Betegségek A-tól Z-ig

A nyálmirigy betegségei

Az ember nagy nyálmirigyeinek nélkülözhetetlen szerep jut az emésztésben. Ezek a mirigyek naponta kb. 2 liter nyálat termelnek, amelyek nélkül a falatot egyszerűen nem tudnánk lenyelni. Amíg nyálmirigyeink gond nélkül ellátják feladatukat, nem is veszünk róluk tudomást, erre csak akkor kerül sor, ha valamilyen betegség éri azokat. Fertőzések mellett kőképződés vagy daganatos elfajulás is felléphet.


Nyálkő esetén az első terápiás eljárás a nyálfolyást elősegítő ételek, főként savanyú étkek (savanyú uborka, citrom stb.) fogyasztása

 

A nyálat számtalanul sok, mikroszkópos méretű, a szájnyálkahártyában található, valamint három nagy, páros mirigy termeli. Utóbbiakhoz soroljuk a fültőmirigyet (1.), az állkapocs feletti nyálmirigyet (2.), valamint a nyelv alatti mirigyet (3.) (lásd a képet). A nyál hígítja a megrágott falatot, csúszóssá teszi azt, antibakteriális hatású, és szénhidrátokat bontó enzimet (alfa-amiláz) tartalmaz. A két legnagyobb mirigy a fültőnél található, amelyről nevét is kapta: fültőmirigy (glandula parotis). Az általuk termelt nyálat viszonylag hosszú kivezető csövön keresztül ürítik, a cső kivezető nyílása a negyedik őrlőfognál található. Ha a fültőmirigyet masszírozzuk, híg, átlátszó, esetleg kissé zavaros váladékot bocsát ki - étkezéskor vagy ha pusztán valami finom ételre gondolunk, szó szerint összefut a nyál a szánkban, és ezt a fültőmirigy termeli.

 

A valamivel kisebb, állkapocs alatti nyálmirigy (glandula submandibularis) az állkapocs alsó pereménél, a száj alján helyezkedik el. Kivezető nyílása a nyelv alatt egy szemölcsszerű dudorban végződik. Masszírozással e mirigyből is sok váladék termelődése provokálható.

 

Az orvosi szempontból kevésbé jelentős nyelv alatti mirigy a nyelv alatt, oldalt helyezkedik el, nehezen vizsgálható és tapintható, és ritkábban is betegszik meg.

 

Noha a nyálkő nem is olyan ritka, mégis viszonylag ismeretlen betegség a laikusok számára. Gyakoribb az alsó állkapocsnál található nyálmirigyben, mint a felső állkapocsnál. A követ a nyálban előforduló anyagok, főképp kalciumsók alkotják. A kövek általában eltorlaszolják a nyálmirigy kifolyó nyílását. Ilyenkor a nyál nem tud kifolyni a mirigyből, megdagad és fájdalmassá válik. A tünetek különösen akkor feltűnőek, amikor sok nyálra van szükség, tehát étkezéskor. A diagnózis általában tapintással, valamint a mirigy kivezető nyílásának szondás vagy ultrahangos vizsgálatával történik, ha a kő elért egy bizonyos méretet. Ritkábban CT-vel vagy MR-vizsgálattal, esetleg kontrasztanyagos röntgenfelvétellel is történhet vizsgálat.

 

Együnk savanyú ételeket, hogy a nyál összefolyjon a szánkban

Nyálkő esetén az első terápiás eljárás a nyálfolyást elősegítő ételek, főként savanyú étkek (savanyú uborka, citrom stb.) fogyasztása. Noha ennek hatására a duzzanat és a fájdalom eleinte minden alkalommal fellép, hosszabb távon azonban a kövek széttöredeznek és spontán eltávoznak. A kövek általában jól reagálnak a Mercurius solubilis D12 homeopátiás készítményre is (naponta 5 golyócska). Utóbbi kezeléshez azonban türelem kell, mert a folyamat lassú, és általában több hónap szükséges a sikerhez.

 

Ami a hivatalos orvosi módszereket illeti, az orvos általában igyekszik kézzel kimasszírozni, kinyomni a nyálmirigy kivezető járatán a követ. Ehhez a járatot egy szonda segítségével enyhén kitágítják. Ha ez az egyszerű módszer nem jár sikerrel, nem marad más hátra, mint a kő műtéti eltávolítása: a kivezető járatot felvágják és eltávolítják a követ, ha kell, a nyálmirigy részét vagy egészét eltávolítják. További lehetőség a kőzúzás (lithotripszia), amikor megfelelő készülék segítségével, lökéshullámok útján zúzzák szét apró darabokra a követ. A törmelék magától távozik.

 

Megjegyzendő, hogy utóbbi esetben nem olyan jók a gyógyulási esélyek.

