Betegségek A-tól Z-ig

A változás kora nem betegség

Szelíd módszerek változókori panaszokra

A változás kora nem betegség, nincs tehát okunk arra, hogy féljünk tőle. Ahogyan a név is sugallja, átmeneti időszakként kell felfognunk. Ennek ellenére sok nőnél kísérhetik kellemetlen tünetek. A hőhullámok, az erős izzadás, az idegi vagy lelki panaszok és a klimax más jellemzői azonban szelíd gyógymódokkal is orvosolhatók.

 


A változókor teljesen természetes folyamat. Aki elfogadja a változásokat, sokat nyerhet

 

A női változókort orvosi nyelven klimaktériumnak hívják. A szó jelentése: változás. A 45. és 50. életév között a női petefészkek működése alábbhagy, így mind kevesebb ösztrogént és progeszteront termelnek.

 

Mindez azzal a következménnyel jár, hogy a havi vérzés idővel kimarad, ami teljesen természetes fejlődési folyamat. A jelenség tehát átmeneti, nem végleges, különben nem a „változás kora”, hanem „tartós kor” néven emlegetnénk.

 

A változás kora alapjában véve nem betegség, jóllehet kellemetlen tünetekkel járhat. A női szervezetnek általában egy bizonyos időre szüksége van ahhoz, hogy alkalmazkodjon a megváltozott hormonszinthez. Vannak olyan nők, akik az endokrinológiai változásokra zavartalanul reagálnak, míg másoknál hőhullámok, izzadás, szapora szívverés, idegesség, álmatlanság vagy belső nyugtalanság kíséri ezt az időszakot. További panaszok is jelentkezhetnek: kimerültség, érdektelenség, mellfeszülés, a nyálkahártya szárazsága (főleg a genitális területen), ödéma, a csontsűrűség csökkenése, hízás, érzelmi túlérzékenység, ingerlékenység, agresszivitás vagy depresszió.

 

Hormonpótló terápia - mit tartanak róla a természetgyógyászok?

Az orvostudomány sok éven át a hormonpótló terápiát javasolta a változókori panaszok enyhítésére. Ennek során a változás korában természetes módon csökkenő nőihormonszintet mesterséges pótlással még éveken át magasan tartották. Ez az eljárás azonban csalóka, és - mint ma már tudjuk - bizonyos kockázatokkal jár.

 

Számos gyógynövényben rejlenek hormonhoz hasonló hatóanyagok, amelyek  segíthetik a menopauzába jutott női szervezet hormonháztartásának kiegyensúlyozását 

 

Egy amerikai vizsgálat - amelybe 16 608 nőt vontak be - már tíz évvel ezelőtt igazolta, hogy a hosszú távú hormonpótló terápia elősegíti az egészség károsodását, például olyan szövődményekkel, mint epekőképződés, trombózishajlam, mell- és méhrákkészség. Ellenjavallt szívinfarktus után, vénás trombózis, tüdőembólia, endometriózis, miómaképződés, májműködési zavarok, cukorbaj, magas vérnyomás, migrén, epilepszia, elhízás és visszérgyulladás esetén.

 

Bár sokan figyelmeztettek a „designer tabletták” hátrányaira, sok orvos mégis továbbra is felírja a gyógyszert, mintha mi sem történt volna. Ha megnézzük, honnan származnak a tapasz, drazsé és injekció formájában alkalmazott hormonok, akkor akár még sokkot is kaphatunk. Bizonyos női hormonokat ugyanis nem a laboratóriumban szintetizálnak, hanem vemhes lovak vizeletéből vonnak ki. A legnagyobb, erre a célra berendezett farm Québecben (Kanada) található, ahol több mint 75 ezer kancát használnak erre a célra. A bokszokban tartott állatoknak egyenesen a húgyhólyagjába vezetik be a megfelelő csövet, hogy a hormontartalmú vizeletet megfelelő gyűjtőmedencékben fogják fel és tegyék feldolgozhatóvá. Hétévnyi szenvedés után az állatok már nem alkalmasak a további életre, ezért levágják őket. És az ily módon nyert hormon feladata volna enyhíteni a klimaxos nők panaszait.

 

egészséges csont és csontritkulás

 

Ugyancsak érdemes megfontolni, tanácsos-e pszichiátriai gyógyszereket szedni. A klimaxos nők egyötödének írnak fel nyugtatót és altatót anélkül, hogy figyelmeztetnék őket ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásaira.

