Betegségek A-tól Z-ig

A krónikus bronchitisz kezelése légzésterápiával

Légzésterápia a krónikus obstruktív tüdőbetegség enyhítésére

  A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), régebbi nevén krónikus bronchitisz, fokozatosan romló és egyelőre gyógyíthatatlan betegség. Az idült gyulladás hatására a hörgők összeszűkülnek, ami megnehezíti a légzést.


   

  Légzésünk automatikusan zajlik, nem kell külön figyelnünk rá, alvás közben is működik. A légzést irányító agyi központ az agytörzsben helyezkedik el, feladata a légzés vezérlése. Életünk során működése megváltozhat, károsodhat. Ennek lehetséges fő okai a stressz, a teljesítménydrukk, a rossz testtartás, mozgáshiány és többféle betegség.

   

  Ez már gyermekkorban is megfigyelhető. Légzésünk mindenre reagál. Minden gondolatra, minden érzelemre, minden mozdulatra. Mindig alkalmazkodik az aktuális helyzethez, és bár alaphelyzetben a vegetatív idegrendszer irányítása alatt áll, és öntudatlanul zajlik, tudatosan, akaratlagosan is befolyásolható. Ha akarjuk, légzésünket visszatarthatjuk, meghosszabbíthatjuk vagy gyorsíthatjuk, intenzívebbé, mélyebbé tehetjük.

   

  A mély, nyugodt légzés szokássá válhat, csak tanulni kell, foglalkozni kell vele. Gyakorlás nélkül nem sikerülhet, főként, ha már hozzászoktunk a felületes, gyors légzéshez. A mély légzés azt jelenti, hogy a tüdőt kitárjuk, kitágítjuk, nem kapkodunk, és nem préseljük ki erőszakkal magunkból a levegőt. A mély légzés a testi-lelki ellazulás feltétele. A nyugodt, mély légzés jótékonyan hat agyunkra, egész idegrendszerünkre, feloldja a belső feszültséget és ellazít.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXVI. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.