 

A legismertebb vírusfertőzés, ami a nyálmirigyet érinti, a fültőmirigy-gyulladás, a mumpsz. Azonban a mirigyekben képződhetnek kövek vagy daganatok is

 

A nyálmirigy talán legismertebb fertőző megbetegedése a fültőmirigy-gyulladás, másik nevén mumpsz. Ez a betegség fájdalmas duzzanattal jár. Ez a vírusfertőzés napjainkban ritkábbá vált, hiszen a gyerekek többségét már oltják ellene, ezért a fertőzés veszélye jelentősen csökkent. A diagnózis általában a fertőzés elején történik, a specifikus antitestek kimutatásával vérből vagy nyálból. A mumpsz többnyire egy hét alatt kezelés hiányában is gyógyul. Szerencsére meglehetősen ritka a szövődmény, heregyulladás formájában, ami nemzőképtelenséget okoz.

 

Aki már átesett a mumpszon, immúnissá válik

Természetgyógyászati szempontból mumpsz esetén fontos a bőséges folyadékfogyasztás, hogy a sok folyadék átöblítse a nyálmirigyet. A homeopátiás kezelés Plumbum metallicum D12-vel (naponta 2x5 golyócska) történik.

 

A nyálmirigyek egyéb gyulladásai szintén vírusosak, mivel bármely vírusfertőzés ráterjedhet a nyálmirigyekre. A mumpszhoz hasonlóan itt is fontos a bőséges folyadékbevitel. A gyógyulást tovább segíti a sok savanyúság és citrom(lé) fogyasztása, hogy ezzel serkentsük a nyálelválasztást. Rendszerint ezek a fertőzések szövődménymentesen gyógyulnak. Problémásabbak szoktak lenni a bakteriális gyulladások, pl. a tályogok, amelyek szerencsére igen ritkák. Ilyenkor csak az antibiotikumos kezelés segíthet.

 

A nyálmirigyek egyéb fertőzések alkalmával is megduzzadhatnak, pl. vírusos vagy bakteriális torokgyulladáskor. Sok esetben azonban a duzzanat valódi okát nem lehet megállapítani. Lehet, de nem feltétlenül mindig fordul elő láz. Ilyenkor megduzzadhat önmagában egyetlen mirigy, vagy akár mindegyik is. Amint már korábban említettük, minden esetben fontos a bőséges folyadékfogyasztás és a savanyúságok fogyasztása. A homeopátiás kezelés történhet Mercurius solubilis D12-vel (3x5 golyócska naponta) vagy Kalium bromatum D6-tal (3x5 golyócska naponta). Ha a kezelés hatására legkésőbb négy hét múlva sem áll be javulás vagy gyógyulás, fontos az alapos orvosi vizsgálat. Az egyik oldalon fennálló, kemény duzzanatok tumorgyanúsak!

 

Sjögren-szindrómában, ami a nyálkahártya szárazságával járó reumatikus betegség, gyakran megfigyelhető a nyálmirigyek duzzanata. A Sjögren-szindróma autoimmun-betegség, tehát ilyenkor a test antitesteket termel bizonyos szövetek ellen. Az ennek következtében kialakuló gyulladás hatására a nyálmirigyek működése károsodik. A következmény: erős szájszárazság, amit sok folyadék ivásával kell ellensúlyozni. Jellemző továbbá ebben a betegségben a szemszárazság, valamint a gyomorbél rendszeri panaszok.

 

A hivatalos medicina ezt a kórképet kortizonnal kezeli. Ennek alternatívája lehet a hangyasav-injekció, egyre erősebb potenciában, D6 hígítással kezdve, majd D12-n és D30-on keresztül eljutva D200-ig.

 

A nyálmirigyek leggyakoribb daganata általában a fültőmirigyben alakul ki: ez kevert szövetű adenóma (pleomorf adenóma). Ez jóindulatú daganat, amely lassan növekszik, de idővel sajnos átalakulhat rosszindulatúvá. Első felismerhető jele az egyoldali, fájdalmat egyáltalán nem vagy csak kismértékben okozó duzzanat. A fültőmirigyrákkal ellentétben az arcideg (nervus facialis) általában érintetlen, ezért nincs fájdalom. A daganatot műtétileg el kell távolítani, lehetőleg az egész nyálmiriggyel együtt, mivel hajlamos a kiújulásra.

 

A második leggyakoribb jóindulatú daganat a cisztadeno- limfóma, ami főként férfiakat érint. Ez a tumorfajta érintheti csupán az egyik oldali vagy mindkét oldali nyálmirigyet egyaránt, és jellemző rá, hogy kis ciszták, folyadékkal telt hólyagocskák vannak benne. Ez a daganatfajta általában nem fajul el rosszindulatúvá. Ha a szövettani diagnózis biztos, nem igényel további kezelést, a tumor legfeljebb kozmetikai problémát okozhat.

 

A nyálmirigyekben azonban sajnos kialakulhatnak rosszindulatú daganatok is (adenokarcinómák vagy adenocisztás karcinómák), amelyek részben hajlamosak az áttétképződésre és a helyi szövetek roncsolására. Ezért a legfontosabb ezeknek a sebészeti eltávolítása, szükség esetén a továbbiakban a sugárkezelés.

 

A daganatgyanús duzzanatok fellépése esetén szükséges lehet a tűbiopsziás mintavétel és a szövettani vizsgálat. Tumorgyanú esetén akár egy apró minta kimetszésére is sor kerülhet további szövettani vizsgálat érdekében.

- dr. ki -
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: nyálkő, nyálmirigy

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.