Betegségek A-tól Z-ig

A szklerózis multiplex sokféle arca

A páciensek 80 százalékában a betegség ún. shubokban, azaz epizódokban zajlik

  A központi idegrendszerben tomboló gyulladásos kórkép főként fiatal felnőttek, a 20–40 éves korosztály betegsége. Az első tünetek fellángolását követően a betegség epizódokban, ún. shubokban zajlik, és elkíséri a pácienst egy életen át, miközben életminősége egyre inkább romlik. A szklerózis multiplex diagnózisától mindenki retteg. Főként azért, mert senki nem tudja előre megmondani, hogy az ő esetében a későbbiekben hogyan alakul a betegség.


   

  Magyarországon 7-8000-re tehető a szklerózis multiplexben (SM) szenvedők száma. Az érintettek többsége nő. A világon kb. 2,5 millióan szenvednek ebben a betegségben, és az egyenlítőtől távolodva gyakoribb, tehát a mérsékelt égövön élő, főként europid nagyrasszt érinti halmozottan.

   

  E betegségnek két neve van: sclerosis multiplex és encephalitis disseminata, de egyik sem teljesen helytálló, ami a kórkép lényegét illeti. A szklerózis ugyanis valamilyen keményedésre, meszesedésre utal, az encephalitis pedig azt sugallja, mintha a kórkép csak az agyvelőben zajlana. Pedig egyikről sincsen szó. A szklerózis multiplex valójában a teljes központi idegrendszer, tehát az agyvelő és a gerincvelő gyulladásos betegsége, amely az idegrostokat beburkoló myelinhüvelyt támadja meg.

   

  A myelinhüvely pusztulása egyúttal az idegsejtek axonnak nevezett, ingerületvezető nyúlványának működészavarához vezet. Az axon vezeti az idegsejttől a periféria felé az elektromos idegi impulzusokat. A diagnózis felállítása nagy klinikai tapasztalatot igényel, mivel a betegség igen sokféle tünet formájában manifesztálódhat, tehát akár kognitív és pszichés panaszt is okozhat. A betegség leggyakrabban egyoldali, nagyon ritkán (<1%) kétoldali látóideg-gyulladással (neuritis nervi optici, vagy más néven retrobulbaris neuritis) kezdődik. 100 000 emberből kb. 5-nél jelentkezik ez a kórkép. Az érintettek 43%ában az egyoldali látóideg-gyulladás egyben kezdődő SM betegségük kezdetét harangozza be.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.