Betegségek A-tól Z-ig

A szív és a keringési rendszer erősítése

Hogyan maradjunk frissek egész nyáron?


 

Az ízületi bántalmakban szenvedőknek általában enyhülnek a panaszaik nyáron, és a felső légúti hűlésekre hajlamosak is fellélegezhetnek. Azonban sokan vannak, akik a nagy melegre keringési zavarokkal, fáradtsággal, levertséggel reagálnak. Fáj és elnehezül a lábuk, terhelésre légszomjuk támad. Az ok nem annyira a melegben, inkább kontinensünk klimatikus sajátságaiban keresendő. Európa belsőbb vidékein nem ritka a hőmérséklet és a légnyomás szélsőséges ingadozása, és a magas páratartalom is gondot okoz. Sokkal nehezebb elviselni a párás meleget, mint a száraz hőséget.

 

A tünetek olyanoknál is jelentkezhetnek, akiknek egészséges a szíve, de rosszul tolerálják a nagy meleget. Náluk ugyanakkor korántsem jelentenek akkora veszélyt, mint a betegekre nézve, mivel szervezetük képes kompenzálni a hőmérséklet által okozott terhelést. A kánikulai napokban sok idős ember is rosszul érzi magát, súlyos esetben pedig akár életveszélyes állapotba kerületnek. Fontos tehát időben felfigyelni a figyelmeztető jelek- re, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Érdemes egy egyszerű, de hatásos tanácsot betartani: az idősebbek a kánikulában lehetőleg mindent (bevásárlás, ügyintézés, esetleg sportolás) a reggeli vagy esti, hűvösebb időszakban végezzenek, ezzel is csökkentve a szív-érrendszer terhelését.

 

 

Mivel hozhatjuk lendületbe a keringésünket?

Keringési zavarok alatt általában az alacsony vérnyomást értjük (ortosztatikus vérnyomás-szabályozási zavar [diszreguláció]). Tünetei között szerepel a szédülés, a szemkáprázás, a hideg verejtékezés és a heves szívdobogás. Szélsőségesebb esetben előfordulhat eszméletvesztés is. A vér ilyenkor az alsó végtagokban pang, ezért az agy átmenetileg vér- és oxigénhiánytól szenved, ez magyarázza az említett tüneteket és panaszokat.

 

Napsütés, nyár, könnyedség – mindannyian örülünk a legszebb évszaknak. Hogy szívünk és keringésünk is lépést tudjon tartani az időjárással, néhány szabályt érdemes figyelembe venni

 

Mindezek hatására szívünk szaporábban ver, mert igyekszik a pumpateljesítmény fokozásával kiegyenlíteni a csökkenő vérnyomást, és fenntartani a keringést. A figyelmeztető jeleket komolyan kell venni, ha lehetséges, feküdjünk le, lábainkat polcoljuk fel, hogy magasabbra kerüljenek a fejünknél. Legtöbbször ezzel az óvintézkedéssel megelőzhető az ájulás, illetve enyhíthetők az egyéb panaszok.

 

 

A kámfor keringésünket és memóriánkat egyaránt serkenti

A kámfor egy fehér, áttetsző, viaszos, szilárd kristályos anyag, melynek erős, átható aromás camphora növény fájában található, amely egy Japánban, Kínában és Borneó szigetén élő örökzöld fa.

 

A gyógyászatban sokféle felhasználása ismert a kámforolajnak: gombafertőzésnél is hatékony fertőtlenítő, csillapítja a fájdalmat és erősíti az idegeket. Gombaölő hatása miatt a lábápoló szerek egyik összetevője. Oldja a görcsöket, növeli a vérnyomást. Izzasztó, vízhajtó hatású és serkenti a vérkeringést. Nátha és influenza esetén használt fürdőolajok és balzsamok alkotóeleme. Bedörzsölőszerként reuma ellen hat. Belélegezve is alkalmas nátha és influenza tüneteinek enyhítésére, valamint segíti a józan gondolkodást, a döntésképességet és a magabiztosságot. Használ depresszió és hisztéria ellen is.

