Betegségek A-tól Z-ig

A szénanátha antropozófikus kezelése

Citrommal és birssel a jobb elhatárolódásért

Amikor folyik az orr, könnyezik a szem, a nyálkahártyák megduzzadnak, és mindezek hátterében a virágpollen áll, szénanátháról beszélünk. Ilyenkor elmosódik saját belvilágunk és a környezet közötti éles határ. Az antropozófikus medicina mindezt speciális orvosságokkal kezeli, olyan növényekkel, amelyek egyébként nem számítanak hagyományos gyógynövénynek. A gyógyszer azonban nem minden.  


 

A szénanátha nyilvánvalóan olyan betegség, amelynél a nyálkahártyahatárok nem működnek megfelelően. A páciens valósággal „kifolyik”: orra, szeme folyik, könnyezik, csöpög. Gyakran már gyermekkorban is megállapítható a váladékozásra való hajlam, amit exszudatív diatézisnek nevezünk. A gyermekek gyakran náthásak, nagyon taknyosak, mindenük folyik. Az antropozófikus orvoslás szempontjából ez azt jelenti, hogy a vizes princípium működése és az elhatárolódás zavart.

 

A pollenek csak kiváltó okok, de ezekkel mindannyiunk találkozik, érintkezik, mégsem mindenki allergiás. Az ok részben öröklött hajlam, részben szerzett: a szervezet képtelensége az elhatárolódásra. Ahhoz, hogy mindezt jobban megértsük, röviden összefoglaljuk az antropozófikus orvoslás lényegét. Ez az iskola az emberi szervezetet funkcionális szempontból négy létsíkra osztja, amelyek az egészséges embernél kiegyensúlyozott arányban viszonyulnak egymáshoz:

 

A fizikai test az ember anyagi, ásványi részének felel meg. A négy elem szerinti tanításban itt nyilvánul meg a „szilárdság”.

 

Az étertest vagy az alkotóerő teste az éteri szerveződés szintje. Ezen a szinten szerveződik minden vizes, valamint a növekedés és a szaporodás, tehát a „vegetatív” élet.

 

Az asztráltest az érzékelés képessége, a lelki rezdülések (ösztönök, félelem, bátorság, vágyak, mozgásvágy) színtere. Az embernek lelke van, lélegzik, ami azt jelenti, hogy az asztráltest a légnemű dolgokat szervezi.

 

A szellemtest (az én) az én-személyiség. Ez az én tesz bennünket emberré. Az ember – az állattal ellentétben – kreatív, alkotó lény. Az énnek köszönhetően válunk individuummá.

 

 

A szellemi tevékenységnek nem szabad a természetben elvesznie

A szénanátha problémáját most e négy szint szempontjából vizsgáljuk, és bemutatjuk az ebből következő terápiás lehetőségeket. Rudolf Steiner, az antropozófikus orvoslás alapító atyja szerint az ember érzékeléskor a tudatát „kiküldi” a környezetbe. Ha ez a szellemi-lelki tevékenység aránytalan mértékben a külvilággal foglalkozik, a természet, a környezet megélésével, a négy szint strukturálódása zavart szenved, ami elsősorban az étertest, a víz elem szerveződési szintjének működési hibáját eredményezi. A víz-test (étertest) kitágul, és egyes helyeken kilép a fizikai testből.

 

 

Mit tehetünk a jobb elhatárolódás érdekében?

A folyadék szerveződési szintjének rendezésére többféle terápia lehetséges. Ezek közül az egyik az alább, részletesebben ismertetett gyógyszeres kezelés, amely a tüneteket és a kórokot egyaránt célba veszi.

 

Az elhatárolódás kérdése azonban olyan téma, amelyet művészetterápiával vagy művészetpedagógiai módszerrel is meg kell erősíteni. Az antropozófikus orvosok tehát szénanáthás gyermekekkel természeti motívumokat (virágok, levelek) rajzoltatnak, amilyen pontosan csak lehet, hogy ezzel fejlesszék az észlelés tárgya és saját maguk között a távolságot.