 

 

Az izzadás a tisztulás folyamata

A változókorba lépett nőknek el kell dönteniük, elfogadják-e a természetes folyamatokat, vagy megkísérlik elnyomni hormonokkal és egyéb szerekkel. Például a klimax folyamán fellépő izzadás, amelyet sok nő annyira kellemetlennek talál, valójában normális, természetes folyamat, amely egyfajta „harmadik veseként” funkcionál. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy sok ember kimondottan rosszul érzi magát, ha nem izzadhat. Mások szaunába járnak, hogy ilyen módon mobilizálják szervezetük méregtelenítőképességét. A természet „személyre szabott szaunát” adott a klimaxban lévő nőknek: ez az izzadás. Ezt tehát semmiképpen nem szabad teljesen elnyomni, mivel ezzel nagyon fontos tisztulási folyamatot szakítanánk meg.

 

 

A változás éveiben gyakran fordulnak elő hőhullámok, hízás, tartós fáradtság

 

Hasonlóképpen kell értékelni a változókori közti vérzéseket. Ha elnyomjuk, számolnunk kell a következményekkel. A fokozott könnyezés is a test megtisztulására és a lélek megkönnyebbülésére szolgál a változókorban. A menopauza panaszait természetes gyógymódokkal és szerekkel is lehetséges, sőt tanácsos kezelni. Erre a célra a leginkább megfelelőek a növényi készítmények, például a fitohormonok.

 

 

Mitől mások a fitohormonok?

A gyógynövények vizsgálata bebizonyította, hogy a növényvilágban több mint 1000 olyan vegyület létezik, amely hormonszerű hatást gyakorol a női szervezetre. Ezek a természetes anyagok előfordulnak bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, illetve gyógynövényekben. Változókori panaszok esetén szelíd stimulánsokként hatnak a belső elválasztású mirigyrendszerre. Az ilyen hatású anyagokat nevezik fitohormonoknak. Közöttük három különböző hatóanyagcsoportot különböztetünk meg:

 

• Az izoflavonoidok a pillangósvirágúakból származnak (bab, lencse, borsó, csicseriborsó, szója).

 

• A kumesztánok többek között a vörös herében, a szója- és lucernacsírában találhatók.

 

• A ligánokat a szilva, dinynye, gránátalma, brokkoli, cukkini, karfiol, diófélék, hüvelyesek, gabonák, lenmag, napraforgómag tartalmazza.

 

A petefészkek termelik a női nemi hormonokat, az ösztrogént és a progeszteront 

 

Ezek a vegyületek a másodlagos növényi hatóanyagok közé tartoznak, és fitoösztrogéneknek is nevezik őket. Valójában sem ösztrogént, sem progeszteront nem tartalmaznak, viszont gyógyító és kiegyensúlyozó hatásúak a klimaxban lévő női szervezetre. Megelőzik a csontritkulást, csökkentik a vér koleszterinszintjét és védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. Az ösztrogénreceptorokra gyakorolt hatásuk révén pedig befolyásolják az agyalapi mirigy luteinizáló hormontermelését, ez pedig pozitívan hat a hőhullámokra is.

 

Általánosan jó hatású szer: a jamszgyökér

A változókori panaszok igen változatosak, egyéni jellemzőket mutatnak, ám gyógynövényekkel jól befolyásolhatók. A hormontermelés csökkenése az egyik nőnél alvászavarokat, a másiknál szívpanaszokat vagy ödémát idéz elő, vagyis a megfelelő gyógynövény kiválasztásához az egyéni adottságokat is figyelembe kell venni. Mindezen túlmenően azonban létezik egy olyan szer, amely első választás lehet valamennyi klimaxos tünetnél: ez a jamszgyökér.

 

 A növény több mint 600-féle változatából a Dioscorea villosa nevű örvend nagy tekintélynek a fitoterápiában és a homeopátiában. A vastag, gumószerű gyökerű növény eredetileg Észak-Amerika keleti részének nedves erdőiből származik, és innen terjedt el szinte valamennyi trópusi és szubtrópusi zónában. Az észak-, közép- és dél-amerikai indián népi gyógyászatban, a majáknál és az aztékoknál a jamszgyökér ősidők óta ismert fájdalomcsillapító szernek számított.

 

A jamszgyökérből készült szerek jól beválnak számos klimaxos panasz ellen 

 

További feltűnést akkor keltett a növény, amikor a fitoterápiás kutatás a gyökerében kimutatta a diosgenint, a progeszteron nevű női nemi hormon egyik előanyagát. Russel Marker amerikai tudós 1952-ben kifejlesztett egy olyan kémiai eljárást, amellyel a laborban a diosgeninből elő tudta állítani a női sárgatesthormont, a progeszteront.

 

A jamszgyökér anyagainak további vizsgálata igazolta, hogy ezek kiegyensúlyozó hatással vannak a női szervezet hormonháztartására. Ezért ajánlják a változókor panaszai elleni főszerként. De jól beválik sárgatestgyengeség, cisztás hajlam (méh és petefészkek), miómaképződés és klimaxos pecsételő vérzés esetén is (orvosi felügyelet mellett).

