Betegségek A-tól Z-ig

A természetgyógyász válaszol: Nyálkő

Nyálkő jeligére érkezett a levél "Somogyországból". Mindkét oldalon az alsó állkapcsom alatt, úgy középtájon jó babnyi keménységet találtam. Az orvos megvizsgált, röntgenfelvétel is készült, s ennek alapján azt mondta, hogy nyálkő és hogy ki kell operálni… Én meg azt mondtam, hogy akkor lássak bicskát, amikor a hátam közepét. Tud-e a természetgyógyász valamit segíteni?


Kedves Uram!

 

A nyálkő, amely már ekkorára nőtt, magától nem fog felszívódni, sem feloldva eltávozni. A természetgyógyászat ebben az esetben is elsősorban a megelőzést illetően hatásos, a már kialakult kövektől megszabadítani csakis a szakorvos tudja.

 

Első tanácsom tehát mindenképpen az, hogy ne makacskodjon tovább, s vesse alá magát annak az igazán nem komoly beavatkozásnak, amelyet a nyálkő eltávolítása jelent. Ez azonban valóban csak az első lépést jelenti, mert amennyiben nem változtat életmódján, számíthat arra, hogy nemsokára ismét babszem nagyságú duzzanatot tapogathat az álla alatt. A természetgyógyásznak itt van óriási jelentősége, hiszen a megfelelő tanácsokat követve nemcsak a kellemetlen nyálkőlerakódást előzheti meg, hanem egy sor más olyan betegséget is, amely az egészségtelenül élőkre "leselkedik".

 

Első a már számtalanszor elmondott, szénhidráttól és minden állati fehérjétől mentes, rostban és élő élelmiszerekben gazdag étrend. Állati fehérjéből azonban az olajos tengeri hal és a tojás fogyasztható.

 

Ha valaha szükség volt, akkor most sokszorosan szükségeltetik az alapos rágás, tehát nyállá kell rágni minden falatot. Reggel legalább 30 percig végezzen úgynevezett olajrágást, mégpedig erősen összeszorított fogakkal, s az olaj a következő keverék legyen: olívaolaj, napraforgómag-olaj, tökmagolaj, retekmagolaj, köménymagolaj, zsázsaolaj (nem zsálya!) 1:1 arányú keveréke. Ebből egy jó nagy kanálnyi az adag.

 

Napközben a nyelve alá mindkét oldalon tegyen vékony szelet fekete retket. Ezt naponta többször cserélje. Az arcára a kérdéses területre egyik éjjel feketeretek-szeleteket, másik éjjel zsurlófőzet párakötést tegyen. A retekből először csak próbakötést alkalmazzon, mert egyedi érzékenység kialakulhat, ami erős bőrgyulladással járhat.

 

Végül rendszeresen igya a következő teakeveréket: apróbojtorján, iglicegyökér, lapugyökér, bodzagyökér, homoki szalma, gyopár, zsurló. A zsurlót külön főzze meg, legalább 10 percig, apró lángon zuborgatva, a többi 1:1 arányú forrázat. A két alkotórészt összeöntve használja a következőképpen:

 

A teát fogyasztáskor alaposan zubogtassa meg a szájában, majd lassan nyelje le. A leszűrt sűrűjét pár órára felkötheti a kérdéses helyre. A harmonikus vitamin-, makro-, mikroelemellátásról, talpmasszázsról, speciális akupunktúráról se feledkezzék meg, ezek is a kezelés fontos alkotórészei.

Béky László
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: nyál, nyálkő, nyálmirigy

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.