 

Nem utolsósorban azt is figyelembe kell vennünk, hogy a hiányos elhatárolódás napjaink témája is egyben, mivel ez érinti életmódunkat. Mi, emberek ma olyan civilizációs hatásoknak és környezeti ingereknek vagyunk kitéve, amelyekkel szemben nem tudunk védekezni. Az allergiás páciens túlságosan „elidegenedett”, ami azt jelenti, hogy az őt elárasztó ingerekkel szemben nem képes védekezni. Mindez az érzékelés szintjén zajlik: minden, ami külső ingerként ránk rúdul, szinte elképzelhetetlen.

 

 

Az elidegenedés homlokterében azonban materiális dolgok, anyagok is állnak: akár a táplálkozás terén vagy a kozmetikában, az építészetben és a bútoriparban – a közlekedés és az ipar okozta környezetszennyezésről nem is beszélve – „engedélyezett”, természetidegen anyagok áradatának vagyunk kitéve. Nem csoda, hogy megtépázott immunrendszerünk már ártalmatlan, természetes anyagokra, mint pl. a virágporra is hevesen reagál.

 

Természetesen fel kell tennünk a kérdést, hogy mi, emberek mennyire és mire tudunk hatást gyakorolni. Miként tudjuk csökkenteni a ránk zúduló ingerek özönét, miként alakíthatjuk át táplálkozásunkat úgy, hogy az lehetőleg természetes legyen. „Éljünk tudatosan” – ez a jelszó. A szénanátha erre figyelmeztet. Ennek ellenére az érintettek nem zárkózhatnak be, nem tarthatják távol magukat a környezet befolyásától.

 

 

Hogyan alkalmazzunk a terápiában a citromot és a birset?

Rudolf Steiner a szénanátha kezelésére citromból (citrus limon) és birsből (cydonia oblonga) készült orvosságot javasolt. Mindkettőre jellemző, hogy sem az akadémikus orvoslás, sem a homeopátia, sem a fitoterápia nem alkalmazza gyógyításra. A készítmény hatása szempontjából fontos megérteni e két növény termésének minőségét, tulajdonságait: a citrom hetek múlva is megtartja savtartalmát, még ha esetleg kissé veszít is víztartalmából. A héja bőrszerűen vastag, és hihetetlenül jól elszigeteli a gyümölcs belsejét a külvilágtól. Ha valaki citromba harap, olyan érzése támad, hogy a termésben lévő savak mindenét összehúzzák. Hasonlóan „vastag bőrű” termés a birsalma is, amely nyersen, a citromhoz hasonlóan élvezhetetlen, összehúzó (centripetális) és savas tulajdonságú.

 

 

Mindkét gyümölcs levét elegyítik egymással, majd laborban feldolgozzák. Ezzel sikerül kihasználni azokat a folyamatokat, amelyek a szénanáthára jellemző centrifugális „kifolyás” ellen hatnak. A Weleda AG a terméket Gencydo néven hozza forgalomba, ampullákban, egyre növekvő koncentrációban, injekció vagy inhalálás céljából, de kenőcs és szemcsepp formájában is. A WALA gyógyszergyár hasonló injekciós készítményt állít elő – Citrus e fructibus/Cydonia e fructibus.

 

A Gencydo kiválóan bevált a bázisterápiában. Ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy segítségével csak kevés pácienst lehet meggyógyítani. Talán azért is, mert az „elidegenedés” vagy a szervezet túlterheltsége Steiner kora óta fokozódott. Mindenesetre az említett terápiát egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni.

