Betegségek A-tól Z-ig

A stressz és a szem

  Hogy a lelkiállapotunk tükröződik a szemünkben, az már az olyan mondások alapján is érthető, mint „ezt nem tudom tovább nézni” vagy „elfordítja a tekintetét”. A stressz, az időhiány, a regeneráció hiánya, a munka és a szabadidő közötti egyensúly felborulása mind hozzájárulhatnak a szempanaszok kialakulásához.  


   

  A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, amelyen keresztül kapcsolatban állunk a külvilággal. Az információk, amelyeket a szemünkön keresztül felveszünk, az agyunkba jutnak, és ott különböző reakciókat váltanak ki. Egyrészt automatikus, autonóm folyamatokat, melyek minden embernél egyformán zajlanak, például a pupillák kitágulása fény vagy félelem, öröm, vágy hatására, a szemlencse fókuszálása különböző távolságokra stb. Másrészt szubjektív, érzelmi reakciókat is.

   

  A szemünkön és a mimikánkon keresztül képesek vagyunk olyan érzéseket kommunikálni, mint a szeretet, a düh, az odaadás, a bizonytalanság stb. A látás és a látottak feldolgozása – egyéni tapasztalataink és értékrendszerünk alapján – mindenkinél különböző reakciókat vált ki. De az mindenkire igaz, hogy a szem nem hazudik. Kutatások kimutatták, hogy a pupilla reakciói sokkal pontosabban mutatják, hazudik-e valaki, mint a bőrellenállás. 

   

  A szembetegségekben szenvedők pszichés profilja, mint a legtöbb pszichoszomatikus betegség esetén, érzékeny és introvertált személyiségekre utal. Ezeknél a betegeknél gyakori a szorongás, a depresszió, a stressz.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják

  –dr. ki–
  XXIII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.