Betegségek A-tól Z-ig

A rák, mint a szervezet globális jelzése

A rákos sejtek veszedelmesen intelligensek

  A rák nagyon félelmetes szó, de nem kellene annak lennie. Bár fiatalok betegsége is lehet, sokkal jellemzőbb időskorban, és ez azt jelzi, hogy a szervezet elfáradásával, az immunrendszer gyengülésével is összefüggésben van. A rosszindulatú daganatos megbetegedés a modern orvos-természetgyógyászati felfogás szerint nem más, mint a szervezet globális jelzése arról, hogy működési anomália lépett fel. A hagyományos megközelítések pusztán a rákos daganat megszüntetésére irányulnak, és nem foglalkoznak azzal, mitől alakult ki. Holott mind a megelőzés, mind a teljes gyógyulás kulcsa ez! (A januári lapunkban elkezdett, a rákról szóló összeállítást ebben a számban is folytatjuk – a szerk.)


   

  Otto Warburg Nobel-díjas orvos volt az első, aki rávilágított arra, hogy a fő különbség az egészséges és a rákos sejtek anyagcseréje között az, hogy az előbbiek oxigénes légzéssel nyerik az energiát, míg a tumorsejtek oxigén nélküli cukorfermentációval (glikolízissel). Ennek alapján Warburg úgy gondolta, hogy a rákot a sejtanyagcsere megváltozása okozza. Ma ezt másodlagos tünetnek vélik, de rendkívül fontos, hogy ezt észben tartsuk.

   

  Megváltozik a sejt anyagcseréje

  Őt aztán egy sor tudós követte, akit az érdekelt, hogy mitől alakul ki és hogyan viselkedik a rákos sejt. Thomas Seyfried, a Boston College professzora például alapkönyvet írt arról, hogy a rák voltaképpen anyagcsere-betegség.

   

  Amikor egy sejtet megfosztanak az oxigéntől, visszafordulhat egy ősi energiatermeléshez, az úgynevezett fermentációhoz, ami nem igényel oxigént. Seyfried közelebbről megvizsgálta a rákos sejtek mitokondriumát. Genetikusként először a mitokondriális DNS-t vizsgálta (a mitokondriumoknak saját DNS-ük van), és nem talált semmilyen mutációt. Amit azonban talált, mégpedig mindegyik ráksejttípusnál, az a kardiolipin károsodása volt.

   

  Ez alkotja a mitokondrium membránját, amely közvetlenül felelős az oxidatív foszforiláció szabályozásáért (oxidatív foszforiláció az a mechanizmus, amellyel a sejt energiahordozót, ATP-t hoz létre). Kivétel nélkül minden alkalommal, amikor egy rákos sejtmag bejut az egészséges citoplazmába, maga a mag is egészségessé válik.

   

  Minden onkogén, amely be van kapcsolva, visszafordul, és a tumorkeltő gének „megjavulnak”. Minden alkalommal, amikor az egészséges sejtmagot, az egészséges DNS-t áthelyezik egy rákos citoplazmába (amelynek sérült a mitokondriuma), az egészséges sejtmag hirtelen rákos lesz.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  Zimber Szilvia
  XXIV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.