 

A jamszgyökér a gyógyszertárakban drazsé, cseppek formájában, illetve különféle egyéb készítmények és homeopátiás gyógyszerek alkotóelemeként kapható. Különösen hatékony, ha olyan eljárással állítják elő, amelynek során egy órán át dörzsölik el tejcukorban (trituráció), ezzel egyidejűleg a friss virág rezgéseit vízben fogják fel. Ez a két eljárás megnöveli a növény terápiás dinamikáját. Dózis: a D6-os triturációs hígítású cseppekből 3-5 cseppet kell bevenni 1 csepp hígított virágesszenciával, egy likőröspohár vízbe keverve. Naponta háromszor étkezések előtt vegyük be, rövid ideig tartsuk a szánkban, majd nyeljük le.

 

 Bizonyos növények, például a vörös here, úgynevezett ligánokat  tartalmaznak, amelyek pótolhatják a hiányzó ösztrogént. További ligánforrás a szójabab és a lenmag

 

Mi tart fitten a változás korában? A gyümölcs és a zöldség segít egyensúlyban tartani a hormonháztartást

A menopauzával új életkorszak kezdődik a nő számára. Erre az időszakra is érvényes: aki egészségesen él, kiegyensúlyozottan táplálkozik és ügyel a súlyára, az sokkal eredményesebben győzi le a klimaxos panaszokat.

 

A változókori közérzetre nagy befolyással van a kiegyensúlyozott táplálkozás, sok zöldséggel, salátával, nyers ételekkel. Számos növényben találhatók olyan bioaktív anyagok, amelyek pozitívan hatnak a női hormonháztartásra: bab, lencse, borsó, csicseriborsó, lucernacsíra, szilva, dinnye, gránátalma, brokkoli, cukkini, karfiol, dió, teljes őrlésű liszt, lenmag, napraforgómag.

 

Részesítsük előnyben a hidegen préselt növényi olajakat (napraforgó-, olívaolaj), amelyekben sok az esszenciális zsírsav (omega-3 zsírsavak), a B6-vitamint tartalmazó ennivalókat (teljes őrlésű liszt, banán, Bircher-müzli, krumpli). Mondjunk le a túl sok tojásról, sajtról, sóról, füstölt ételről, sertéshúsról, virsliről, édességről és sütiről. Igyunk sok folyadékot (gyógytea, zöld tea, hígított cukormentes gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz). Fontos: a túl sok kávé ivása fokozza a hőhullámokat és az alvászavarokat.

 

 

    

   

 Erőt adó ennivalók a változás korában: gránátalma, csírák, hüvelyesek, karfiol és brokkoli

 

A változókori panaszok enyhítéséhez fontos a szójában gazdag étkezés is. Az európai népekkel szemben a japánok sok szóját esznek, tofu, szójatej, szójaszósz formájában. Mint számos vizsgálat igazolta, a japán nők lényegesen ritkábban szenvednek hőhullámok miatt (a szó nem is létezik a japán nyelvben), és világszerte náluk a legalacsonyabb a mellrák előfordulási aránya. A japán nők naponta átlagosan 50-60 mg izoflavonoidot fogyasztanak a szójatermékekkel, ami kedvezően hat a hormonháztartásukra. Az erős klimaxos panaszokkal küzdő nőknek érdemes ezt kipróbálniuk.

 

A mozgás serkenti a boldogsághormonok termelődését és megelőzi a csontritkulást

Számos orvosi vizsgálat igazolta, hogy az aktív mozgás megkönnyíti a változókort. Megelőzi a csontritkulást és a vérzsírszint megemelkedését. A rendszeres sport (úszás, biciklizés, kirándulás, torna, tánc) javítja a szervezet oxigénellátását, az immunrendszer hatékonyságát és megnöveli a boldogsághormonok kiválasztását, ami pozitívan hat a közérzetre. Már önmagában az, ha naponta egyszer 30-60 percet tempósan sétálunk, javítja a hangulatunkat és fitté tesz.

 

 Már jól bevált: a hormonjóga, olyan speciális jógamódszer, amely  harmonizálja a változás korában felborult hormonháztartást. A gyakorlatokat  azonban rendszeresen kell végezni

 

Gyógynövények változókori panaszokra

Melyik növény a legjobb?

A klimaxos panaszok az egyéni adottságoktól függenek, ezért a természetes gyógyszert is a mindenkori tünetképhez kell igazítani.

• Harangláb

Ha feszültség, belső görcsök, lelki keménység és felfogási nehézségek lépnek fel, akkor javasolható a közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris). Ha jól szemügyre vesszük a hazai erdőkben is virító haranglábat, mélykék virágaival, méter magas szárán olyannak tűnik, mint egy kiterjesztett szárnyú sas. Látványa oldottságot és nyugalmat sugall.

