Betegségek A-tól Z-ig

A legjobb házi szerek megfázás ellen

Orröblítés, friss levegő és forró leves

Amikor a meleg évszak átadja a helyét a hidegnek, szervezetünk különösen könnyen esik áldozatul a köhögést, náthát és torokfájást előidéző vírusoknak. Ám nem vagyunk teljesen tehetetlenül kiszolgáltatva a vírusok támadásának. Védekezőrendszerünket többféle módon is erősíthetjük, például lábfürdővel, forró levessel, de a testhőmérséklet emelésével is hatástalaníthatjuk a kórokozókat.


Több mint 200-féle vírus váltja ki a megfázás tipikus tüneteit. A kórokozók cseppfertőzéssel terjednek köhögés és tüsszentés közben, de közvetlen kontaktussal is, például kézfogásnál. Az olyan felületeken, mint a kilincsek, villanykapcsolók, buszfogantyúk, csak egy napig életképesek, otthon viszont akár három napig is.

 

A vírusok a légutak nyálkahártyáján hatolnak be a szervezetbe. Vagy belélegezzük őket, vagy a kezünkről jutnak a szájunkba, az orrunkba, miután fertőzött felületet érintettünk meg. Ha a nyálkahártyáink vérellátása jó, az immunrendszerünk pedig tökéletesen működik, akkor gyorsan megsemmisülnek. Ha azonban odakint hideg van, és hideg levegőt lélegzünk be, akkor orrunkban és torkunkban összehúzódnak az erek, hogy a vér ne hűljön le túl gyorsan. Ezzel romlik a nyálkahártya vérellátása, kevesebb immunsejt jut oda, és a vírusoknak könnyű dolguk van. 

Bizonyos fokig ellenállhatunk a vírusoknak, amennyiben eddzük ez ereinket és jó állapotban tartjuk az immunrendszerünket. Ennek módja, hogy mindennap mozogjunk a friss levegőn akkor is, ha rossz az idő, kiegyensúlyozottan és vitamindúsan táplálkozzunk, eleget aludjunk és pihenjünk, alkalmazzunk Kneipp-kúrát (például hideg-meleg váltófürdőt, váltott hőmérsékletű lábfürdőt, szaunát) és szárazkefés masszázst. Az eltérő hőmérsékleti ingerek edzik az erek izomzatát, így hidegben nem húzódnak össze olyan gyorsan, és könnyebben vissza is tágulnak, így a vírusokat gyorsan elpusztítják a vérben található immunsejtek.

 

Az érrendszer elsősorban akkor tanulja meg az alkalmazkodást az időjáráshoz, ha friss levegőn edzzük. Vigyázzunk, hogy a fejünk és a lábunk közben meleg maradjon! A hőleadás legjelentősebb része a fejen keresztül történik meg. Csak az orrunkon át lélegezzünk, akkor a levegő meleg és nedves lesz. A fej köré és a száj elé tekert meleg sál is véd a hideg levegőtől és a vírusoktól.

 

Vírusok elleni védekezés télen: kerüljük a tömeget!

Természetesen úgy is védekezhetünk a vírusok ellen, hogy nem megyünk beteg emberek közelébe, és nem tartózkodunk zárt térben sok ember társaságában. Tüsszentés közben ugyanis az influenzavírusok akár másfél méteres távolságba képesek repülni! Gyakran mossunk kezet, és ritkán fogjunk kezet másokkal, ezzel csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. Ha kesztyűt hordunk, nem ragadnak ránk a vírusok a járművek fogantyúiról.

 

A hideg láb is okozhat megfázást, mivel reflektorikus úton rontja a légutak nyálkahártyájának vérellátását. Lehetőleg kezdjük a napot meleg lábfürdővel, a cipőinket tartsuk meleg helyen, húzzunk gyapjúzoknit, és télen hordjunk a szükségesnél egy kicsivel nagyobb cipőt, mert a szűk cipőben nem megfelelő a láb vérkeringése, és könnyen lehűl.

 

Az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő valóságos csodát tesz a hideg lábbal, de kezdődő borzongás és hidegrázás esetén is jó. Ehhez egy nagy edényben merítsük meleg vízbe a lábunkat és a lábszárunkat körülbelül 10-20 percig. Kezdjük langyos vízzel, és fokozatosan adjunk hozzá forró vizet. Akkor jó, ha teljesen átmelegszünk és a homlokunkon verejtékcseppek gyöngyöznek. Hideg leöntéssel fejezzük be a fürdőt. Az izzasztó hatást fokozza a szénavirág, a rozmaring, a boróka, a fekete üröm vagy két evőkanál fekete mustárliszt (a gyógyszertárból). Végül húzzunk vastag gyapjúzoknit, és feküdjünk bele az előmelegített ágyba (legalább egy órára).

 

Az első borzongásnál átmelegít a gyömbértea is: egy diónagyságú darabot vágjunk vékony szeletekre, öntsük le negyed liter forrásban lévő vízzel, és lehetőleg melegen igyuk meg.

 

Tisztítórituálé a jógából: orröblítés sós vízzel

Számos nép népi gyógyászatában régóta szerepel már a konyhasós oldattal végzett orröblítés a megfázások megelőzésére. Ennek jótékony hatását tudományos vizsgálat is igazolta. Ennek során a kísérlet résztvevői egy olyan jógatechnikát alkalmaztak, amelynek során egy langyos vízzel megtöltött orröblítő kannából öntötték a vizet az orrlyukba, miközben a fejüket ferdén a mosdókagyló fölött tartották, hogy a víz az egyik orrlyukból átfolyjon a másikba, majd ki. Az oldatot a következő recept alapján otthon is előállíthatjuk: egy fél teáskanál konyhasót (lehetőleg adalékanyagok nélkülit) oldjunk fel negyed liter vízben, és főzzük legalább tíz percen át. Vannak azonban kész tengervizes orrzuhanyok és -spray-k is. Ezek szintén alkalmasak az orr nyálkahártyájának megnedvesítésére, például hosszú repülőúton vagy a száraz levegőjű irodában. Főként szeptembertől áprilisig érdemes rendszeresen használni az orrzuhanyt. Erősíti a nyálkahártyát és kiöblíti a vírusokat, szénanáthás időszakban pedig a polleneket. 

