Betegségek A-tól Z-ig

A puffadt gyomor nyomja a szívet

Roemheld-szindróma

Újra és újra jelentkező nyomás és fájdalom a mellkasban, szapora szívverés, időnként légszomj. Mindez a szívbetegség gyanúját kelti fel. Mégis, a vizsgálatok során a szív gyakran egészségesnek bizonyul. Ilyenkor a probléma teljesen másutt lehet: ha a gyomor vagy a vastagbél állandóan kórosan puffadt, akkor megemelkedik a rekeszizom, és annyira szorítja a szívet, hogy ezzel szív- és érrendszeri panaszokat vált ki. Akinél azonban felismerték a betegséget, az gyors segítséget kaphat.  


 

A  német belgyógyász, Ludwig Roemheld (1871–1938) írta le először ezt a kórképet, amelyet azóta Roemheld-szindróma vagy gasztrokardiális szimptómakomplex néven emlegetnek. Ez utóbbi megnevezés arra utal, hogy elsősorban a gyomor és a szív megbetegedéséről van szó. A tünetek jellegzetesek: mivel a túlzott gázképződés miatt a gyomor és a bél súlyosan felfúvódik, főként a has bal felső részén a rekeszizom állandóan megemelkedik. Ez az érzékeny szívet felfelé nyomja, ami reflexszerűen szorító érzéssel, szív- és keringési panaszokkal, funkciós zavarokkal és esetleges fájdalommal jelentkezik. Ingerlődik a nervus vagus nevű ideg is, amely többek között a zavartalan és megfelelő szív- és gyomoraktivitásért felelős, így mindkettő szó szerint kiesik a ritmusból.

 

A tünetek eltérőek lehetnek. Gyakran fordul elő szorító érzés a mellkasban, nyomasztó érzés, főként baloldalt, amely kisugározhat a bal vállba is. Ezenkívül a következő tünetek léphetnek fel:

 

• Szapora szívverés.

• Szívritmuszavarok, például plusz szívverés vagy szívremegés.

• Vérnyomásesés.

Szapora légzés, légszomj.

Hőhullámok.

Verejtékezési rohamok.

Szorongási rohamok.

Szédülés, alvászavarok.

• Gyomorbántalmak, mint gyomorégés, fájdalom, teltségérzet, émelygés.

 

Súlyos esetekben a mellkasban olyan fájdalmak lépnek fel, amelyek kisugározhatnak a bal vállba is. A tünetek annyira hasonlítanak az angina pectorishoz vagy a szívinfarktushoz, hogy a beteget, főként ha férfi, azonnal kórházba szállítják.

 

 

A mohó étkezés válthatja ki a tüneteket

A Roemheld-tünetek bár kellemetlenek, de szerencsére ártalmatlanok, és egy roham után maguktól elmúlnak. Az EKG általában nem mutat eltérést, vagy csak nagyon kis mértékűt. Ha a betegnek egyidejűleg szívkoszorúér-megbetegedése is van, akkor a valódi angina pectoris azonnali beavatkozásra szorul. Ez azonban csak ritka eset. A túlzott mértékű gáztermelődés leggyakoribb oka a gyomor és a bél helytelen táplálkozás miatti puffadása. Sok ember nagyon sokat eszik és iszik, és főleg túl gyorsan. Ez manapság nagyon gyakori: nincs idő arra, hogy a megfelelő sebességgel és nyugalomban együnk, jó minőségű és összetételű ételeket. A munkánkat kiéhezve megszakítva átrohanunk az első gyorsétterembe, és ott minél gyorsabban befalunk valami kevéssé egészségeset, majd lenyomjuk két pohár szénsavas innivalóval. Nem csoda, hogy a gyomrunk idegesen reagál, megtelik gázzal, felfelé nyomja a rekeszizmot, és ezzel nyomja a mellkasi szerveket.

 

 

Az ideges és túlzásba vitt étkezések váltakoznak

A vasárnapi és ünnepnapi étkezés ugyancsak nem kíméli a gyomrot. Végre nyugton lehetünk, végre van egy kis időnk, amikor otthon vagy másutt nyugodtan ebédelhetünk. Ilyenkor viszont nem takarékoskodunk a kalóriákkal, valóságos energiabombákat teszünk a tányérunkra. Ehhez jön még a gyakorta fogyasztott alkohol, amely a tévhitek szerint „kipucolja” a gyomrot, a valóságban azonban inkább még jobban megterheli.