 • Szúrós gyöngyajak

Ha a hormonális változás a szívet viseli meg, ha ideges szívfájdalom, feszülés, heves szívdobogás, szúrás, nyugtalan pulzus, légszomj, angina, idegesség és kimerültség alakul ki, akkor a szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca) a helyes választás. A növény külseje egy oroszlán farkára emlékeztet, és azt a „nőstényoroszlánt” jeleníti meg a nőben, aki mindig másokért dolgozik, állandóan túlhajtja magát és nincs tekintettel a saját egészségére.

• Komló

Ha a változókori panaszok listáján nyugtalanság, idegesség, el- és átalvási panaszok szerepelnek, kiváló enyhülést hozó szer a komló (Humulus lupulus). Az érintettek általában a karrierjükre nagy hangsúlyt fektető, aktív nők, akiknek céltudatossága elrabolja nyugalmukat és belső harmóniájukat. Megfelelő analógiát kínál a komló a maga növekedési fázisaival. A növény felfelé kapaszkodik egy oszlopon, és mindig arra figyel, hogyan juthatna még magasabbra. Ez a kép megfelel a törekvő, ambiciózus nőnek, akire túlfeszített idegrendszer jellemző.

• Orbáncfű

Ha a menopauza során hangulati ingadozások, levertség, depressziós hangulatok figyelhetők meg, akkor segítséget jelenthet az orbáncfű (Hypericum perforatum). A napfény színét viselő virág jól megfelel annak a nőnek, aki a klimax miatt hajlamos mindent túl sötéten látni. Speciális sejtjeinek köszönhetően az orbáncfű képes tárolni a napfényt, ez magyarázza az emberi pszichére gyakorolt felvidító hatását.

 

Harangláb, szúrós gyöngyajak, komló és orbáncfű

 

• Cickafark

A cickafark (Achillea milleforum) azoknak a nőknek segít, akik a menopauza elején közti vérzésekkel küszködnek. A hormonális kiegyensúlyozatlanság miatt csökken az önbizalmuk és önérvényesítő erejük is. A fehér cickafarkvirágok a vérszegény nő jelképei, akire barátságos, meleg kisugárzás jellemző, ugyanakkor kevés merészség.

• Poloskavész

A poloskavész (Cimicifuga racemosa) az olyan változékony klimaxos panaszok ellenszere, mint a migrén, a nyakszirt feszültsége, a belső görcsök, a hőhullámok, izzadás, idegesség, szívritmuszavarok, szédülés, inkontinencia és mellfeszülés. Ezeknek a nőknek a pszichéje erős felindultság és félénkség miatt szenved. A némiképp rendetlen, szabálytalan, változékony személyiség kifejeződését jelenti a növény jellegzetes virágképe.

• Vízi peszérce

Ha a változókorban a pajzsmirigy túlműködése alakul ki, olyan tünetekkel, mint szapora szívverés, rendetlen pulzus, viharos szívműködés, hangulatingadozás, ingerlékenység és időjárás-érzékenység, akkor enyhülést hozhat a vízi peszérce (Lycopus europaeus). Az érintett nők hormoningadozásaik miatt gyakran nyugtalanok, egzaltáltak, idegesek. Ha megnézzük a növény virágát, nyugtalanságot sugároz, amit jelképesnek foghatunk fel.

 

   

Cickafark, poloskavész és vízi pesztérce

 

 

Mik azok a hormonok?

A hormonok olyan ingerületátvivő anyagok, amelyek az emberi szervezet több mint 100 billió sejtjének irányítását végzik el többféle módon. Külső és belső elválasztású mirigyek termelik őket. A megfelelő mirigyek és szövetek körülbelül 200-féle különböző hormont állítanak elő, amelyek a véráramba jutnak.

 

A hormonok szabályozzák többek között a testhőmérsékletet, a vérnyomást, a vércukorszintet, irányítják a petesejtek érését, a magzati növekedést és a szerelmi életünket. Az adrenalin és a kortizol a mellékvesekéregben, az inzulin a hasnyálmirigyben, a melatonin a tobozmirigyben, az ösztrogén és a progeszteron a petefészkekben termelődik. Az endorfinokat és a szomatotropint az agyalapi mirigy, a T4-tiroxint a pajzsmirigy választja ki.

 

A női ciklust az ösztrogén és a progeszteron szabályozza. A ciklus első felében az ösztrogén gondoskodik arról, hogy a méh nyálkahártyája megvastagodjon és felkészüljön a megtermékenyült petesejt befogadására. Ha nem következik be a megtermékenyülés, akkor a progeszteronnak köszönhető, hogy a nyálkahártya visszafejlődik és a legfelső rétege a havi vérzés során kilökődik. A változás éveiben mindkét nemi hormon termelése fokozatosan alábbhagy, amíg végül a havi vérzés teljesen megszűnik.

M.L.
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: anti-aging, házipatika, klimax, változókor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.