 

Ha tehetjük, helyezzük magasra a lábainkat - ezzel enyhíthető a szédülés

 

Egy klinikai tesztben (Ludwig Maximilians Universität, München) a kísérleti csoport tagjai – alacsony vérnyomásban szenvedő személyek – egy kámfortartalmú készítményt szedtek, míg a kontrollcsoport placebót kapott. A vizsgáló orvosok folyamatosan mérték mind- két csoport szellemi teljesítményét a kísérleti gyógyszer beszedése előtt és után egyaránt. A kámfor feltűnően gyorsan, a beszedéstől számított mindössze 1-2 percen belül hatni kezdett. Ettől kezdve megfigyelhető volt a kísérleti személyeknél figyelmük, koncentrációjuk, rövid távú memóriájuk, a szemek és a kezek koordinációjának javulása. Mindeme hatások annál kifejezettebbek voltak, minél inkább emelkedett az illető vérnyomása a szer hatására.

 

Rozmaringolajjal az alacsony vérnyomás ellen

Az aromaterápia legerősebb élénkítő hatású olaja a rozmaringolaj, amely e tulajdonságának köszönhetően kiválóan alkalmas az alacsony vérnyomás kezelésére. Aki reggel nehezen ébred, és sokáig tart, míg „felveszi a tempót”, rozmaring segítségével lendületesebben indíthatja a napot. Bevált módszer például, hogy néhány csepp rozmaringolajat kevés tejszínnel keverünk, majd a keveréket a mosdóvízhez adjuk. Élénkítő hatása szinte azonnal észlelhető. A rozmaringnak szíverősítő hatása is ismert, ezért sok gyógybor alkotóeleme.

 

Kneipp-terápiával mobilizáljuk a keringést

A víz pozitívan hat izomzatunkra, véredényeinkre és anyagcserénkre. Ha a váltott hőmérsékletű leöntéseket, zuhanyokat stb. rendszeresen alkalmazzuk, egyaránt eddzük szív-érrendszerünket és ellenálló képességünket.

 

A vízterápia hatására érrendszerünk könnyebben alkalmazkodik a hőmérsékleti változásokhoz, immunitásunk is javul, kevésbé leszünk fogékonyak a fertőzésekre. Aki tehát nyáron elkezdi rendszeresen alkalmazni valamelyik Kneipp-féle kezelést, nem csak a kánikula idején profitál a terápia előnyös hatásaiból, de az őszi-téli időszakra is felvértezi szervezetét a kórokozók támadása ellen.

 

A lábtornáztatással formába hozhatjuk a lábikra izomzatát és lábaink visszereit
Balra: Levegőben kerékpározás hanyatt fekve. Jobbra: Lábemelgetés
térdből, a lábszárat fel-le mozgatjuk ülő testhelyzetben.

 

A Kneipp-féle leöntéshez csavarjuk le a gégecsőről a zuhanyrózsát. Meleg (kb. 36-38 °C) vízsugárral kezdjük a kezelést. Először a jobb lábon vezessük a vízsugarat a lábszár és a comb külső oldalán felfelé, egészen a fartájékig, ezután haladjunk lefelé, a láb belső oldalán. Ugyanezt a bal lábon ismételjük meg.

 

Ezután a víz hőmérsékletét csökkentsük 16-18 °C-ra. A fentiekben ismertetett módon vezessük végig a vízsugarat mindkét lábon. Míg a meleg vizes locsolásnál nem kell sietnünk, a hideg vizes locsolást gyorsan kell végeznünk. Fontos, hogy nem fázhatunk! A hideg-meleg locsolásokat tetszőleges számban, felváltva végezzük, de minden alkalommal a hideg locsolással fejezzük be a kezelést!

