Betegségek A-tól Z-ig

A magas vérnyomás csökkentése ájurvédával

A hipertónia gyógyításának ájurvédás módszerei a betegség megelőzésére is alkalmasak

  A hagyományos indiai orvoslás nem ismeri a nyugati értelemben vett magas vérnyomás (hipertónia) fogalmát. Az ájurvédás orvos a szervezetet uraló három alapvető energia (dósa), a vata, a pitta és a kapha közötti egyensúlyt igyekszik helyreállítani. Az ájurvédában ez az egészség feltétele. Ezt azt jelenti, hogy a magas vérnyomás kezelése az ájurvédában mindig egyénre szabottan, személyenként más-más módon történik. Ettől függetlenül a terápia egyik kulcsmomentuma a „megnyugvás”, amelyet kivételnélkül minden páciensnél alkalmazni kell.


  Rendszeres meditációval ugyanolyan hatásosan csökkenthető a vérnyomás, mint gyógyszerrel. A transzcendentális meditáció különösen könnyen elsajátítható és gyakorolható

   

  Míg a magas vérnyomás – legalábbis egy bizonyos szint alatt – önmagában nem okoz panaszt, az ájurvédás orvos valószínűleg a pulzus vizsgálatával állapítja meg, hogy valami nincs rendben. Ezt úgy fogalmazza meg, hogy a három, az ájurvédában dósáknak nevezett alapenergia, a vata, a pitta és a kapha közül valamelyik túlsúlyba került a másik kettő rovására. A dósák a hagyományos indiai orvoslás legfontosabb, központi alapfogalmát alkotják. Valójában minden, a természetben előforduló jelenség és dolog, pl. az időjárás, a növények, az élelmiszerek, az évszakok és napszakok, a betegségek, az emberek veleszületett alkata leírható e három dósa minőségével:

   

  • A vata mozgalmas, nyugtalan, nyers, száraz, hideg, szubtilis, láthatatlanul finom, jelképe a szél (= vata). A szél tiszta energia, amely fákat csavar ki gyökerestül, de nem látjuk.

   

  • A pitta forró, mindenen áthatoló, átalakító, jelképe az epe (= pitta).

   

  • Végezetül a kapha a nehéz, a lassú, a stabil, a lágy és hűvös, a nyálka (= kapha).

   

  A testben minden mozgás vata, a testhőt termelő anyagcsere pitta, és minden anyagi szubsztancia kapha. A televízió képernyőjéhez hasonlóan minden embernél mindig jelen van a három „alapszín”, de ezek egyensúlya, harmóniája a fontos, mert ez maga az egészség.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

   

  –vörös–
  XXIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.