Betegségek A-tól Z-ig

A rák és a táplálkozás

Élelmiszerek, amelyek nem ízlenek a ráksejteknek

  Bizonyos ételek, élelmiszerek okozhatnak betegséget, de garantálhatják egészségünket is. A rosszindulatú daganatokkal kapcsolatban a tudomány bebizonyította, hogy a helytelen táplálkozás fontos ok lehet a rák kialakulásában, míg a megfelelő étrend csökkentheti a kockázatot, illetve a manifesztálódott betegség gátlásában is szerepet játszik.


   

  A tudományos megfigyeléseken alapuló modern medicina ókori ősatyjának, Hippokratésznek tulajdonítják a kijelentést, miszerint az étel egyben orvosság is. Bár ennek az elvnek a helyességét a tudományos kutatások számtalan esetben bizonyították, a mai napig hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Sőt, gyakran a kórházi betegek élelmezésénél is elsiklanak a táplálkozásterápia jelentősége felett.

   

  A dietetikusok és a holisztikus rákterápiával foglalkozó orvosok közül sokan vallják, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhető a rák, sőt optimális esetben a megfelelő étrend döntő szerepet játszhat a gyógyulásban is. A statisztikák adatai könyörtelenül tükrözik a szomorú valóságot, a nyugati világban az emlő, a vastagbél és a prosztata rákos megbetegedései 60-szor gyakoribbak, mint Ázsiában, ahol tudvalevőleg egészen másképpen táplálkoznak az emberek, mint Európában vagy Észak-Amerikában. Úgy vélhetnénk, hogy e különbség – legalábbis részben – genetikai okokkal magyarázható, de a rákkutatók egyhangúlag úgy nyilatkoznak, hogy a manifesztálódott rákos eseteknek mindössze 15%-ában lehet genetikai tényezőket kimutatni. Az is az életmód döntő és a genetikai okok elhanyagolható szerepét támasztja alá, hogy azok az ázsiaiak, akik áttelepülnek az USA-ba vagy Kanadá-ba, miután feladják hagyományos, hazai étrendjüket, és áttérnek a modern nyugati táplálkozásra, ugyanolyan arányban betegszenek meg rákban, mint az európai származású amerikaiak.

   

  A legveszedelmesebb tényezők között első helyen kell említeni ételeink túlságosan magas kalóriatartalmát, főként finomított cukor formájában. Valószínűleg a rák kialakulása szempontjából a cukor áll az első helyen. A dobogó második helyét a rendkívül elterjedt élelmiszeripari késztermékek foglalják el. Ezek az ételek a feldolgozás során teljes mértékben denaturálódnak, ráadásul megszámlálhatatlanul sokféle szintetikus adalékanyagot tartalmaznak. Ha következetesek akarnánk lenni, utóbbiakat, ha nem is egyenesen mérgeknek, de káros anyagnak kellene neveznünk. A harmadik helyen a túlságosan sok hús és kolbászféle áll, de valójában a rengeteg tejtermék is ebbe a kategóriába sorolható miközben a hal sajnálatos módon teljesen a háttérbe szorult, főként Magyarországon, amely halfogyasztás terén a nemzetközi mezőny végén kullog. A másik fontos tényező, hogy egyértelműen túl kevés friss zöldséget eszünk. Hajlamosak vagyunk távoli vidékekről, hosszan tartó szállításon, raktározáson átesett egzotikus nyersanyagokat vásárolni, ami, mire a tányérunkra kerül, már jócskán veszített eredeti tápértékéből, értékes vitaminjaiból és növényi hatóanyagaiból.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXIV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.