Betegségek A-tól Z-ig

A szívinfarktus és az agyvérzés megelőzése

Mennyire hasznos a homociszteinszint csökkentése?

A magas homociszteinszint kockázati tényezőt jelent az érelmeszesedés, ezzel együtt a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Szakorvosok azt ajánlják, hogy emelkedett szint esetén szedjünk folsavat, B6- és B12-vitamint. Ám az utóbbi időben több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek szerint ez a megelőzési mód értelmetlen, sőt káros. Azóta szakmai körökben hevesen vitatkoznak a kérdésen. Sokan úgy vélik, a vita azért robban ki, mert az emelkedett homociszteinszint vitaminokkal történő csökkentésének lehetősége gazdaságilag hátrányos a nagy gyógyszergyártóknak.


Az erek elmeszesedése (nagy kép) rontja a vérellátást, ami legrosszabb esetben szívinfarktust vagy agyvérzést okozhat

 

A homociszteint szervezetünk állítja elő az anyagcsere egyik végtermékeként, amely a metionin nevű aminosav anyagcseréje során keletkezik. Megfelelő vitaminbevitel esetén egészséges embereknél ez az anyag gyorsan lebomlik és kiürül a szervezetből. Az emelkedett homociszteinszint leggyakoribb oka a vitaminhiány. Veszélyeztetettek az egyoldalúan táplálkozó emberek, az idősebbek, a terhes nők, a daganatos betegek, valamint a vesebetegségben vagy gyulladásos bélbetegségekben szenvedők. De a sok kávé ivása, a mértéktelen alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek (pl. epilepszia elleni gyógyszerek, zsírcsökkentők, teofillin, metformin, gyomorsavgátlók, L-Dopa, trimetoprim) szedése esetén is kialakul vitaminhiány.

 

A homocisztein káros hatása elsősorban a véredények falán figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy más kockázati tényezőkkel egyetemben hozzájárul az erek falán a lerakódások kialakulásához, ami érelmeszesedéshez vezet. Ennek szív-érrendszeri betegségek, érelzáródás (szívinfarktus, agyvérzés) a következménye. A homocisztein az Alzheimer-kór ismert kockázati tényezője is. A vérben mért mennyiség folsavval, B12- és B6-vitamin adásával csökkenthető. Néhány országban, például az USA-ban megelőzés céljából 1998 óta a gabonaipari termékeket kötelező folsavval dúsítani.

 

Annak eldöntése érdekében, hogy a B‑vitaminokkal csökkentett homociszteinszint egyúttal csökkenti-e a szív-érrendszeri megbetegedések és az agyvérzés előfordulásának kockázatát, magas szintű tudományos kutatásokat folytattak. A kísérletek ismételten azt igazolták, hogy az említett B-vitaminok adásával jelentősen (24 százalék) mérsékelhető az agyi vérellátási zavarok kialakulása (pl. HOPE-2 tanulmány), azonban a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését is kimutatták. Az eredmények publikálását azonban minden esetben a szinte imamalomszerűen ledarált ellenvélemények és figyelmeztetések követték, miszerint a B-vitaminok adása kockázatos és mellékhatásokkal járhat. Természetesen ez elbizonytalanította a szakmát.

 

 

Hogyan ferdítik el a klinikai kísérletek eredményeit?

A norvég NORVIT (Norvegian Vitamin Trial) tanulmányba 3749 pácienst vontak be, közvetlenül a náluk lezajlott szívinfarktust követően. A kísérleti személyeket négy csoportba osztották be, és az ilyenkor szokásos gyógyszereik mellé három és fél éven keresztül a következő készítményeket kapták: csak B6-vitamint, folsavat és B12-vitamint, folsavat, B12- és B6-vitamint, illetve placébót.

 

Azt vizsgálták, hogy milyen gyakori a második szívinfarktus vagy a korábban kialakult érrendszeri elváltozások következtében fellépő hirtelen szívhalál. Nagy kockázatú betegekről volt tehát szó. Noha a tanulmány alcíme szerint a homociszteinszint csökkentésének hatásait vizsgálták, azt azonban nem rögzítették előre, hogy a kísérleti személyeknél milyen magas a homocisztein szintje. Ha ilyen hibát egy doktorandusz megengedne magának, valószínűleg nem kaphatná meg a doktori címet - de ez nem volt szempont, hiszen a kísérletvezetők ezt már korábban megkapták...

 

Noha ismert tény, hogy a B6-vitamin önmagában nem képes csökkenteni a homociszteinszintet, B6-os csoportot is létrehoztak, és eredményeiket összehasonlították a placébócsoporttal, s további szívinfarktusok irányába mutató trendet állapítottak meg náluk. Erre alapozták a B-vitaminok káros hatását, és erre figyelmeztették a közvéleményt is. A tulajdonképpen valóban érdekes, másik két csoport placébóval történő összehasonlításának eredményeit egyszerűen nem közölték, sőt nem is vizsgálták! Egy másik kutatócsoport hasonló vizsgálata a B6-vitaminos csoportnál, valamint a B12-vitamint plusz folsavat kapó csoport tagjainál mérsékelt kockázatcsökkenést állapított meg, azonban a B-vitaminok káros hatását nem igazolták.