 

A természetes puffadás azonban nemcsak a gyomrot érinti, hanem a vastagbelet is. A vastagbél a felhas bal oldalán felfelé haladó hurkot képez. Ott, a bal bordaív alatt könnyen összegyűlhetnek a könnyű gázok, amelyek azután fájdalmas módon megfeszítik a belet és felfelé nyomják. A nyomó érzés és a fájdalom ilyenkor gyakran kisugárzik a mellkasba, de időnként a bal vállba és a bal karba is.

 

A Roemheld-szindróma egyik további oka mindenekelőtt a bél baktériumflórájának rossz összetétele. Minden ember eredetileg egészséges, védelmező bélflórával van felfegyverkezve, de számos olyan kártékony behatás, mint az antibiotikum-terápia vagy más gyógyszerek, a helytelen táplálkozás, a stressz, a fizikai túlterheltség és egyebek elősegítik a káros baktériumok beágyazódását és szaporodását. Ezek a baktériumok köztudomásúan „harci gázokat” fejlesztenek, mint amilyen például a metán vagy az ammónia. A candida és a hozzá hasonló élesztőgombák is pluszgázt termelnek a bélben. A candidagombák főként antibiotikumkúrák után szaporodnak el. A candidafertőzés jele lehet a puffadás mellett a csillapíthatatlan édesség utáni vágy, a krónikus fáradtság, a székletürítési zavarok, a viszketés és az olyan bőrbetegségek, mint a neurodermitisz.

 

 

A bél ezer négyzetméter fölött rendelkezik

A bél hallatlanul intelligens szerv. Erre az intelligenciára szükség is van, hiszen életünk minden egyes másodpercében körülbelül 400-1000 négyzetméternyi bélfelületet kell megmozgatni a táplálék továbbításához, felszívásához, megemésztéséhez és az anyagcsere-végtermékek kiválasztásához. Ha ez a finoman összehangolt mozgássorozat csak a legcsekélyebb zavart is szenvedi, akkor a szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú táplálékrészecskék már nem keverednek össze kellően, és a gázok mint egy léggömb összegyűlnek fent, és felfelé nyomják a rekeszizmot. A táplálékallergiák és -túlérzékenységek is szóba jönnek, mint a probléma kiváltói, éppen ezért meg kell vizsgálni, fennállnak-e ilyen állapotok.

 

A kömény a leghatásosabb, puffadás elleni gyógynövény

 

A panaszok nyugalmi állapotban gyakran rosszabbodnak, jellemzően éjszakánként lépnek fel, a bőséges vacsorát követően. Mozgásra azután a helyzet javul. A diagnózist általában egyértelműen fel lehet állítani a következők alapján:

 

A beteg kikérdezése.

Testi vizsgálat.

Laborvizsgálatok vérképpel, máj- és gyulladásos értékekkel, esetleg a táplálékallergiát vizsgáló vérteszttel.

Hasi ultrahang.

EKG (nyugalmi és terheléses).

 

Az alapdiagnózist feltétlenül el kell végezni, nehogy észrevétlen maradjon az esetleges szívinfarktus, a hasi kórképek vagy (légszomj esetén) a tüdő esetleges megbetegedése.

 

 

A bél megmozgatásának legegyszerűbb módja a testmozgás

A Roemheld-páciensek legfontosabb gyógymódjának számít a sok mozgás, például kirándulás, séta, kocogás, biciklizés, úszás és torna. Ez javítja az emésztést, serkenti a gyomor- és bélmozgást (a motilitást), jó hatású túlsúly ellen, ami megint csak jót tesz a páciens állapotának. Nagyon hasznos lehet a hasizomtréning is. Azonban csak a rendszeres mozgás hoz valódi javulást: hetente háromszor legalább harminc perc. Evés után mozogjunk egy kicsit, és ha az irodában ülünk, akkor is jót tesznek a rendszeresen beiktatott, rövidebb kis mozgásszünetek.

 

A kevesebb, nagyobb adagból álló étkezések helyett inkább gyakrabban, de kevesebbet együnk. Csak annyit együnk, amennyi elmulasztja az éhségünket! A csillapíthatatlan falánksági rohamokat a főétkezések közé beiktatott kisebb étkezésekkel csillapítsuk, például zöldséggel vagy gyümölccsel. Szánjunk elég időt az evésre és az ivásra! Egy régi mondás szerint az a helyes, ha az ételt isszuk, az italt pedig esszük. Ez azt jelenti, hogy addig rágjunk meg minden falatot, amíg szinte folyékony nem lesz, az italt pedig (főleg ha jéghideg és szénsavas) ne döntsük le a torkunkon, hanem egy kicsit mozgassuk ide-oda a szánkban, ahol végül is az emésztés kezdődik. A jól összerágott ennivaló összekeveredik a nyál enzimjeivel, amelyek máris megkezdik a szénhidrátok lebontását. Ez azért fontos, mert a meg nem emésztett szénhidrátok különösen hajlamosak gázképzésre.

