Betegségek A-tól Z-ig

A rossz vérkeringés okozta lábsebek

Szép, egészséges lábak 7. rész


A láb nemcsak a testsúly viselése miatt van fokozott terhelésnek kitéve, hanem az erekben folyó vér súlya miatt is. Míg a négy lábon járó állatoknál ez nem ilyen mértékű, hiszen nem olyan aránytalanul magasak, addig a felegyenesedett embernél ez gyakran bajokat okoz. Probléma a zsiráf agyának vérellátása is, amit a természet úgy oldott meg, hogy a verőerekben is billentyűk képződtek. Az embernél a vénabillentyűk elrendeződése azonos a négy lábon járó állatokéval, holott nálunk a felső végtagban fölöslegesek a billentyűk, míg a törzsben, ami az állatoknál víszintes – nincsenek, pedig az embernél szükség lenne rájuk.

 

A rossz verőérkeringés miatti sebek: A verőerekben a szív munkája tartja fenn a megfelelő nyomást. Ezt a karon mérjük, pedig a lábon, a nagyobb igénybevétel, a több nagy izom miatt eleve magasabb, és álló helyzetben ez tovább emelkedik. A magas nyomás kedvez az érszűkület kialakulásának, ezért a lábon sokkal gyakoribb az érszűkület, mint a szervezet bármely egyéb részén. A magyar nyelvben az érszűkület egy gyűjtőfogalom, hiszen gyakran az erek nemcsak beszűkültek, hanem el is záródtak. Ilyen esetben az izmokban lévő, addig vékonyabb erek kitágulnak és megkerülve az elzáródást igyekeznek a láb távolabbi részei felé vezetni a vért. Természetesen ez nem sikerül olyan jól, mintha az eredeti nagyobb ér vinné a vért. A vérellátás hiányától leginkább a távoli részek, a lábfej és a lábujjak szenvednek. Rendszerint ezért a lábujjak végén alakulnak ki a sebek. Súlyosabb esetben több lábujj kisebesedik.

 

Cukorbetegek lábsebei: A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye az érszűkület. Ez más szerveket is érint, pl. szem, vese stb. A lábsebek itt is leggyakrabban a lábujjakon jelentkeznek. A cukorbetegség hajlamosít a fertőzésre is, ezért ilyenkor a lábujjak fertőzésének képében jelenik meg a seb. Speciális, a cukorbetegségre jellemző seb a talpi fekély. Ennek megjelnésében a cukorbetegség egy másik szövődménye is szerepet játszik, a beidegzési zavar, amely egyes bőrterületek érzéskiesésében jelentkezik. Az érzéskiesés miatt a beteg nem észleli a talp sérülését. A cukorbetegek részére ezért mindenkinek, mindennap fontos lábának átvizsgálása, bizonyos helyeken tükörrel, hogy a legkezdetibb elváltozásokat már észleljük és gyógyítsuk, nehogy súlyosabb fekély alakuljon ki.

 

 

Visszérkeringési zavar okozta lábsebek: Az összes lábat érintő seb közül leggyakoribb a visszérkeringési zavar miatt kialakult seb, a lábszárfekély. A civilizált emberek 2%-ánál jelentkezik. Ez tehát rendkívül sok embert, Magyarországon kétszázezer honfitársunkat jelenti. Ez az esetek túlnyomó többségében a boka fölött a belső oldalon jelentkezik. Az elhelyezkedés a visszerek anatómiai elhelyezkedésével magyarázható, hiszen a nagyobb bőr alatti visszerek a belső oldalon futnak.

 

Korábban azt gondolták, hogy csak mélyvénatrombózis után keletkezik fekély, ma már tudjuk, hogy az egyszerű visszértágulat is okozhat fekélyt. A fekélyek felében nem volt a betegnek trombózisa, csak elhanyagolt visszértágulata van. Ez azt jelenti, hogy az idejében elvégzett visszérműtéttel a fekély megelőzhető lett volna. A fekélykialakulás oka a verőérszűkületnél egyszerűen érthető, a visszereknél egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A lényeg az, hogy a tágult visszerekben megáll a vér szív felé áramlása. A billentyűk, amelyek a vér súlyát tartják, a tágulat miatt nem zárnak, vagy a lezajlott trombózis miatt elpusztultak. A vér súlya lefelé nehezedik és a hajszálérkeringést nehezíti, lassítja. Emiatt romlik a bőr táplálkozása.

 

A megoldás többirányú lehet. Legegyszerűbb a visszerekben megállt vérraktárat kiüríteni. Ezt rugalmas pólyával érhetjük el. A lábban megrekedt sok vért szoros rugalmas pólyával kinyomjuk, akkor már csak annyi marad benne, amenynyit a vérkeringés meg tud mozgatni. Megszűnik az ellensúly, amely a hajszálérerekben nem engedte a vért keringeni. Sokan meglepődnek azon, hogy a szorítás miért segíti elő a bokán lévő seb gyógyulását. Ha így végiggondoljuk a pólya szerepét akkor érthető a gyógyhatás. Másik megoldás a túltágult visszerek műtéti kimetszése. Ha a tágult visszerek jelentették az okot, akkor ez a legjobb megoldás. Másik műtéti lehetőség a mélyvénák elpusztult billentyűjének pótlása. Sajnálatos módon ez a műtét még nem terjedt el, hiszen egyetlen billentyűvel nem lehet pótolni azt a billentyűsort, ami a mély visszerekben normálisan egymástól néhány cm-re van. Vannak a visszerekre ható, növényi alapú gyógyszerek is, amelyek a visszerek összehúzódását, a hajszálérkeringés javítását eredményezik, ezeket kiegészítő kezelésként célszerű alkalmazni a fentiek mellett. Fontos a vérkeringés javítása a láb tornáztatásával. Ezt rendszerint fekve vagy megemelt lábbal végezzük, hogy a visszerekben kevesebb legyen a vér.

 

A fentieket végiggondolva kitűnik, hogy a lábsebek többsége megelőzhető. A nem gyógyuló lábsebek kialakulásához több éve fennálló betegség szükséges, tehát van idő a megelőzésre. Az érszűkület a dohányzás mellőzésével, a magas vérnyomás kezelésével, a vérkoleszterin-tartalom ellenőrzésével és szükség esetén csökkentésével, az izgalmak mérséklésével elkerülhető, vagy súlyossága redukálható. A cukorbetegségek jelentős része a testsúly normális szinten tartásával, a cukor- és szénhidrátfogyasztás csökkentésével megelőzhető vagy karbantartható. A visszértágulatok időben történő műtéti vagy injekciós kezelésével a fekélyfellépés az esetek felében teljesen elkerülhető. Trombózis után a testsúly kordában tartása és rugalmas pólya viselése nemcsak begyógyítja, hanem gyógyultan is tartja a sok szenvedést okozó fekélyt. Sehol sem igaz annyira az a régi angol mondás, amelyet szabadon így fordíthatunk: „egy gramm megelőzés többet ér, mint egy kiló terápia”.

Dr. Bihari Imre
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: lábsebek, vérkeringés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.