 

 

Nehéz lábak – amikor a visszerek okozzák a bajt

A forró hónapokban általában súlyosabbá válnak a visszerekkel kapcsolatos problémák is. A meleg, párás időjárás hatására a lábak visszerei erőteljesen kitágulnak és renyhévé válnak. Az érintetteket fájdalom, bőrviszketés, lábrángás, ödémásodás és éjszakai lábikragörcs kínozza. Enyhe visszértágulat esetén, amely csak nyáron jelentkezik, a következő módszerekkel segíthetünk magunkon:

 

• Ahányszor csak lehetséges, polcoljuk fel a lábunkat.
• Rendszeresen mozogjunk, gyalogoljunk, a lift helyett használjuk a lépcsőt. Ez edzi a lábizmokat és támogatja visszereink működését.
• Ha sokáig kell egy helyben ülnünk vagy állnunk, időről időre mozgassuk meg a lábainkat, például ülés közben emelgessük a lábujjainkat. Otthonunkban hanyatt fekve a levegőben végezhetünk kerékpározó mozgást.
• Végezzünk Kneipp-kezeléseket.
• Ne viseljünk magas sarkú lábbelit.
• Ha lehet, ne tartózkodjunk túl sokáig tűző napon.
• Aki túlsúlyos, igyekezzen leadni súlyfeleslegét, hogy ezzel is tehermentesítse alsó végtagjait.
• Tartózkodjunk az alkoholtól, ugyanis az alkohol is értágító hatású.
• Alkalmazzunk árnikából, vadgesztenyéből, varázsmogyoróból, szőlőlevélből készített, esetleg heparint is tartalmazó, hűsítő krémeket, géleket.

 

A galagonya és a kámforfa erős illatú kivonata egyaránt régóta ismert növényi orvosság a szív erősítésére

 

A kenőcsökön, krémeken kívül kaphatók olyan gyógynövényekből készülő kapszulák, tabletták is, amelyek a vénák falát erősítik. Ilyenek például az oxerutint és troxerutint tartalmazó (a japánakác hatóanyagai) készítmények, valamint a vadgesztenye, a vörös szőlőlevél, a hajdina és a szúrós csodabogyó gyökértörzsének kivonatai. Ezek a növényi hatóanyagok csökkentik a visszerek falának áteresztőképességét, aminek köszönhetően mérséklődnek a szöveti ödémák is. A kívánt hatás eléréséhez hosszú ideig kell szedni az említett készítmények valamelyikét. A visszértágulat kiegészítő kezelésében jó hatásúak lehetnek a következő Schüssler-sók: Calcium fluoratum, Natrium sulfuricum, Silicea. Ma már léteznek olyan, a lábat támasztó, a visszértágulat ellen ható gumiharisnyák is, amelyek esztétikusak, külsőre semmiben sem különböznek a közönséges női harisnyáktól.

 

Igyunk elegendő folyadékot

Fontos, hogy pótoljuk az izzadás során bekövetkező folyadékveszteséget. Testünk egy kifinomult önszabályozó rendszer segítségével általában még időben riaszt, és szomjúságérzettel késztet bennünket folyadékfelvételre. Idősebb korban azonban szomjúságérzetünk sem működik olyan jól, mint a fiatalabbaknál. Egyes, előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő páciensek folyadékfogyasztását az orvos korlátozza, hogy megakadályozza a súlyosabb ödémaképződést, a forró nyári napokon azonban még nekik is ajánlatos az előírtnál valamivel többet inniuk. A pontos mennyiség meghatározását az orvosra kell bízni.

 

Kánikulában ideális szomjoltó az ásványvíz, 1:1 vagy 1:2 arányban gyümölcslével keverve. Az ital azonban semmiképp sem lehet hideg, főképp nem, ha gyorsan, nem apránként kortyolva isszuk meg.

 

A Kneipp-terápia serkentőleg hat keringésünkre és közérzetünkre

 

A rövid idő alatt kialakuló „hidegsokk” és a test lehűlése ugyanis aktiválja testünk hőtermelését, ami bőséges verejtékezési rohamban fog megnyilvánulni. Nem véletlen, hogy a déli országokban meleg teát fogyasztanak, és ezzel kínálják a vendéget is. Ez is okozhat verejtékezést, de korántsem olyan erőteljeset. A bőrön megjelenő kis mennyiségű izzadság azonnal párologni kezd, ami kellemesen hűti a testfelületet, anélkül hogy ezzel megterhelné keringésünket.