 

A levendula nyugtató és csillapító hatású

 

Legyünk óvatosak az olyan, gázképzésre hajlamos ételekkel, mint a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, szójabab), földimogyoró és a káposzta. Figyeljük meg, hogyan reagálunk a különféle ételekre. Az alapvetően egyébként ajánlott, bőséges rostfogyasztás is ronthatja a Roemheld-szindrómában szenvedő betegek állapotát. Ezenkívül késő este már ne együnk, mert az emésztőrendszer éjszakánként csak takarék lángon működik.

 

 

A bél gáztalanítói: édeskömény, kö­mény­mag és fehér üröm

Az emésztőtraktus motilitásának serkentésére tea vagy kivonat formájában beváltak az olyan gyógynövények, amelyek nemcsak a mozgást segítik elő, hanem görcsoldóak is. Idetartozik például a keserű virágáról ismert tatárvirág (Iberis amara), a görcsoldó drogok, mint a menta, a kamilla és a vérehulló fecskefű, az édesgyökér, illetve a nyugtató hatású citromfű.

 

Emésztésserkentő és puffadásellenes hatású az ánizs, az édeskömény és a kömény (termés), a bazsalikom (növény), a gyömbérgyökér, a kálmos, a fehér üröm és a levendula (növény). Már néhány perccel azután, hogy megitták a teát, felfedezhetők a gyógynövény illóolajai a kísérleti személyek vastagbelében, ahol kifejtik nyugtató és görcsoldó hatásukat. Ehhez a növényeket egyenlő arányban összekeverjük és leforrázzuk (1 teáskanálnyiból főzzünk teát minden étkezés után).

 

Az édeskömény puffadásellenes és nyugtató hatású

 

A növényi kivonatokat a megfelelő szaküzletekben vásárolhatjuk meg, különféle keverékek formájában léteznek. Puffadás ellen segít a gyógyagyagkúra is: 1-2 púpozott teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben, és a folyadékot naponta kétszer étkezések között igyuk meg. Ezt a kúrát két-három hétig naponta végezve kifejezett méregtelenítő hatással számolhatunk. Évente két-három alkalommal ismételjük meg. A bélflórazavarok elhárítására szolgálnak az úgynevezett probiotikumok. Ezek felszámolják a gázképző flórát, valamint a candidagombákat, és erősítik a bél immunrendszerét.

 

 

Homeopátia Roemheld-szindróma esetén: néhány példa

Az egyedi tünetek alapján a kezelő mindig a hozzáillő szert választja ki, például D6 vagy D8 potenciában.
Carbo vegetalis (faszén): állandó felböfögés, görcsös, fájdalmas puffadás, szorító érzés a mellkasban légzési nehézségekkel, alkoholtúlérzékenység, idegenkedés a zsíros ételektől és a tejtől.
Dioscore villoda (yamszgyökér): tipikus gasztrokardiális tünetegyüttes, mint amilyen a Roemheld-szindróma. Az előtérben erős, görcsös fájdalmak állnak, részben súlyos rohamokkal párosulva, amelyek nyugalmi állapotban súlyosbodnak (kólika).
Argentum nitricum (ezüstnitrát): szívszorulással járó panaszok, mintha szoros pánt szorítaná a mellkast, puffadás, szorongás.
Leonorus cardiaca: ideges funkcionális szívzavarok, amelyeket puffadás okoz. Tipikus gasztrokardiális tünetegyüttes.
Nux moschata: gasztrokardiális tünetegyüttes, elsősorban túl sok és túl gyors evés és ivás után, erős gázképződés miatt felpuffadó has légzési nehézségekkel és szapora szívveréssel, hangos felböfögés, alvászavarok.
Mandragora e radice siccato: szapora szívverés és légszomj teltségérzettel és a has felső részében érzett nyomással párosulva. Gyakori
felböfögés.
Asa foetida: mintha kő lenne a gyomorban, amely nyomja a rekeszizmot. A levegő gyakori felböfögése. Szapora szívverés és szívszorulás, amelyet a puffadás miatt megváltozott helyzetű rekeszizom okoz. A páciens nem tud mély levegőt venni.

-dr.ki-
XIII. évfolyam 7. szám

Címkék: gyomor, puffadás, Roemheld-szindróma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.