Betegségek A-tól Z-ig

A székrekedés gyerekeknél is gondot okozhat

A székrekedés annak a jele, hogy a gyerek nem érzi jól magát


 

Bélgöcsök esetén a renyhe bélműködéssel ellentétben görcsös fájdalmak lépnek fel székletürítés közben. Ennek oka gyakran lelki eredetű. Az ilyen típusú székrekedésben szenvedő gyerekekre általában igen erős belső feszültség jellemző. Idősebb gyerekeknek gyakori az iskolától való szorongás, mert még nem elég érettek ahhoz, hogy megfeleljenek az ottani követelményeknek. Minden életkorban lehet az ok valamilyen bánat, míg a dackorszakban (ami egyébként nagyon fontos a gyerek fejlődése szempontjából) a szülői hatalom elleni lázadás kifejezése lehet. Ilyen esetekben a len- és bolhamag vagy a keserű anyagok nem vezetnek eredményre, ezzel szemben az olyan módszerek, amelyek ellazulást és görcsoldást hoznak, igen. Különösen hatékonyak az olyan külsődleges kezelések, mint a borogatás.

 

Kamillás borogatáshoz 2 evőkanál kamillavirágot forrázzunk le 1 liter vízzel, fedjük le, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hajtogassunk össze négyrétegűre és akkorára egy vászon- vagy pamuttörülközőt, hogy befedje az egész hasat, majd öntsük át a kamillateát egy tálba, és tegyük bele a törülközőt. Csavarjuk ki, hogy ne csöpögjön, és tegyük közvetlenül a hasra. Előbb vizsgáljuk meg a hőmérsékletét, nehogy túl meleg legyen. A kamillás borogatást takarjuk le egy frottírtörülközővel, majd egy gyapjútakaróval. Tehetünk rá egy meleg palackot is. A borogatást 20-30 percig hagyjuk fent. Kipróbálhatjuk kamilla- helyett cickafarkteával is.

 

Alternatív megoldásként alkalmazhatunk illóolajos borogatást 2 százalékos levendula- vagy köményolajjal. Ehhez 1 ml illóolajat (válaszszunk jó minőségű levendula- vagy köményolajat) keverjünk el 49 ml édes mandulaolajban. Ebből öntsünk egy evőkanállal egy pamutvagy vászonkendőre, ezt tegyük a hasra. Erre jöhet egy újabb törülköző, majd egy takaró, végül esetlegesen a meleg palack. 20 percig hagyjuk fent. Ha nem akarunk az olajkeverék előállításával bíbelődni, használhatunk kész levendulás vagy citromfüves lazító olajat. A meleg borogatás jótékony hatású és mindig kellemes érzés. Ilyen jellegű székrekedésnél a has masszírozása kevésbé hatékony, mivel a bél esetleg újabb görcsökkel reagálhat rá.

 

Szpasztikus székrekedésnél belsőleg a következő teakeveréket próbálhatjuk ki: citrom fűlevél 20 g, libapimpó 20 g, édeskömény 10 g.

 

 A nyaralás alatt kialakuló akut székrekedést könnyen lehet orvosolni

 

Egy púpozott teáskanál (2 éves kor alatt fél teáskanál) teakeveréket forrázzunk le egy csésze vízzel. 7 percig hagyjuk lefedve állni, majd szűrjük le és mézzel édesítve igyuk. Naponta 2-3 csésze tea elegendő, minél kisebb a gyerek, annál kevesebbre van szükség. Ha a gyereknek nem ízlik a tea, akkor használjunk valamilyen készterméket, például belladonnás homeopátiás golyókat vagy belladonnás gyerekkúpot.

 

A kezelésnek elsősorban az okok megszüntetésére kell irányulnia, hiszen a székrekedés csak annak a jele, hogy a gyerek nem érzi jól magát. Ha a gyereknél – főként ha a csecsemőnél – székrekedés alakul ki, és a kicsi az említett módszerek ellenére két héten át nem kakil, akkor gyerekorvoshoz kell fordulni. A székrekedéssel egyidejűleg fellépő erős hasfájás és hányás, a hasi görcsök súlyos betegségre utalhatnak. Ilyenkor feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

 

Mi segít a csecsemőknek?

A csak anyatejet kapó csecsemőknél a székletürítés gyakorisága normál esetben napi többszöri alkalomtól heti egyszeriig változhat. Akár hosszabb ideig (maximum 14 napig) is kimaradhat a széklet, de a babák széklete általában puha vagy folyékony. Ha más panaszuk nincs, akkor nincs ok aggodalomra.

 

A nem szoptatott csecsemő naponta átlagosan 1-3 alkalommal ürít székletet. A csecsemőknél a következő okai lehetnek a székrekedésnek:

 

Ha a széklet túl kemény, akkor a baba valószínűleg nem kap elég folyadékot. Adjunk neki édesköményteát! A tápszer előírt adagját ne lépjük túl! Tartsuk be az adagolási utasítást.

 

Ha a baba nem jut elegendő táplálékhoz, például azért, mert hány, akkor úgynevezett „látszatszékrekedés” alakulhat ki. Ilyenkor ellenőrzés céljából minden egyes étkezés előtt és után is mérjük meg a babát, hogy lássuk, mennyit iszik. Az emésztés serkentése céljából az 5-6. hónaptól kezdve fokozatosan vezessük be a gyümölcs-, zöldségés teljes őrlésű gabonapépet a baba étrendjébe.

 

Elősegítheti a székletürítést a tejcukor adása. Ha székrekedése van a babának, adjunk neki naponta 1-3-szor kamilla- vagy édesköményteát 1-2 teáskanál tejcukorral.

–tamás–
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: gyermekgyógyászat, székrekedés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.