Betegségek A-tól Z-ig

A mellrákszűrés hátterében


   

  A mellrák minden nőt érdekel, de a férfiak sem aludhatnak nyugodtan. Nem csak azért, mert aggódhatnak párjukért, hanem mert – ha ritkábban is – férfiaknál is kialakulhat mellrák. Az angol statisztikák szerint élete során 8 nőből 1-nél alakul ki mellrák, a daganat.hu magyar oldal szerint a mellrák kockázata élethosszra kivetítve 8-10%. Magyarországon évente 5-6000 új mellrákot  diagnosztizálnak, s évente 2000 nő mellrákban hal meg. Nem tudom, jó hír-e, hogy ezek szerint a nők kétharmada meggyógyul?

   

  A gyógyult kétharmadnak mindenképpen jó hírnek tűnik, de ha – mint később bemutatom – ebben benne van a 30%-os túlkezelés, akkor a számok kicsit  összezavarodnak, mert nem tudjuk, ki halt bele a szükségtelen kezelésbe, és kit regisztráltak „megmentettként”, holott nem a rákot, hanem csak az indokolatlan kezelést élte túl. Különböző országok statisztikáit alapul véve, minden  második vagy harmadik ember valamilyen rákban fog szenvedni élete során, és minden negyedik ebbe bele is hal. Mi indokolja hát, hogy a rákot a mellrákra leszűkítve tárgyaljuk?

   

  A válasz egyszerű: a mellrákra egy iparág alakult ki, s ennek az iparágnak a sokoldalú tevékenysége jelentősen hozzájárul a megbetegedési és halálozási kockázathoz.

   

   

  A mellrákszűrés-iparág

  Az USA-ban 2025-re a mammográfiai készülékek piacát 3,8 milliárd dollárra becsülik, ami a 2020-ra becsült 2,8 milliárd dolláros bevétel további növekedését vetíti előre. A mammográfiás szűrőhálózat üzemeltetése az USA-ban évi 8 milliárd dollárt emészt fel. Aztán itt vannak a „betegszervezetek”, amelyekről csak a bennfentesek tudják, hogy általában az ipar előretolt helyőrségei. A Magyar Rákellenes Liga 2016-ban pl. 105 millió forint bevételt „gyűjtött” össze, s ebből 46 milliót személyi kiadásokra költött. A liga hangoztatott célja az „egészségre nevelés”, de weboldalukon csak szűrésekről és a rák korai felismeréséről van szó.

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.