 

A homocisztein az Alzheimer-kór ismert kockázati tényezője is

 

Ha a véredények már károsodottak, és szívinfarktus is kialakult, B-vitaminokkal nem sikerül kivédeni egy második infarktust. Ez azonban nem jelenti azt, hogy B-vitaminokkal és az így elért homociszteinszint-csökkentéssel ne lehetne megelőzni az első szívinfarktust. Ezt egyébként sok más klinikai tanulmány igazolta.

 

 

Vitaminokkal az agyvérzés ellen

Azonban a NORVIT más szenzációkkal is szolgált: A vitaminok állítólag rákot okoznak! Noha a tanulmány nem terjedt ki a rák vizsgálatára, a szerzők a 2005-ben Stockholmban tartott kardiológiai konferencián arról számoltak be, hogy a vitaminkombinációs csoportban gyakoribb volt a rák előfordulása. Ez a hír természetesen futótűzként terjedt a sajtóban. A szerzők egyébként az írásos publikációban egészen más számokat írtak le, amiből kiderült, hogy a B6-os csoportban kevesebb volt a rákos esetek száma - de ezt a publikációban nem kommentálták.

 

Ezzel egy időben jelent meg a HOPE-2 tanulmány, amely címében szintén azt a célt tűzi ki, hogy megvizsgálja a homociszteinszint csökkentésének a szív-érrendszeri betegségekre és a cukorbetegségre gyakorolt hatását. A kísérleti személyek homociszteinszintje azonban szintén nem játszott szerepet a kiválasztásuknál. Itt is a hirtelen szívhalál, a szívinfarktus és az agyvérzés gyakoriságát vizsgálták. A vitamincsoport eredményei összességében negatívak voltak, azt azonban a kutatók elhallgatták, hogy ebben a csoportban az agyvérzés kockázata 24 százalékkal csökkent a többi csoporttal összehasonlítva. Az ezt bemutató diagramot a tanulmány mellékleteiben rejtették el, és csak az interneten hozzáférhető. A publikáció nem tesz említést erről az eredményről, egyszerűen csak leszögezik, hogy a B-vitaminok szedésével nem csökkenthető a szív-érrendszeri betegségek következményeinek kockázata.

 

A homociszteinszint csökkentése: mikor és hogyan?

Ha a homociszteinszint 10-12 µmol/l, ajánlatos B6-, B12-vitamin és folsav kombinációját szedni az érrendszeri betegség szimptómáit (enyhe lábikrafájdalom, enyhe szívtáji fájdalom; memória- és koncentrációzavarok) mutató személyeknek, illetve akiknél legalább egy kockázati tényező kimutatható, például magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszintek, dohányzás, cukorbetegség vagy pszichoszociális stressz.

 

Ajánlott a homociszteinszint csökkentése azoknál is, akiknél már kialakult valamilyen érrendszeri betegség: a szív és az alsó végtag vérellátási zavarai, agyvérzés, Alzheimer-kór, demencia, vénás trombózis, valamint az 50 évesnél idősebbeknél, akiknél feltételezhető a vitaminhiány.

 

Ha a mért érték 12 µmol/l feletti, a vitaminkombinációt akkor is ajánlott szedni, ha nem áll fenn egyéb kockázati tényező. Adagolása: folsav: 0,2-0,8 mg, B12-vitamin: 3-30 mg (60 év felett: 100 mg), B6-vitamin: 2-6 mg.

 

Ha valaki sok állati eredetű fehérjét eszik, annál megnőhet a homocisztein szintje a vérben. Kedvező hatású a mediterrán diéta. Az említett vitaminok a következő ételekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben:

 

Folsav: búzacsíra, teljes őrlésű gabona, spárga, brokkoli és más káposztafélék, hüvelyesek, tojássárgája, szója, cékla, élesztő, dió- és mogyorófélék, máj. A folsav érzékeny a fényre, a hevítésre és az oxigénre, ezért hosszú tárolás és sütés-főzés hatására élelmiszereink folsavtartalma csökken.

 

B6-vitamin: teljes őrlésű gabona, zöldségek, mogyorófélék, banán, hús, hal és belsőségek.

 

B12-vitamin: csak állati eredetű ételekben található, mint például tojás, tejtermékek, hal, hús és belsőségek.

 

Akinél emelkedett homociszteinszint állapítható meg, annak megfelelő vitamin tablettákra is szüksége lesz.

V. T.
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: agyvérzés, érelmeszesedés, homociszteinszint, szívinfarktus

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.