Betegségek A-tól Z-ig

Bőrünk védelmében

A kiütésektől a rosaceán át a pikkelysömörig

  Bőrünk állapotát döntően meghatározza életmódunk, táplálkozásunk, idegállapotunk. Nem meglepő, hogy majdnem minden második ember valamilyen bőrbetegségben szenved.


   

  Egészséges, ép bőrben 28 napig tart, mire a bőr alsó rétegében keletkezett új sejt a bőrfelszínre jut. Ezután a sejt ellaposodik, elszarusodik, majd lehámlik a bőrfelszínről. Ez a folyamat szünet nélkül zajlik születésünktől a halálunkig. Működése számos tényezőtől függ.

   

  Ezek közül a legfontosabbak a táplálkozás és a pszichés faktorok, de a különféle betegségek is okoznak gondokat. Például minden harmadik cukorbetegnél megfigyelhető valamilyen bőrelváltozás. Bőrünk naplóként őrzi az életünk során tapasztalt hatásokat. Ahogy öregszünk, bőrsejtjeink is érzik a testi hanyatlást, energiájuk fogy, így sokkal kevésbé ellenállóbbak a különféle betegségekkel szemben. Ebben fontos szerepet játszanak az anyagcserénk során keletkező, sejtkárosító hatású, ún. szabad oxigéngyökök, vagy csak röviden: szabad gyökök.

   

  A bőr öregedését siettető második fontos tényező a táplálékainkkal elfogyasztott zsiradékok közül az omega-6 zsírsavként ismert zsírok, amelyek gyulladáskeltő hatásúak. A harmadik veszélyt a cukor jelenti, amely nem csak a süteményekben, édességekben, hanem rejtett formá ban sok egyéb élelmiszerben, pl. a ketchupban  és számtalan egyéb készételben, élelmiszerben is jelen van.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. március

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.