 

Forróság idején az alkohol rendkívül negatív élettani hatásokkal járhat. A meleg hatására amúgy is tág állású ereket még inkább kitágítja, ami erőteljes terhelést ró a szívre. A forró nyári napokon alkoholt csak a hűvösebb, esti órákban fogyasszunk, de akkor is csak alacsony alkoholtartalmú italokat.

 

A forró napokon ideális ital az ásványvíz és a gyümölcslékeverékéből készült ital vagy langyos tea

 

 

Kerüljük a nehéz ételeket

Normális esetben testünk alkalmazkodik az évszakokhoz, és a hőség idején könnyebb, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket kíván. Ennek ellenére vannak olyanok, akik akár 35 fokos kánikulában is előszeretettel esznek csülköt, vagy hasonlóan megterhelő, nehéz ételeket. Az energiadús ételek elfogyasztása után azonban nemhogy nőne, inkább csökken az energiaszintünk, emésztőszervrendszerünknek ugyanis komoly feladatot jelent a nehéz ételek feldolgozása, megemésztése. Ehhez több vérre van szükség, amely a test belsejébe tódul, és nem tud részt venni a bőr hőmérsékletének szabályozásában. A forró nyári időszakban különösen jól tolerálható a mediterrán étrend, amely sovány szárnyast, halat, zöldségeket és friss gyümölcsöt tartalmaz. Egy sós levessel pedig pótolhatjuk az izzadással elvesztett sót.

 

 

Sport: mire figyeljük?

Még a legforróbb nyári napokon is láthatunk kocogó, futó, sportoló embereket a parkokban, erdőkben, akik semmiképp nem mondanak le napi edzésükről. Rájuk is vonatkozik a figyelmeztetés, még ha nagyon edzettek is, lehetőleg csak a hűvösebb napszakokban, tehát kora reggel, este végezzék sporttevékenységüket. Az erős ultraibolya sugárzás hatására ugyanis a talaj közelében jelentősen megnő az ózon mennyisége, ami erős terhelést jelent a szervezetnek.

 

A megerőltető sporttevékenységet nyáron a megemelkedett ózonszint miatt a reggeli, illetve az esti órákra kell időzíteni

 

 

Nem árt az óvatosság a gyógyszerekkel!

Egyes gyógyszerek a nagy kánikulában nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak. Bizonyos hatóanyagok a bőr fokozott fényérzékenységét idézik elő, így a nyári napsugárzás hatására a bőr sokkal könnyebben leég. Nem ritka ilyenkor a súlyos, hólyagképződéssel járó égés sem. Ilyen hatóanyag például az amiodoron, amely a szívritmus-szabályozó gyógyszerek egyik alkotórésze, a doxycyclin nevű antibiotikum vagy a depressziós hangulatzavarok kezelésében alkalmazott orbáncfű kivonata is. Aki ilyen gyógyszert szed és sokat tartózkodik a szabadban, feltétlenül védje bőrét magas faktorszámú fényvédő krémmel, de ajánlott széles karimájú szalmakalap vagy egyéb, az arcot árnyékoló fejfedő viselete is.

 

A vénák gyengesége esetén kiváló hatásúak az 1., a 10. és a 11. számú Schüssler-sók

 

Szent Hildegárd tanácsai

A híres középkori német gyógyító apátnő, Bingeni Szent Hildegárd (1098–1179) a galgantgyökeret, egy a gyömbérfélék családjába tartozó gyökeret különösen értékesnek tartott, és feljegyzéseiben „az élet fűszereként” említi. A szív, a gyomor, a belek betegségeiben egyaránt ajánlotta. Az utókornak fennmaradt receptjei közül legalább tízben szerepel ez a növény (lásd a következő oldalt). A hagyományos népi gyógyászatban is különféle szívbántalmakban alkalmazták De nem minden szívbetegségben javasolt a szedése, mielőtt elkezdené alkalmazni, kérje ki kezelőorvosa véleményét.

