Betegségek A-tól Z-ig

A vizek útjának őrzői

Prosztatabántalmak kezelése gyógynövényekkel

A jó indulatú prosztatamegnagyobbodás eseteiben a növényi hatóanyagoké a főszerep. Alkalmazásuk több évszázados tapasztalatokra nyúlik vissza. Noha segítségükkel nem szüntethető meg a duzzanat kialakulásának oka, sőt maga a duzzanat sem csökkenthető, azonban a jellegzetes panaszok és a gyulladások hatásosan enyhíthetők.


Serdülőkorban a prosztata a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon hatására növekszik és fejlődik ki végleges méretére. A pubertás után a növekedés megáll, és a mirigy mérete megtartja addig elért méretét. Azt, hogy az ötvenedik életév után a dülmirigy miért kezd el ismét duzzadni, a mai napig nem sikerült minden kétséget kizáróan tisztázni. Úgy tűnik, hogy a jelenség létrejöttében több tényező is fontos szerepet játszik. Többek között feltételezik a férfi (tesztoszteron) és női (ösztrogén) nemi hormonok arányának megváltozását. A hetvenedik életév után minden harmadik, 90 éves kor felett kivétel nélkül minden férfinál megállapítható a prosztata enyhe megnagyobbodása, ami azonban nem mindenkinek okoz panaszt.

 

A prosztata növekedése során beszűkíti a húgycsövet. Ennek hatására a vizelet nehezebben tud távozni a hólyagból. A hólyagban mindig marad egy kevés vizelet, amelyben baktériumok szaporodhatnak el. A következmény: hólyaghurut, ami idültté válva átterjedhet a prosztatára is. Ha a dülmirigy is begyullad (prosztatitisz), az amúgy is kínzóan erős vizelési inger mellé vizelet és széklet ürítésekor fájdalom is társul. A vizelet egy része pang a hólyagban vagy akár a vesében is, másfelől állandóan csepeg, szivárog a húgycsőből. Ha ezt az állapotot nem kezelik, teljes vizelet-visszatartás alakulhat ki.

 

A jóindulatú prosztataduzzanat általában nagyon lassan zajló folyamat. Minél korábban ismerik fel, annál jobban, eredményesebben kezelhető. A terápia megkezdése előtt azonban ki kell zárni a rosszindulatú daganat létezését. Gyógynövényekkel hatásosan befolyásolható a kórkép. A növényi gyógyszerekkel a duzzanat további növekedése jelentősen lassítható vagy akár teljesen le is állítható. A prosztataterápia klasszikus gyógynövényei között meg kell említenünk a csalánt, a tököt, a fűrészpálmát, a rezgőnyárt és az ernyős körtikét.

 

A csalán és a tök segítik a hólyag kiürítését

A csalán (urtica dioica) ásványi anyagokban igen gazdag növény, amely jelentősen javítja a vizeletürítési funkciókat: megkönnyíti a vizeletürítést, aminek hatására csökken a hólyagban visszamaradó pangó vizelet. Az éjjeli vizeletürítések száma kb. a felére csökken. A csalánban található poliszacharidok stimulálják a T-nyiroksejteket, amelyek immunrendszerünk fontos alkotóelemei, tehát a csalán immunstimuláló, gyulladásgátló hatású. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a csalánt a prosztata kezelésére. A hatásos gyógynövénydrogot a csalán gyökere szolgáltatja.

 

Csalántea: 1 evőkanál durván porított csalángyökeret 1 csésze hideg vízben felteszünk forrni. Forráskor a lángot takarékra vesszük és a teát kb. 1 percig lassan forraljuk. 10 percig lefedve állni hagyjuk, majd szűrjük. Naponta többször igyunk belőle egy-egy csészényit (naponta 4-6 g száraz növénydrogot kell elfogyasztani).

 

A sütőtök nagy narancssárga termésének (Cucurbita pepo) magjai értékes fitoszterin vegyületeket tartalmaznak. Ezek kémiai összetétele némiképp hasonlít a férfi nemi hormonra, a tesztoszteronra, ezért alkalmasak a növekedés lassítására. Orvosi célra azonban csak egy elő-ázsiai alfaj magjai alkalmasak. A fitoszterin-növények fő hatóanyaga, a szitoszterin lassítja, ill. megállítja a prosztata megnagyobbodását. A tökmag görcsoldó hatást gyakorol a húgycsőre, ugyanakkor gyulladásgátló, erősíti a hólyagot és enyhén vízhajtó is.

