Betegségek A-tól Z-ig

A nemzetközi rákkutatás legújabb hírei - 2002. április


Testünk fehérjéinek óriási jelentősége: a proteomkutatás fellendülése

A testfehérjék kutatása az idült betegségek okainak feltárásához és új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. A nemzetközi human genom projekt kulcs lehet a betegségek fellépését kiváltó, eddig ismeretlen okok feltárásában.

 

Az ember géntérképének megjelenésével egy új tudományos terület bukkant fel, a proteom, azaz testfehérje-kutatás.

 

A proteomkutatás célja kimutatni az egyes testfehérjék egymáshoz való viszonyát és állandó változásait, valamint azt, hogyan vezetnek betegséghez ezek a változások. A human genom projekt adta testünk géntérképét (30 000 gén), de még nem értjük, hogyan működnek a gének a testfehérjékkel együtt.

 

A kutatók azt remélik, hogy ilyen ismeretek birtokában a különböző betegségekre egyénileg célzott gyógyszereket lehet előállítani. Dr. Aebersold szerint a probléma az, hogy még nem tudjuk, hány százezer állandó változásban lévő fehérje létezik testünkben. Még nem értjük, mi történik pontosan a szervezetben, ha valaki megeszi az ebédjét és enzimekre van szüksége, hogy megeméssze és átalakítsa a táplálékot energiává, életerővé. Az egyszerű fehérjét is nagyon nehéz analizálni, mivel háromdimenziójú, ezerszer nehezebb és szerkezetileg komplikáltabb, mint az aszpirin, melynek feltárása 100 évet vett igénybe.

 

 

Japán kutatók megtalálták az immunrendszer működésének kulcsát

A Kyoto Egyetem kutatói azonosítottak egy gént, melynek kulcsszerepe van az immunrendszer működésében. A felfedezés fényt deríthet arra, hogyan működik az immunrendszer valójában, hogyan szerveződik a szervezet védekezése baktériumok, vírusok stb. ellen.

 

Prof. Dr. Tasuku Honjo kimutatta, hogy az AID nevű gén aktiválásával az immunsejtek ellenanyag-termelése indítható el. Ez a felfedezés segíthet az autoimmun-betegségek megértésében és az allergia-, asztma- stb. kezelés új lehetőségeinek kidolgozásában.

 

Prof. Honjo kutatói azt is meg akarják vizsgálni, milyen szerepe van az AID génnek a rák keletkezésében, specifikusan a lymphoma és leukémia fellépésében.

 

 

Követendő példa

Dianne Feinstein kaliforniai szenátor és humanista elveket valló amerikai politikusok csoportja 14 milliárd dollárt követel és akar mozgósítani a Bush-kormánytól a rák visszaszorítására, leküzdésére az Amerikai Egyesült Államokban.

 

Feinstein szenátor asszony ötéves terve alapján új, alternatív, komplementer rákkezelési és rákmegelőzési módszerek kutatásának, tudományos igazolásának és kifejlesztésének támogatásával meg kell akadályozni évi 1,3 millió új rákeset fellépését az USA-ban, és biztosítani kell a betegek célzott holisztikus kezelését.

 

Nixon elnök 1971-ben meghirdetett „háború a rák ellen” mozgalma ellenére ma lényegesen több, 550 000 amerikai hal meg évente rákos megbetegedésben.

 

Feinstein asszony javasolja, hogy az ő csoportja által kidolgozott tervhez szükséges anyagi hátteret az FDA (amerikai gyógyszer- és táplálékkiegészítőket engedélyező hatóság) a dohányipar, a cigaretta magasabb megadóztatásával biztosítsa. (A dohányzás első számú rákkeltő faktor, egy szippantással 10 a 14-en génrongáló szabad gyököt viszünk be szervezetünkbe – a szerkesztő megjegyzése).

 

A szenátor asszony javasolja továbbá, hogy az állam, a posta vezessen be állandó bélyegeket a mell-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarák-kutatás effektív támogatására.

 

Legfőbb ideje lenne, hogy hazánk felelős illetékesei, politikusok és hivatalnokok is megszívleljék Feinstein szenátor asszony szavait, javaslatait és főleg tetteit a 340 000 magyar rákos beteg érdekében, és üres ígéretek helyett tettekkel kezdjék meg a hosszú, fáradságos harcot egy jövendőbeli egészségesebb Magyarországért.

 

 

Svéd kutatók sikere a rák elleni harcban

A Karolinska-kórház (Stockholm) orvos-kutatói új utat találtak egy károsodott gén (p53) működésének helyreállítására. A rákos megbetegedéseknek több mint fele a p53 gén mutációjára, kóros elváltozására, károsodására vezethető vissza. A p53 gén károsodását többek között a dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, elhízás, mozgáshiány, lelki problémák, depresszió stb. okozhatják.

 

Dr. Klas Wiman bejelentette, hogy találtak egy vegyületet, mely helyreállítja a p53 gén funkcióit (a sejtosztódás és az öreg vagy deformált sejtek programozott sejthalálának elindítása), és ezzel lehetővé teszi a ráksejtek elhalásának elindítását. Klas Wiman csoportja a Prime-1 nevű anyagot ráksejtekkel együtt egerekbe oltotta. Rövid időn belül az egerekben a daganat növekedése lelassult és egyes esetekben megállt. Az egerek nem fogytak le és nem viselkedtek szokatlanul. A kutatók ráksejtkultúrákon is kipróbálták a Prime-1-et, az első eredmények biztatóak voltak.

 

Klas Wiman szerint minden rákos daganatot több oldalról kell célzottan, koncentráltan megtámadni az összes rákkeltő faktorok megszüntetésének figyelembevételével. A további kutatáshoz és tudományos igazoláshoz minimum 10 évre van még szükség, míg a szer esetleg betegeken is segíthet.

 

Fordította és szerkesztette:

assoc.prof.prof.h.c.mag.dr.Dávid Tamás, CoD™ Rák Információs Központ
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: rák, rákkutatás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.