 

Cardia szívbor

Egy-egy csésze frissen leszedett és összeaprított galagonyalevelet és méhbalzsamot (más néven ápolka, botanikai neve monarda dydima) (ha nincs, vehetünk citromfüvet is) széles szájú üvegbe töltünk, majd egy liter vörösborral leöntjük. Légmentesen lezárjuk és három hétig állni hagyjuk. Olykor finoman összerázzuk. Három hét után leszűrjük. Két-két csepp rozmaringolajat és izsópfűolajat elkeverünk két evőkanál mézben, majd a mézes keveréket feloldjuk a borban. Ismét lezárjuk az üveget, és két hétig hagyjuk érlelődni a keveréket. Naponta 1-2 kupicával fogyasztunk belőle.

 

A vadgesztenye kivonatai a legismertebb vénákat erősítő természetes orvosságok

 

Trombózis: a visszértágulat szövődménye

A visszértágulat nem tévesztendő össze a trombózissal. Ez utóbbi egy vérrög (trombus) miatt alakul ki. Ha a vérrög túl nagy, elzárja a véredényt, gátolván a vér szabad áramlását. A trombózis jellegzetes tünete az egyik lábon hirtelen jelentkező duzzanat, általános feszülés, izomlázra emlékeztető érzés a végtagban. A lábikra tapintásra érzékeny, fájdalmas, járás közben vagy nyomásra a talp is fájdalmas. Aki ilyen szimptómákat tapasztal magánál, haladéktalanul forduljon orvoshoz, ugyanis a vérrög elszabadulva a tüdőbe kerülhet, ahol embóliát okoz. Ez utóbbi nagyon veszélyes, nemritkán halálos kimenetelű betegség.

 

Növényi orvosságok a szív betegségeire Szent Hildegárd receptjei

Galgantpép

6 g galgantgyökeret törjünk porrá, és 12-12 g majoránnamaggal, zellermaggal és 4 g fehér borssal keverjünk össze. Adjunk hozzá 400 g mézet, az egészet vízfürdőben melegítsük fel és keverjük sima péppé. Kúraszerűen szedjük néhány héten át. Napi adagja: 3-szor egy fél teáskanál.

 

Galgantgyökér


Hatása: Enyhe szívpangás, légszomj esetén serkenti a keringést.

Mézes-petrezselymes bor

19 szál friss petrezselymet (levelével együtt) két evőkanál borpárlatban kb. 5 percen keresztül forraljunk. Utána adjunk hozzá 80-150 g mézet, végül öntsük fel egy liter könnyű fehérborral. Az egészet 5 percen keresztül hagyjuk tovább forrni. Ezután a folyadék tetejéről szedjük le a habot, a bort szűrjük le és töltsük egy zárható palackba. A bor még jobb hatású, ha belefőzünk egy petrezselyemgyökeret is. Naponta háromszor, az étkezésekhez igyunk meg belőle egy kupicányit.

 

Petrezselyem

 

Hatása: Szíverősítő és szívvédő, keringést serkentő. Öreg szív szindrómában, szívelégtelenségben, alacsony vérnyomásban és keringési elégtelenségben, ideges szívműködési zavarokban, valamint a lábak vagy a tüdő vérpangása esetén. Ha belefőzzük a borba az említett gyökeret is, vizelethajtó hatása kifejezettebb lesz. Figyelem: vízhajtó hatóanyagot soha ne szedjünk huzamosabb ideig orvosi ellenőrzés nélkül!

Ürmösbor

1 liter fehérbort forraljunk fel, és oldjunk fel benne 150 g mézet. Adjunk hozzá 40 ml ürömfűlevet, és azonnal vegyük le a tűzről. Szűrjük le és töltsük üvegbe. Kúraszerűen májustól októberig igyunk belőle két- vagy háromnaponta reggel, éhgyomorra egy kupicával.

 

Üröm


Hatása: Az ürmösbor testünk minden működését aktiválja, segít megbirkózni a mindennapi terhekkel. A keserű üröm, az édes méz és a bor kombinációja gondoskodik valamennyi szervünk optimális vérellátásáról.

V.T.
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: holisztikus gyógymódok, keringési rendszer, szív, szíverősítés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.