkaloidák csoportjába sorolhatók. Több mint 300 különféle alkaloidát ismerünk, amelyek közül a legismertebb a koffein, a nikotin és a komló keserűanyagai. Ezek közül azonban nem mindegyikre reagál egyformán pozitívan szervezetünk. A legjobbak az élelmiszereinkben található keserűanyagok.

 

Zöldségek: articsóka, zsázsa, cikória, endívia, pitypanglevél, radicchio, rukkola, útifű;

 

Fűszerek: görögszénamag, koriandermag, kurkuma;

 

Füvek: aloe vera, sóskaborbolya, encián, kálmosgyökér, pitypanggyökér, máriatövis, mirha, cickafarkfű, kasvirág;

 


Ánizs és kömény

 

Tea: Emésztési zavarokban bevált teakeverék készítéséhez keverjünk össze ürömfüvet, ezerjófüvet, pitypanggyökeret és enciángyökeret egyenlő mennyiségben, adhatunk hozzá angélikagyökeret és cickafarkot is. Az előbbi gyökerek a keveréknek legalább 70%-át tegyék ki. Kiegészíthetjük 5%-nyi édesköménnyel, ánizzsal, bazsalikommal, búzavirággal vagy körömvirággal, zsályával, esetleg citromfűvel vagy borsmentával. A teát forrázatként készítjük el, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és édesítés nélkül fogyasztjuk.

 

Diétás nap: Aki legalább heti egy alkalommal (egyébként cukorban és húsban szegény étkezés esetén) egy „keserűnapot” beiktat, sokat tesz emésztése és szervezete salaktalanítása érdekében. Ezen a napon csak salátát és/vagy párolt zöldséget együnk a megadott zöldfélékből. Napközben bőséges mennyiségben fogyasszunk keserű teát. (A gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedőknek ez a diéta nem ajánlott, ezért ők minden esetben konzultáljanak kezelőorvosukkal.)

 

Ősi keserű gyógynövény: az ürömfű

Már Dioszkoridesz is versben dicsérte az ürömfüvet. Szent Hildegard székrekedés, köszvény, ízületi kopás, ízületi gyulladás, fáradtság, köhögés, álmatlanság, melankólia kezelésére és tavaszi méregtelenítésre ajánlotta.

 

Egy legenda szerint az ürömfüvet Diána istennő fedezte fel. Chirón kentaurnak ajándékozta, aki gyógyítással foglalkozott. A sámánok füstölőként használták bizonyos beavatási szertartások és szerelmi varázslatok alkalmával. (Túlzott mennyiségű fogyasztása, különösen alkohollal együtt hallucinációt okoz.)

 


Az üröm keserű gyógynövény, amelynek gyógyító hatásait évezredek óta ismerik és becsüli

 

Az üröm hatóanyaga az absinthin nevű keserűanyag. Ma ezt a gyógynövényt minden májbetegség (sárgaság, májgyulladás, májzsugor, epekő) kezelésére, bélférgességre, vértisztításra és az immunrendszer erősítésére alkalmazzák.

 

Teaként többféle keverékben szerepelhet. Egyes vélemények szerint az üröm hatására bátrabbakká válunk és segítségével a letargia is elűzhető.

 

 

A kynai tea gyógyhatása igazolt

A Ning-Hong gyógytea kb. 50%-ban a híres Jue Rong Wu meseter által Kína legjobb minőségű teacserjéjének minősített Ning-Hong teájából készül.

 

A keverékben ezenkívül kasszia (hagyományos kínai gyógynövény), valamint krizantém (speciális kínai fajta), azarole, luchanguo (egy gyümölcs) és édesgyökér szerepel. A diétás termékek kategóriájában ez a gyógyteakeverék többször elnyerte a nemzetközi nagydíjat. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása igazolhatóan javítja az emésztést, csökkenti a gyomorégést, a kellemetlen szájszagot, a vérnyomást, javít a szív koszorú-ereinek állapotán és csökkenti a vércukorszintet. Mivel javítja a szervezet anyagcseréjét, segítségével megszabadulhatunk a súlyfeleslegtől is.

 

A férfiaknak készülő teakeverékben kínai görögszéna (=lepkeszeg), sárkányszem, szárított tengeri hínár és csikóhal, valamint őrölt osztriga is szerepel. Kína bokszválogatottja a legjobb erősítőként tartja számon. Kínai klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a tea mindenekelőtt a vesét és a veseenergiát, valamint a termékenységet pozitívan befolyásolja.

V.T.
X. évfolyam 8. szám

Címkék: keserű növények

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.