 

 

Kiegészítésként plumbum, stannum, kvarc

Az antropozófikus orvoslásban hét bolygó, illetve az ezeknek megfeleltetett fémek fontos szerepet játszanak: bizonyos planéták bizonyos fémekkel és emberi szervekkel állnak kapcsolatban. Szénanátha esetén a következők jöhetnek szóba:

 

Homeopátiásan hígított ólmot (plumbum) többek között allergiás betegségekben alkalmaznak, vagy általánosabban kifejezve: „anyagcsere-típusú” embereknél hiperaktív folyamatokban (érzékszervi túlérzékenység, pl. szagokra). Az ólom is segít helyreállítani az elmosódott határokat. Szénanáthában Plumbum metallicum D20-at bőr alá fecskendezve adunk a Gencydo injekcióhoz.

 

A cin (stannum) akkor jön számításba, ha a vizes, tehát az éteri elem szenved zavart. Híg orrfolyás eseteiben tehát gondolhatunk a Stannum metallicum D8-asra, szubkután injekció formájában.

 

Ha a tünetekhez asztmás, görcsös elemek is társulnak, gondolnunk kell a Vénusszal kapcsolatos fémre, a rézre, cuprum citricum vagy cuprum metallicum kenőcs formájában: naponta kétszer vékonyan be kell kenni vele a vesetájékot.

 

Antropozófikus szempontból a citrom és a birs héja „terápiás gesztust” szimbolizál: az elhatárolódást. Ezt megfelelő formában a szénanátha kezelésére
alkalmazhatjuk 

 

A kvarc (silicea) nem a bolygófémekhez tartozik, azonban nagyon fontos „alkati szer”. Steiner szerint szoros kapcsolatban áll az emberi érzékeléssel. Orvosságként a struktúrát javítja és az éteri elemet szabályozza. A szénanátha által gyötört személy struktúrája zavart: a nyálkahártya struktúrája feloldódófélben van, ezért szabályozni kell. Ez kvarc D20-as hígítású injekció formájában történhet.

 

A terapeuta tapasztalatától függ, hogy az antropozófikus orvoslás és a természetgyógyászat más ágainak repertoárjából (pl. sajátvér-kezelés vagy pollenkúra a panaszmentes időszakban) mit alkalmaz. Enyhe tünetek esetén elegendő lehet a szénanátha elleni orrspray, makacs, súlyosabb esetekben azonban a „teljes programot” kell adnunk, olykor több éven keresztül. Sok esetben ez még mindig jobb, mint a tünetek elnyomása kortizonnal vagy antihisztaminnal.

 

 

Injekció vagy inhalálás?

A kezelés a mindenkori szénanáthaszezon előtt kezdődik, legalább 1-2 hónappal, azonban jobb, ha már 3-4 hónappal a tünetek megjelenése előtt. Aki tehát a korán virágzó fákra (pl. mogyoró) reagál, annak már novemberben vagy decemberben meg kell kezdenie a kúrát. Aki a később virágzó növények (zab, kukorica, bodza, hárs) pollenjére reagál, annál elég februárban, márciusban vagy áprilisban megkezdeni a kezelést.

 

Injekció: Az első hónapban hetente 1 ampullát fecskendezünk a bőr alá, a tarkón vagy a háton (a lapockák közötti területen). A második hónapban hetente két injekciót adunk. Ha a szezon idején jelentkeznek a tünetek, az injekciók száma heti háromra emelkedhet. Viszonylag hamar jelentkezik a javulás, a valódi, végleges gyógyuláshoz azonban több kezelési ciklus/év szükséges.

 

Inhalálás: Az inhalálást sok terapeuta a szúrás alternatívájaként alkalmazza. A gyermekeknél ez az alkalmazás mindenképp egyenértékű az injekcióéval. Az inhaláláshoz professzionális, ultrahangos inhalátorkészülék szükséges. Az ampulla tartalmát a porlasztóba kell önteni, és orrmaszkon keresztül kell belélegezni. A terápia kiegészítésére rendelt injekciós fémoldatokat hozzáönthetjük, vagy akár külön is inhalálhatjuk.

- dr. ki -
XIII. évfolyam 4. szám

Címkék: antropozófia, szénanátha

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.