 

 

Forró csirkelevessel előzzük meg a legrosszabbat

Már nagymamáink is tudták, de újabban a tudomány is áldását adta rá: köhögés, nátha, rekedtség esetén a forró csirkeleves valóságos csodát tesz, de csak akkor, ha otthon készül. Amerikai tudósok bebizonyították, hogy a forró leves - legalábbis a lombikban - gátolja bizonyos fehérvérsejtek aktivitását, és ezzel a gyulladásos folyamatokat. A kutatók kiszámolták, hogy a hatás eléréséhez egy 70 kg-os ember esetében körülbelül 350 ml csirkelevesre van szükség. A hatás alapvetően a recepttől függ, ne használjunk zacskós levest! A recept a következő:

 

- 1 db 2-3 kg-os biocsirke,

- esetleg néhány csirkeszárny,

- 3 nagy hagyma,

- 1 nagy édesburgonya,

- 3 pasztinák,

- 2 fehérrépa,

- 11-12 nagy sárgarépa,

- 5-6 szál zeller,

- 1 csokor petrezselyemzöldje,

- só és bors

 

A tyúkot tegyük egy nagy fazékba, öntsünk rá vizet és tegyük fel főni. A zöldségeket aprítsuk fel, a petrezselyem és a zeller kivételével adjuk a csirkéhez (a szárnyakat is), és másfél órán át főzzük. A tetejéről merjük le a zsírt, adjuk hozzá a petrezselymet és a zellert, és még további 45 percig főzzük. A húst vegyük ki és használjuk fel valami más ételhez. A zöldségeket vegyük ki, pürésítsük, adjuk vissza a leveshez és fűszerezzük. Kész! A levest adagonként lefagyaszthatjuk és elővehetjük, amikor szükség van rá. Ha a levest a megfázás legelső tüneteinél isszuk, gyakran megelőzhetjük a legrosszabbat.

 

Elvben a vegetáriánus zöldségleves is segítheti az immunrendszer mobilizálását, például ha jó sok gyömbért használunk benne. A hideg évszakokban éppen ezért gyakrabban kellene forró levest innunk hideg italok helyett.

 

 

Az éhség és a láz megfutamítja a kórokozókat

A vírusoknak nincsen saját anyagcseréjük, ezért nehéz őket kívülről legyőzni, még antibiotikumokkal is. A test saját immunrendszerének kell megfutamítania őket. A szervezetnek több módszere is van erre, az egyik ilyen az étvágytalanság. A test ezzel megpróbálja kiéheztetni a vírusokat. Célzottan távol tartja a vírusoktól a tápanyagokat, például a vasat a vérből elszállítja a test vasraktáraiba, ahol a vírusok nem férnek hozzá, holott szaporodásukhoz nagy szükségük van az ásványi anyagra. A tudomány ezt a jelenséget "tápanyag-immunitásnak" nevezi. Ha rövid ideig lemondunk a szilárd táplálékról, azzal segítjük az immunfunkciót. Igyunk sok zöldség- és gyümölcslevet, híg leveseket vagy pürésített zöldséglevest. Kiegészítésként segíthet a beöntéssel vagy glaubersóval végzett béltisztítás. Két-három nap elteltével újra ehetünk.

 

A megfázás vírusai nem szeretik a meleget, a test ezért megemelt hőmérséklettel harcol ellenük. A láz tehát értelmes módszer a vírusok elleni harcban. A megnövekedett hőmérséklet aktivizálja az immunrendszert, és a megfázás vírusai gyorsan elpusztulnak. Éppen ezért a 39 foknál alacsonyabb láz csillapítására nincs szükség.

 

Ha a test maga nem produkál lázat, akkor segít az izzadókúra forró fürdővel, vagy lábfürdő, illetve izzasztó gyógynövényekből készült tea. A teához két teáskanálnyi hársfa- vagy bodzavirágot forrázzunk le egy nagy csésze vízzel, öt percig hagyjuk állni, szűrjük le, és kortyonként, forrón igyuk naponta többször. A virágokat kombinálhatjuk is, például kakukkfűvel. Ha este isszuk, éjszaka izzadunk majd, ami méregteleníti a testet. Az ilyen kúrát csak stabil vérkeringés és egészséges szív esetén végezzük.

 

A megfázást vagy megfázásszerű fertőzést ne tévesszük össze a valódi influenzával! Ez utóbbit nagyon fertőző influenzavírusok okozzák, amelyek súlyos légúti fertőzést és veszélyes szövődményeket idézhetnek elő. Míg a megfázás lassan kezdődik és lefolyása nem túl súlyos, addig az influenza tünetei hirtelen lépnek fel, és rövid időn belül a test egészét érintik: fej- és végtagfájdalom, hidegrázás, izzadás, később láz, köhögés és torokfájás a jellemző, és nagyon betegnek érezzük magunkat. Ezt a betegséget orvosnak kell gyógyítania.

Sz. Z. L.
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: köhögés, megfázás, nátha, orröblítés, öngyógyítás, torokfájás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.