 

Tök, rezgő nyár, fűrészpálma, ernyős körtike, csalán

 

A szitoszterin a klinikai kísérletekben kiváló eredménnyel szerepelt a jóindulatú prosztataduzzanatban szenvedőknél: jelentősen csökkent a hólyagban pangó vizelet mennyisége. A dózis ne legyen túl alacsony, naponta 1-2 púpos evőkanállal reggel és este (napi átlagos dózis 10 g aprított drog).

 

„Növényi katéter”: a fűrészpálma termése

A fűrészpálma (Serenoa repens vagy Sabal serrulata) az USA déli tengerpartjai közelében - Floridában, Dél-Kaliforniában és Dél-Carolinában - honos növényfaj. Nevét jellegzetes leveleiről kapta. Piros termései sok fitoszteront tartalmaznak. A jóindulatú prosztataduzzanatban szenvedő férfiaknál a termés kivonatai enyhítik a vizeletpangást, javítják a hólyag átöblítését, és görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatásúak a húgyutakra. A növény olyan mértékben fokozza a hólyag ürítési képességét, hogy a népnyelv "növényi katéternek" nevezte el. A fűrészpálma csak készítmények formájában kapható.

 

 

Az ernyős körtike fertőtleníti a húgyutakat

A fészkesvirágúak közé tartozó ernyős körtike (Chimaphila umbellata) a 16. század óta ismert gyógynövény. A rózsaszín virágú cserje kb. 30 cm magasságúra nő. A növény igen elterjedt, gyógyhatása sokáig ismeretlen volt, míg amerikai orvosok kifejezetten erős hatásaira hívták fel a figyelmet. Németországban 1810 óta használják leveleit vizelethajtásra és vesekő feloldására. A növénnyel jó eredményeket lehet elérni vizeletpangás eseteiben és a prosztataduzzanat okozta krónikus hólyaghurutban. Általában alacsony homeopátiás hígításban (D2) szokták alkalmazni. A jellemző indikációk: állandó vizelési inger, gyenge vizeletsugár, önkéntelen vizeletszivárgás, ülés közben duzzanat érzete a kismedencében. Utóbbi a gyulladt, duzzadt prosztata miatt alakul ki.

 

A rezgő nyár enyhíti a hólyaghurutot

A rezgő nyár (Populus tremoluides) 10-30 méter magasra növő fa, amely nevét leveleinek állandó és jellegzetes mozgásáról kapta. Hagyományosan hólyaghurut, vizeletcsepegés és prosztatabetegségek kezelésére alkalmazzák. A nyárfajtákat már az ókorban alkalmazták orvosi célra. A középkorban is vizelettartási képtelenséget, hólyaghurutot kezeltek vele. A homeopátia urológiai problémák, főként jóindulatú prosztataduzzanat eseteiben alkalmazza D1-D2-es hígításban.

 

A prosztata növekedése során beszűkíti a húgycsövet

 

A rezgő nyár kérge akár 10% szalicint, az aszpirin fő hatóanyagát tartalmazza. A kéreg és a levelek fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és gyulladásgátló hatásúak. Néhány összetett növényi prosztatagyógyszer alkotóeleme.

 

A gyógynövények a mirigynövekedés kezdetén segítenek

Ha egy férfi arra gyanakszik, hogy prosztataduzzanatban szenved, mindenképp forduljon először urológushoz. Ha a szakorvos igazolja a gyanút, a kezdődő, enyhe vagy középsúlyos esetekben - amikor még nem szükséges a műtét - eredményesen alkalmazhatók a növényi készítmények. Számos, a hivatalos orvoslásban is ismert és alkalmazott, növényi eredetű gyógyszer van forgalomban. Ezek általában a fentiekben említett növények keverékét tartalmazzák.

A növényi gyógyszereknek alig van mellékhatásuk, ezért gond nélkül alkalmazhatók hosszabb ideig. 

 

Hasznos tanácsok

• Rendszeresen mozogjon, ne üljön sokáig egy helyben.
• Kerülje a hideg és alkoholos italokat. Nagyobb mennyiségű sör akár vizeletvisszatartáshoz vezethet.
• A dohányzás, a kávé és a fekete tea, valamint a csípős fűszerek irritálják a prosztatát.
• Óvakodjunk a hűléstől és a nedvességtől. A meleg hatására jobban kiürül a hólyag.
• A lábait mindig tartsa melegen!
• Rendszeresen ürítsünk vizeletet és székletet.
• Az esetleges székrekedést meg kell szüntetni.

- vörös -
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: prosztata, prosztataduzzanat, prosztatamegnagyobbodás, vizelési nehézségek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.