Betegségek A-tól Z-ig

A köhögéses meghűlés kezelése hagyományos kínai orvoslással

Megfázás esetén főként a lép támogatására kell nagy hangsúlyt helyeznünk

  Minden évben eljön a meghűlés és az influenza szezonja. Sokan szenvednek állandóan viszszatérő légúti fertőzésektől. A hagyományos kínai orvoslás (hko) természetes terápiákat kínál.


   

  Ugyan ki ne ismerné a megfázás első tüneteit? A fertőzés olykor lassan, alattomosan fejlődik ki, és napokig csak enyhe panaszokat okoz. Máskor szinte rohamszerűen támad, hirtelen felszökő lázzal, gyengeséggel és bőséges orrváladékozással. Ez a hirtelen kezdet inkább a súlyosabb lefolyású „valódi” influenzára jellemző, míg az enyhébb fertőzés neve „influenzaszerű fertőzés”.

   

  Mindkét betegséget más-más típusú vírusok okozzák. Az influenzavírusokat A, B és C típusra osztják, amelyek közül az A és a B vírus támadja meg az embert. Ezek ellen minden évben új vakcinákat gyártanak. Az enyhébb lefolyású megfázást vagy „influenzaszerű fertőzéseket” ezzel szemben több mint 30-féle vírus, ún. rhinovírusok és coronavírusok idézik elő. Ezek mindenütt jelen vannak, nehéz elkerülni őket.

   

  A hagyományos kínai orvoslás hatásosan képes gyógyítani mind a megfázást, mind az influenzát – főként növényi eredetű orvosságokkal és akupunktúrával. Ezeket célszerű kiegészíteni célzott diétával, légzés- és mozgásterápiával és önmagunk akupresszúrás kezelésével. A betegség heveny fázisában a panaszokat, a tünetmentes időszakban a fertőzések kiváltó okát kezelik. Ez a megkülönböztetés jellemző a kínai orvosi szemléletre, mert mindkettő eltérő terápiás stratégiát igényel. Ha valaki kifejezetten hajlamos a gyakori légúti fertőzésekre, azt feltétlenül kezelni kell a tünetmentes időszakban is, hogy a kezelések hatására immunrendszere hatékonyabban működjön. A kezeléssorozatot kb. három hónappal szezon előtt, tehát már nyáron el kell kezdeni.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.